Hírek

Aug. 19 az orángutánok világnapja

2017. augusztus 19. 17:24

Aug. 19 az orángutánok világnapja Ha minden így megy tovább, akkor még néhány évig, utána legfeljebb megemlékezhetünk az erdei emberkékről, ahogy Szumátrán őket hívják.

Ezt azért jó ha tudod, mert valószínűleg tudtod nélkül nagyban hozzájárulsz a kipusztításukhoz azzal, hogy olyan termékeket veszel, amelyek pálmaolaj tartalmúak.  Az elmúlt évek alatt közel 90%-át kiirtották azoknak az őserdőknek, amelyek otthonául szolgálnak ezeknek az erdők embereinek. De nem csak az erdőket gyújtják rájuk, hanem a túlélőket is brutálisan levadásszák.

Te megválaszthatod hogy mit veszel meg, Te eldöntheted, hogy visszadobod-e a polcra a pálmaolaj-tartalmú rágcsálnivalókat.
Az orangutánoknak nincs választásuk, ők a mi választásunk, a mi tudatosságunk kiszolgáltatottjai.

Augusztus 19 az orangutánok világnapja

Nevük maláj és indonéz bahasa nyelven is azt jelenti „erdei ember”. A csak Szumátrán és Borneón előforduló, kritikusan veszélyeztetett fajok élőhelyét az éghajlatváltozás mellett az erdőírtások és a főképpen pálmaolaj termelését szolgáló mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti.

Az Indonéziában és Malajziában is kritikusan veszélyeztetett orangutánokat az erdő kertészeinek is nevezik, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszanak az erdei növényvilág gazdagságának és egészségének megőrzésében. Az emberekkel 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező majmok számára a legsúlyosabb veszélyt az élőhelyeik drasztikus csökkenése jelenti, amit túlnyomórészt az olajpálma ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység, és a kapcsolódó útépítések okoznak.

 

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután, hosszabb ideig, mint bármely más főemlős - állapították meg a vadon élő emberszabásúak fogainak elemzéséből amerikai és ausztrál tudósok.
A Science Advances tudományos lapban közzétett tanulmány készítői a fogak biológiai jelzőanyagai, azaz markerei alapján következtettek az orangutánok szoptatási szokásaira, amelyek az élőhely táplálékellátásának változásaival kapcsolatosak. 

A szoptatás fontos tényezője a csecsemő és a kisgyerek fejlődésnek, a kizárólagos anyatejes táplálás időtartama és a szilárd táplálék bevezetésének időpontja szintén erőteljesen befolyásolja az emberi és a főemlős-populációk egészségét. Ennek ellenére az anyatejes táplálás számos kérdéséről keveset tud az ember.

 


Emberszabásúak eltűnése

Több embercsecsemő születik minden egyes napon, mint amennyi a többi emberszabásúak (orangutánok, bonobók, csimpánzok, gorillák) összlétszáma a Földön.  A képek alatt: az utóbbi 50 évben hányról hányra csökkent az emberszabásúak létszáma. Hamarosan már csak az állatkertekben maradnak.