Hírek - Sajtóközlemények Archívum - Keresés

Itt civil szervezetek, cégek és intézmények sajtóközleményeit olvashatja. Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark

2017. január 18. 20:07

Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016 címet elnyert Budakeszi Vadasparkba több mint 164.000-en látogattak el tavaly. Főleg a budapesti agglomerációban lakók döntöttek úgy, hogy a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön ismerik meg.

Pénztárcákon érezzük a mínuszokat

2017. január 14. 16:42

Pénztárcákon érezzük a mínuszokat 10-ből 7 család szívesen szigetelne. A meleget úgy tudjuk benntartani, ha tudjuk, hol akar távozni. Az idei télen a magyar családok 40%-a havi 30.000 forintnál is többet költött fűtésre, 15%-uk pedig 45.000 feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni.


Az Energiaklub üzenete a civilellenes Orbán-kormánynak

2017. január 14. 0:57

Az Energiaklub üzenete a civilellenes Orbán-kormánynak Az elmúlt napokban a magyar kormány tagjai ellenséges nyilatkozatokat tettek a magyarországi civil szervezetek tevékenységével és átláthatóságával kapcsolatban. Az Energiaklub 25 éve dolgozik a zöld energia térnyeréséért, a klíma- és emberbarát, demokratikus energiatermelésért - Magyarországon, a magyar emberekért.

Senkinek se kelljen választani a fagyhalál és a környezetszennyezés között!

2017. január 8. 13:34

Senkinek se kelljen választani a fagyhalál és a környezetszennyezés között! A Levegő Munkacsoport megengedhetetlennek tartja, hogy Magyarországon bárki is megfagyjon, ahogy azt is, hogy a szennyezett levegő miatt megbetegedjen. A civil szervezet számos kezdeményezést tett, amelyek megvalósítása lehetővé tenné, hogy senkinek ne kelljen egészségkárosító módon fűtenie.


Lesz-e kormányhatározat az elektromos kétkerekűekről?

2017. január 5. 21:15

Lesz-e kormányhatározat az elektromos kétkerekűekről? Már hét hónapja lejárt a határidő, amelyet a kormány adott a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszternek a két- és háromkerekű járművek elterjedésének ösztönzéséről szóló előterjesztés elkészítésére. Úgy tűnik, egyelőre az sem segített, hogy civilek már több mint fél éve kidolgoztak erre egy részletes javaslatot, és eljuttatták azt az illetékes minisztériumokhoz.

A petárdázás veszélyei házi kedvenceinkre

2016. december 30. 14:11

A petárdázás veszélyei házi kedvenceinkre A szilveszterkor szokásos petárdázások és tűzijátékok, azok erőteljes hang- és fényhatásai, állatok sokaságát rémítik halálra. Sokan közülük SOKKOS állapotba kerülnek, bepánikolnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy menekülhessenek. Ilyenkor az állatok ön és közveszélyesen, zavarodottan futnak az életükért.


A környezet- és természetvédelmi hatóságok felszámolása a nemzeti érdekkel ellentétes

2016. december 23. 7:43

A környezet- és természetvédelmi hatóságok felszámolása a nemzeti érdekkel ellentétes Az Élőlánc Magyarországért felhívja a közvélemény figyelmét és figyelmezteti a kormányt arra, hogy törvényeink és jogszabályaink betartatása és az ezzel szükségszerűen együtt járó ellenőrzés a közjót szolgálja, az ezzel a feladattal megbízott állami szerveink minél magasabb színvonalú működése tehát közérdek.

Ne habozz! A veszettségről szól a NÉBIH új kampánya

2016. december 18. 12:52

Ne habozz! A veszettségről szól a NÉBIH új kampánya A veszettséggel kapcsolatos tudnivalókról szóló kampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A részint uniós pénzből megvalósuló program célja, hogy bővítse a lakosság betegséggel kapcsolatos ismereteit szórólapokkal, a közösségi médiában közzétett reklámfilmmel, és informatív weblappal.


Orbánéknak nem kellenek az életmentő uniós levegőminőségi szabályok

2016. december 10. 6:17

Orbánéknak nem kellenek az életmentő uniós levegőminőségi szabályok Nagy többséggel megszavazták az új uniós levegőtisztaság-védelmi jogszabályt a tagországok miniszterei, így az hamarosan hatályba is lép. A Levegő Munkacsoport üdvözli a döntést, ugyanakkor megdöbbenését fejezi ki amiatt, hogy a magyar szakminiszter a jogszabály elfogadása ellen szavazott.

324 milliárdot fordítunk a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésére

2016. december 9. 5:26

324 milliárdot fordítunk a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésére Magyarországon mintegy 324 milliárd forint fordítható a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1174 milliárdos forrásából a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésére és az azokhoz való alkalmazkodásra - mondta V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Herman Ottó Intézetben megrendezett szakmai konferencián.


További híreink

Győzött a természet! Eredményes volt az európai összefogás!

2016. december 8. 19:53

Az Európai Bizottság és elnöke, Jean-Claude Juncker tegnap megerősítette, hogy az Európai Uniós természetvédelem két alappillérét – a Madárvédelmi- és Élőhelyvédelmi Irányelvet – nem változtatják meg a gazdasági lobbik kéréseinek megfelelően. A civilek a törvények betartatását szorgalmazzák.

Zöldhatóság off - az Orbán-kormány lekapcsolja a környezetvédelmet

2016. december 7. 2:01

A végéhez közeledik a magyar környezetvédelmi intézményrendszer szétverése: január elsejétől az Orbán-kabinet megszünteti az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséget, a korábban önálló szakterületként működő főhatóság közvetlen politikai irányítás alá kerül. A Párbeszéd tiltakozik az egész Európában példátlan intézményrombolás ellen: az alkotmányba és az európai jogba ütközik az, ha egy kormány a szabadrablás igényének rendeli alá az állami szervezetek működését.


Termésátlagrekordok méhgyilkos vegyszerek nélkül

2016. november 29. 21:10

A méhgyilkos rovarirtó szerek kivonásával a termésátlagok nemhogy drasztikusan visszaestek volna, ahogy a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége állította 2013-ban, hanem éppen ellenkezőleg: európai és magyar termésátlag rekordok születtek. A Greenpeace szerint erősen megkérdőjelezhetőek az NSZ megrendelésére készült új tanulmány adatai is.

Fogjunk össze a talaj és a termőföldek védelméért!

2016. november 24. 23:55

Egyre fogyatkozó termőföldjeink és talajaink további pusztulásának megakadályozására uniós szintű jogszabály és nemzeti talajvédelmi stratégia megalkotását szorgalmazta Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége egy konferencián, amelyet az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában rendeztek.


Többet ésszel, mint csomagolással!

2016. november 20. 19:15

2016. november 19-27. között zajlik az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyhez immár ötödször csatlakozhatnak a magyarországi akcióötletek is. Az idei év fő üzenete: Többet ésszel, mint csomagolással!

A MagNeté az idei legjobb banki mobil app

2016. november 14. 18:45

A bankmonitor.hu az idén is objektív ismérvek alapján díjazta a bankpiac legjobb termékeit, digitális innovációit. Az év legjobb banki mobil applikációjának járó díjat 2016-ban a MagNet Bank vehette át. A zsűri szempontrendszere nemcsak a szolgáltatások minőségét és számosságát értékelte, hanem a fogyasztói elégedettséget is figyelembe vette a díj odaítélésekor.


Aggasztó fejlemények a szombathelyi Falco Zrt. fafeldolgozó üzeménél

2016. november 12. 22:35

A jövő nemzedékek szószólója aggodalommal értesült a Falco Zrt. szombathelyi gyártelepén november 7-én történt ipari balesetről. Közvetlenül ugyan senki sem sérült meg, ám a robbanás és az azt követő tűz a környéken élők egészségével kapcsolatos további kockázatokat is felvethet.

Az idei InnoMax Díj fókuszában a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések

2016. november 7. 14:32

Az Invitech Solutions immár hetedszer ismét meghirdette az egyik legsikeresebb hazai innovációs pályázatot. Az Invitech InnoMax Díjra 3 kategóriában lehet pályázni november 15-ig. A megújult díjak középpontjában a mindannyiunk életét jobbá tevő, a közjót szolgáló innováció elősegítése áll.


Elkezdődött ma a Magyar Tudomány Ünnepe

2016. november 3. 12:15

Ma 10 órakor megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia egy hónapos országos rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe. A programsorozat idei mottója: „Oknyomozó tudomány.” Az eseménysorozat tavalyi megújulása után idén is több ismeretterjesztő előadással várják az érdeklődőket az MTA Székházában.

Kezdeményezzen a magyar kormány érdemi társadalmi vitát a CETA-ról!

2016. október 27. 21:56

Elhalasztották az EU–Kanada csúcstalálkozót – itt az ideje, hogy a magyar kormány érdemi társadalmi vitát kezdeményezzen a CETA-ról! A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet sajtóközleménye.
A Magyar Szélenergia Ipari Társaság véleménye a kormány szélcsendjéről

2016. október 25. 22:16

Az elmúlt hónapokban a magyar Kormány és az Országgyűlés olyan jogszabályokat alkotott és léptetett hatályba, amelyek a magyarországi szélerőmű beruházásokat ellehetetlenítik, és még az elméleti lehetőségét is kizárják annak, hogy a hazánkban a jövőben háztartási méretet meghaladó szélerőmű létesüljön.

A Duna Charta nyílt levele az LMP társelnökének

2016. október 22. 9:09

A Duna Charta elnöksége a Duna elterelésének 24. évfordulójának közeledtével elvárja az LMP vezetőségétől, hogy egyértelműen foglaljon állást, hogy támogatják-e a szigetközi Duna-szakasz duzzasztását, és általában, a vízügyi ágazat egyes prominensei által szorgalmazott dunai és tiszai duzzasztók megépítését, vagy „zöld” pártként kategorikusan elutasítják, hogy a természetközeli folyóinkra, vízfolyásainkra duzzasztókat, vízlépcsőket építsenek.


Tündér Míra – ökomese varázslatos köntösben

2016. október 15. 22:02

Színházjáró szülők állítják, milyen nagy gond igazán jó gyerekdarabot választani. Egyszerre legyen tartalmas és meseszerű, szép és befogadható. Olyan előadás, amelytől már egy 5 éves gyerek is megszeretheti a színházat és nyitottá válik az olyan fontos témák iránt, amilyen a környezetvédelem. A Magyar Színház éppen egy ilyen ideális mesejátékot visz színre Tündér Míra címmel.

CETA: nem kell több porhintés, ideje nemet mondani!

2016. október 11. 19:58

Lényegében semmi biztosítékot nem nyújt az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) kapcsolatos aggályokal szemben az Európai Bizottság újabb magyarázó nyilatkozat javaslata. Ezért a civil szervezetek továbbra is az egyezmény aláírásának elvetését szorgalmazzák. Ma az Országgyűlés 102 igen szavazattal, 33 nem és 33 tartózkodás mellett elfogadta a CETA-val kapcsolatos álláspontot.


Mondd meg kit hiteleznél, megmondom, ki vagy!

2016. október 10. 12:04

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a pénzintézetek felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak hazánkban. Van egy bank, amelynek a hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél társadalmilag hasznosnak tekinthető-e.

A kormányban már senkit nem érdekel hazánk környezeti állapota

2016. október 9. 14:11

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke személyes találkozót kért Áder János köztársasági elnöktől. Egyeztetést kezdeményezett hazánk legégetőbb környezet- és természetvédelmi problémáiról, beleértve a budapesti zöldfelületek ügyét is. Választ nem kapott.


Kiszivárogtatási botrány a CETA körül is

2016. október 7. 19:20

A kiszivárgott CETA-nyilatkozat egyáltalán nem orvosolja a Kanada–EU egyezménnyel szemben fennálló tagállami és civil aggályokat – szemben az Európai Bizottság és a kanadai kormány előzetes ígéreteivel. A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet ezért azt várja a kormánytól, hogy ne írja alá a CETA-t a jelenlegi formájában.

A jövő nemzedékek szószólója az Európai Bíróság elé vinné a CETA-t

2016. október 4. 14:11

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, valamit a civil szervezetek is azt szorgalmazták egy mai konferencián, hogy Magyarország ne írja alá az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Az ombudsmanhelyettes emellett kérte a kormányt, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a szerződés jogi vizsgálata érdekében.


A római-parti mobilgátnak a tények vetnek gátat

2016. október 1. 17:30

Tarlós István beismerte, hogy hamisak voltak azok a szakmainak álcázott érvek, amelyekkel négy és fél év óta igyekezett lesöpörni a Védegylet és a többi Római-part védő által szorgalmazott megoldást.

A gazdik figyelmébe: ebzárlat a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt

2016. szeptember 29. 8:12

2016. október 1-15. zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni orális vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A csalétekszórás a lakott területeket és a belterületeket nem érinti.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés