Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Új madárfaj – szibériai szürkebegy megfigyelése Magyarországon!

2017. január 21. 21:34

Új madárfaj – szibériai szürkebegy megfigyelése Magyarországon! Még 3 hét sem telt el az új évből, máris újabbal bővült hazánk madárfaj listája azzal, hogy a Szentendrei-szigeten egy szibériai szürkebegyet sikerült megfigyelni. A dolog külön pikantériája, hogy a madárról készült fotók egy olyan közösségi oldalon bukkantak fel, mely a kezdő madarászok fajhatározását hivatott segíteni.

3 napig Kecskemét a szalakótavédelem nemzetközi fővárosa

2017. január 20. 16:06

3 napig Kecskemét a szalakótavédelem nemzetközi fővárosa A hosszútávon vonuló madarakra - mint amilyen a gyönyörű kék madarunk, a szalakóta is - rengeteg veszély leselkedik vándorútjuk során. Ezért ezeket a fajokat nem elég csak a költőhelyükön védeni, nemzetközi összefogásra van szükség, és speciális fajvédelmi terveket kell készíteni.


Miért üres sok madáretető?

2017. január 20. 9:26

Miért üres sok madáretető? Az elmúlt hetekben sokszor futott be ez a kérdés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez az ország egész területéről. Azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől. A szakemberek válasza igen meglepő!

Zebrák között és metsző fagyban- így kóborolnak fehér gólyáink

2017. január 19. 10:17

Zebrák között és metsző fagyban- így kóborolnak fehér gólyáink 2016/2017-es telelési időszak már eddig is sok érdekes adattal szolgált jeladós fehér gólyáink életéről. Miközben néhány kockázatot vállaló madár velünk együtt, itthon fagyoskodik a régen látott hidegben, többségük a szokott módon Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telel.


Látogatás a bajor Duna-ártéren

2017. január 18. 18:34

Látogatás a bajor Duna-ártéren Az EU által támogatott LIFEinFOREST pályázat keretében 34 szakemberrel közösen egyhetes tanulmányúton vettünk részt Bajorországban. Az első terepi napon Neuburg an der Donau község határában egy helyreállított ártéren vezettek körbe minket. Számomra a „hódhelyzet” itteni kezelése volt a legérdekesebb tanulság.

BeHÓDolt a Zala

2017. január 18. 7:48

BeHÓDolt a Zala Új fajt hozott 2017 a Kis-Balatonra: megérkezett a folyók és csatornák újraszabályozója, a hód (Castor fiber).


70.000 madarat vadásztak le fölöslegesen

2017. január 15. 15:51

70.000 madarat vadásztak le fölöslegesen Mintegy hetvenezer madarat lőttek le a New York-i repülőterek környékén 2009 óta, amikor az egyik járatnak a Hudson folyón kellett kényszerleszállást végrehajtania, mert a repülőgép hajtóművébe madár került. Mostanra kiderült, hogy a hajtóvadászatnak semmi haszna nem volt.

Érdekességek a Kiskunsági Nemzeti Park életéből

2017. január 15. 11:48

Érdekességek a Kiskunsági Nemzeti Park életéből Mozgalmas éve volt a Kiskunsági NP Igazgatóságnak 2016-ban is. Jelentős lépéseket tett az utolsó néhány száz délvidéki földikutya megmentéséért, valamint hogy új életre keltse és madárparadicsommá változtassa a tiszaalpári Nagy-tavat. Az országban egyedülálló módon a Böddi-szék szikeseit egy virtuális térkép segítségével már a számítógép képernyője előtt ülve vagy okostelefonunkat böngészve is bejárhatjuk, de az ország Ifjú Kócsagőre is itt készült fel.


Ezért is veszélyes a díszállat kereskedelem

2017. január 14. 0:40

Ezért is veszélyes a díszállat kereskedelem Az egzotikus madarak iránti egyre növekvő kereslet komoly kockázatot jelent az őshonos madárfajokra - figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint a kalitkáikból esetleg kiszabaduló madarak új populációkat hozhatnak létre a hazájuktól távol eső területeken, és vetélytársai lehetnek a helyi fajoknak.

A daru őszi vonulása és telelése a Dél-Tiszántúlon

2017. január 9. 9:12

A daru őszi vonulása és telelése a Dél-Tiszántúlon A daru északi költőhelyeiről elindulva nagyon kevés helyen áll meg a kontinens belsejében őszi vonulása során. A Kárpát-medencében az egyik ilyen pont a Körös-Maros Nemzeti Park területén található Vásárhelyi-puszta a kardoskúti Fehér-tó és térsége.


További híreink

Lemérgezzük a jegesmedvéket

2017. január 7. 21:10

Nem csupán a klímaváltozással kell megküzdeniük a jegesmedvéknek, az északi sarkvidék ragadozóinak életét erősen mérgező anyagok is veszélyeztetik: a felnőtt állatok számára még biztonságos mérték százszorosa terhelheti szervezetüket. Az anyatejjel táplálkozó medvebocsoknál ez a kockázat ezerszer nagyobb.

Égkék a 2017-es év kétéltűje

2017. január 5. 9:23

Az idei év kétéltűjének a mocsári békát választotta az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, mert egyfelől csodálatos élmény a nászruhás hímek alkotta kékbéka-tömeg tavaszi megpillantása, másrészt pont ez az ismertséget okozó, de nagyon rövid ideig megfigyelhető jelenség háttérbe szorítja a csökkenő állományú mocsári béka életmenetének egyéb elemeit, amiket szintén szeretnének megismertetni az érdeklődőkkel.


Kína 2017-ben betiltja az elefántcsont piacokat

2017. január 4. 6:55

Talán már van esély arra, hogy megmeneküljenek az elefántok a kihalástól és végleg megszűnjön az orvvadászat. Évtizedek óta tartó küzdelem után a kínai kormány végre bejelentette, hogy teljesen betiltják az elefántcsont kereskedelmet az egész ország területén.

Milliárdok folynak el a Tisza medrében

2017. január 3. 17:17

Közel 16 milliárdos - európai uniós támogatású - beruházás zajlik a Tisza-meder és a hullámtér vízszállító képességének a helyreállítása érdekében a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon. A vízügyi szakma szerint ugyanakkor a mederrendezés hibás koncepción alapul, s a céllal ellentétesen károkat okoz.


Az év madara 2017-ben a tengelic

2017. január 2. 10:01

A tengelicet a fészkelési időszakban végzett, a természetvédelmi mellett az állatvédelmi törvényt is megsértő fakivágások elleni küzdelem nagykövet fajának is tekinthetjük.

A zöldítés segíti a környezeti és természeti értékek megóvását

2017. január 1. 12:09

A zöldítés során a mezőgazdaság alapját is képező környezeti és természeti erőforrások megőrzéséhez a termőföldön gazdálkodók a gazdaságuk adottságaihoz igazítottan járulnak hozzá. Így a zöldítés teljesítésével ők is aktívan részt vállalnak a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő értékek megóvásában.


Megmenekül Simicska luxuspanorámája, és a védett állatok

2016. december 31. 9:21

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget kiáll a magyar természetért.Nem kap a szomszédba olimpiai mountainbike-pályát Simicska Lajos, megmenekülnek a szigorúan védett haragos siklók, ürgék és a természetvédelmi terület: megváltoztatta ugyanis a döntését az olim­piai pályázatot menedzselő Budapest 2024 Zrt. a hármashatár-hegyi helyszínről.

Vadmacska szabadon engedése Benny Hill stílusban

2016. december 30. 13:46

2016.12.28-án érkezett a megkeresés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatához hogy egy Nógrád megyében befogott vadmacska (Felis silvestris) a működési területükre került átszállításra és a bejelentő kérte a fokozottan védett faj további elhelyezésében a közreműködést.


Lékek és szálalások

2016. december 29. 8:21

Természetvédelmi és gazdálkodási szempontból egyaránt létfontosságú erdeink fennmaradása. E két érdek a múltban sokszor ellentmondásba került egymással: az erdészek minél gazdaságosabban akarták kitermelni a fát, az ökológusok az erdő mint ökoszisztéma fennmaradásáért küzdöttek. Mindkét szakmában sok ellenérzés keletkezett. Ez a helyzet mára változóban van, a kutatók és az erdészek vállt vállnak vetve védik a vadont.

Műfészkeket kaptak a parlagi sasok

2016. december 28. 16:43

A közelmúltban műfészkeket helyeztünk ki parlagi sasok számára a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.


Pozsonytól Párkányig húzódhat a Duna Menti Nemzeti Park

2016. december 27. 13:53

Néhány hónapja jelentették be, hogy bővülhet a szlovákiai nemzeti parkok listája. A Duna Menti Nemzeti Park megalapítását elsősorban a környezetvédők szorgalmazzák. A környezetvédelmi minisztérium szerint fontos, hogy megfelelő módon védjék a területeket. Leghamarabb két év múlva nyilváníthatják nemzeti parkká a Duna menti övezeteket.

Az olimpiai lázálom miatt veszélyben a hármashatárhegyi ürgék

2016. december 24. 17:13

Az ország ürgeállománya vészesen csökken az utóbbi évtizedekben. Különösen a legeltetés felhagyása miatt bekövetkezett élőhelyvesztés következtében. A tervezett olimpiai biciklipálya érintett területe, a Vöröskővár a fokozottan védett vajszínű atracél egyetlen magyarországi élőhelye! Rajtuk kívül az ürgék, és a kaszpi haragossikló is veszélybe kerülhet.


Megyerikum lett a délvidéki földikutya

2016. december 23. 8:18

Bekerült a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba a délvidéki földikutya. Meg is érdemelte, hiszen a kritikusan veszélyeztetett rágcsáló a Kárpát-medence bennszülött faja, a szerbiai Vajdaságon és Magyarországon kívül máshol nem fordul elő. Ezen belül is az állatok kétharmada Bács-Kiskun megyében él, a legtöbb pedig Baja közelében.

Elítélték a védett madarakat mészárló két olasz orvvadászt

2016. december 21. 7:58

Jogerős ítélet született annak a két olasz orvvadásznak az ügyében, akik novemberben a Tisza-tó Abádszalóki-medencéjében csónakból lőtték a tőkésrécéket, azon belül a védett csörgőrécét, barátrécét, kercerécét és a vadászati tilalom alá eső nyári ludat.


163 új fajt fedeztek fel a sérülékeny Mekong térségben

2016. december 20. 8:29

Egy szivárványos fejű kígyó, egy sárkányszerű gyík és egy szalamandra, amelyik leginkább a Star Trek klingonjaira emlékeztet csak néhány példa a Mekong újonnan felfedezett fajai közül, amelyeket a duzzasztógátak, erőművek és a túlzott fakitermelés miatt már most a kihalás fenyeget.

Az utolsó vonuló madárfajok is útrakeltek

2016. december 20. 7:55

A lehűléssel párhuzamosan nagyon sok madárfaj távozott a Kárpát-medencéből. A Körös-Maros Nemzeti Park tájairól is eltűntek már a bíbicek, seregélyek, pajzsos cankók és más vonuló madarak.


Bezárják a mecseki barlangokat

2016. december 18. 12:08

A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődik az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása – a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer épül ki. Az Abaligeti-barlang 2016. december 22-étől, a Tettyei-mésztufabarlang pedig 2017. február 1-jétől várhatóan 2017. május 11-ig zárva tart.

Heteken belül megkezdődhet Norvégia farkasainak kilövetése

2016. december 17. 15:55

A norvég éghajlatügyi és környezetvédelmi miniszter, Vidar Helgesen decemberi döntésétől függ, hogy Norvégia 68 farkasából 47-et valóban kilőhetnek-e a következő hetekben. A norvég regionális területkezeléssel foglalkozó hatóságok a vadon élő farkasok 70%-ának kilövéséről határoztak, ami ellen a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség és a WWF is tiltakozik.


Kipusztulás közelében a Mediterráneum cápái és rájái

2016. december 15. 16:02

Cápák és ráják – ideértve még ezt a szépséges hegedűráját is – komoly rizikót vállaltak azzal, hogy a Mediterrán tengerekre születtek, ahol a kihalás esélyei nagymértékben növekednek.

Természet vs. Természeti Tőke

2016. december 15. 15:38

A „Természeti Tőke” mint világlátás, elhíresült az elmúlt időkben. Az angliai Természeti Tőke Koalíció, a Természeti Tőke Protokoll valamint a kormányzati Természeti Tőke Bizottság létezése mind erre utal. De miféle feltételezés bújik meg a Természeti Tőke kifejezése mögött?


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés