Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Sürgős segítségre szorulnak a Szinpetri református templom denevérei

2017. december 17. 20:46

Sürgős segítségre szorulnak a Szinpetri református templom denevérei A denevérfajok többsége mára súlyosan veszélyeztetetté, illetve kipusztulással fenyegetetté vált. Bár a fogyatkozásnak sokféle oka van (pl. permetszerek elterjedése, direkt pusztítás), az egyik legfontosabb veszélyeztető tényező a megfelelő adottságú szálláshelyek számának drasztikus csökkenése. Most Ön is segíthet.

Uhu körkép 2017

2017. december 16. 22:26

Uhu körkép 2017 Az év vége felé a MME különböző munkacsoportjai általában az éves eredmények összegzésével, különböző jelentések, statisztikák és összefoglalók szerkesztésével vannak elfoglalva. A Ragadozómadár-védelmi Szakosztály háza táján sincs ez másként, a különböző fajmegőrzési programok önkéntesei többek között ekkor szembesülnek először egy-egy faj kapcsán a tárgyévben észlelt országos szaporulat nagyságával.


Nemzeti parkból a karosszékbe: a Schweighofer ismét a kettő közé ült

2017. december 16. 10:59

Nemzeti parkból a karosszékbe: a Schweighofer ismét a kettő közé ült Nem ez az első eset, hogy illegális fakitermelés vádja éri a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó céget.

Miért rejtőznek nappal a baglyok?

2017. december 10. 9:37

Miért rejtőznek nappal a baglyok? A baglyok többsége bonyolult "kéregmintázatú" rejtő tollazattal rendelkezik, holott erre éjszakai vadászként nem lenne szükségük, az egyszínű barna vagy fekete is megfelelő lenne. Erre az álcázásra nem is éjjel, hanem a nappali pihenés időszakában van szükségük.


Ha az erdőirtás mértéke nő, a támogatás csökken

2017. december 10. 8:59

Ha az erdőirtás mértéke nő, a támogatás csökken Norvégia 60 százalékkal csökkentette az Amazonas esőerdői védelmére Brazíliának nyújtott éves támogatását, mert 2016-ban nőtt az erdőirtás mértéke az országban.

Átadták a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányát

2017. december 9. 8:58

Átadták a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányát Csaknem 100 millió forint beruházásával egy mintegy hat méter magasan és több mint 300 méter hosszan épített lombkorona sétányt adtak át a Karcagi Parkerdőben, a Nefag Zrt. évek óta zajló közjóléti turisztikai fejlesztéseinek részeként.


Környezetgyilkos és álszent az EU - Dél-Amerika kereskedelmi egyezménye

2017. december 8. 9:04

Környezetgyilkos és álszent az EU - Dél-Amerika kereskedelmi egyezménye A hús- és szójakereskedelem fokozása további erdőirtásokhoz vezetne az Amazonas-esőerdőben az EU-Mercosur uniós szabadkereskedelmi egyezmény tervezete szerint, melynek titkos dokumentumait a Greenpeace szivárogtatta ki.

Samu és Carlo a parlagi sasok után szaglászik

2017. december 5. 23:31

Samu és Carlo a parlagi sasok után szaglászik Két új méreg- és tetemkereső kutya állt ma szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A kutyák feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkeknek a felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.


Hogyan kiránduljunk védett területeken?

2017. december 2. 19:14

Hogyan kiránduljunk védett területeken? "Járt utat a járatlanért el ne hagyj"- tartja a mondás. Különösen igaz ez a turistautak mentén, ahol akár súlyos helyszíni bírságot is kiszabhatnak a természetvédelmi őrök, ha tilosban járunk. A természetjárás közben többször találkozunk különböző védett természeti területet jelző táblákkal, de tudjuk-e melyik mit jelent és milyen következményekkel számolhatunk, ha tiltott területre tévedünk?

Szabadon a ködben megsérült darvak

2017. november 30. 11:03

Szabadon a ködben megsérült darvak A szegedi Fehér-tó környékén pár napja több daru is megsérült, illetve elpusztult, mert a sűrű ködben légvezetékekkel, épületekkel ütköztek. Néhányuknak azért szerencséje volt, őket most engedték szabadon a Szegedi Vadasparkból.


További híreink

Történelmi emlékhelyek és természetvédelem – Kunhalmok a faji sokféleség megőrzésében

2017. november 26. 17:35

Az alföldi halmok történelme a rézkorig nyúlik vissza. Ezek az ősi temetkezési helyek azonban nem csak kulturális jelentőséggel bírnak, kiemelt szerepük van a veszélyeztetett sztyeppi növényfajok megőrzésében is. A halmokon megőrzött gyepi élőhely-szigetek jelentősen hozzájárulnak a tájszintű sokféleség fenntartásához, ritka, védett fajok megőrzéséhez.

Darupusztulás a Fehér-tónál

2017. november 26. 11:40

Gyönyörű hím darumadár volt. Talán az orosz sztyeppékről, talán Lappföldről vagy a lengyel erdőkből indult útnak. A visszatérés reményében tette, vállalva a hosszú vándorút minden veszélyét. Őt és több tucat társát a mai sűrű ködben szem elől tévesztette az őrangyala. Hajnalban a Fehér-tónál végleg elhagyta a szerencséje. Légvezetéknek repült.


Hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel

2017. november 26. 8:03

Természeti értékeinkkel és a természeti tőkénk által nyújtott szolgáltatásokkal való hatékonyabb gazdálkodás elősegítése érdekében egy hosszú távú szakpolitikai tervezést megalapozó, országos hatású stratégiai fejlesztés indul.

Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés

2017. november 23. 16:43

Az ENSZ, a WWF és az Eurac Research friss jelentésében arra figyelmeztet, hogy az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása, valamint a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna-Kárpát régió élővilágát és biológiai sokféleségét.


Jane Goodall levelet írt az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék megmentéséért

2017. november 21. 19:35

Úgy tűnik, minden egyes nap valamilyen borzalmas hírt szül arról, mi mindent teszünk, mi emberek, amivel ártunk a bolygónknak, az állatoknak, akikkel megosztjuk azt és egyúttal, önnön magunknak is.

Őserdő irtási stop Lengyelországban

2017. november 20. 21:03

Elrendelte a bialowiezai erdőben folyó fakivágások azonnali leállítását ma este az Európai Bíróság. A döntés értelmében, amennyiben Lengyelország nem tesz eleget a kiadott végzésben foglaltaknak, akkor minden egyes nap után legalább 100 ezer euró (mintegy 31 millió forint) pénzbírságot fognak kiszabni.


Bravúros felvételek a búvárkodás világcsúcstartóiról

2017. november 19. 10:24

A Martin Sheen - fedélzetén mexikói és USA szakértőkkel, harmadik kutatási szezonját tölti a mexikói Guadalupe-sziget környékén, csőröscetfélék tanulmányozásával.

Tovább nőtt a Magas-Tátra zergeállománya

2017. november 17. 10:29

Tovább nőtt a Magas-Tátrában a zergeállomány az elmúlt másfél évben, a november első napjaiban végzett állományfelmérés szerint a hegység szimbólumának számító kérődzők száma 1263-ra emelkedett - derült ki a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) és az annak erdőit felügyelő állami ügynökség (SLTANAP) adataiból.


Webkamerán nézhetjük a tatai vadlúd gyülekezést

2017. november 13. 18:40

A tatai Öreg-tó medrébe érkező több tízezernyi vadludat az állatok zavarása nélkül bárki figyelemmel kísérheti az interneten egy webkamera segítésével.

Cseppkövek és denevérek

2017. november 12. 10:48

3 megye 38 barlangjában végez a látogatók kényelmét , valamint a barlangok biztonságát szolgáló beruházások at a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság . Az Európai Unió finanszírozta pályázatban az érintett barlangok közül 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű és 2 védett.


73 millió fát ültetnek el Amazóniában

2017. november 6. 21:03

A Conversation International ambiciózus projektjében az elkövetkező hat évben 73 millió új fát ültetnek el a brazíliai Amazonas-medencében. A tervek szerint az aktivisták 2023-ig 30 ezer hektárnyi földterületet erdősítenek be, ami nagyjából 30 ezer futballpálya méretének felel meg.

A Mátyásföldi repülőtér élővilága

2017. november 3. 9:58

Az évtizedek óta használaton kívüli repülőtér homoki gyepe helyi védelemre és természetvédelmi kezelésre lenne érdemes. A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság szakmai segítségével készült film a terület majdani védetté nyilvánításához szeretnénk hozzájárulni.


Egész Belize jövője a korallzátonytól függ

2017. november 3. 9:05

A WWF legújabb, partnerszervezetekkel közösen elkészített jelentése feltárta, hogy milyen mértékben függ Belize gazdasága a Belize Korallzátonyhoz kapcsolódó turizmustól. A „Nemzeti örökség, nemzeti gazdagság” jelentés célja, hogy kihangsúlyozza a felbecsülhetetlen értékű gazdasági forrás jelentőségét, amelyet az ország akár el is veszíthet.

Harctéren a vadvilág – természetvédelmi siker katonai területen

2017. október 26. 9:28

Hogyan találhat magának menedéket Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllője épp egy magyarországi katonai lőtéren? Miért fontos, hogy ezen a kiképzőhelyszínen a honvédség is kiemelten figyeljen az állat- és növényvilág megőrzésére? A természetvédők és a Honvédelmi Minisztérium hat évvel ezelőtt összefogtak, hogy megóvják a páratlan természeti értékeknek otthont adó Turjánvidéket.


Állami kényszeretetés a vonuló pelikánoknak

2017. október 25. 21:54

Idén is eteti az izraeli állam azt a több tízezer vonuló pelikánt, amely Dél-Európából Közép-Afrikába tartva megpihen az ország területén. Nem madárszeretetből.

Házi macskák veszélyeztetik az ürge kolóniákat

2017. október 23. 12:34

Kevesen gondolnák, de napjainkban ürgetelepeink egyik legjelentősebb veszélyeztető forrásai a szabadban vadászó házi macskák Természetes körülmények között nem a házi macskák a legfontosabb ragadozók az ürgék számára.


Magyar madarászok fülemülesitkék nyomában Albániában

2017. október 22. 18:15

Magyar madarászok indulnak 2 hetes expedícióra, hogy feltérképezzék Albánia megmaradt nádasait a Natura 2000-es területek jelölőfajaként is számon tartott fülemülesitke után kutatva. A tavalyi felmérések alapján Albánia fontos vonuló és telelő területe a sitkének.

Kondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi ZOO-ba

2017. október 20. 8:59

Két kondorkeselyű (Vultur gryphus) - más néven andoki kondor - érkezett a Nyíregyházi Állatparkba; a rendkívül ritka madarak Magyarországon csak itt láthatók.


73 milliónyi védett madár tetem

2017. október 20. 7:44

Mintegy háromezer védett madarat találtak egy gépjármű rakterében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun megyei pénzügyőrei. A madarak becsült eszmei értéke meghaladja a 73 millió forintot.

Mit csinálnak a fiatal uhuk tavasztól-őszig?

2017. október 19. 21:06

Az idén kirepült uhuk többsége nagyjából október közepéig hagyta el a szülői revíreket. Egy uhu (Bubo bubo) fészkelés dokumentálása a költőhelyek ismeretében egyszerűnek tűnik egészen addig, amíg tavasszal a fiókák alaposabb keresés nélkül is megfigyelhetők.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés