Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Pro Natura díjazottak 2017

2017. április 22. 9:46

Pro Natura díjazottak 2017 Magyarországon minden egyes nap a "Föld Napja", hiszen a szó egyszerre jelenti az élő bolygót, a szülőföldet, a megélhetés forrását: a termőföldet és az anyaföldet, a hazát - fogalmazott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Föld Napja hivatalos rendezvényén. Az nem hangzott el, hogy az Orbán-kormány szisztematikusan kinyírja a környezet- és természetvédelmet.

Mi lesz a madarakkal az áprilisi hóesésben?

2017. április 20. 10:54

Mi lesz a madarakkal az áprilisi hóesésben? Bár a mérsékelt öv madarai számára nem szokatlan az ilyen időjárás, ez a Húsvét utáni havazós hideg mindenképpen nehéz időszak minden madár számára.


Ég veled tobzoska?

2017. április 19. 15:10

Ég veled tobzoska? A WWF friss jelentése szerint az orvvadászat, az illegális fakitermelés, a halászat és a ritka fajokkal való tiltott kereskedés a világ legértékesebb természeti területei, az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek 45 %-kát veszélyeztetik

Új szezon - új generáció a hortobágyi rétisas állományban

2017. április 19. 14:14

Új szezon - új generáció a hortobágyi rétisas állományban Kezdetben a tojó folyamatosan a fészken volt és melengette a fiókáit, így azokat csak ritkán lehetett megpillantani. Ahogy telt az idő és növekedtek, úgy haladt a tavasz is előre és április első felében már sokszor voltak láthatóak a kis sasfiókák. Szépen cseperedtek és a fehér pihetollas kültakarójuk erőteljes, szürke színárnyalatúvá vált - bár a fehér pihék még most is látszanak.


Ezer új odú várja a hazatérő szalakótákat

2017. április 18. 23:38

Ezer új odú várja a hazatérő szalakótákat Új típusú, korszerűbb odúkra cserélték az elöregedett faodúkat, és számos, költésre alkalmas helyen újonnan kirakott odúk várják az Afrikából már hazaindult szalakótákat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Javarészt a látogatók tartják el nemzeti parkjainkat

2017. április 14. 20:57

Javarészt a látogatók tartják el nemzeti parkjainkat A magyar nemzeti parkok évente 3-4 milliárd forint állami támogatást kapnak, míg saját bevételeik mintegy 8-10 milliárd forintot tesznek ki - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az április 22-én megrendezendő Föld napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.


Először került jeladó egy kanalasgémre

2017. április 14. 0:03

Először került jeladó egy kanalasgémre Közép-Európában GPS-GSM jeladót helyeztek egy öreg kanalasgémre a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület szakemberei a Csongrád megyei Tömörkény határában található Csaj-tavon 2017. április 9-én. Az esemény azért is kuriózum, mert ez az első jeladóval ellátott kanalasgém Közép-Európában.

Gyíkot mintájáról, békát hangjáról

2017. április 13. 20:57

Gyíkot mintájáról, békát hangjáról Magyarország első kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazása a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal.


Behurcolt és invazív fajok Magyarországon

2017. április 11. 20:43

Behurcolt és invazív fajok Magyarországon A behurcolt és invazív növények és állatok problémája a növényvédelem és a közegészségügy legfontosabb feladata közé tartozik. Az ökológia, botanika és zoológia alapkutatással foglalkozó szakemberei elsősorban e feladatok konkretizálásában munkálkodhatnak.

Libanon, a költöző madarak Auschwitza

2017. április 9. 15:16

Libanon, a költöző madarak Auschwitza A libanoni halál szivárványszínű. A pompás kismadarak tetemei még az ipari méreteket öltő levadászásuk után is lenyűgöző. A pusztítást már a libanoni kormány sem hagyhatta szó nélkül, a miniszterelnök változást sürget.


További híreink

Csővégi kényszersegítség a Nagy-Korallzátonynak

2017. április 9. 11:28

Egy fokkal nőtt a víz átlaghőmérséklete a Nagy-Korallzátonynál, így szinte szó szerint megfőnek/kifehérednek a korallok. Ezért az ausztrálok egy 9 millió dolláros kísérleti projekttel szeretnék lehűteni a zátony kritikus részein az óceán vizét. Drága látszatmegoldás.

Erdőtörvény: nincs pálfordulás, mert egyezség sem volt

2017. április 8. 16:13

Az erdőtörvény módosításának tervezete a 3 legnagyobb természetvédelmi civil szervezet szerint nem egyetértéssel került a héten a Parlament elé. A szervezetek fenntartják korábbi, és egy hétfői sajtóközleményben is következetesen képviselt álláspontjukat, mely szerint a módosított erdőtörvény tervezetben természetvédelmi és közjóléti szempontból visszalépések történtek. A zöld szervezetek reakció az OEE és MEGOSZ közleményére.


Természetvédelmi területet lett a bajai földikutya-rezervátum

2017. április 6. 23:04

Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum, amely kulcsfontosságú lépés a faj megóvása terén - hangzott el a terület határát jelző tájékoztató-tábla kihelyezését követő sajtótájékoztatón.

Az OKT aggályai az erdőtörvénnyel kapocsolatban

2017. április 6. 11:16

Az Országos Környezetvédelmi Tanács állásfoglalásában az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosítása céljából az Országgyűlésnek benyújtott előterjesztésről megállapította, hogy az nem törvénymódosítás, sokkal inkább egy új törvény tervezete, ezért az előterjesztést nem támogatja, annak visszavonását kéri.


Lassan megérkeznek az utolsó gólyák is

2017. április 4. 12:37

Naponta átlagosan 2-300, összesen pedig akár 20.000 kilométert is megtehet a fehér gólya (Ciconia ciconia) a telelő- és költőhelye között. A hímek lassan megérkeznek, így érdemes figyelmünket a gólyafészkek felé fordítani.

Jogi szélmalomharc egy miskolci védett fáért

2017. április 4. 8:16

Miskolcon asszimilál 85 éve egy 35 éve már helyi védettségű mocsárciprus, melyet résztulajdonosa Mohos Zsolt 13 éve, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület kb. 10 éve próbál a természetvédelmi jogszabályok és a józan ész alapján a jövő számára is megőrizni. Vállalták a ma már egyenlőtlennek mondható küzdelmet a jog eszközeivel. Szegény jogállam, szegény jövő generációk!


Megtámadták az autóját a madarak?

2017. április 3. 18:17

A költési időszakkal beköszöntött az ablakokat, autókat „támadó” madarak szezonja is, de a probléma kezelhető. A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Erdőtörvény: ismét visszalépés a természetvédelemben?

2017. április 3. 17:19

Ma indult a Parlamentben az erdőtörvény módosításának általános vitája. A hosszú előkészítés ellenére a három legnagyobb civil természetvédelmi szervezet, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a jelenlegi tervezet erdeink védelmi és közjóléti funkcióiban visszalépést fog előidézni.


Ne nyúljunk az árvának tűnő, vadon élő állatokhoz!

2017. április 1. 8:55

Tisztelt természetjárók! Ne bolygassák a természet rendjét, és ne nyúljanak az elárvultnak hitt, a vadonban magukra hagyott kisállatokhoz. A túlzó, félreértelmezett gondoskodás ugyanis könnyen tragédiához vezethet. A tavasz beköszöntével és a természet újjászületésével az „erdei bölcsődék” is egyre népesebbé válnak, így túrázás, kirándulás során mind gyakrabban lehet találkozni a vadonban például őzgidákkal, rigófiókákkal vagy épp kis vadmalacokkal.

Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó

2017. április 1. 8:15

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, hogy visszaalakítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. Nem beszélve arról, hogy a térség egyik látványos kirándulóhelye lesz.


1 millió dollárért vágtak ki egy védett fát

2017. március 28. 8:11

1,1 millió dollárt (kb. 300 millió Ft.) fizetett egy ritka fáért és annak kivágási jogáért egy üzletember egy vietnami aukción. A Dalbergia tonkinensis sebezhetőként szerepel az IUCN, a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Mi lesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ürgéivel?

2017. március 27. 9:53

A Budapest Airport Zrt. jelenleg több, párhuzamosan folyó beruházást is épít a területén. A két terminál előtt, a régi Taxi parkolónál, illetve az azt övező füves területen Hotel épül. Az épület szinte szerkezetkész állapotban van. Az ürgék helyzete viszont nem világos.


Szakmai párbeszéd az erdők természeti értékeinek megőrzéséért

2017. március 23. 8:27

Sikerrel zárult a WWF Magyarország és partnerei által szervezett Élő Erdő konferencia Sopronban. A szakmai rendezvényen jelenlévő több mint 200 résztvevő egyetértett: a Natura 2000 célok elérése közös felelősség, amelyet csak szoros együttműködésben lehet magasabb szintre emelni.

Természetvédelmi látogatóközpontok és ökoturizmus

2017. március 21. 8:19

A természetvédelemmel foglalkozó szakemberek gyakran tartanak önvizsgálatot a tekintetben, hogy a rendszerváltástól folyó környezeti szemléletformálás elérte-e azt a hatást, amit reméltünk tőle. Élesebben fogalmazva elért-e bármilyen valódi társadalmi hatást? Vajon az ökoturisztikai látogatóközpontok, a nemzeti parkos és non-profit bemutatóhelyek, a rengeteg tanösvény és gombamód növő erdei iskolák valóban formálják a szemléletet? Vagy csak szórakoztatnak?


Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak Magyarországon

2017. március 20. 12:05

Miközben hazai füsti- és molnárfecske-állomány felére, a tiszai partifecskéké pedig alig 10%-ára (!) csökkent hazánkban 2015-re, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

Geoturisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken

2017. március 18. 19:58

Dunai Geo Túra projekt részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén új tanösvényt hoznak létre, és bővül a Hegyestűn látható geológiai tárlat is. Az uniós beruházásra 257 ezer eurót fordítanak egy határokon átnyúló geológiai fejlesztéssorozat részeként.


Új növényfajt fedeztek fel kolozsvári botanikusok

2017. március 18. 11:57

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai új növényfajt fedeztek fel és írtak le. A dobrudzsai husáng felfedezése alátámasztja a védett területek jelentőségét. Szabó Anna fotóján a Ferula mikraskythiana összetett ernyővirágzatának egy jellemző részlete.

Nem akarok a probléma része lenni - egy tajgavédő aggodalma

2017. március 18. 8:40

Halija vagyok, több mint három éve dolgozom az oroszországi Greenpeace-nél azért, hogy a bolygónk jobb hely legyen. Imádom a tajgát. Ám nemcsak környezetvédő aktivista vagyok, hanem fogyasztó is. A környezetért aggódó fogyasztó. Egy sor kétségem van azokkal a termékekkel kapcsolatban, amelyeket mindennap használok.


Bennszülött rák is él a bombatölcsérben

2017. március 18. 7:49

Algák, férgek, kisrákok, sőt kétéltűek és hüllők is élnek azokban a hazai kis szikes tavacskákban, amelyek medrét eredetileg a II. világháborús bombák hozták létre. Az egyikben olyan endemikus rákfajra is rábukkantak, amellyel az elmúlt 25 évben csupán kétszer találkoztak Magyarországon.

Jogi személyként ismertek el egy folyót Új-Zélandon

2017. március 16. 23:10

A világon elsőként a wellingtoni parlament az őslakos maorik kérésére megszavazta, hogy az ország harmadik leghosszabb folyója, a 290 kilométeres Whanganui, maori nevén Te Awa Tupua önálló jogalanyként szerepelhessen vitás ügyekben.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés