Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Megmenekült a kihalástól az ibériai hiúz

2017. május 20. 19:41

Megmenekült a kihalástól az ibériai hiúz Figyelemre méltó sikert ért el az európai természetvédelem viszonylag csekély befektetéssel az elmúlt 25 évben. Képzeljük el mit érhetnénk el hasonló összegű ráfordítással a következő negyed évszázadban - tette fel a költői kérdést Andreas Baumüller, a WWF Európai Irodája természeti erőforrások vezetője.

A kormány feléli a jövőt! - Erdőrészek tűnhetnek el a kirándulók elől

2017. május 18. 9:01

A kormány feléli a jövőt! - Erdőrészek tűnhetnek el a kirándulók elől Az erdőtörvény elfogadott módosítása visszalépést jelent erdeink természetvédelmi és közjóléti funkcióiban. A Párbeszéd szerint a kormány megint rombolja a közösség tulajdonát, hogy szűk csoportok gazdasági érdekeinek kedvezzen. Erdőket vághatnak ki, és adnak majd magánkézbe, rontva ezzel a kirándulókat a kikapcsolódási lehetőségektől.


Elfogadták a pótszülők a vándorsólyom fiókát

2017. május 16. 23:05

Elfogadták a pótszülők a vándorsólyom fiókát Sikerült pótszülőket találni annak a vándorsólyom fiókának, amely mentett tojásból kelt ki április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán.

Végleg eltűnhet a világ legkisebb cetfaja

2017. május 16. 7:52

Végleg eltűnhet a világ legkisebb cetfaja A "tenger pandájának" is nevezett kaliforniai disznódelfinekből napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn a WWF ma publikált elemzése szerint. A szervezet a világ segítségét kéri a kritikusan veszélyeztetett tengeri emlős megmentésében, amelyért Leonardo DiCaprio is felszólalt. Néhány kattintással most bárki részt vehet a faj megóvásáért vívott küzdelemben.


Elpusztult a magyarhertelendi rétisas

2017. május 15. 20:22

Elpusztult a magyarhertelendi rétisas Május 12-én, az esti órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy Orfűn, a Bánosra vezető út közelében egy elhullott rétisas tetemére találtak. A tetem görcsbe szorult lábakkal a földön fekve került elő, a csőrén habos vér volt látható.

Vándorsólyom fióka kelt ki a Túzokvédelmi Állomáson

2017. május 14. 13:26

Vándorsólyom fióka kelt ki a Túzokvédelmi Állomáson Mentett tojásból származó vándorsólyom fióka kelt ki két hete a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Az apróságnak most pótszülőket keresnek. A vad vándorsólyom tojások sikeres keltetése hazánkban egyedülálló.


Bükki hókár leltár

2017. május 12. 11:22

Bükki hókár leltár A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt 2017. áprilisában. A Bükköt ellepő óriási hó nem csak az itt élő embereket érte váratlanul, hanem a hegység már tavaszi lombba borult erdeit is- növényestől, állatostól. A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél.

Az erdők szerepe életünkben

2017. május 10. 7:56

Az erdők szerepe életünkben Május 10-e, a Madarak és Fák Napja jó alkalom arra, hogy körültekintsünk közvetlen környezetünkön, és felismerjük: páratlan, de törékeny természeti kincsek között élünk, melyek védelme közös felelősségünk.


Köpönyeg és Albertina vérét vették

2017. május 9. 23:34

Köpönyeg és Albertina vérét vették Visszatért a fokozottan védett nyugati földikutya a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területére. A Pest-megyéből közel fél évszázada kiveszettnek vélt Spalax leucodon populációját fedezték fel a húsvéti ünnepek utáni napokban Albertirsa külterületén.

Országos denevér élőhely-védelmi mintaprogram indult Szolnokon

2017. május 9. 8:31

Országos denevér élőhely-védelmi mintaprogram indult Szolnokon A megyeszékhely intézményeinek és civil társadalmának széleskörű bevonásával országos denevér élőhely-védelmi mintaprogram indult Szolnokon - jelentette be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal denevérszakértője.


További híreink

Bronz túzokkal gazdagodott az átkeresztelt látogatóközpont

2017. május 8. 21:18

Az idén 20 éves Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai Réhelyi Látogatóközpontja a neves szakember emléke előtt tisztelegve immár Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont néven folytatja működését.

Elpusztították a jászszentlászlói gólyák fészkét

2017. május 7. 9:02

Lakossági bejelentést kapott a Kiskunsági Nemzeti Park, hogy levertek a villanyoszlop tetejéről egy évek óta lakott gólyafészket Jászszentlászló külterületén, május 4-én.


1813 óta ismét farkasfalka Dániában

2017. május 5. 8:08

2012 óta több alkalommal is megfigyeltek hím farkasokat a vadonban Dániában, de 200 év után most fordult elő először, hogy egy fiatal nőstény is csatlakozott hozzájuk és falkát alkottak.

A természetkárosító terepjárókat el kellene kobozni

2017. május 3. 13:38

Április 29-én engedély nélküli terepautós rendezvényt szervezetek az országosan védett Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szedresi Ős-Sárvíz részén - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Több mint 50 terepjáróval végighajtottak több Natura 2000-es területen, ahol gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak át.


Megtizelődött partifecskék

2017. május 3. 7:18

Nehéz elhinni, hogy egy omladozó tiszai partfal valaminek az otthona lehet, pedig egyes fajok több ezer kilométert is utaznak azért, hogy itt neveljék fel utódaikat. Bár hazánk egyik legnagyobb partifecske-kolóniája ezen a területen fészkel, jellegzetes üregeinek nyomát sem láthatjuk még.

Visszatértek a fekete bödöncsigák Vízfőre

2017. május 2. 23:10

A fekete bödöncsiga az egyik leginkább veszélyeztetett magyarországi puhatestű faj. Sikerült visszatelepíteni eredeti élőhelyére, a Sály falu melletti Vízfő-forrásba, ahonnan korábban kipusztult. Ahhoz azonban, hogy fenn is maradjon a régi-új, részben megváltozott élőhelyén, feltétlenül természetvédelmi beavatkozások szükségesek.


Hazatérnek Afrikából a fülemülék – indul az idei Fülemülék éjszakája

2017. május 1. 13:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint 10 éve hirdeti meg „Fülemülék éjszakája” programsorozatát, melyben májusban országszerte mintegy 50 helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában várják a madarászok a madarak iránt érdeklődőket, hogy rövid késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.

Idén fókuszban a pele

2017. április 29. 23:29

Pele, ébresztő! címmel indult el az Év emlőse országos programsorozat, amelyben a mogyorós pelét mutatják be a természetvédők.


Ürgeleltár Bugacon

2017. április 29. 18:23

Megszámolták az ürgelyukakat Bugacon, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei megbecsülhessék az itteni ürgeállomány nagyságát. Az ürge valaha olyan nagy számban élt az országban, hogy mezőgazdasági kártevőnek számított. Élőhelyük drasztikus csökkenése miatt azonban olyannyira megritkult, hogy ma már fokozottan védett faj.

Ne nyúlj hozzá, ne vidd haza!

2017. április 29. 9:05

Május elejétől találkozhatunk a természetben a hazai csülkös vadfajok kicsinyeivel: az őzsuták, a gím- és dámszarvas tehenek a következő hetekben hozzák világra gidáikat illetve borjakat.


Hat újabb natúrpark létrehozását kezdeményezték a helyiek

2017. április 28. 20:11

Magyarországon 9 natúrpark működik és 6 további létrehozására vannak helyi kezdeményezések, például a Vasi Hegyháton és a Szigetközben - mondta V. Németh Zsolt az Írottkő Natúrpark megalapításának 20 éves jubileuma alkalmából tartott mai sajtótájékoztatón Kőszegen.

Pro Natura díjazottak 2017

2017. április 22. 9:46

Magyarországon minden egyes nap a "Föld Napja", hiszen a szó egyszerre jelenti az élő bolygót, a szülőföldet, a megélhetés forrását: a termőföldet és az anyaföldet, a hazát - fogalmazott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Föld Napja hivatalos rendezvényén. Az nem hangzott el, hogy az Orbán-kormány szisztematikusan kinyírja a környezet- és természetvédelmet.


Mi lesz a madarakkal az áprilisi hóesésben?

2017. április 20. 10:54

Bár a mérsékelt öv madarai számára nem szokatlan az ilyen időjárás, ez a Húsvét utáni havazós hideg mindenképpen nehéz időszak minden madár számára.

Ég veled tobzoska?

2017. április 19. 15:10

A WWF friss jelentése szerint az orvvadászat, az illegális fakitermelés, a halászat és a ritka fajokkal való tiltott kereskedés a világ legértékesebb természeti területei, az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek 45 %-kát veszélyeztetik


Új szezon - új generáció a hortobágyi rétisas állományban

2017. április 19. 14:14

Kezdetben a tojó folyamatosan a fészken volt és melengette a fiókáit, így azokat csak ritkán lehetett megpillantani. Ahogy telt az idő és növekedtek, úgy haladt a tavasz is előre és április első felében már sokszor voltak láthatóak a kis sasfiókák. Szépen cseperedtek és a fehér pihetollas kültakarójuk erőteljes, szürke színárnyalatúvá vált - bár a fehér pihék még most is látszanak.

Ezer új odú várja a hazatérő szalakótákat

2017. április 18. 23:38

Új típusú, korszerűbb odúkra cserélték az elöregedett faodúkat, és számos, költésre alkalmas helyen újonnan kirakott odúk várják az Afrikából már hazaindult szalakótákat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén.


Javarészt a látogatók tartják el nemzeti parkjainkat

2017. április 14. 20:57

A magyar nemzeti parkok évente 3-4 milliárd forint állami támogatást kapnak, míg saját bevételeik mintegy 8-10 milliárd forintot tesznek ki - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az április 22-én megrendezendő Föld napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Először került jeladó egy kanalasgémre

2017. április 14. 0:03

Közép-Európában GPS-GSM jeladót helyeztek egy öreg kanalasgémre a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület szakemberei a Csongrád megyei Tömörkény határában található Csaj-tavon 2017. április 9-én. Az esemény azért is kuriózum, mert ez az első jeladóval ellátott kanalasgém Közép-Európában.


Gyíkot mintájáról, békát hangjáról

2017. április 13. 20:57

Magyarország első kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazása a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal.

Behurcolt és invazív fajok Magyarországon

2017. április 11. 20:43

A behurcolt és invazív növények és állatok problémája a növényvédelem és a közegészségügy legfontosabb feladata közé tartozik. Az ökológia, botanika és zoológia alapkutatással foglalkozó szakemberei elsősorban e feladatok konkretizálásában munkálkodhatnak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés