Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Új cápafajt fedeztek fel Belize-ben

2017. február 18. 17:38

Új cápafajt fedeztek fel Belize-ben Új pörölycápafajt fedeztek fel kutatók Belize partjainál. A WWF a felfedezés kapcsán további beavatkozásokat sürget a Közép Amerika partjainál húzódó korallzátony megmentéséért. A zöld szervezet tavalyi kampányának hatására a belizei kormány visszavonja a terület olajkészleteinek felkutatására kiadott próbafúrási engedélyeket.

A Hortobágyon lábadoznak a csempészett madarak

2017. február 17. 13:21

A Hortobágyon lábadoznak a csempészett madarak A záhonyi határátkelőhelyen Ukrajnából Olaszországba tartó illegális madárszállítmányt füleltek le a határrendészek. A rendőrség lefoglalt 250 védett énekes madarat, melyet egy személygépkocsi csomagtartójában zsúfoltak össze szűk dobozokban. Ritka, védett csonttollúak, süvöltők és tengelicek egymás hegyén-hátán, több napja, étlen-szomjan.


Környezet-és természetvédelemre 3540 milliárd forintot fordíthatunk 2020-ig

2017. február 16. 21:45

Környezet-és természetvédelemre 3540 milliárd forintot fordíthatunk 2020-ig Magyarországon soha nem látott mértékű támogatási forrás áll rendelkezésre környezet- és természetvédelemre. A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 3540 milliárd forintot fordíthatunk erre a célra, például energiatakarékos technológiák támogatására, agrár-környezetgazdálkodásra, vizes élőhelyek védelmére - mondta a földművelésügyi miniszter az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Beindult a kormorán irtása a Tiszánál

2017. február 15. 18:45

Beindult a kormorán irtása a Tiszánál Február végéig vadásznak a kormoránokra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. A madárcsapat a halak pusztításával százmilliós kárt okoz évente országosan.


Az amerikai vadőrök Trump orra alá is sok borsot törhetnek

2017. február 13. 8:40

Az amerikai vadőrök Trump orra alá is sok borsot törhetnek Sokan kétségbe vonják, hogy Donald Trumpnak volt-e bármi fogalma arról, mit jelent az Egyesült Államok elnökének lenni, de arra aztán valószínűleg végképp nem számított, hogy az ellene szerveződő ellenállás legádázabb harcosai a nemzeti parkok őrei lesznek. Bár a hatalom megpróbálja elnémítani őket, a vadőrök és a természetvédelemmel foglalkozó hivatalok alkalmazottai valószínűtlen bátorsággal vágnak vissza.

Megújul a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület

2017. február 11. 8:07

Megújul a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egy nyertes pályázatnak köszönhetően több mint 220 millió forintot fordíthat a 400 hektáros dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület fejlesztésére.


Megkezdődött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása

2017. február 10. 19:39

Megkezdődött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása – a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer kiépítése.

Az ember jelentősen felgyorsította a gerinces fajok pusztulását

2017. február 10. 9:38

Az ember jelentősen felgyorsította a gerinces fajok pusztulását Tömeges kihalásról vagy kihalási eseményről akkor beszélhetünk, ha a teljes Földre kiterjedően megállapítható, hogy rövid időn belül nagyszámú faj kihal. A Föld 4,54 milliárd éves történetében öt jelentős, tömeges (a fajok több mint felét érintő) kihalást különböztethetünk meg.


Rabosították a dolmányos varjakat

2017. február 10. 8:00

Rabosították a dolmányos varjakat A Debreceni Egyetem kutatói szárnybilétával is megjelöltek dolmányos varjakat Debrecenben, így vizsgálják a totálisan városiasodott faj terjeszkedését, mozgásmintázatát.

Jövő karácsonykor talán besétálhatunk Bugac kapujába

2017. február 9. 8:20

Jövő karácsonykor talán besétálhatunk Bugac kapujába Hiánypótló természetvédelmi és turisztikai beruházás kezdődik Bugacon 180 millió forintból kezd fejlesztésbe a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái területen.


További híreink

Újra bölények legelnek egy kanadai nemzeti parkban

2017. február 8. 22:33

Síksági bölénycsordát telepítettek vissza a kanadai Alberta tartományának Banffi Nemzeti Parkjába, több mint 130 évvel azután, hogy Észak-Amerika ikonikus állata eltűnt a Sziklás-hegység kanadai részének keleti lejtőiről.

Libanon pazar bogárkincsei

2017. február 7. 9:24

Faágakkal töltött műanyagdobozok tornyosulnak a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményben. A rendhagyó lakberendezési kellékek nem a tűzifa pormentes tárolására szolgálnak, hanem egy közel-keleti ország, Libanon cincéreinek és díszbogarainak bölcsőit rejtik.


Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

2017. február 5. 13:32

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütés veszélye. A mintegy 5000-5500 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt.

Új turisztikai látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál

2017. február 3. 15:08

Csaknem egymilliárd forintból, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság eddigi legnagyobb beruházásaként épül látogatóközpont a Kis-Balatonnál, Fenékpusztán, ahol felújítják Fekete István emlékhelyét is.


Elpusztítja a földikutyákat a kerítés

2017. február 3. 12:29

Európa egyik legritkább, legveszélyeztetettebb állatfaja, a délvidéki földikutya kelebiai állománya a kipusztulás szélére került a déli határszakaszon felépített migránsriasztó kerítés miatt. A természetvédelemért felelős minisztérium a sajnálkozáson kívül nem tesz semmit a példátlan helyzet megoldása érdekében. A környékbeli gazdák tájékoztatása szerint a határkerítés továbbépítése, illetve üzemeltetése nem csak a migrációs folyamatokat befolyásolja, hanem az érintett térség természetes élővilágára is hatással van.

Tudományos mérföldkő a barlangi élővilág megismerésében

2017. február 2. 9:52

A Magyar Természettudományi Múzeum kutatói nemzetközi együttműködés keretében különlegesen érzékeny módszert fejlesztettek ki, amely barlangokból gyűjtött vízmintákból is képes kimutatni az akár a 100 évet is megélő barlangi vakgőte jelenlétét.


A vizes élőhelyek 87%-a eltűnt – okosabb vízgazdálkodásra lenne szükség

2017. február 2. 8:02

Február másodika a Vizes élőhelyek Világnapja. A WWF adatai szerint az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek mintegy kétharmada már elpusztult, globálisan pedig 87%-uk eltűnt. Vizes élőhelyeink hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben.

Négy vizes élőhely újul meg Fejér megyében

2017. február 2. 7:34

Bruttó 530 millió forintból újul meg négy, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely Fejér megyében, a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület, a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, a Sárréti Tájvédelmi Körzet és a Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet.


Egyre több denevér telel az elhagyatott börzsönyi bányákban

2017. február 2. 6:55

A Duna-Ipoly Nemzeti Park dolgozóinak lelkes csapata összesen 464 egyedet talált 9 helyszínen. Képes beszámoló Hegyi Zoltán természetvédelmi őr tollából.

A kaszálás hozzájárul a biodiverzitás fennmaradásához

2017. február 1. 20:46

A Debreceni Egyetem kutatóinak gyepi biodiverzitásról szóló kutatása volt az elmúlt öt év legtöbbet idézett cikke a nagy múltú botanikai folyóiratban, a Florában.


Fantasztikus fotókon az amazonasi korallzátony

2017. január 31. 12:31

Közzétették az első felvételeket arról a hatalmas korallzátonyról, amelyet tavaly találtak az Amazonas folyó atlanti-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén.

Gyűjtemény a jövőnek – Legjobb a legjobbak között a Pannon Magbank

2017. január 29. 12:27

A „legjobb a legjobbak között” minősítést kapott az Európai Unió LIFE-Nature programjában megvalósított pályázatok közül a Pannon Magbank, amelynek keretében több mint 900 őshonos növény magvait gyűjtötték össze Magyarországon.


Denevér-felmérés a Vértesben

2017. január 29. 11:48

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata rendszeresen végez denevérszámlálásokat a Vértes-hegységben és környékén. A friss leltár: 11 faj 141 példány.

Íme Budapest zöld oázisai

2017. január 29. 9:44

Ha a természetvédelmi területek szóba kerülnek, általában egy csendes, nyugodt, zöld környezet jut eszünkbe, ami távol van a nagyvárosi zajtól és zsúfoltságtól. Helyi jelentőségű védett természeti területekből azonban Budapesten is meglehetősen sok van, amelyek eléréséhez sokszor nem is kell messzire menni a belvárostól.


A fenyőrigók és a város

2017. január 28. 22:23

Tömegesen jelentek meg a fenyőrigók az ország több városában, így a fővárosban is. Kik ők? Miért vannak itt? ...na és kinek jó ez?

Már két webkamerával sasolható egy dél-dunántúli rétisas-pár

2017. január 28. 21:52

Az idei évtől két - a korábbinál jobb minőségű és hangot is közvetítő - webkamerán keresztül követhetik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) területén költő rétisas-pár (Haliaeetus albicilla) életét a természetbarátok.


Újjáéled a Barci-rét egy darabja

2017. január 28. 20:32

A Tisza hullámterében jószág nélkül maradt legelőket és kaszálatlan réteket súlyosan veszélyezteti a gyalogakác (Mártély környéki nevén „víziakác”) riasztó mértékű, agresszív terjedése. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet déli részén, a Tisza hullámterén található Barci-rét gyalogakác-mentesítésébe kezdett a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a múlt héten.

Az MME üdvözli, hogy a Hármashatár-hegy nem lesz olimpiai versenyhelyszín

2017. január 26. 20:55

A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-i ülésén a 2024-re tervezett olimpiai helyszínek közül törölte a Hármashatár-hegy melletti vitorlázórepülő-teret, és újra a már korábban kiválasztott Testvér-hegyet jelölte meg a hegyikerékpár-verseny helyszínéül.


7000 focipályánként egy parlagi sas

2017. január 25. 7:38

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együtt januárban 14. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Most összesítették az idei sasolás eredményeit - elkészült a 2017. évi XIV. Országos Sasleltár.

Norvég pénzből mentik a trópusi erdőket

2017. január 23. 22:50

A trópusi esőerdők fakitermeléssel szembeni védelmére új, több millió dolláros alapot hoz létre Norvégia - jelentette be a norvég kormány a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) keretében.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés