Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Paksi hitel - orosz érdekhálóban Magyarország

2017. április 24. 9:24

Paksi hitel - orosz érdekhálóban Magyarország A tervezett paksi bővítésért felelős kormánytag, Lázár János szerint Magyarország néhány héten belül megkezdi a paksi orosz hitel lehívását, majd a fölvett hitelrészt azonnal vissza is fizetjük. A Párbeszéd szerint az abszurd eset világosan mutatja, hogy az elkapkodott bővítési ügyletben a rosszul megkötött paksi szerződésekkel az Orbán-kormánynak nincs mozgástere: követnie kell az orosz diktátumot, akkor is, ha az ellentétes a magyar érdekkel.

A Föld napja, Trump és a civilek

2017. április 23. 9:59

A Föld napja, Trump és a civilek Idén nem olyan a Föld napja, mint az elmúlt években, és ennek nem a szokatlan áprilisi havazás, hanem a fagyos politikai légkör az oka.


Áldás vagy átok az ingyenes e-autó töltés?

2017. április 21. 17:14

Áldás vagy átok az ingyenes e-autó töltés? Magyarországon az elektromos autók töltése a legtöbb nyilvános töltési ponton teljesen ingyenes. Odaállok, csatlakoztatom az autóm és már kapom is az áramot. Nagyon kényelmes megoldás, és a költségek szempontjából sem rossz. Az érdeklődőknek tetszik, könnyebben megértik, hogy miért váltottunk elektromos meghajtásra. De miért is adják a töltőpont üzemeltetők ingyen az áramot? És ez miért rossz?

Tényszavazást!

2017. április 16. 7:31

Tényszavazást! Még három "tényvédelmi" népszavazási kérdés vár hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottságnál, miután a héten egyet elutasított Paks2 témájában. A 30–30 civil aláíró által támogatott kérdések egyike sem irányul a 2014. januári orosz–magyar egyezmény megszüntetésére, és nem gördít jogi akadályt az egyezmény által előirányzott két új atomerőművi blokk megépítése vagy üzembe helyezése útjába.


Javítsuk a közérzetet: beton helyett növényzetet!

2017. április 13. 7:44

Javítsuk a közérzetet: beton helyett növényzetet! Te is inkább faültetéseket látnál fakivágások helyett? Szeretnéd, ha megvédenénk a már létező fákat, és a városi parkok, terek természetes, élettel teli és kellemes környezetet nyújtanának a feltöltődésre, pihenésre? Rád is szükség van, hogy megvédjük a közparkokat!

Lányi András üzenete a felháborodóknak

2017. április 10. 11:13

Lányi András üzenete a felháborodóknak Nehéz, vagy talán lehetetlen volna a választók többségét megnyugtató magyarázatot találni, mondjuk, az egészségügy vagy a közoktatás állapotára, a mélyszegénységre, arra a gátlástalanságra, amellyel a pártklientúra szétrabolta az országot, a kormányzati ingatlanspekulációra, amely kiemelt beruházásokkal tarolja le a főváros zöldterületeit. A megalomán állami építkezésekre, melyek közül legnagyobbnak a Paksnál épülő adósság-piramis ígérkezik. A hatalmas keleti szomszédhoz dörgölőző külpolitikára. Ezért kell a közfigyelem tartós elterelése.


Jogi szélmalomharc egy miskolci védett fáért

2017. április 4. 8:16

Jogi szélmalomharc egy miskolci védett fáért Miskolcon asszimilál 85 éve egy 35 éve már helyi védettségű mocsárciprus, melyet résztulajdonosa Mohos Zsolt 13 éve, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület kb. 10 éve próbál a természetvédelmi jogszabályok és a józan ész alapján a jövő számára is megőrizni. Vállalták a ma már egyenlőtlennek mondható küzdelmet a jog eszközeivel. Szegény jogállam, szegény jövő generációk!

A nagy élelmiszerblöff margójára

2017. március 31. 22:05

A nagy élelmiszerblöff margójára Nincs semmilyen érdekem, ami szerint a multikat kellene védenem, vagy az állami vizsgálatokat kellene támadnom, de azért tanulni illene az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos eddigi dilettáns bizonyítási melléfogásokból. Darvas Béla ökotoxikológus professzor gondolatai a NÉBIH élelmiszertesztjével kapcsolatban.


Elszálltak az árak? vagy megállt az ész?

2017. március 30. 6:34

Elszálltak az árak? vagy megállt az ész? Ahogyan a kiemelt beruházásoknál már megszoktuk, a kezdeti blöff-árak után jön a fekete leves: az "elszállt árak" Nincs ez másképpen a Városliget beépítése kapcsán sem. Nézzük meg közelebbről, hogyan történhet meg, hogy a tényleges árak köszönő viszonyban sincsenek az előre "tervezettekkel".

A kormánymédia esete a Roszatom lobbistájával

2017. március 24. 7:35

A kormánymédia esete a Roszatom lobbistájával Alig öt perce volt kint a kormányzati propagandalap, a Magyar Idők honlapján egy elfogult atompárti ömlengésre írt LMP-s reagálás Szél Bernadett tollából, amikor már ki is rakták a válasz-válaszcikket a kormányoldali sajtót "független energetikai szakértőként" körbehaknizó Hárfás Zsolttól, aki annyira független, hogy közvetlenül az orosz Roszatomtól kapja a fizetését. Az érintett cáfol: az LMP esete a valós tények hiányával.


További híreink

Paks 2 - az évszázad rulettje

2017. március 23. 22:15

Odaadná ön a saját jószántából félretett pénzét egy befektetőnek, aki olyan beruházást tervez, ahol minden elköltött 100 forintból legfeljebb 80 jön vissza? Az ilyen üzletre kényszerítést a köznyelv inkább rablásnak nevezi. A magyar érdek bizonyíthatóan a mielőbbi kiszállás lenne Paks 2-ből. Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányosa véleménycikke.

Víz Világnapja - Ünneprontás

2017. március 23. 7:10

A bejelentőket megfenyegetik, hogy ha nem bizonyosodik be a bejelentés jogossága, akkor a kiszállás, a bevizsgálás összes költségét a bejelentő köteles megfizetni.


Természetvédelmi látogatóközpontok és ökoturizmus

2017. március 21. 8:19

A természetvédelemmel foglalkozó szakemberek gyakran tartanak önvizsgálatot a tekintetben, hogy a rendszerváltástól folyó környezeti szemléletformálás elérte-e azt a hatást, amit reméltünk tőle. Élesebben fogalmazva elért-e bármilyen valódi társadalmi hatást? Vajon az ökoturisztikai látogatóközpontok, a nemzeti parkos és non-profit bemutatóhelyek, a rengeteg tanösvény és gombamód növő erdei iskolák valóban formálják a szemléletet? Vagy csak szórakoztatnak?

Ángyán szerint az olajspekulánsok akarják lenyúlni a magyar földet

2017. március 19. 10:25

Az olajspekulánsok akarják megszerezni a magyar földet Ángyán József szerint. A második Orbán-kormány volt szakállamtitkára Kishantoson egy tegnapi konferencián beszélt a fenntartható mezőgazdaságról. Szerinte az állami földárverések miatt uniós kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen.


Energiaforradalom: ez a kérdés, válasszunk!

2017. március 16. 14:58

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc végül elbukott – de miért gondolunk ma is megbecsüléssel a magyar nemzet akkori politikacsinálóira? Mi volt a reformkori nagy generáció titka, hogyan tudott korszakos változásokat elindítani a látszólag győzedelmeskedő elnyomás ellenére? Az államférfiak a hatalom megragadására és megtartására koncentráltak-e, vagy a következő generációkért is felelősséget akartak vállalni? A reformkoriakhoz hasonló súlyú kérdés ma a zöldenergia-rendszerek forradalma.

Nem a hatalmat kell megragadni, hanem az emberek képzeletét!

2017. március 15. 14:01

A kisközösségek szelíd szabadságharca ma az egyedüli, ami eredményes lehet. A rendszer ezzel nem tud mit kezdeni, s ha bebizonyosodik, hogy van rajta kívül élet, szebb is, szabadabb is talán, hazugságai halomra dőlnek. Március tizenötödikén sok sikert kívánok nektek! Lányi András


Lassan elérkezik az atomerőmű-korszak alkonya. Az Orbán-kormány menetiránnyal szemben

2017. március 10. 9:26

Valójában nyoma sincs a kormányzat által emlegetett nukleáris reneszánsznak. A haszon a beruházóké, a veszteséget rajtunk kívül a gyerekeink és az unokáink fizetik majd. Ennyit az évszázad üzletéről, az olcsó áramról és a további rezsicsökkentésről. Lehet népszavazás a paksi bővítésről?

Atomszemlélet: balegyenes - jobbhorog - szélkakas

2017. március 8. 7:15

Közel 25 éve, 1993 óta írok cikkeket az atomenergiáról (még az újságíró-stúdióban kezdtem), volt szerencsém közben többször is átélni, hogyan változott meg a hazai politikai felépítmény viszonya a paksi atomerőműhöz, illetve – ami nálunk az atommal a jelek szerint elválaszthatatlanul összetartozik – Oroszországhoz. Hargitai Miklós vélemény cikke.


Közlemény az Orczy park lezárásáról

2017. március 1. 21:13

Az Orczy Park bezárásáról közleményt adott ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A píár szakot jól elvégezték, de pechükre most a szövegüket egy igazmondó korrektúrázta: Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselőjének írása.

Vörös listán vagyunk - avagy a környezetvédelmi újságírás 3 évtizede, ahogyan én emlékszem. 1. rész: Felszabadult gondolatok

2017. február 27. 21:13

Vörös listán a környezetvédelmi újságíró is címmel – kitűnő és egyben szomorú elemzést írt Szabó Gábor kollégám az újságíró társadalom egy kicsiny rétegéről,mely igen találóan jellemezte a környezeti ügyekkel foglalkozó újságírók, és a környezetügy helyzetét. Erre reflektál Mangel Gyöngyi.


Zöld civilek a feketelistán?

2017. február 27. 9:06

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitóülésén jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány ismét nemzeti konzultációt indít öt olyan veszélyforrás miatt, amellyel Magyarországnak szembe kell néznie. Ezek egyike az „álcivil” szervezetek, az ország politikáját külföldi pénzekkel befolyásoló hálózatok működése.

A budapesti olimpia sorsára jut Paks 2?

2017. február 23. 16:36

Semmi szükség a nagy állami projektekre, ahol amúgy is jelentős a korrupciós kockázat, és a történelmi példák alapján szinte mindig komoly költségtúllépések történnek - írja Zsiday Viktor legfrissebb blogbejegyzésében az olimpiai pályázat visszavonásának hírére. A befektetési szakember már egy nagy lépéssel továbbment: szerinte a paksi projektet is át kéne gondolni.


Civil szervezetek a párkányi hulladékégető ellen

2017. február 16. 19:14

Az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkányban egy hulladékégető mű felépítését tervezik, mely évi 20.000 tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. Az esztergomi zöld szervezetek elutasítják a tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását. A helyiek is tiltakoznak, az érintett cég szerint korai még az elutasítás.

A nem veszélyes vörösiszap

2017. február 13. 11:36

A vörösiszap nem veszélyes" - mondta a 2010. október 4.-ei katasztrófa másnapján az Indexnek Bakonyi Zoltán, az ajkai vörösiszaptárolót működtető Mal Zrt. vezérigazgatója – „az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó", amelyet sok helyen „egy erős slagos lemosással el lehet távolítani”.


Rohanjon aláírni, ha nem akarja, hogy még az unokája is adósrabszolga legyen

2017. február 11. 20:47

A szegényekre leselkedő egyik legnagyobb veszély az, hogy amint pénzhez jutnak, zsigeri impulzusok hatására rögtön elszórják értelmetlen presztízsjavakra. Minél szegényebb valaki, annál nagyobb késztetést érezhet arra, hogy látványos költekezésbe kezdjen (plazmatévé, legújabb okostelefon, stb.) – félretéve minden józan megfontolást. Hasonló csapdába kerülhetnek a szegény, nagy álmokat dédelgető, de viszonylag kevés önismerettel és önuralommal rendelkező kis országok is, legjobb példa erre Magyarország esete az olimpiával.

Vörös listán a környezetvédelmi újságíró is

2017. február 3. 8:56

Bár a környezetvédelmi szempontok feszegetése olykor vörös posztó a hatalom gyakorlóinak szemében, most azonban nem posztóról, hanem a kihalással veszélyeztetett fajok Vörös Listájáról van szó. Ezen szerepelhetne az újságíróknak ez a – mifelénk mindig is ritka - alfaja.


A függőség napja

2017. február 2. 15:35

A felek tavaly februári, moszkvai találkozójakor Orbán Viktor az évszázad üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Hogy ezúttal miről egyeztet az orosz elnök és a magyar miniszterelnök, az egyelőre szintén titok: nem tudjuk, mivel lepik meg a magyarokat. Az atom-ügyben szisztematikusan félretájékoztatott és gyámság alá helyezett magyar közvélemény a jelek szerint sokkal inkább tisztában van a paksi üzlet természetével és a függőség-függetlenség fogalompár valódi jelentésével, mint amennyire az Orbán-kormány szeretné.

Akik ellenzik Garancsi gigantomán toronyházát

2017. január 29. 8:07

Budapest egyik legnagyobb vonzereje csodálatos és emlékezetes városképe, ám a Lágymányosi öböl partjára tervezett 120 méteres toronyház jelentősen befolyásolná - rontaná - ezt a képet. A Fővárosi Közgyűlés módosítja a településszerkezeti tervét, azonban mindezt szakmai és társadalmi viták lefolytatása nélkül. Alább ez ellen szólalnak fel neves várostervezők.


Most egy vagányabb globalista kell…

2017. január 22. 20:39

Figyelem pár hete, ahogy Magyarország egyik fele reményteljesen tekint Donald Trump Amerikájára és mindarra, ami ebből következik. „Csak Hillary meg a mögötte álló Soros-erők ne jöjjenek! Adjunk időt Trumpnak!” – hallani. Merthogy Trump legalább nem globalista...

A Bős-Nagymaros ügy

2017. január 21. 14:39

A rendszerváltás óta a Bős-Nagymaros ügy lezáratlan, a politikai pártok az ügyet tabuként kezelik, szőnyeg alá söprik. Pedig érdemes lenne végre tisztázni a vitatott kérdéseket, hiszen ez az ügy hatalmas gazdasági kárt okozott a rendszerváltás idején, és a következményeket a mai napig nem hevertük ki.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés