Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Életciklus és környezetterhelés

2017. január 20. 8:48

Életciklus és környezetterhelés A levegőszennyezés nagy részét az utakon közlekedő gépkocsik okozzák. Ez azonban csupán a környezetterhelés egyik része. A környezetterhelés másik része olyankor keletkezik, amikor a járművel még el sem kezdtünk közlekedni, és akkor, amikor az autónk végleg tönkremegy, és befejezi a pályafutását. Hasonló mondható el számos más műszaki berendezésről, ha elvégezzük az életciklus elemzést.

A külföldi városokban is parkokba építenek múzeumokat, vagy csak Budapesten?

2017. január 17. 20:02

A külföldi városokban is parkokba építenek múzeumokat, vagy csak Budapesten? Míg a fejlett nyugat újrahasznosításban, rehabilitációban, az ökológiai lábnyom csökkentésében gondolkodik, addig a fejlődő országok (az elmaradott kelet és dél) úgy pusztítja természeti környezetét, mintha nem lenne holnap. De a képlet korántsem ennyire egyszerű.


Beugró kérdés politikus államvizsgán: globális érzékenység

2017. január 17. 19:34

Beugró kérdés politikus államvizsgán: globális érzékenység "Ne becsüljük alá Trumpot" mozgalom indult, és érdemes ehhez csatlakozni! Legalábbis ami a valószínűsíthető károkozását jelenti, biztos nem szabad őt lebecsülnünk. A Trump-jelenség válasz arra, hogy hogy állunk a politikai ökológia terén.

A fogyasztói társadalom kritikája Tim Kassertől

2017. január 14. 15:28

A fogyasztói társadalom kritikája Tim Kassertől Tim Kasser, az Illinois-i Knox Főiskola pszichológus professzora, az "Anyagiasság súlyos" c. könyv szerzője nemrégiben Budapesten járva interjút adott a mindsetnek. Milyen hatással van az anyagiasság a jólétünkre? Hogyan hat a gyermekek fejlődésére a sok reklám és a kapitalista társadalom? Ezekre és még számtalan kérdésünkre adott választ.


A mobilgát réme – séta a rómain

2017. január 11. 22:08

A mobilgát réme – séta a rómain Ami most látható a Dunán, az nem egyszerű jégzajlás, az a mobilgát réme, hisz egy jeges ár esetén a mobilgát a feltorlódó jég nyomása alatt összeroppanna.

Magyarország jobban teljesít- légszennyezettségben biztosan

2017. január 10. 13:29

Magyarország jobban teljesít- légszennyezettségben biztosan Magyarországot a legszennyezettebb európai országok közé sorolja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2016-os levegőminőségi jelentése. Vajon a friss adatok birtokában mit fog tenni a magyar kormány, hogy lekerüljünk a szégyenfalról? Mikor fogja elfogadni például a Levegő Munkacsoport javaslatait, amelyekben már megállapodásra is jutottunk az illetékes minisztérium szakértőivel?


Veszélyben az ökológia képzés

2016. december 28. 15:49

Veszélyben az ökológia képzés Aggodalommal tölti el a természetvédelmi szakmai köröket az a több magyarországi egyetemen végbemenő folyamat, miszerint a biológia/biológus BSc/MSc képzések tantervét néhány esetben a szupraindividuális témájú tantárgyak rovására kívánják átszabni. Fel-felbukkanó véleményként hallani, hogy kutatói körökben is sokan elavult és haszontalan tudományterületeknek minősítik a szisztematikát, taxonómiát, ökológiát, hidrobiológiát, biogeográfiát és ezek kísérő tárgyait.

A tudomány világos, a jövő nem!

2016. december 26. 8:11

A tudomány világos, a jövő nem! Október végén került bemutatásra a National Geographic által Leonardo DiCaprio és Fisher Stevens Az Özönvíz előtt (Before the Flood) című dokumentumfilmje, amely a klímaváltozással és annak hatásaival foglalkozik. A film megjelenése már csak témáját tekintve is fontos esemény, de jelentőségét növelik a benne szereplő nagy befolyással rendelkező személyek és az azóta esedékes amerikai választások eredményei is.


Miért vakultatok meg drága olimpikonjaink?

2016. december 23. 10:57

Miért vakultatok meg drága olimpikonjaink? Kedves kiplakátolt olimpikonok! Kérem, próbálják meg egy pillanatra nem élsportolóként végiggondolni a magyar olimpiarendezési kampányt. Aki ma az olimpiarendezést reklámozza, az úgy jár el, mintha doppingszereket ajánlgatna az óriásplakátokon. Ceglédi Zoltán véleménycikke.

Ha Budapestnek polgármestere lenne....

2016. december 20. 22:20

Ha Budapestnek polgármestere lenne.... Mit kellene tennie a polgármesternek, amikor minden képzeletet felülmúló szmog van a városban? Mit kellene/lehetne tennie a lakosságnak? Vagy inkább mit nem?


További híreink

Óvatosan az orosz medvével

2016. december 18. 9:20

Az Orbán kormány nem tanult a történelemből. Mindenki jól gondolja meg, amikor atomerőművet rendel áfonyával, jól átsütve. A bolgár devizatartalék három százalékát utalták át a Roszatom orosz atomerőműépítő cégnek.

Fairtási tanácsok döntéshozóknak

2016. december 16. 7:52

Ha semmit nem mond neked az a szó, hogy mikorrhiza, akkor határozottan ne próbálj meg fát átültetni. Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás. Faátültetési gyorstalpaló és tíz tanács kezdő ligetpusztítók részére.


A klímaváltozás hatása az evolúcióra

2016. december 9. 12:08

Darwin szerint az evolúció hajtóereje a létért folyó küzdelem, amelynek során folyamatosan alkalmazkodni kell a változó környezeti feltételekhez. Ennek során annak a fajnak nagyobb a túlélési esélye, amelyiknek jobb az adaptációs képessége. A változó környezeti feltételek legfontosabb tényezője pedig az éghajlat szüntelen, kiszámíthatatlan megváltozása.

Megsérült reaktortartályt építhetnek be Paks II-be?

2016. november 23. 20:51

A Roszatom nyilatkozata alapján az osztroveci atomerőmű építése során korábban leejtett és a belorusz fél által visszautasított sérült reaktortartály Paksra is kerülhet. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője elképesztőnek tartja a Roszatom hozzáállását és tart tőle, hogy az eddig is mindenben az orosz cég érdekeit képviselő magyar kormány elfogadhatónak találja az orosz javaslatot. A Roszatom cáfolta Jávor állítását.


Van-e hatása a környezetre egy (8) múzeum építésének?

2016. november 23. 7:58

Építenek egy múzeumot a Városligetbe. 67 méter magas, -4 emelet mélységű, parkolóval, föld alatti kiállító terekkel. Ki lehet-e mondani, hogy ennek az épületnek nincs hatása a környéken élők és dolgozók életére, a környezetre? ...és ha 8 ilyen épület épül?

Megújul-e a megújuló?

2016. november 19. 11:59

Igazi „megújuló” energia a természetben nem létezik. A világban az energia mennyisége az ősrobbanás óta állandó. Az energiát mindig elvesszük valahonnan, miközben a megjelenési formája átalakulhat, de a mennyisége nem szaporodik. A kérdés csak az, hogy honnan mennyit lehet és mennyit szabad elvenni.


Máshol építik fel a Közelekedési múzeumot? Avagy a kivett közpark és a váratlan kiadások

2016. november 16. 19:03

Rég tudjuk/tudják, hogy a tervezett Közlelekdési Múzeum nem fér el a régi helyén. Maga az épület sem. A külön építendő terepszint alatti kiállítótér és mélygarázs még kevésbé. De ha nem a Ligetben, akkor hol épül? Hát egy "kivett közparkban".

Az éhezők diadala - az antizöld trampizmus

2016. november 10. 11:45

Trump győzelmével egy újabb utolsó utáni esély tűnik elveszni az emberiség békés jövőjének megőrzésére. Ez a választás nem a klímaváltozásról szólt, hanem az éhező, bizonytalan tömegek lázadásáről az elit ellen. A klímaváltozás elleni harc hosszútávú és bonyolult ügy, azok szoktak foglalkozni vele, akiknek a havi rezsi kifizetése nem probléma.


A légkörrel nem tudunk tárgyalásokat folytatni

2016. november 4. 19:33

Óriási, világméretű mozgalom tette lehetővé ezt a sikert, amelyben haladó önkormányzatok, államfők, progresszívan gondolkodó vállalkozások és nagyvállalatok egyaránt kivették a részüket. A mozgalom kulcsszereplői azonban a hétköznapi emberek voltak, akik folyamatos nyomást gyakoroltak: hangot adtak az álláspontjuknak, és petíciókkal bombázták a kormányaikat, tiszta és biztonságos éghajlatot követelve.

Örüljünk-e Tarlós Tízezer új fát Budapestre! programjának?

2016. november 1. 10:04

Hiba lenne azt mondani egy elért részeredményre, hogy nem kell neki örülni: Tarlós bejelentésének indokai mögött civil tiltakozások, petíciók, jegyzékek, viszonylag nagy létszámú tüntetések sora áll, amelyek a nyári ligetvédős rendőr-attack vagy a Római-parti erős demonstráció miatt átlépték a politika ingerküszöbét is. Bardóczi Sándor írása.


Óra átállítások értelme

2016. október 31. 11:21

Évtizedek óta minden évben két alkalommal átállítjuk az óráinkat, és ezzel állítólag egy tízezer lakosú kisváros egész éves áramfogyasztását takarítjuk meg. Ha ez igaz lenne, akkor a megtakarítás az ország egész éves áramfogyasztásának kb. 0,1 %-át tenné ki.

Miért szükséges a profit a nonprofitoknál is!?

2016. október 29. 11:58

Szerintem a profit (nonprofit - forprofit) értelmezése elég tudatzavaros a mai világban. Én ezért szeretem az életképes kifejezéssel felülírni ezt az egészet. Vágvölgyi Gusztáv Pabló írása.


Újabb pofon a magyar sajtószabadságnak

2016. október 27. 8:12

Bár elsőre nem egy direkt zöld téma, de a közpénzek hűtlen kezelése sok területre kihatással van. Egyre kevesebb a kormány mutyijait bemutató felület. A Népszabadság likvidálása csak egy láncszem. A rendőrség nemrég kihallgatta a Figyelő újságíróját. A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezte az eljárást: üzleti titok megsértését hangoztatják. A sajtószabadságot nem tisztelő, autokratikus államoknak a lényegi eleme a minden kritika durva, büntetőjogi eszközökkel történő elnyomása! Itt tartunk?

Az Orbán-kormány hazaárulása

2016. október 25. 20:14

Ma a parlament fideszes többsége elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását. Így hazánk természeti erőforrásainak kiárusításából származó, több mint 270 milliárd forintos bevételt az Orbán-kormány az államadósság csökkentésére fordíthatja. S hogy mi fér bele az államadósság elleni harcba? Nos, ennek csak a fantázia szabhat határt.


Villanyautó karácsonyra?

2016. október 24. 14:24

Mire költhetnénk inkább az e-autóknak szánt 2 milliárdos támogatást? Pl. a szennyezésarányos útdíj bevezetésére, vagy lézeres kipufogógáz-elemző készülékekre, esetleg az alacsony kibocsátású övezetek létrehozására, vagy talán a robbanómotoros robogók villanyrobogóra cserélésére.

Hogy is áll a Közlekedési Múzeum azbesztmentesítése?

2016. október 20. 17:41

A Ligetvédők további tájékoztatást kérnek a városligeti Közlekedési Múzeum azbesztmentesítési munkálatairól!


Ésszerűen támogassa a kormány a villanyautózást!

2016. október 14. 9:35

Közösségi célokhoz nyújtson a kormány támogatást villanyautók vásárlásához, ne pedig magánszemélyeknek. Ezt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Levegő Munkacsoport.

Kell-e környezeti hatástanulmány, ha az ember 25 ezer négyzetméteren akar építkezni?

2016. október 2. 21:39

Nem vették figyelembe a véleményünket a Hermina Garázs építésének előzetes vizsgálati dokumentációjához. A "Környezetvédelmi hivatal" szerint nincs jelentős környezetei hatása. Egyenként ( talán) valóban nem lenne elfogadhatatlan egy-egy új épület a Városligetben!? DE 8-10 betonkolosszus?
Próbálkozzunk most a Közlekedési múzeum elhelyezésének vizsgálatával. 1. jelentős környezeti hatása van. 2. Semmi keresnivalója nincs ezeknek a funkcióknak a Városligetben.


A multik már a spájzban vannak

2016. szeptember 22. 18:18

A CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek a normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetik az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat." Farkas István Tamás a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke; dr. Kelemen András a Magyarországért Egyesület elnöke és Roszík Péter a Biokultúra Szövetség alelnöke közös véleménycikke az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményről.

Nem bírják abbahagyni! Újraindul a motorfűrész az Orczy parkban!

2016. szeptember 21. 12:22

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem tanul semmit: már megint zéró társadalmi egyeztetés, már megint favágás. A törvényt betartják, a lakosságot meg leszarják. Az eddigi kb 300 nem volt elég, jön még 26+3 fa kivágása.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés