A rovat kizárólagos támogatója

Innovációk, amelyek táplálják a zöld forradalmat

A világot jelenleg sújtó környezeti kihívások sürgős figyelmet és innovatív megoldásokat igényelnek minden szektorban. A globális felmelegedés, az egyre csökkenő erőforrások és a biodiverzitás vesztése mind olyan problémák, amelyek összetett megközelítéseket és átfogó stratégiákat igényelnek.

Akár útburkolat is készülhet az eldobott csikkekből

“Az Akropoliszra felmegyünk, és ott a csikket a városra pöccintjük” – áll a Kispál és a Borz felejthetetlen klasszikusában. De amennyire vonzó a dalban megjelenített lázadó hangulat, olyannyira káros, ha a való életben is eldobáljuk a használt cigarettacsikkeket, ugyanis a bennük található anyagok mérgezik a vizet, a talajt és az egész ökoszisztémát. Szerencsére vannak olyan… Tovább »

A szélenergia pénzügyi mentőövet adhatna a magyar mezőgazdaságnak

Egy ma Magyarországon potenciálisan telepíthető átlagos szélerőmű 15-30 Ft/kWh árazás esetén mintegy 100-200 millió forintos éves plusz jövedelmet biztosíthatna csupán a megtermelt villamos energia értékesítésével az agráriumnak és a földtulajdonosoknak. Amire szükségük is lesz, mert a mezőgazdaságot sújtó klímakockázatok várhatóan fokozódni fognak, ami bevételkiesést, súlyosabb esetben egzisztenciális veszélyt jelent a gazdálkodóknak.

Épített nemzeti örökségünk orbáni lepusztítása

Az Iparművészeti Múzeum 2017-ben bezárt. A felújítása áll, semmilyen dátum nem ismert a majdani újranyitásáról. A Néprajzit szintén 2017-ben dobták ki a Kúria csodálatos egykori épületéből. Az így a parasztok előtt örökre bezárult, egyszer majd talán fideszes főbírók fognak az erre teljesen alkalmatlan, hatméteres belmagasságú, freskós plafonú termeiben laptopozni. Talán.

Piszoár otthonra? Miért is ne?!

A szórakozóhelyeken, éttermekben, bevásárlóközpontokban és egyéb kereskedelmi helyek mosdójában a piszoár megszokott látványnak számít. Ugyanakkor az a gondolat, hogy a piszoár az otthonunk fürdőszobájában is helyet kap, némileg idegennek, vagy akár furcsának hangozhat.

Magyar urán – Elnökségünk előérzete

New Delhiben 2024. február 20-21 között rendezték meg a 2. India – Európa Üzleti és Fenntarthatósági Konklávét (2nd CII India-Europe Business and Sustainability Conclave). A világsajtóban mindez jelentős hírré nem vált, és nem véletlenül. Az Európai Uniót Németországon kívül Ausztria, Lengyelország, Lettország, Magyarország és Szlovákia képviselte. Az Egyesült Királyság is küldött megfigyelőt. Tőlünk – a… Tovább »

A Li-ion alapú akkumulátorgyártás néhány hulladékgazdálkodási neuralgikus pontja

Az elmúlt időben több hír is napvilágot látott az ország különböző pontján megtalált, nagy mennyiségben tárolt, Li-ion alapú akkumulátor gyártásból származó vagy azzal összefüggésben keletkezett hulladékokról Évi több mint 150 millió kilogramm hulladékot fognak termelni csak a már engedéllyel rendelkező akkugyárak is, ez napi több mint 400.000 kg hulladék egyetlen gyártási szegmensből, melynek átlagosan több… Tovább »

10 év alatt 30-35 milliárd euró kellene a magyar energiarendszerre

Az Energiaügyi Minisztérium becslése szerint 2030-ra a jelenleg 42-44 terawattórás áramfogyasztásunk közel 60 terawattórára nőhet a fűtési rendszerek, a mobilizáció elektrifikálása miatt, illetve az energiaintenzív iparágak (például akkumulátorgyárak) további terjeszkedése nyomán. De honnan lesz rá pénz?

Így fest zöldre a fideszes propaganda

Az elektromosautó-ipar válságálló, hosszú távú biztonságot és munkalehetőséget ad, fenntarthatóan. “Az akkumulátoriparban nincs olyan speciális probléma, amit a jól működő magyar környezetvédelmi rendszer ma ne kezelne” – nyilatkozta dr. Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Nyíregyháza Megyei Jogú Város hivatalos honlapjának.