Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Civil szervezetek a párkányi hulladékégető ellen

2017. február 16. 19:14

Civil szervezetek a párkányi hulladékégető ellen Az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkányban egy hulladékégető mű felépítését tervezik, mely évi 20.000 tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. Az esztergomi zöld szervezetek elutasítják a tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását. A helyiek is tiltakoznak, az érintett cég szerint korai még az elutasítás.

A nem veszélyes vörösiszap

2017. február 13. 11:36

A nem veszélyes vörösiszap A vörösiszap nem veszélyes" - mondta a 2010. október 4.-ei katasztrófa másnapján az Indexnek Bakonyi Zoltán, az ajkai vörösiszaptárolót működtető Mal Zrt. vezérigazgatója – „az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó", amelyet sok helyen „egy erős slagos lemosással el lehet távolítani”.


Rohanjon aláírni, ha nem akarja, hogy még az unokája is adósrabszolga legyen

2017. február 11. 20:47

Rohanjon aláírni, ha nem akarja, hogy még az unokája is adósrabszolga legyen A szegényekre leselkedő egyik legnagyobb veszély az, hogy amint pénzhez jutnak, zsigeri impulzusok hatására rögtön elszórják értelmetlen presztízsjavakra. Minél szegényebb valaki, annál nagyobb késztetést érezhet arra, hogy látványos költekezésbe kezdjen (plazmatévé, legújabb okostelefon, stb.) – félretéve minden józan megfontolást. Hasonló csapdába kerülhetnek a szegény, nagy álmokat dédelgető, de viszonylag kevés önismerettel és önuralommal rendelkező kis országok is, legjobb példa erre Magyarország esete az olimpiával.

Vörös listán a környezetvédelmi újságíró is

2017. február 3. 8:56

Vörös listán a környezetvédelmi újságíró is Bár a környezetvédelmi szempontok feszegetése olykor vörös posztó a hatalom gyakorlóinak szemében, most azonban nem posztóról, hanem a kihalással veszélyeztetett fajok Vörös Listájáról van szó. Ezen szerepelhetne az újságíróknak ez a – mifelénk mindig is ritka - alfaja.


A függőség napja

2017. február 2. 15:35

A függőség napja A felek tavaly februári, moszkvai találkozójakor Orbán Viktor az évszázad üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Hogy ezúttal miről egyeztet az orosz elnök és a magyar miniszterelnök, az egyelőre szintén titok: nem tudjuk, mivel lepik meg a magyarokat. Az atom-ügyben szisztematikusan félretájékoztatott és gyámság alá helyezett magyar közvélemény a jelek szerint sokkal inkább tisztában van a paksi üzlet természetével és a függőség-függetlenség fogalompár valódi jelentésével, mint amennyire az Orbán-kormány szeretné.

Akik ellenzik Garancsi gigantomán toronyházát

2017. január 29. 8:07

Akik ellenzik Garancsi gigantomán toronyházát Budapest egyik legnagyobb vonzereje csodálatos és emlékezetes városképe, ám a Lágymányosi öböl partjára tervezett 120 méteres toronyház jelentősen befolyásolná - rontaná - ezt a képet. A Fővárosi Közgyűlés módosítja a településszerkezeti tervét, azonban mindezt szakmai és társadalmi viták lefolytatása nélkül. Alább ez ellen szólalnak fel neves várostervezők.


Most egy vagányabb globalista kell…

2017. január 22. 20:39

Most egy vagányabb globalista kell… Figyelem pár hete, ahogy Magyarország egyik fele reményteljesen tekint Donald Trump Amerikájára és mindarra, ami ebből következik. „Csak Hillary meg a mögötte álló Soros-erők ne jöjjenek! Adjunk időt Trumpnak!” – hallani. Merthogy Trump legalább nem globalista...

A Bős-Nagymaros ügy

2017. január 21. 14:39

A Bős-Nagymaros ügy A rendszerváltás óta a Bős-Nagymaros ügy lezáratlan, a politikai pártok az ügyet tabuként kezelik, szőnyeg alá söprik. Pedig érdemes lenne végre tisztázni a vitatott kérdéseket, hiszen ez az ügy hatalmas gazdasági kárt okozott a rendszerváltás idején, és a következményeket a mai napig nem hevertük ki.


Életciklus és környezetterhelés

2017. január 20. 8:48

Életciklus és környezetterhelés A levegőszennyezés nagy részét az utakon közlekedő gépkocsik okozzák. Ez azonban csupán a környezetterhelés egyik része. A környezetterhelés másik része olyankor keletkezik, amikor a járművel még el sem kezdtünk közlekedni, és akkor, amikor az autónk végleg tönkremegy, és befejezi a pályafutását. Hasonló mondható el számos más műszaki berendezésről, ha elvégezzük az életciklus elemzést.

A külföldi városokban is parkokba építenek múzeumokat, vagy csak Budapesten?

2017. január 17. 20:02

A külföldi városokban is parkokba építenek múzeumokat, vagy csak Budapesten? Míg a fejlett nyugat újrahasznosításban, rehabilitációban, az ökológiai lábnyom csökkentésében gondolkodik, addig a fejlődő országok (az elmaradott kelet és dél) úgy pusztítja természeti környezetét, mintha nem lenne holnap. De a képlet korántsem ennyire egyszerű.


További híreink

Beugró kérdés politikus államvizsgán: globális érzékenység

2017. január 17. 19:34

"Ne becsüljük alá Trumpot" mozgalom indult, és érdemes ehhez csatlakozni! Legalábbis ami a valószínűsíthető károkozását jelenti, biztos nem szabad őt lebecsülnünk. A Trump-jelenség válasz arra, hogy hogy állunk a politikai ökológia terén.

A fogyasztói társadalom kritikája Tim Kassertől

2017. január 14. 15:28

Tim Kasser, az Illinois-i Knox Főiskola pszichológus professzora, az "Anyagiasság súlyos" c. könyv szerzője nemrégiben Budapesten járva interjút adott a mindsetnek. Milyen hatással van az anyagiasság a jólétünkre? Hogyan hat a gyermekek fejlődésére a sok reklám és a kapitalista társadalom? Ezekre és még számtalan kérdésünkre adott választ.


A mobilgát réme – séta a rómain

2017. január 11. 22:08

Ami most látható a Dunán, az nem egyszerű jégzajlás, az a mobilgát réme, hisz egy jeges ár esetén a mobilgát a feltorlódó jég nyomása alatt összeroppanna.

Magyarország jobban teljesít- légszennyezettségben biztosan

2017. január 10. 13:29

Magyarországot a legszennyezettebb európai országok közé sorolja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2016-os levegőminőségi jelentése. Vajon a friss adatok birtokában mit fog tenni a magyar kormány, hogy lekerüljünk a szégyenfalról? Mikor fogja elfogadni például a Levegő Munkacsoport javaslatait, amelyekben már megállapodásra is jutottunk az illetékes minisztérium szakértőivel?


Veszélyben az ökológia képzés

2016. december 28. 15:49

Aggodalommal tölti el a természetvédelmi szakmai köröket az a több magyarországi egyetemen végbemenő folyamat, miszerint a biológia/biológus BSc/MSc képzések tantervét néhány esetben a szupraindividuális témájú tantárgyak rovására kívánják átszabni. Fel-felbukkanó véleményként hallani, hogy kutatói körökben is sokan elavult és haszontalan tudományterületeknek minősítik a szisztematikát, taxonómiát, ökológiát, hidrobiológiát, biogeográfiát és ezek kísérő tárgyait.

A tudomány világos, a jövő nem!

2016. december 26. 8:11

Október végén került bemutatásra a National Geographic által Leonardo DiCaprio és Fisher Stevens Az Özönvíz előtt (Before the Flood) című dokumentumfilmje, amely a klímaváltozással és annak hatásaival foglalkozik. A film megjelenése már csak témáját tekintve is fontos esemény, de jelentőségét növelik a benne szereplő nagy befolyással rendelkező személyek és az azóta esedékes amerikai választások eredményei is.


Miért vakultatok meg drága olimpikonjaink?

2016. december 23. 10:57

Kedves kiplakátolt olimpikonok! Kérem, próbálják meg egy pillanatra nem élsportolóként végiggondolni a magyar olimpiarendezési kampányt. Aki ma az olimpiarendezést reklámozza, az úgy jár el, mintha doppingszereket ajánlgatna az óriásplakátokon. Ceglédi Zoltán véleménycikke.

Ha Budapestnek polgármestere lenne....

2016. december 20. 22:20

Mit kellene tennie a polgármesternek, amikor minden képzeletet felülmúló szmog van a városban? Mit kellene/lehetne tennie a lakosságnak? Vagy inkább mit nem?


Óvatosan az orosz medvével

2016. december 18. 9:20

Az Orbán kormány nem tanult a történelemből. Mindenki jól gondolja meg, amikor atomerőművet rendel áfonyával, jól átsütve. A bolgár devizatartalék három százalékát utalták át a Roszatom orosz atomerőműépítő cégnek.

Fairtási tanácsok döntéshozóknak

2016. december 16. 7:52

Ha semmit nem mond neked az a szó, hogy mikorrhiza, akkor határozottan ne próbálj meg fát átültetni. Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás. Faátültetési gyorstalpaló és tíz tanács kezdő ligetpusztítók részére.


A klímaváltozás hatása az evolúcióra

2016. december 9. 12:08

Darwin szerint az evolúció hajtóereje a létért folyó küzdelem, amelynek során folyamatosan alkalmazkodni kell a változó környezeti feltételekhez. Ennek során annak a fajnak nagyobb a túlélési esélye, amelyiknek jobb az adaptációs képessége. A változó környezeti feltételek legfontosabb tényezője pedig az éghajlat szüntelen, kiszámíthatatlan megváltozása.

Megsérült reaktortartályt építhetnek be Paks II-be?

2016. november 23. 20:51

A Roszatom nyilatkozata alapján az osztroveci atomerőmű építése során korábban leejtett és a belorusz fél által visszautasított sérült reaktortartály Paksra is kerülhet. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője elképesztőnek tartja a Roszatom hozzáállását és tart tőle, hogy az eddig is mindenben az orosz cég érdekeit képviselő magyar kormány elfogadhatónak találja az orosz javaslatot. A Roszatom cáfolta Jávor állítását.


Van-e hatása a környezetre egy (8) múzeum építésének?

2016. november 23. 7:58

Építenek egy múzeumot a Városligetbe. 67 méter magas, -4 emelet mélységű, parkolóval, föld alatti kiállító terekkel. Ki lehet-e mondani, hogy ennek az épületnek nincs hatása a környéken élők és dolgozók életére, a környezetre? ...és ha 8 ilyen épület épül?

Megújul-e a megújuló?

2016. november 19. 11:59

Igazi „megújuló” energia a természetben nem létezik. A világban az energia mennyisége az ősrobbanás óta állandó. Az energiát mindig elvesszük valahonnan, miközben a megjelenési formája átalakulhat, de a mennyisége nem szaporodik. A kérdés csak az, hogy honnan mennyit lehet és mennyit szabad elvenni.


Máshol építik fel a Közelekedési múzeumot? Avagy a kivett közpark és a váratlan kiadások

2016. november 16. 19:03

Rég tudjuk/tudják, hogy a tervezett Közlelekdési Múzeum nem fér el a régi helyén. Maga az épület sem. A külön építendő terepszint alatti kiállítótér és mélygarázs még kevésbé. De ha nem a Ligetben, akkor hol épül? Hát egy "kivett közparkban".

Az éhezők diadala - az antizöld trampizmus

2016. november 10. 11:45

Trump győzelmével egy újabb utolsó utáni esély tűnik elveszni az emberiség békés jövőjének megőrzésére. Ez a választás nem a klímaváltozásról szólt, hanem az éhező, bizonytalan tömegek lázadásáről az elit ellen. A klímaváltozás elleni harc hosszútávú és bonyolult ügy, azok szoktak foglalkozni vele, akiknek a havi rezsi kifizetése nem probléma.


A légkörrel nem tudunk tárgyalásokat folytatni

2016. november 4. 19:33

Óriási, világméretű mozgalom tette lehetővé ezt a sikert, amelyben haladó önkormányzatok, államfők, progresszívan gondolkodó vállalkozások és nagyvállalatok egyaránt kivették a részüket. A mozgalom kulcsszereplői azonban a hétköznapi emberek voltak, akik folyamatos nyomást gyakoroltak: hangot adtak az álláspontjuknak, és petíciókkal bombázták a kormányaikat, tiszta és biztonságos éghajlatot követelve.

Örüljünk-e Tarlós Tízezer új fát Budapestre! programjának?

2016. november 1. 10:04

Hiba lenne azt mondani egy elért részeredményre, hogy nem kell neki örülni: Tarlós bejelentésének indokai mögött civil tiltakozások, petíciók, jegyzékek, viszonylag nagy létszámú tüntetések sora áll, amelyek a nyári ligetvédős rendőr-attack vagy a Római-parti erős demonstráció miatt átlépték a politika ingerküszöbét is. Bardóczi Sándor írása.


Óra átállítások értelme

2016. október 31. 11:21

Évtizedek óta minden évben két alkalommal átállítjuk az óráinkat, és ezzel állítólag egy tízezer lakosú kisváros egész éves áramfogyasztását takarítjuk meg. Ha ez igaz lenne, akkor a megtakarítás az ország egész éves áramfogyasztásának kb. 0,1 %-át tenné ki.

Miért szükséges a profit a nonprofitoknál is!?

2016. október 29. 11:58

Szerintem a profit (nonprofit - forprofit) értelmezése elég tudatzavaros a mai világban. Én ezért szeretem az életképes kifejezéssel felülírni ezt az egészet. Vágvölgyi Gusztáv Pabló írása.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés