Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

A kormánymédia esete a Roszatom lobbistájával

2017. március 24. 7:35

A kormánymédia esete a Roszatom lobbistájával Alig öt perce volt kint a kormányzati propagandalap, a Magyar Idők honlapján egy elfogult atompárti ömlengésre írt LMP-s reagálás Szél Bernadett tollából, amikor már ki is rakták a válasz-válaszcikket a kormányoldali sajtót "független energetikai szakértőként" körbehaknizó Hárfás Zsolttól, aki annyira független, hogy közvetlenül az orosz Roszatomtól kapja a fizetését. Az érintett cáfol: az LMP esete a valós tények hiányával.

Paks 2 - az évszázad rulettje

2017. március 23. 22:15

Paks 2 - az évszázad rulettje Odaadná ön a saját jószántából félretett pénzét egy befektetőnek, aki olyan beruházást tervez, ahol minden elköltött 100 forintból legfeljebb 80 jön vissza? Az ilyen üzletre kényszerítést a köznyelv inkább rablásnak nevezi. A magyar érdek bizonyíthatóan a mielőbbi kiszállás lenne Paks 2-ből. Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányosa véleménycikke.


Víz Világnapja - Ünneprontás

2017. március 23. 7:10

Víz Világnapja - Ünneprontás A bejelentőket megfenyegetik, hogy ha nem bizonyosodik be a bejelentés jogossága, akkor a kiszállás, a bevizsgálás összes költségét a bejelentő köteles megfizetni.

Természetvédelmi látogatóközpontok és ökoturizmus

2017. március 21. 8:19

Természetvédelmi látogatóközpontok és ökoturizmus A természetvédelemmel foglalkozó szakemberek gyakran tartanak önvizsgálatot a tekintetben, hogy a rendszerváltástól folyó környezeti szemléletformálás elérte-e azt a hatást, amit reméltünk tőle. Élesebben fogalmazva elért-e bármilyen valódi társadalmi hatást? Vajon az ökoturisztikai látogatóközpontok, a nemzeti parkos és non-profit bemutatóhelyek, a rengeteg tanösvény és gombamód növő erdei iskolák valóban formálják a szemléletet? Vagy csak szórakoztatnak?


Ángyán szerint az olajspekulánsok akarják lenyúlni a magyar földet

2017. március 19. 10:25

Ángyán szerint az olajspekulánsok akarják lenyúlni a magyar földet Az olajspekulánsok akarják megszerezni a magyar földet Ángyán József szerint. A második Orbán-kormány volt szakállamtitkára Kishantoson egy tegnapi konferencián beszélt a fenntartható mezőgazdaságról. Szerinte az állami földárverések miatt uniós kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen.

Energiaforradalom: ez a kérdés, válasszunk!

2017. március 16. 14:58

Energiaforradalom: ez a kérdés, válasszunk! Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc végül elbukott – de miért gondolunk ma is megbecsüléssel a magyar nemzet akkori politikacsinálóira? Mi volt a reformkori nagy generáció titka, hogyan tudott korszakos változásokat elindítani a látszólag győzedelmeskedő elnyomás ellenére? Az államférfiak a hatalom megragadására és megtartására koncentráltak-e, vagy a következő generációkért is felelősséget akartak vállalni? A reformkoriakhoz hasonló súlyú kérdés ma a zöldenergia-rendszerek forradalma.


Nem a hatalmat kell megragadni, hanem az emberek képzeletét!

2017. március 15. 14:01

Nem a hatalmat kell megragadni, hanem az emberek képzeletét! A kisközösségek szelíd szabadságharca ma az egyedüli, ami eredményes lehet. A rendszer ezzel nem tud mit kezdeni, s ha bebizonyosodik, hogy van rajta kívül élet, szebb is, szabadabb is talán, hazugságai halomra dőlnek. Március tizenötödikén sok sikert kívánok nektek! Lányi András

Lassan elérkezik az atomerőmű-korszak alkonya. Az Orbán-kormány menetiránnyal szemben

2017. március 10. 9:26

Lassan elérkezik az atomerőmű-korszak alkonya. Az Orbán-kormány menetiránnyal szemben Valójában nyoma sincs a kormányzat által emlegetett nukleáris reneszánsznak. A haszon a beruházóké/beszállítóké, a veszteséget rajtunk kívül a gyerekeink és az unokáink fizetik majd. Ennyit az évszázad üzletéről, az olcsó áramról és a további rezsicsökkentésről. Lehet népszavazás a paksi bővítésről?


Atomszemlélet: balegyenes - jobbhorog - szélkakas

2017. március 8. 7:15

Atomszemlélet: balegyenes - jobbhorog - szélkakas Közel 25 éve, 1993 óta írok cikkeket az atomenergiáról (még az újságíró-stúdióban kezdtem), volt szerencsém közben többször is átélni, hogyan változott meg a hazai politikai felépítmény viszonya a paksi atomerőműhöz, illetve – ami nálunk az atommal a jelek szerint elválaszthatatlanul összetartozik – Oroszországhoz. Hargitai Miklós vélemény cikke.

Közlemény az Orczy park lezárásáról

2017. március 1. 21:13

Közlemény az Orczy park lezárásáról Az Orczy Park bezárásáról közleményt adott ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A píár szakot jól elvégezték, de pechükre most a szövegüket egy igazmondó korrektúrázta: Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselőjének írása.


További híreink

Vörös listán vagyunk - avagy a környezetvédelmi újságírás 3 évtizede, ahogyan én emlékszem. 1. rész: Felszabadult gondolatok

2017. február 27. 21:13

Vörös listán a környezetvédelmi újságíró is címmel – kitűnő és egyben szomorú elemzést írt Szabó Gábor kollégám az újságíró társadalom egy kicsiny rétegéről,mely igen találóan jellemezte a környezeti ügyekkel foglalkozó újságírók, és a környezetügy helyzetét. Erre reflektál Mangel Gyöngyi.

Zöld civilek a feketelistán?

2017. február 27. 9:06

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitóülésén jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány ismét nemzeti konzultációt indít öt olyan veszélyforrás miatt, amellyel Magyarországnak szembe kell néznie. Ezek egyike az „álcivil” szervezetek, az ország politikáját külföldi pénzekkel befolyásoló hálózatok működése.


A budapesti olimpia sorsára jut Paks 2?

2017. február 23. 16:36

Semmi szükség a nagy állami projektekre, ahol amúgy is jelentős a korrupciós kockázat, és a történelmi példák alapján szinte mindig komoly költségtúllépések történnek - írja Zsiday Viktor legfrissebb blogbejegyzésében az olimpiai pályázat visszavonásának hírére. A befektetési szakember már egy nagy lépéssel továbbment: szerinte a paksi projektet is át kéne gondolni.

Civil szervezetek a párkányi hulladékégető ellen

2017. február 16. 19:14

Az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkányban egy hulladékégető mű felépítését tervezik, mely évi 20.000 tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. Az esztergomi zöld szervezetek elutasítják a tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását. A helyiek is tiltakoznak, az érintett cég szerint korai még az elutasítás.


A nem veszélyes vörösiszap

2017. február 13. 11:36

A vörösiszap nem veszélyes" - mondta a 2010. október 4.-ei katasztrófa másnapján az Indexnek Bakonyi Zoltán, az ajkai vörösiszaptárolót működtető Mal Zrt. vezérigazgatója – „az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó", amelyet sok helyen „egy erős slagos lemosással el lehet távolítani”.

Rohanjon aláírni, ha nem akarja, hogy még az unokája is adósrabszolga legyen

2017. február 11. 20:47

A szegényekre leselkedő egyik legnagyobb veszély az, hogy amint pénzhez jutnak, zsigeri impulzusok hatására rögtön elszórják értelmetlen presztízsjavakra. Minél szegényebb valaki, annál nagyobb késztetést érezhet arra, hogy látványos költekezésbe kezdjen (plazmatévé, legújabb okostelefon, stb.) – félretéve minden józan megfontolást. Hasonló csapdába kerülhetnek a szegény, nagy álmokat dédelgető, de viszonylag kevés önismerettel és önuralommal rendelkező kis országok is, legjobb példa erre Magyarország esete az olimpiával.


Vörös listán a környezetvédelmi újságíró is

2017. február 3. 8:56

Bár a környezetvédelmi szempontok feszegetése olykor vörös posztó a hatalom gyakorlóinak szemében, most azonban nem posztóról, hanem a kihalással veszélyeztetett fajok Vörös Listájáról van szó. Ezen szerepelhetne az újságíróknak ez a – mifelénk mindig is ritka - alfaja.

A függőség napja

2017. február 2. 15:35

A felek tavaly februári, moszkvai találkozójakor Orbán Viktor az évszázad üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Hogy ezúttal miről egyeztet az orosz elnök és a magyar miniszterelnök, az egyelőre szintén titok: nem tudjuk, mivel lepik meg a magyarokat. Az atom-ügyben szisztematikusan félretájékoztatott és gyámság alá helyezett magyar közvélemény a jelek szerint sokkal inkább tisztában van a paksi üzlet természetével és a függőség-függetlenség fogalompár valódi jelentésével, mint amennyire az Orbán-kormány szeretné.


Akik ellenzik Garancsi gigantomán toronyházát

2017. január 29. 8:07

Budapest egyik legnagyobb vonzereje csodálatos és emlékezetes városképe, ám a Lágymányosi öböl partjára tervezett 120 méteres toronyház jelentősen befolyásolná - rontaná - ezt a képet. A Fővárosi Közgyűlés módosítja a településszerkezeti tervét, azonban mindezt szakmai és társadalmi viták lefolytatása nélkül. Alább ez ellen szólalnak fel neves várostervezők.

Most egy vagányabb globalista kell…

2017. január 22. 20:39

Figyelem pár hete, ahogy Magyarország egyik fele reményteljesen tekint Donald Trump Amerikájára és mindarra, ami ebből következik. „Csak Hillary meg a mögötte álló Soros-erők ne jöjjenek! Adjunk időt Trumpnak!” – hallani. Merthogy Trump legalább nem globalista...


A Bős-Nagymaros ügy

2017. január 21. 14:39

A rendszerváltás óta a Bős-Nagymaros ügy lezáratlan, a politikai pártok az ügyet tabuként kezelik, szőnyeg alá söprik. Pedig érdemes lenne végre tisztázni a vitatott kérdéseket, hiszen ez az ügy hatalmas gazdasági kárt okozott a rendszerváltás idején, és a következményeket a mai napig nem hevertük ki.

Életciklus és környezetterhelés

2017. január 20. 8:48

A levegőszennyezés nagy részét az utakon közlekedő gépkocsik okozzák. Ez azonban csupán a környezetterhelés egyik része. A környezetterhelés másik része olyankor keletkezik, amikor a járművel még el sem kezdtünk közlekedni, és akkor, amikor az autónk végleg tönkremegy, és befejezi a pályafutását. Hasonló mondható el számos más műszaki berendezésről, ha elvégezzük az életciklus elemzést.


A külföldi városokban is parkokba építenek múzeumokat, vagy csak Budapesten?

2017. január 17. 20:02

Míg a fejlett nyugat újrahasznosításban, rehabilitációban, az ökológiai lábnyom csökkentésében gondolkodik, addig a fejlődő országok (az elmaradott kelet és dél) úgy pusztítja természeti környezetét, mintha nem lenne holnap. De a képlet korántsem ennyire egyszerű.

Beugró kérdés politikus államvizsgán: globális érzékenység

2017. január 17. 19:34

"Ne becsüljük alá Trumpot" mozgalom indult, és érdemes ehhez csatlakozni! Legalábbis ami a valószínűsíthető károkozását jelenti, biztos nem szabad őt lebecsülnünk. A Trump-jelenség válasz arra, hogy hogy állunk a politikai ökológia terén.


A fogyasztói társadalom kritikája Tim Kassertől

2017. január 14. 15:28

Tim Kasser, az Illinois-i Knox Főiskola pszichológus professzora, az "Anyagiasság súlyos" c. könyv szerzője nemrégiben Budapesten járva interjút adott a mindsetnek. Milyen hatással van az anyagiasság a jólétünkre? Hogyan hat a gyermekek fejlődésére a sok reklám és a kapitalista társadalom? Ezekre és még számtalan kérdésünkre adott választ.

A mobilgát réme – séta a rómain

2017. január 11. 22:08

Ami most látható a Dunán, az nem egyszerű jégzajlás, az a mobilgát réme, hisz egy jeges ár esetén a mobilgát a feltorlódó jég nyomása alatt összeroppanna.


Magyarország jobban teljesít- légszennyezettségben biztosan

2017. január 10. 13:29

Magyarországot a legszennyezettebb európai országok közé sorolja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2016-os levegőminőségi jelentése. Vajon a friss adatok birtokában mit fog tenni a magyar kormány, hogy lekerüljünk a szégyenfalról? Mikor fogja elfogadni például a Levegő Munkacsoport javaslatait, amelyekben már megállapodásra is jutottunk az illetékes minisztérium szakértőivel?

Veszélyben az ökológia képzés

2016. december 28. 15:49

Aggodalommal tölti el a természetvédelmi szakmai köröket az a több magyarországi egyetemen végbemenő folyamat, miszerint a biológia/biológus BSc/MSc képzések tantervét néhány esetben a szupraindividuális témájú tantárgyak rovására kívánják átszabni. Fel-felbukkanó véleményként hallani, hogy kutatói körökben is sokan elavult és haszontalan tudományterületeknek minősítik a szisztematikát, taxonómiát, ökológiát, hidrobiológiát, biogeográfiát és ezek kísérő tárgyait.


A tudomány világos, a jövő nem!

2016. december 26. 8:11

Október végén került bemutatásra a National Geographic által Leonardo DiCaprio és Fisher Stevens Az Özönvíz előtt (Before the Flood) című dokumentumfilmje, amely a klímaváltozással és annak hatásaival foglalkozik. A film megjelenése már csak témáját tekintve is fontos esemény, de jelentőségét növelik a benne szereplő nagy befolyással rendelkező személyek és az azóta esedékes amerikai választások eredményei is.

Miért vakultatok meg drága olimpikonjaink?

2016. december 23. 10:57

Kedves kiplakátolt olimpikonok! Kérem, próbálják meg egy pillanatra nem élsportolóként végiggondolni a magyar olimpiarendezési kampányt. Aki ma az olimpiarendezést reklámozza, az úgy jár el, mintha doppingszereket ajánlgatna az óriásplakátokon. Ceglédi Zoltán véleménycikke.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés