Hírek - Zöld portré Archívum - Keresés

Példamutató emberek, akik sokat tettek környezetünkért.

Vajon mennyire vagyunk felnőttek? - Zöldunió interjú Molnár Csabával

2017. március 28. 21:17

Vajon mennyire vagyunk felnőttek? - Zöldunió interjú Molnár Csabával Magyarország első közösségi bankja, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatójával beszélgetett a Zöldunió vezetője etikus bankolásról, közösségről, és a pénz értékteremtő képességéről.

A megmentett földikutyától a meglőtt medvéig

2017. március 16. 21:56

A megmentett földikutyától a meglőtt medvéig Visszalépés történt a környezetvédelem területén az elmúlt években, mondta a Magyar Nemzetnek az új zöldombudsman. Bándi Gyula szerint azért így is megpróbálja majd rábírni a kormányt néhány fontos lépésre.


Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

2017. március 10. 7:42

Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus Életének 90. évében elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudós, a 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa – közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

Jávor: az atom helyett a megújulókba kell fektetni

2017. március 4. 12:49

Jávor: az atom helyett a megújulókba kell fektetni Mint az elromlott kakukkos óra, úgy hajtogatja a kormány évek óta, hogy a paksi bővítésnek nincs alternatívája, a zöldenergiának pedig nincs esélye Magyarországon. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint a számok és a tények egészen mást mutatnak: valójában az atomerőmű-építésnél kizárólag jobb megoldások léteznek.


A magyar indián – aki hazajár a természetbe

2017. január 3. 18:46

A magyar indián – aki hazajár a természetbe Dr. Juhász Árpád kutató geológus 81 éves. A természetvédelem élharcosa, geológiai előadásokat tart, hétvégente aktívan járja a hazai erdőket, barlangokat. Számos könyv szerzője, közismert és népszerű természetismereti filmek alkotója. Az MTA Ismeretterjesztési Bizottságának tagja, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik kiemelkedő alakja.

Láng István 1931 Karácsony – 2016 Karácsony

2016. december 28. 6:46

Láng István 1931 Karácsony – 2016 Karácsony ”A tudomány szervezett tudás, a bölcsesség szervezett élet.” [Immanuel Kant] 2016 december 17.-én, kilenc nappal 85. születésnapja előtt elhunyt Láng István agrokémikus akadémikus, a környezetvédelem, pontosabban a fenntartható fejlődés eszméjének és programjának, valamint a hazai és a nemzetközi tudományos közélet egyaránt meghatározó egyénisége, az Országos Környezetvédelmi Tanács örökös tiszteletbeli elnöke.


Elhunyt Láng István akadémikus, a hazai környezetvédelem doyenje

2016. december 17. 14:34

Elhunyt Láng István akadémikus, a hazai környezetvédelem doyenje Életének 85. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja - közölte ma az akadémia.

Így mentette meg két iparmágnás Patagóniát

2016. december 6. 9:41

Így mentette meg két iparmágnás Patagóniát Kris McDivitt az 1970-es években fiatal volt, bátor és gazdag; egy olajüzletben dolgozó apa síversenyző lánya, aki későbbi vagyonát a több millió dollárt érő outdoor ruhamárka, a Patagonia első vezérigazgatójaként szerzi. Férjével minden pénzüket a dél-amerikai természetvédelembe fektették, 2,2 millió hektárnyi földet vásároltak fel.


Im memoriam Bill Mollison

2016. december 4. 9:13

Im memoriam Bill Mollison 2016 szeptember 24-én, a tasmániai Sisters Creek-ben elhunyt Bruce Charles ‘Bill’ Mollison a permakultúra elméleti alapjainak társ-szerzője. Igazi zseni volt, szókimondó, ragyogó gyakorlati ökológus, és táj-újjá-építő.

Elhunyt Fekete Gábor biológus - ökológus

2016. december 1. 23:22

Elhunyt Fekete Gábor biológus - ökológus Életének 87. évében, 2016. november 30-án elhunyt Fekete Gábor, Széchenyi-díjas ökológus, botanikus, a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának rendes tagja, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete kutatóprofesszora. Fekete Gábor a növényökológia, a vegetációtan és a természetvédelmi biológia elismert kutatója, a Nemzeti Biodiverzitás-megőrzési Program egyik megalapozója volt.


További híreink

Miniszteri Elismerő Oklevél Seres Mihály Nándornak

2016. november 5. 17:12

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen 56 személy részére kitüntetéseket adott át. Ez alkalomból a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén természetvédelmi őrszolgálati feladatokat ellátó Seres Mihály Nándor őrkerület-vezető is Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

Kimagasló magyar elismerés a Természetvédelmi Világszövetség hawaii kongresszusán

2016. október 22. 13:58

Többezer döntéshozó és természetvédelmi szakember részvételével rendezték meg Hawaii-on a Természetvédelmi Világkongresszus, ahol a bolygónk megmentéséért azonnali cselekvésre szólítottak fel a szervezők. A kongresszust követő tisztújító tanácsülésen Czippán Katalint, a hazai körökben elismert fenntarthatósági, környezeti nevelési és kommunikációs szakembert választották a szervezet Oktatási és Kommunikációs Bizottsága alelnökének.


18 év börtön az izraeli atomtitokért

2016. október 1. 13:09

Marokkói születésű, keresztény hitű, Izraelben élő, de Izrael Állam szükségességét tagadó zsidónak lenni önmagában sem könnyű, de Mordeháj Vanunu tudta emelni a tétet: kiszivárogtatta a brit sajtónak az izraeli atomtitkot. Ma harminc éve, hogy a Moszad Rómában elrabolta, Izraelbe csempészte és hazaárulásért elítélte. Inkább egy hazaárulás, mint egy atomháború

Im memoriam Felföldy Lajos

2016. augusztus 18. 21:05

96 éves korában elhunyt Felföldy Lajos, a 20. századi magyar botanika és hidrobiológia kiemelkedő jelentőségű alakja. Molnár V. Attila írásában röviden felvázolta a kutatói életpályát, beleszőve néhány Vele kapcsolatos személyes emléket.


Elhunyt Stefanovits Pál, a talajtan doyenje

2016. augusztus 6. 9:24

2016. augusztus 4-én, 95 éves korában elhunyt Stefanovits Pál akadémikus, a hazai talajtan, talajtérképezés, talajosztályozás, talajképződési folyamatok, és a mezőgazdasági környezetvédelem nemzetközi hírű tudósa. Tankönyvei ma is alapvetőek a talajtan oktatásában.

Elhunyt Luc Hoffmann, a WWF egyik alapítója

2016. július 26. 21:23

93 éves korában elhunyt Dr. Luc Hoffmann, aki a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetének, a WWF-nek egyik társalapítója, és első alelnöke volt. A filantróp madarász, természetvédő munkássága előtt világszerte tisztelegnek.


Köszöntjük a 85 éves Schmidt Egont

2016. június 17. 7:53

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, sokunk szeretett Egon bácsija, minden idők egyik legismertebb magyar ornitológusa, a Kossuth-díjjal kitüntetett szakíró tegnap töltötte be 85. életévét.

Jane Goodall Magyarországon

2016. június 9. 13:49

Magyarországra látogatott a nagy múltú dr. Jane Goodall! A 82 éves etológus és primatológus az egész életét a csimpánzok tanulmányozására és a környezetvédelemre tette fel. Számos kitüntetése mellett 2002 óta az ENSZ Békenagykövete.


Magyarországon járt Jane Goodall

2016. május 24. 16:21

“Könnyeim után most a harag öntött el. Egyszer valaki őszintén csodálkozva kérdezte: hogy lehet az, hogy ha az emberi alkotásokat tönkreteszik, azt vandalizmusnak hívjuk, de ha a természet művét, Isten teremtményeit semmisítik meg, azt haladásnak mondjuk..."

Boldog születésnapot Sir David Attenborough

2016. május 8. 21:23

Ma 90 éve született a neves természettudós és dokumentum/természetfilmes, David Attenborough, aki munkájával a lovagi címet és így a "Sir" titulust is kiérdemelte. Nevét hangyászsün és hajó is viseli, a The Telegraph „nemzeti kincsnek” nevezi a világhírű ismeretterjesztőt.


Szomszédolás Temesváron

2016. május 6. 17:52

Mi az az ipari szimbiózis? Hogy kapcsolódik a klímavédelemhez és Temesvárhoz? Mindez kiderül Viszlay Zsuzsannával, az IFKA munkatársával készített interjúnkból.

Merkl Ottó: szenvedélyem a bogarászat

2016. április 5. 20:17

Közel 35 éve a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, a gyászbogárfélék világszerte elismert szaktekintélye. A Magyar Rovartani Társaság alelnöke, a tudománykommunikáció elkötelezett híve, és a bogarászat szerelmese. Merkl Ottó a kezdeti szárnypróbálgatásokról, a tudományos pályájáról, a múzeumi expedíciókról és a gyászbogarakról.


Elhunyt Zaha Hadid világhírű építész

2016. március 31. 22:30

65 éves korában, a floridai Miamiban, szívroham következtében meghalt Zaha Hadid iraki származású londoni sztárépítész. Munkáira a kísérletezés, a precizitás és az igényesség volt jellemző. A Liget-projektben pályázott a Néprajzi Múzeumra, de neve korábban a Szervita tér felújítása kapcsán is felmerült.

Használt, aztán elárult a Fidesz. Illés Zoltán nagyinterjú

2016. március 25. 18:23

Ma már számos információ van a birtokomban, mely arra utal, hogy alku köttetett az LMP-vel, mely szerint Schifferék a választásokon nem állnak össze más ellenzéki párttal, senkivel sem indítanak közös jelöltet, cserébe a Fidesz letakarít engem a parlamenti pályáról. Nagyinterjú a tizenkilences sorszámú Fidesz-tagkönyv tulajdonosával.


Fridrich Ágnes kapta a Lehoczky János Díjat

2016. március 21. 21:37

2016. március 19-én a Mezőgazdasági Múzeum támogatásával annak épületében az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban Lükőné Örsi Gabriella nyitotta meg köszöntő, elismerő szavaival a Lehoczky-díj 2016. évi díjátadó ünnepélyét. A díjat 2005-től minden évben egy olyan ember kaphatja meg, aki a környezetvédelem és az erdei iskolázás területén végzett munkásságával felhívja a figyelmet mindarra, amire a névadó tette haláláig.

Im memoriam Tarjányi Lajos

2016. március 18. 8:32

Sajnos ma végső búcsút kell vennünk egy kollégától, aki a 2016. március 9-én bekövetkezett haláláig a kezdetektől fogva az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa volt. Lajost munkája -a kezdeti rövid időszakot leszámítva- végig a Baradla-barlanghoz kötötte.


Im memoriam Kosztolányi Edit

2016. március 16. 23:44

Kosztolányi Edit, környezeti nevelő, tanár, ember, civil aktivista 74 évesen távozott közülünk. Munkáját sok-sok tanítvány, kolléga, munkatárs, szervezet viheti tovább. Temetése március 17-én lesz 13 órakor a Szentendrei Köztemetőben.

Budafok-Tétény díszpolgára lett Bogó Ágnes környezetvédő

2016. március 11. 22:01

Március 15-e alkalmából évről-évre egybegyűlnek a Városháza dísztermében azon kerületi polgárok, akik a kerületért végzett, kiemelkedő eredményességű tevékenységükkel maradandó értéket alkottak, alkotnak annak érdekében, hogy településünk jobb, szebb, élhetőbb legyen.


Pókember porszívóval - Kovács Péter arachnológus

2016. február 28. 10:01

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság interjúsorozatában a természettudomány napszámosait, azaz a terepen kutató szakembereket mutatja be. Az Ő tudásuk és tevékenységük révén a gyakorlati természetvédelem számára különösen fontos adatokhoz, információkhoz jutnak a nemzeti parki szakemberek. Elsőként egy pókkutatóval beszélgettek.

Sodrásban - merre tovább vízlépcsőtárgyalások?

2016. február 21. 7:50

Talán a generációváltás a megoldás kulcsa. Lehet eredményt elérni, ha a Trianon-szindróma nem húz vissza bennünket. Sajnos a tavaly még reálisnak látszó gyors megállapodás hajója már elúszott, odaát is úgy gondolhatták, hogy lassabban a testtel. Pedig sürgős lenne végre megegyezni a mostani – 1995 óta „ideiglenes” – vízpótlást felváltó új rendszerről - nyilatkozta Baranyai Gábor, a magyar–szlovák vízlépcsőtárgyalások főfelelőse a Heti Világgazdaságnak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés