greenfo info 2012/4 - 2012.01.29.

A greenfo.hu 11 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Ha zöld témájú anyagot szeretne nálunk elhelyezni, közvetlenül megteheti a regisztrációnál megadott adatokkal bejelentkezve: sajtótájékoztató meghívókprogramajánlók. És be lehet küldeni cikket pl. sajtóközleményt. Feltölthet képeket Zöld szemmel rovatunka és galériánkba, ingyenesen kérdezhet zöld jogászunktól, és elhelyezheti álláshirdetését is.

Hírek

Verespatak: tüntetések pro és kontra

2012.01.29.

Romániában a hétvégén több tüntetést is rendeztek a Verespataki aranybánya miatt, volt a beruházást támogató demonstráció, és a bánya elleni tüntetés is.
tovább>>

Erősödik az atomlobbi?

2012.01.29.

Kovács Pál eddigi helyettes államtitkár váltja február 1-jével a megbízatásáról a tavaly év végével lemondó Bencsik Jánost a klíma- és energiaügyért felelős államtitkári poszton. Kovács atomerőművek és berendezések szakon végzett mérnök-hőfizikus, aki eddig főleg az "atomvonalon" dolgozott.
tovább>>

Pusztulnak a matuzsálemek

2012.01.29.

Az erdő királyai, azaz a matuzsálemkorú fák egyre nagyobb veszélyben vannak, mivel a súlyos szárazságok, és az új betegségek, kórokozók tizedelik állományukat a világon. A matuzsálemek pusztulása éppoly gyakori az utak szélén, a mezőgazdasági területeken, mint az erdőkben is.
tovább>>

Vesztes az ökológiai gazdálkodás

2012.01.29.

Magyarországon az ökológiai művelésbe vont területek nagysága az uniós csatlakozását követően nem nőtt, sőt egyes években enyhén visszaesett, általában 120-146 ezer hektár között ingadozott. Így a több mint tíz éve kitűzött 300 ezer hektáros nemzeti programcélt nem sikerült még megközelíteni sem.
tovább>>

A magyar aknászpók újabb előfordulása Magyarországon

2012.01.27.

A szubmediterrán elterjedésű magyar aknászpók (Nemesia pannonica) hazánk egyetlen aknászpók faja. A gyöngyösi Sár-hegyen végzett pókfaunisztikai felmérésünk során találtunk rá újabb lelőhelyére, ahol az élőhelyek fenntartása érdekében gyepkezelési eljárásokat alkalmaznak.
tovább>>

A GDP nem mindenható

2012.01.26.

Közgazdászok vitatkoztak a társadalmi folyamatok méréséről a budapesti Francia Intézetben a Stiglitz-jelentés kapcsán.
tovább>>

Attenborough védelmébe vette a szélturbinát

2012.01.26.

Védelmébe vette Sir David Attenborough a híres glyndebourne-i operafesztivál helyszíne közelébe telepített szélturbinát, miután helybeliek panaszkodtak a zajára.
tovább>>

Újabb MTA állásfoglalás a dunakeszi tőzegláp védelmében

2012.01.26.

A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya ismételten felemelte szavát a Budapest környezetében egyedülálló, s országosan is igen jelentős természeti érték megőrzése érdekében.
tovább>>

Tízszeres talajterhelési díj

2012.01.26.

Tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj február 1-jétől a vonatkozó törvény értelmében, így legalább 1.200 forintot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára.
tovább>>

Vörösiszap ömlés: a vészjelzés ellenére nem szóltak az embereknek

2012.01.25.

Egy nappal az iszapömlés előtt már jelezték a rendellenességet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. műszerei a vörösiszap-tározónál, a gátszakadás előtt másfél órával pedig már vészjelzéseket adtak - értesült az MTI Hírcentrum. A Mal nem ismeri ezt a jelentést.
tovább>>

Nyárilúdra nem lövünk. Dehogynem!

2012.01.25.

Hamarosan elkészül a megállapodás a természetvédők és a vadászegyletek közreműködésével a védett és vadászható állatfajokról, aminek felülvizsgálatát Semjén Zsolt kezdeményezte. A hvg.hu szerint a korábbi listát csak minimálisan változtatják meg: két récefajt védetté nyilvánítanak, míg a nyárilúd, korlátozásokkal ugyan, de vadászhatóvá válik.
tovább>>

Tovább gyengülő zöld vonal

2012.01.25.

Ángyán József nem hatalmi intrikák vagy koncepcionális nézetkülönbségek miatt távozott az agrártárcától, az államtitkár a minisztériumon belül és kívül az uniós agrárpénzek megszerzéséért vívott küzdelem áldozata lett. A jelen állás szerint a természetvédelmet, a környezetkímélő gazdálkodást és a vidékfejlesztési szempontokat előtérbe helyező tábor végzetesen meggyengült, gyakorlatilag az összes képviselőjét eltávolították az FVM-ből.
tovább>>

Gyakorlati csapadékgazdálkodás

2012.01.24.

Dr. Szinay Miklós: „A csapadékkal való gazdálkodást föl kell váltani a csapadékgazdálkodás gyakorlatával.”
tovább>>

Lovardából repteret

2012.01.24.

Repteret épít egy vállalkozó Rádon, noha az önkormányzat nem támogatja a tervet, a lakókról már nem is beszélve. Mindez azonban nem akadály, ahogy az sem, hogy a vállalkozó másokat megtévesztve jutott a földekhez, és ezt még be is ismeri.
tovább>>

Lehűléstől tarthat Európa

2012.01.24.

A globális felmelegedés már a múlté? Lehűléssel fenyegeti Európát egy hatalmas és egyre terebélyesedő édesvízi kitüremkedés a Jeges-tenger felszínén - figyelmeztetnek a szakemberek.
tovább>>

Orbán elengedte Ángyánt

2012.01.24.

A miniszterelnök elfogadta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára felmentésére vonatkozó kérését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az új államtitkár személyéről később dönt Fazekas Sándor miniszter.
tovább>>

Egymillió dollár a mesterséges rántott csirkéért

2012.01.23.

Az már előre jelezhető, hogy a mezőgazdaság néhány évtizeden belül nem tudja majd tartani azt az iramot, amelyet a Föld egyre növekvő népessége fog diktálni. Nemsokára lejár annak az öt éve hirdetett versenynek a határideje, melyben mesterségesen előállított hússzerű anyagot kell előállítani.
tovább>>

Kincs a klímakutatóknak

2012.01.22.

A klímakutatók számára valóságos kincsestár válik azzal elérhetővé, hogy a francia meteorológiai intézet, a Météo France digitalizálja történelmi feljegyzéseit: azok között olyan is akad, amely 1797-től rögzíti az időjárás alakulását.
tovább>>

Átvert madárbarátok

2012.01.22.

Viccből befestett sólymokat hittek új madárfajnak Új-Zélandon csaknem két éven át. A sólyomfestő gazdát bűnösnek mondták ki állatokkal szembeni kegyetlenkedésben.
tovább>>

Programajánló

Erdei iskolai terepvezetők 60 órás képzése

2012.01.29.

Pénzesgyőr és környéke

tovább>>

Hazai tájak felett - Bakó Gábor légifotó kiállítása

2012.01.30.

Budapest Thán Károly u. 17.

tovább>>

Gazdaságzöldítés Németországban és Magyarországon

2012.01.30.

Budapest, 1024, Lövõház u. 30

tovább>>

IV. Klíma Filmklub

2012.01.31.

Göncöl Ház Vác, Ilona utca 3

tovább>>

Téltemető - Tavaszcsalogató a Természettudományi Múzeumban

2012.02.01.

Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság u. 2.

tovább>>

Hortobágyi Nemzeti Park februári programjai

2012.02.02.

Hortobágyi Nemzeti Park

tovább>>

Barátunk a termelő - a közösség által támogatott mezőgazdaság

2012.02.02.

országos programok

tovább>>

Vizes élőhelyek napja - Hévízi láp túra

2012.02.02.

Hévíz

tovább>>

Szabics kikötő és Szabadidőpart februári programjai

2012.02.04.

Tiszafüred-Örvény Szabics kikötő

tovább>>

Talpalatnyi zöld - napraforgó erőmű

2012.02.04.

Duna TV

tovább>>

Túra a Fényes-forrásokhoz

2012.02.04.

Tata

tovább>>

Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális Egyesület V. Szakmai nap

2012.02.04.

Alsódobsza Kultúrterem

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Darányi Ignác Terv bemutató fórum sajtótájékoztatója

2012.01.30.

A vidék élni akar, Magyarország megújul!  MEGHÍVÓ a Darányi Ignác Tervet bemutató mosonmagyaróvári fórum sajtótájékoztatójára.

tovább>>

Együtt a termelővel: A közösség által támogatott mezőgazdaság testközelből

2012.02.02.

Napjainkban egyre többen vallják, hogy az egészséges és jó minőségű élelmiszert nem a boltok polcain kell keresni. Kis közösségek szövetkeznek helyi gazdákkal, hogy a biztos forrásból származó élelmiszerért cserébe megélhetést biztosítsanak az értük dolgozó termelőknek.

tovább>>

Nagyvárosi dilemmák - könyvbemutató

2012.02.06.

A MUT Budapesti és Pest megyei Területi Csoportja a FUGA Építészeti Központ és a Budapesti Városvédő Egyesület tisztelettel meghívja Önt a Civil Rádió új kötetének bemutatójára.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink

Hirdetések

Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Olvassa el legfrissebb ajánlatunkat, hogy milyen lehetőségek vannak erre , illetve a portál szponzorálására! A Medián mérései alapján honlapunkat havonta 45.000 körüli látogató keresi fel, és kb. 300.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként több mint 8000 címre küldjük szét.