greenfo info 2016/40 - 2016.10.02.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8511 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. LEGYEN RÉSZESE A GREENFO MEGÚJULÁSÁNAK!  Részletek a hírlevél végén.
Megszédült a hírek kavalkádjában? Eltévedt a híráradatban? Segítünk eligazodni! Híreink mellett a greenfon folyamatosan frissülő tematikus környezetvédelmi hírválogatást is találnak a hazai weblapokról, ahova Ön is ajánlhat cikkeket. http://greenfo.hu/sajtoszoba/sajtofigyelo

Hírek

A lakosság nagy része energiapazarló épületben tölti majd a telet

2016.10.02.

Idén is milliók fogják az utcákat fűteni a most elindult fűtési szezonban – derül ki a Kanuf Insulation és a Szeretlek Magyarország portál felméréséből, mivel a válaszolók mindössze egynegyede (26,7%-a) él energiahatékonysági szempontból korszerű ingatlanban.
tovább>>

Amiről tényleg kellene népszavaznunk

2016.10.02.

„Mi, magyarok mindig népszavazáson döntöttünk a jövőnket érintő legfontosabb ügyekben” - írta és mondta mostanában Orbán Viktor, de annyiszor, mintha igaz lenne. Azok valószínűleg érvényesek lennének, és annak se örülne Orbán Viktor.
tovább>>

Teremtsünk együtt egy jobb Európát - Ön szerint mire kell megoldást találnunk?

2016.10.01.

A felelős kutatás elengedhetetlen része a párbeszéd A CIMULACT (Citizen and Multi-actor Consultation) projekt fő célkitűzése, hogy hozzájáruljon az európai kutatás és innováció hasznosságához és megbízhatóságához azáltal, hogy az állampolgárok és egyéb érintettek bevonásával, velük együtt alakítja ki a kutatási területeket, méghozzá a tényleges és valós társadalmi jövőképek, szükségletek és igények alapján.
tovább>>

A római-parti mobilgátnak a tények vetnek gátat

2016.10.01.

Tarlós István beismerte, hogy hamisak voltak azok a szakmainak álcázott érvek, amelyekkel négy és fél év óta igyekezett lesöpörni a Védegylet és a többi Római-part védő által szorgalmazott megoldást.
tovább>>

18 év börtön az izraeli atomtitokért

2016.10.01.

Marokkói születésű, keresztény hitű, Izraelben élő, de Izrael Állam szükségességét tagadó zsidónak lenni önmagában sem könnyű, de Mordeháj Vanunu tudta emelni a tétet: kiszivárogtatta a brit sajtónak az izraeli atomtitkot. Ma harminc éve, hogy a Moszad Rómában elrabolta, Izraelbe csempészte és hazaárulásért elítélte. Inkább egy hazaárulás, mint egy atomháború
tovább>>

A new yorki, aki a ruhaként viseli saját szemetét

2016.10.01.

30 napon át Rob Greenfield minden egyes darab, saját maga által termelt hulladékot ruhaként fog magára ölteni. Az ötlet elsőre őrültnek hangzik, de aki ismeri Rob Greenfieldet, az tudja hogy ő valóban őrült – ám a szó jó értelmében.
tovább>>

Megfellebbezik Paks II környezeti engedélyét

2016.09.30.

A tervezett Paks II projekt környezeti engedélyét szeptember 29-én kiadta a Baranya Megyei Kormányhivatal, az Energiaklub a Greenpeace Magyarországgal közösen megfellebbezi a döntést - közölte ma a két zöld szervezet.
tovább>>

Állambácsi megadóztatja az adót és kaszál az üzemanyagon

2016.09.30.

Október 1-től, szombattól literenként 6 forint 35 fillérrel nő a benzin és 12 forint 70 fillérrel a gázolaj ára a jövedéki adó emelkedése miatt.
tovább>>

Mégis feladnánk a GMO mentességünket?

2016.09.30.

A jövő nemzedékek szószólója, Szabó Marcel súlyos aggályokat fogalmazott meg a CETA (Kanada és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény) tervezetével kapcsolatban. Elsősorban a multinacionális nagyvállalatoknak különleges jogokat biztosító bírósági rendszert és a GMO-mentesség megszegését kritizálta. Az egyezményt október végén szentesítenék Brüsszelben, utána a nemzeti parlamentek ratifikálnák.
tovább>>

Újabb tockos Lázár Jánosnak

2016.09.29.

Egyelőre nem veheti el a kormány a magyar lakosságtól azt a 90 milliárd forint energiahatékonysági támogatást, amely az uniós Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programban (KEHOP) rendelkezésre áll. Pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra is nagyon szeretné.
tovább>>

CETA: üzenet Kanadából

2016.09.29.

Szolgáljon ez figyelmeztetésül azon az európaiaknak, akik törődnek sajátjaik egészségével, közösségeik alkalmazkodóképességével, közszolgáltatásaik sorsával és természeti erőforrásaik védelmével. Még megállíthatjuk az egyezményt, de gyorsan kell cselekednünk!
tovább>>

A talajvíz-áramlást is tönkreteszi a Liget-projekt

2016.09.29.

Nem törődik senki az esetleg megvalósuló Liget-projekt erzsébetvárosi talajvíz-áramlási hatásaival? Régi adatok, bizonytalan jövő.
tovább>>

A hétvége a madaraké, a jövő hét az erdőké

2016.09.28.

Magyarország idén is részt vesz az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényen október 1-jén és 2-án. Az EMN programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította 1992-ben. Az Erdők Hete országos rendezvénysorozat 20. alkalommal várja a látogatókat október 3 - 9. között szerte Magyarország erdeiben.
tovább>>

Nyert a Tapolcai-tavasbarlang és a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

2016.09.28.

Látogatóközpont és tanösvény kategóriában immáron 6. alkalommal 3-3 nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán.
tovább>>

Átírták a hús fogalmát is - ilyen lesz a virsli

2016.09.28.

Változtak a húskészítményekre és a sütőipari termékekre vonatkozó előírások a Magyar Élelmiszerkönyvben - közölte Zsigó Róbert, a FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A módosítás alapján nemcsak a minőség javul, nő a termékek hústartalma is, így például a virsli és a párizsi esetében 40-ről 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa.
tovább>>

Hulladékbűnözés az új drog

2016.09.28.

Sir James Bevan, a brit Környezetvédelmi Ügynökség vezetője szerint a hulladékbűnözés az „új drog”, ami magas profitot hoz, ám közben évi 1 milliárd fontnyi veszteséget okoz. A hatóságok pedig folyamatosan küzdenek a társadalomnak okozott károkkal. Az Environment Agency fotóján egy engedélyek nélkül működő gloucestershire-i hulladékújrahasznosító.
tovább>>

Szennyvíz szaglászat a Tiszán

2016.09.27.

Eljutott oda, ahol a fél Tiszán habzott a fekália. A horgász, aki segített mintát venni, estére kiütéses lett- az Együtt politikusa mesél a Tiszán tett tényfeltáró munkájáról. „A Tisza egy halott folyóvá válik” – Baranyi Krisztina a szennyben úszó természetről a Magyar Narancsnak.
tovább>>

Akár atomkatasztrófát is okozhatott volna az Orbán-kormány

2016.09.27.

Jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – tudta meg a Népszabadság.
tovább>>

Hazudik, vagy felkészületlen a kormány az energetika területén?

2016.09.27.

Lázár János szerint nem létezik olyan számítás, amely szerint az alternatív energia olcsóbb lenne az atomnál. Szívesen bemutatunk párat – így például a Nukleáris Energiaügynökség szabadkozását.
tovább>>

Államilag elszabotált parlagfű harc

2016.09.26.

Közös, uniós feketelistára kerülhetett volna a parlagfű, viszont "sikeresen megakadályoztuk" egy rejtélyesen eltüntetett nyilatkozat szerint. A Földművelésügyi Minisztérium szerint szakmai okokból nem került fel a listára, de a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint inkább túl sok munkával járt volna, ha szigorú EU-s szabályok vonatkoznának az allergén gyomnövényre.
tovább>>

Programajánló

Kettesben dr. Tardy János Magyar Örökség díjas geográfus, címzetes egyetemi tanár

2016.10.03.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Állatok világnapja Felsőtárkányban

2016.10.04.

Felsőtárkány Nyugati Kapu Látogatóközpont

tovább>>

Genomszerkesztés. A géntechnológia új lehetőségei

2016.10.04.

Budapest, Magyar tudósok körútja 2

tovább>>

XIX. ÚJSZEGEDI BIOÉPÍTÉSZETI NAPOK

2016.10.04.

Szeged, Temesvári krt. 42.

tovább>>

LVIII. Hidrobiológus Napok

2016.10.05.

Tihany

tovább>>

Az ökopszichológia szemlélete a gyakorlatban

2016.10.05.

Humusz Szövetség, 1111 Budapest, Saru u. 11.

tovább>>

MAPASZ Tanácsadói képzés

2016.10.06.

Budapest BME (1111 Budapest Műegyetem rakpart 3.)

tovább>>

Fémkereskedő képzés

2016.10.08.

Budapest

tovább>>

Állj fel a Rómaiért!

2016.10.09.

Budapest Római-part

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

A VÍZ ÖSSZEKÖT nemzetközi fotó- és videópályázat

2016.08.01.

országos pályázat

tovább>>

2016-ban is szavazz az Év Fájára!

2016.09.05.

internetes szavazás

tovább>>

Váltsunk nézőpontot az idei Zöld Építés Hetén!

2016.09.26.

országos programsorozat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Fenntartható fejlődés bizottsága ülés: Városliget, szennyező fizet, CETA, TTIP, stb.

2016.10.03.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országház főemelet 55. számú tanácstermében 2016. október 3-án (hétfő) 9.00 órakor ülést tart.

tovább>>

Előadóülés Haynald Lajos kalocsai bíboros érsek emlékére

2016.10.04.

Ezúton szeretnénk átnyújtani egy meghívót a Haynald Lajos kalocsai bíboros érsek születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett előadóülésünkre, melyet október 4-én 10 órától rendezünk a Magyar Természettudományi Múzeumban.

tovább>>

A szabadkereskedelmi egyezmények jogi és fenntarthatósági kérdései. Konferencia és sajtóbeszélgetés

2016.10.04.

Magyarországot nagymértékben érintik az Európai Unió és Kanada, illetve az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodások hatásai. A Kanadával aláírás előtt álló Átfogó Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (CETA) egyezménnyel kapcsolatban élénk vita tapasztalható mind az európai szinten, mind hazánkban. A legvitatottabb kérdések közé tartoznak a génmódosított szervezetek terjedésének veszélyei, a befektetők és államok közötti vitarendezési eljárás, illetve az egyezmény ideiglenes hatálybaléptetése. Konferenciánkon az egyezményekkel kapcsolatos fenntartható fejlődési kérdéseket kívánjuk körüljárni.

tovább>>

Hogyan utazzunk kutyával? - sajtótájékoztató

2016.10.04.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ Hogyan utazzunk kutyával sajtótájékoztatója.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8511 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9327 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.