greenfo info 2016/41 - 2016.10.09.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8517 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. LEGYEN RÉSZESE A GREENFO MEGÚJULÁSÁNAK!  Részletek a hírlevél végén.
Megszédült a hírek kavalkádjában? Eltévedt a híráradatban? Segítünk eligazodni! Híreink mellett a greenfon folyamatosan frissülő tematikus környezetvédelmi hírválogatást is találnak a hazai weblapokról, ahova Ön is ajánlhat cikkeket. http://greenfo.hu/sajtoszoba/sajtofigyelo

Hírek

Légből kapottak a kormány szélenergia-ellenes érvei

2016.10.09.

Egészen döbbenetes „érvekkel” próbálta magyarázni Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kormány szélenergiát ellehetetlenítő politikáját. Nincs a szélenergia likvidálására épeszű magyarázat, hacsak az nem, hogy a baráti gyártók helyzetbe hozása a távlati cél.
tovább>>

A kormányban már senkit nem érdekel hazánk környezeti állapota

2016.10.09.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke személyes találkozót kért Áder János köztársasági elnöktől. Egyeztetést kezdeményezett hazánk legégetőbb környezet- és természetvédelmi problémáiról, beleértve a budapesti zöldfelületek ügyét is. Választ nem kapott.
tovább>>

A Greenfo is kiáll a sajtószabadság mellett

2016.10.09.

A Greenfo ezúton fejezi ki szolidaritását a Népszabadság munkatársaival. Továbbra is hiszünk a magyar sajtó Alaptörvényben rögzített szabadságában és sokszínűségében. Csatlakozva az Átlátszóhoz, mi is felajánlunk zöld témákban publikációs felületet a kollégáknak.
tovább>>

Elképesztően csökken a nepelemek ára

2016.10.09.

Olcsó jövőnek néz elébe a napelem. Több országban összehasonlították a mostani árakat és a felmérések eredményei azt mutatják, elképesztően gyorsan esik a napelemek ára. Talán ez még inkább előre lendíti ezt az ipart, és egyre több ország fog napelem farmokat építeni.
tovább>>

A németek az EU-ban betiltanák a benzines- és dízelautókat

2016.10.09.

A német tartományok azt akarják, hogy 2030 után ne lehessen benzin- és dízelmeghajtású autókat eladni. A Spiegel hírmagazin szerint ezzel a német szövetségi felsőház legutóbbi ülésén álltak elő, és nemcsak Németországra vonatkozó, hanem teljes európai uniós tiltást akarnak.
tovább>>

Az esős Egyesült Királyságban leverte a napenergia a szenet

2016.10.08.

Mérföldkőhöz ért az Egyesült Királyság napenergia termelése. Az fél évben a napelemek több villamos energiát termeltek, mint a szenes erőművek. Ezt bizonyítják a Carbon Brief által publikált eredmények, melyek egy klímaváltozással és energiapolitikával foglalkozó weboldalon jelentek meg.
tovább>>

Már a mélytengeri élőlényekbe is beépül a műanyag

2016.10.08.

Brit kutatók a nyílt tengeren több fenéklakó állat szervezetében találtak mikroműanyagokat, ami először bizonyítja, hogy milyen messzire juthatnak a műanyagdarabok a part menti forrásokból.
tovább>>

Kiszivárogtatási botrány a CETA körül is

2016.10.07.

A kiszivárgott CETA-nyilatkozat egyáltalán nem orvosolja a Kanada–EU egyezménnyel szemben fennálló tagállami és civil aggályokat – szemben az Európai Bizottság és a kanadai kormány előzetes ígéreteivel. A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet ezért azt várja a kormánytól, hogy ne írja alá a CETA-t a jelenlegi formájában.
tovább>>

Nem adjuk a földünket! Im memoriam Bolye Ferenc

2016.10.07.

Mélységes megrendüléssel tudatom mindenkivel, hogy Kishantos hőse, Bolye Ferenc kollégám tegnap délután elhagyott minket. Halála felfoghatatlan veszteség mindannyiunknak. Isten jutalmazza meg őt mindazért a csodáért, amit létrehozott, a bátorságért, a kitartásért, a barátságért, a tisztességért, a példamutatásért és mindenért – közölte a hírt Ács Sándorné Éva.
tovább>>

Nagy gáz van! Elszámolták a globális metánkibocsátást

2016.10.06.

Van egy rossz hírünk: eddig nagyon alulbecsülték az üvegházhatást okozó metán globális kibocsátásának mértékét. A legfrissebb, minden eddiginél átfogóbb vizsgálat szerint a korábbi becslésnél kétszer több ilyen gáz kerül a légkörbe.
tovább>>

Elszaporodtak a lepkekabócák

2016.10.06.

Új kártevő bukkant fel a főváros környéki erdőkben: az amerikai lepkekabócával kapcsolatban egyre több bejelentés érkezik a kerttulajdonosoktól a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereihez. Az elszaporodott, idegenhonos lepkekabócák ellen nagyon nehéz védekezni, ám a közvélekedéssel szemben nem az erdőkből „szállják meg” a kiskerteket.
tovább>>

Kondenzációs kazánnal negyedével csökken a gázszámla

2016.10.05.

A gázfűtés ára az utóbbi időben érezhetően megemelkedett, így mindenki igyekszik különböző eljárásokkal megkönnyíteni a fűtési időszakot. Több háznál leváltják a hagyományos, sok munkával járó fatüzelést – vannak, akik az ablakszigetelésre esküsznek, mások a homlokzatot hőszigetelik, vagy nyílászárókat cserélnek, de olyan is van, aki vaskandallót működtet.
tovább>>

Orbán újabb sumákja: fű alatt beengedhetik a GMO-t hazánkba

2016.10.05.

Kósa Lajos Fidesz frakcióvezető csak úgy mellékesen bejelentette, hogy Orbán Viktor útjára indítja az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA ratifikációs folyamatát. Ezzel jelentősen csökken Magyarország önrendelkezése. A civilek csalódottak, mert a kormány aláírná a CETA-t.
tovább>>

Évi 270 milliárd dollár kárt okoznak az invazív rovarfajok

2016.10.04.

Ökológusok legenyhébb becslése szerint az invazív rovarok évente több tízmilliárd dollárba kerülnek az emberiségnek, számuk pedig valószínűleg emelkedni fog a klímaváltozás és a nemzetközi kereskedelem növekedésének hatására.
tovább>>

Végre életbe léphet a sorsdöntő párizsi klímaegyezmény

2016.10.04.

Ma az Európai Parlament szinte egyhangúlag jóváhagyta a tavaly Párizsban megkötött éghajlatváltozás elleni egyezményt. Az EU 28 országával együtt így már elég ország van ahhoz, hogy az egyezség életbe léphessen!
tovább>>

Kinek a legédesebb a csokoládé?

2016.10.03.

Az általunk elfogyasztott ételek és italok előállítása és értékesítése világszerte milliárdos hasznot hoz. Az élelem termelője vagy gyártója teljesen elszakadt mára a fogyasztótól. A piacot a nagyobb mennyiségben termelő vállalatok és az üzletláncok tartják ellenőrzésük alatt, és ők kapják a bevételek legnagyobb részét. Nincs ez másként a csokoládé esetében sem.
tovább>>

Óriáskaszinó helyett szélerőmű épül a határra?

2016.10.03.

Az osztrák kavicskirály elvetélt kaszinóbiznisze után most szélerőműpark terve körvonalazódik a határhoz közeli, bezenyei területen - írta a Világgazdaság.
tovább>>

Programajánló

Magyarország védett és fokozottan védett növényeit bemutató filmvetítések

2016.10.11.

Budapest I. ker., Attila út 93.

tovább>>

Miért lett Ljubljana 2016-ben Európa Zöld Fővárosa? - szakmai tanulmányút

2016.10.11.

Ljubljana

tovább>>

Konyhai ZÖLDségek

2016.10.12.

Humusz Szövetség, 1111 Budapest, Saru u. 11.

tovább>>

Pannon Tudományos Nap

2016.10.13.

Nagykanizsa

tovább>>

Azonnal hagyjuk abba! Műhelybeszélgetések a fenntarthatóságról

2016.10.15.

Kishantos

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

2016-ban is szavazz az Év Fájára!

2016.09.05.

internetes szavazás

tovább>>

Biogazda-képzés a SZIKE egyesületnél 2016

2016.09.11.

1162 Budapest, Formás u. 41

tovább>>

Jelentkezz az Ozone Zöld-díjra 2016-ban is!

2016.10.02.

országos pályázat internetes jelentkezéssel

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Fenntartható fejlődés bizottsága október 10

2016.10.10.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országház főemelet 64. számú tanácstermében 2016. október 10-én (hétfő) 11.30 órakor ülést tart.

 

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8517 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9376 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.