greenfo info 2016/42 - 2016.10.16.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8521 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. LEGYEN RÉSZESE A GREENFO MEGÚJULÁSÁNAK!  Részletek a hírlevél végén.
Megszédült a hírek kavalkádjában? Eltévedt a híráradatban? Segítünk eligazodni! Híreink mellett a greenfon folyamatosan frissülő tematikus környezetvédelmi hírválogatást is találnak a hazai weblapokról, ahova Ön is ajánlhat cikkeket. http://greenfo.hu/sajtoszoba/sajtofigyelo

Hírek

Orbán szögesdrótján pusztulnak a gímszarvasok

2016.10.16.

Migránst nem feltétlen hárít el a magyar kerítés, gímszarvast annál inkább. A horvát oldalon aggódnak a baranyai szarvasokért.
tovább>>

A teljes költségvetés tizede, 400 milliárd forint mehet el korrupcióra a Paks II-nél

2016.10.16.

A beruházást a kezdetektől fogva ellenzik a szakértők – nemcsak az elavult és veszélyes technológia miatt, hanem azért is, mert gazdaságtalan. Brüsszel is ellenzi az oroszokkal kötött üzletet, de sajtóhírek szerint német hátszelet és zöld jelzést kaphat a magyar kormány, ha visszavesz a menekültellenességből.
tovább>>

Tündér Míra – ökomese varázslatos köntösben

2016.10.15.

Színházjáró szülők állítják, milyen nagy gond igazán jó gyerekdarabot választani. Egyszerre legyen tartalmas és meseszerű, szép és befogadható. Olyan előadás, amelytől már egy 5 éves gyerek is megszeretheti a színházat és nyitottá válik az olyan fontos témák iránt, amilyen a környezetvédelem. A Magyar Színház éppen egy ilyen ideális mesejátékot visz színre Tündér Míra címmel.
tovább>>

Elfogadták a Nemzeti Erdőstratégiát

2016.10.15.

A Magyar Közlönyben megjelent hosszú távú koncepció megszabja az ország területének egy ötödével való gazdálkodás irányait 2030-ig, és választ keres az erdőkkel kapcsolatos kihívásokra.
tovább>>

A vallonok beintettek a CETA-nak

2016.10.15.

Elutasította az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) Belgium francia nyelvű Vallon régiójának parlamentje.
tovább>>

Változtatási tilalmat rendelt el a kerület a Római-parton

2016.10.15.

Változtatási tilalmat rendelt el az óbudai képviselő-testület a Római-parton mai ülésén. Az Együtt kommunikációs trükknek nevezte a lépést, szerintük Tarlós István és Bús Balázs mindenkit hülyének néznek. Itt is Garancsi István jár jól.
tovább>>

Sípálya(!) miatt kiirtják a Csillaghegyi strand fáit

2016.10.15.

Az Átlátszó szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. közbeszerzést írt ki a Csillaghegyi Strandfürdő területén létrehozandó sípálya, valamint futballpálya építésére és üzemeltetésére, hasznosítására. Havi 686 millió forintért adnák koncesszióba a két létesítményt 15 évre.
tovább>>

Németország: 2030-tól csak zéró emissziós autók

2016.10.14.

A párizsi klímaegyezményben megszabott határidők szerint Németországnak 2050-ig 95 %-kal csökkentenie kell a szén-dioxid kibocsátását. A közlekedést célkeresztbe állítva jelentős csökkentés érhető el, de ez is kevés lesz.
tovább>>

Folytatódik a civilek elleni NAV hajtóvadászat

2016.10.13.

Ma reggel váratlanul és előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartott az Energiaklub irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága – közölte a zöld szervezet. Két év után pár napja derült ki, hogy a Norvég támogatású civil pályázatok ügyében személyesen Orbán Viktor kezdeményezte az állami "inkvizíciót".
tovább>>

A Monsanto emberiség elleni bűncselekmény miatt áll népgyűlés elé Hágában

2016.10.13.

Október 14-16 között Hágában kezdődik a mezőgazdasági vegyi óriás Monsanto társadalmi felelősségre vonása emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.
tovább>>

Az ingyenes tömegközlekedés felemás tapasztalai

2016.10.13.

2013-ban Észtország fővárosában, Tallinnban ingyenessé tették a helyi lakosoknak a tömegközlekedést. A közgazdászok már akkor megkongattág a vészharangot, hogy így a város 20 millió eurós profittól esik el évente, és ezt nem engedheti meg magának. A hivatalos cél az volt, hogy csökkenjen a városban a közúti forgalom, és az emberek megspórolják a bérlet árát.
tovább>>

Keményen adóztatná a cukros üdítőket a WHO

2016.10.13.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja a kormányoknak, hogy vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzésére. Ebben mi már világelsők vagyunk.
tovább>>

Lelőtték a városba tévedt medvét

2016.10.12.

3 órán át bolyongott ma reggel a romániai Nagyszeben belvárosában egy medve. A hatóságok végül lelőtték.
tovább>>

Az emberszabásúak mérhetetlenül alábecsült illegális kereskedelme

2016.10.12.

Mivel jelenleg az összes emberszabású majom vagy a veszélyeztettek vagy a kritikusan veszélyeztettek listájára került, úgy tűnik, hogy legközelebbi rokonaink közelebb kerültek a kihaláshoz, mint valaha. Fő okai közé sorolhatjuk a természetes élettér elvesztését és a vadászatot, de az élő emberszabásúak illegális kereskedelme is hozzájárul mindehhez.
tovább>>

Támogatások híján mi lesz a magánerdők természeti értékeivel?

2016.10.11.

Egy kormányhatározat nyomán a következő hét évben 10 milliárd forinttal kevesebb uniós támogatás juthat a Natura 2000 területeket kezelő magán erdőgazdálkodókhoz. Hasonló nagyságrendű forráscsökkentés várható az ún. Erdő-Környezetvédelmi kifizetések terén is. Mindez komoly visszalépés az elmúlt évekhez képest, amely nem csak a természetvédelmi célkitűzések elérését akadályozza, de sok gazdálkodó megélhetése szempontjából jelentős érvágás is lehet. Mindez ugyanakkor csupán a jéghegy egyik csúcsa.
tovább>>

Gyömrőn is ketyeg a méregbomba

2016.10.11.

A Greenpeace Magyarország tudomására jutottak információk, miszerint Gyömrőn és környékén elhagyatott veszélyes és nem veszélyes hulladékok okozhatnak szennyezést. Egy korábbi vizsgálat a határértéket több tízszeresen, más esetben több százszorosan meghaladó szennyezéseket talált a talajvízben; a rákkeltő vinil-klorid mennyisége pedig akár a határérték több tízezerszeresét is elérte.
tovább>>

Európában csak nálunk van szélcsend

2016.10.11.

A hivatalos magyar kormányzati energiapolitika szerint Magyarország felett nem fúj a szél. Nos, a valóságban éppen az van, hogy az egész EU arra jutott, hogy éppen ilyen erőművekből kell a legtöbbet építeni.
tovább>>

Az Ab leszámolhat az állami földprivatizációval - Ángyán József véleménye

2016.10.11.

Véget vethet az állami földprivatizációnak az Alkotmánybíróság. A Fővárosi Törvényszék Kishantos-ügyben eljáró tanácsa fordult a testülethez, szerintük ugyanis alaptörvénybe ütközhetnek a Nemzeti Földalapról szóló törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási kormányrendelet egyes passzusai. Ángyán József nyilatkozata az ügyről.
tovább>>

Mondd meg kit hiteleznél, megmondom, ki vagy!

2016.10.10.

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a pénzintézetek felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak hazánkban. Van egy bank, amelynek a hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél társadalmilag hasznosnak tekinthető-e.
tovább>>

Rengetegen álltak ki a Római-partra tervezett mobilgát ellen

2016.10.10.

A III. kerületi Római-part fáinak megmentéséért tartottak civilek vonulásos demonstrációt tegnap Budapesten. Az Állj fel a Rómaiért! elnevezésű esemény felszólalói hangsúlyozták: árvízvédelemre szükség van, de nem a Római-parton, hanem a Nánási úton és a Királyok útján. A jelenlegi ártéren milliárdokért építtető Fidesz oligarchák miatt kellenek a közpénz milliárdok a mobilgátra.
tovább>>

Programajánló

CEEweb Akadémia

2016.10.18.

Budapest

tovább>>

A ruhaipar dilemmái - Zöld Kalandozások 3.

2016.10.19.

Humusz Szövetség, 1111 Bp., Saru u. 11.

tovább>>

ZAJVÉDELMI Szeminárium Hajdúszoboszlón

2016.10.19.

Hajdúszoboszló

tovább>>

Budapest 2024 Olimpiai pályázat társadalmi konzultáció

2016.10.20.

Szentendre, Ady Endre út 9-11

tovább>>

A természet őszi ünnepe a Hortobágyon a Darufesztivál

2016.10.21.

Hortobágy

tovább>>

Bécsig nyújtózik a híres Berlini Kerékpárvásár

2016.10.21.

Bécs Marx Halle

tovább>>

Tudatos Nap 2016

2016.10.22.

Pécs, Balokány-liget (7624 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 12.)

tovább>>

Kertész leszek! - 2016. októberi alkalom

2016.10.24.

Budapest, Arany János utca 1.

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Biodiverzitás a Soroksári Botanikus Kertben

2016.10.18.

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Növénytani Tanszék és Soroksári Botanikus Kertje, valamint a Szent István Egyetem Entz Ferenc Könyvár és Levéltár tisztelettel meghívja Önt a BIODIVERZITÁS A SOROKSÁRI BOTANIKUS KERTBEN című könyv bemutatójára.

tovább>>

Asztro-turizmus a Visegrádi országokban

2016.10.18.

Tisztelt Szerkesztőség! Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy október 17-én és 18-án a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a házigazdája a V4 országok csillagoségbolt-parkjainak nemzetközi találkozójának.

tovább>>

Fenntartható fejlődés bizottsága október 18

2016.10.18.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országház földszint 93. számú tanácstermében 2016. október 18-án (kedd) 10.30 órakor ülést tart.

tovább>>

Smart Future Forum 2016

2016.10.21.

Az Okos Jövő Innovációs Klaszter tisztelettel meghívja Önt az idei év egyik legkiemelkedőbb eseményére, amely az okos technológiai fejlesztéseket, a hazai és nemzetközi energetikai trendeket, valamint a társadalom szempontját helyezi középpontba.

tovább>>

NFFT ülés október 26-án

2016.10.26.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésénak tervezett napirendje

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8521 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9407 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.