greenfo info 2016/43 - 2016.10.23.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8524 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. LEGYEN RÉSZESE A GREENFO MEGÚJULÁSÁNAK!  Részletek a hírlevél végén.
Megszédült a hírek kavalkádjában? Eltévedt a híráradatban? Segítünk eligazodni! Híreink mellett a greenfon folyamatosan frissülő tematikus környezetvédelmi hírválogatást is találnak a hazai weblapokról, ahova Ön is ajánlhat cikkeket. http://greenfo.hu/sajtoszoba/sajtofigyelo

Hírek

Vajon a Monsanto tárgyalás élhetőbb táplálékrendszert hozhat?

2016.10.22.

A 2016. október 14-16.-i hétvégén gazdálkodók, tudósok és aktivisták gyűltek össze a világ minden tájáról, hogy a Hágai Nemzetközi „Monsanto Népgyűlélen” kimutassák az ipari mezőgazdálkodást támogató giga vállalat okozta ártalmakat.
tovább>>

Kimagasló magyar elismerés a Természetvédelmi Világszövetség hawaii kongresszusán

2016.10.22.

Többezer döntéshozó és természetvédelmi szakember részvételével rendezték meg Hawaii-on a Természetvédelmi Világkongresszus, ahol a bolygónk megmentéséért azonnali cselekvésre szólítottak fel a szervezők. A kongresszust követő tisztújító tanácsülésen Czippán Katalint, a hazai körökben elismert fenntarthatósági, környezeti nevelési és kommunikációs szakembert választották a szervezet Oktatási és Kommunikációs Bizottsága alelnökének.
tovább>>

Skócia is szén-dioxid kibocsátás-mentes lesz 2020-ra

2016.10.22.

Egy olyan világ, ami csak megújuló energiát használ, ma még szinte lehetetlennek tűnik, de a világ néhány országában mégis felhagytak a fosszilis üzemanyagokkal az elektromosság terén. Most pedig egy újabb ország, Skócia is beléphet a klubba.
tovább>>

A Duna Charta nyílt levele az LMP társelnökének

2016.10.22.

A Duna Charta elnöksége a Duna elterelésének 24. évfordulójának közeledtével elvárja az LMP vezetőségétől, hogy egyértelműen foglaljon állást, hogy támogatják-e a szigetközi Duna-szakasz duzzasztását, és általában, a vízügyi ágazat egyes prominensei által szorgalmazott dunai és tiszai duzzasztók megépítését, vagy „zöld” pártként kategorikusan elutasítják, hogy a természetközeli folyóinkra, vízfolyásainkra duzzasztókat, vízlépcsőket építsenek.
tovább>>

Bosszuból és sok pénzért ölik a hópárducokat

2016.10.21.

Évente több száz hópárduccal végeznek az orvvadászok és a jószágaik elragadásáért bosszút álló állattenyésztők Ázsiában - derült ki a vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat friss jelentéséből.
tovább>>

Kaposvári matt a gumihasznosítónak

2016.10.21.

Fél éven belül immár háromszor szenvedett vereséget, illetve kényszerült visszavonulásra Kaposvár Fidesz–KDNP-s vezetése a gumihulladék-feldolgozó üzem városba telepítése ügyében – derült ki a Kaposvári Törvényszék mai végzéséből. A bíróság ugyanúgy megsemmisítette a megyei jogú város közgyűlésének népszavazást elrendelő határozatát, ahogy október elején a referendumot elutasító döntést.
tovább>>

Áder visszadobta a szélerőműveket tiltó törvényt

2016.10.21.

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek ma Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette a szélerőművek létesítését.
tovább>>

Még az idén 2 millió elektromos autó lesz az utakon

2016.10.20.

Az alacsony olajárak ellenére az elektromos járművek (EV) világszerte terjedőben vannak. Az e-autópiac tízszer gyorsabban növekszik, mint a koszos, benzines megfelelője. A legfrissebb piaci adatok szerint 2016 végére több mint 2 millió elektromos autó várható az utakon.
tovább>>

Ezért sem éri utol Bécset Budapest

2016.10.20.

Legyen juhar, tölgy vagy éppen kőris, Bécsben az elmúlt 32 évben több ezer fát ültettek a minden ősszel megrendezett "Fiatal bécsiek erdeje" akció keretében. 1984 óta összesen 64 hektárral nőtt az erdőterület a programnak köszönhetően. 320.000 fa, több mint 64 hektár erdő: az 1984 óta évente megrendezett faültetési akció, a "Fiatal bécsiek erdeje" igazi sikertörténet.
tovább>>

Öt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla

2016.10.20.

Természetvédelmi szakemberek először vették szemügyre, hogyan hatott a faj populációs egyedszámára a kongói polgárháború. Eredményeik zord jövőt vetítenek előre a főemlősnek.
tovább>>

Hogy is áll a Közlekedési Múzeum azbesztmentesítése?

2016.10.20.

A Ligetvédők további tájékoztatást kérnek a városligeti Közlekedési Múzeum azbesztmentesítési munkálatairól!
tovább>>

Ilyen kölesgolyókat ne vegyen a TESCO-ban

2016.10.20.

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet kockázatot. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.
tovább>>

A tudósoknak kevés a beleszólása a városok jövőjébe

2016.10.18.

A következő 30 évben több városi terület fog épülni, mint eddig valaha. A gyarapodó települések infrastruktúra, étel, energia, víz és lakóhely igényei pedig növekednek. A városok jósolt ütemű növekedésével már elérnénk a 2015-ös párizsi klímaegyezményben meghatározott felmelegedési határt.
tovább>>

A rezsicsökkentés tartaléka az energiahatékonyság ösztönzése

2016.10.18.

Megtört a rezsicsökkentés lendülete, a kormány elsődleges céljává az eddigi eredmények megőrzése vált. A villany és gáz ára az EU tagállamai közül már nálunk az egyik legolcsóbb, ezért a rezsicsökkentés tartaléka nem az árak további lefaragásában, hanem az energiahatékonyság ösztönzésében rejlik.
tovább>>

Munkában a múzeumkerti fakopp

2016.10.18.

Átfogó rendezés előtt áll a Palotanegyed legnagyobb zöldfelülete, melynek legfőbb célja, hogy a Múzeumkert méltó legyen ahhoz az épülethez, amelyet körülvesz, vagyis a nemzet múzeumához. A növényállapot-felmérés részeként elindult az ultrahangos „FAKOPP” faüregesedés-vizsgálat. Az elektro-akusztikus tomográffal – melynek működését az újságíróknak is megmutatták - közel 150 faegyedet vizsgálnak meg.
tovább>>

Paks II környezetvédelmi engedélye jogszabálysértő és megalapozatlan

2016.10.18.

Az Energiaklub és a Greenpeace fellebbezést nyújtott be Paks II környezetvédelmi engedélye ellen. A kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány ugyanis több ponton hiányos. Nem ad választ arra, mi történne súlyos baleset esetén, hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket, illetve hogyan hatna az erőmű hőterhelése a Duna élővilágára. Szerintük felelőtlenség egy ennyire megalapozatlan környezeti hatásvizsgálat alapján kiadni a környezetvédelmi engedélyt. Paks II helyett a tiszta és helyi erőforrásokon alapuló megújulóenergia-rendszerek fejlesztése és elterjesztése szolgálná az ország érdekeit.
tovább>>

Nagy baj lesz a szétmérgezett mezőgazdasággal

2016.10.17.

Az élelmiszertermelő rendszerünk romokban hever, mely a biodiverzitás jelentős csökkenéséből is látszik. A problémára a választ nem az egyre inkább domináns cégek által kínált vegyszeres megoldások adják. A legtöbb farmer a világon 6 piacot uraló céghez fordul, hogy beszerezze a gazdálkodásához szükséges mezőgazdasági vegyszereket és magokat.
tovább>>

4 millió szélerőmű elég lenne a világnak

2016.10.17.

A Global Wind Energy Council vezetője kiszámolta, hogy hány szélerőműre lenne szükség a világ teljes jelenlegi energiafogyasztásának fedezésére. Újabb pofon az atomlobbinak.
tovább>>

Programajánló

Kertész leszek! - 2016. októberi alkalom

2016.10.24.

Budapest, Arany János utca 1.

tovább>>

Big Data Fundamentals KÉPZÉS

2016.10.25.

ALEF Distribution Kft., 1132 Budapest, Váci út 30. 3. emelet

tovább>>

Zöldebben a tükör előtt - Zöld Kalandozások 4.

2016.10.26.

Humusz Szövetség, 1111 Budapest, Saru u. 11.

tovább>>

Épületenergetikai forradalom előtt állunk!

2016.10.27.

Siemens Zrt. 1143 Budapest, Gizella út 51-57.

tovább>>

Rejtőzködő földtani és kultúrtörténeti kincsek a Pécselyi-medence őszi színei mögött geotúra

2016.10.30.

Pécselyi-medence

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Green-Go Rövidfilm Verseny

2016.07.01.

Budapest

tovább>>

Biogazda-képzés a SZIKE egyesületnél 2016

2016.09.11.

1162 Budapest, Formás u. 41

tovább>>

Jelentkezz az Ozone Zöld-díjra 2016-ban is!

2016.10.02.

országos pályázat internetes jelentkezéssel

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Örök-zöld-klub a Múzeumkert díjnyertes pályaműveiről

2016.10.25.

Az ICOMOS MNB Történeti Kertek Szakbizottságának következő rendezvénye.

tovább>>

NFFT ülés október 26-án

2016.10.26.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésénak tervezett napirendje

tovább>>

Hogyan és kik ejtették foglyul a magyar államot az energetika terén?

2016.10.26.

"Nehogy azt gondolják, hogy ez a jogszabály-tömeg, amiben élünk, az véletlenül jött létre. Én azt tanultam meg egy év alatt, amióta miniszter vagyok, hogy ezeken a jogszabályokon keresztül érdekcsoportok érvényesítik a saját maguk szempontjait.” (Lázár János, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter, Szekszárd, 2015. június 8.)

tovább>>

Épületenergetikai forradalom előtt állunk!

2016.10.27.

MEGHÍVÓ a Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai rendezvényére 2016. október 27. TUDTA, HOGY AZ ÚJ ÉPÜLETEKET CÉLSZERŰ MÁR MOST A KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNYŰ ÉPÜLETEK SZINTJÉRE TERVEZNI?

tovább>>

WWF Magyarország 25. Jubileumi esemény

2016.10.27.

Kedves Kolléga! Szeretettel meghívjuk Önt és kedves kollégáit a WWF Magyarország sajtónyilvános 25. Jubileumi eseményére. A rendezvényen bemutatjuk a világszerte október 27-én publikált Élő Bolygó Jelentés legújabb kutatási erdeményeit, megosztjuk a WWF Magyarország természetvédelmi problémákat érintő lakossági közvéleménykutatásának tapasztalatait,

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8524 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9432 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.