greenfo info 2016/44 - 2016.10.30.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8527 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Eltévedt a híráradatban? Segítünk eligazodni! Híreink mellett a greenfon folyamatosan frissülő tematikus környezetvédelmi hírválogatást is találnak a hazai weblapokról, ahova Ön is ajánlhat cikkeket. http://greenfo.hu/sajtoszoba/sajtofigyelo

Hírek

La Vieille a szupernagyi Tchimpoungaban

2016.10.30.

A nagymamák türelmesek, gondoskodóak, akik szeretik és nevelik az unokáikat, időnként megajándékozzák őket édességgel és a hátukon lovagoltatják őket. La Vieille nagymama - egy idősödő csimpánz a Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központban - sem különbözik tőlük. Legyél te is egy kis csimpánz gyámja!
tovább>>

Tarolt a Katica Tanya

2016.10.30.

Környezetvédelmi díjat kaptak a zöld üzleti megoldásokat alkalmazó európai vállalatok. A KATICA TANYA megnyerte az Európai Üzleti Környezetvédelmi Díj Management mikro-és kisvállalkozás kategóriáját. Gratulálunk!
tovább>>

Kína leállítja befejezetlen szénerőművei továbbépítését

2016.10.29.

Kínai vezetők leállították 30 nagy építés alatt álló széntüzelésű erőmű építését, melyek együttes kapacitása 17 GW, ami az Egyesült Királyság egész szén flottájánál is magasabb.Ez a példátlan lépés is azt mutatja, mennyire komolyan veszik a kínai hatóságok az ország szénfelhasználáson alapuló termelésének korlátozását.
tovább>>

Sivatagosodik a Mediterráneum

2016.10.28.

Sivatagokat hozhat létre a század végére a Földközi-tenger térségében a globális felmelegedés, ha az eddigi ütemben folytatódik – állapította meg egy új európai kutatás.
tovább>>

Összetűzésben az EU vezetői a természetvédelmi törvények felülvizsgálata miatt

2016.10.28.

A Guardianhoz eljuttatott levél szerint Martin Schulz, az Európa Parlament elnöke figyelmeztette az EU vezető Jean Claude-Junckert, hogy az EU természetvédelmi irányelv átvizsgálásának leállítása az EU biodvierzitási céljait veszélyezteti.
tovább>>

Sokkoló a legfrissebb Élő Bolygó Jelentés

2016.10.28.

A friss kutatási adatokra támaszkodó kétéves, átfogó jelentés 2016-os kiadása riasztó adatokat közöl: a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest. Mivel a drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység, a 25 éves WWF Magyarország a tendencia megváltoztatása érdekében a természeti erőforrásokkal való bánásmód átalakítását sürgeti.
tovább>>

Láncfűrésszel a zöldeket beszélő Tarlós ellen

2016.10.28.

A főpolgármester 3 év alatt tízezer növényt ültetne. Tarlós István 2019-re zöldebb, élhetőbb, jobb levegőjű fővárost szeretne kialakítani. A Városliget kertépítészeti miniszteri biztosa szerint 1,3 hektárral nő a zöld-, 3,8 hektárral a vízfelület. A Ligetvédők és az ellenzéki pártok szerint hiteltelen a kampány és hamisak a számok.
tovább>>

Kezdeményezzen a magyar kormány érdemi társadalmi vitát a CETA-ról!

2016.10.27.

Elhalasztották az EU–Kanada csúcstalálkozót – itt az ideje, hogy a magyar kormány érdemi társadalmi vitát kezdeményezzen a CETA-ról! A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet sajtóközleménye.
tovább>>

Hatvani haverok tava - pályázati pénzből magán védett terület

2016.10.27.

Százmilliókat kapott természetvédelmi fejlesztésre az EU-támogatások fölött diszponáló fejlesztési tárca államtitkárához, Szabó Zsolthoz köthető egyesület. A pénzből Szabó rokonának birtokán újítottak fel egy tavat – nem a köznek. A cikk frissítve az államtitkár helyreigazítási közleményével.
tovább>>

Fogalma sincs az Orbán-kormánynak, hogy mit fog kezdeni a paksi radioaktív hulladékkal

2016.10.27.

Már hivatalos: a magyar kormánynak fogalma sincs, mit fog kezdeni a paksi radioaktív hulladékkal A kormány szép csendben elfogadta a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezeléséről szóló, immár végleges nemzeti programot. Ez az a dokumentum, amelynek meg kellene határoznia az atomerőműben keletkező sugárzó hulladékok további sorsát. Sajnos éppen ez az, amire a nemzeti program egyáltalán nem ad választ.
tovább>>

State capture, haveri kapitalizmus vagy kleptokrácia?

2016.10.27.

Járadékvadászat és a haveri kapitalizmus modelljei a magyar energiapiacon (2011-2015) - A magyar kormány és a MET - történet elemzése.
tovább>>

Ragadozók a sasok étlapján

2016.10.27.

A vadgazdálkodók szemében a ragadozómadarak elsősorban, mint a "hasznos" apróvadfajok kártékony pusztítói jelennek meg. Nem is gondolnánk, hogy a tápláléklánc csúcsán lévő ragadozómadarak – hazai viszonylatban főleg a parlagi és a rétisas – gyakran a vadászható dúvadfajok, leginkább a varjúfélék, időnként pedig az emlős ragadozók egyedeinek a leghatékonyabb természetes vámszedői.
tovább>>

A világ a megújuló energiaforrásokra szavazott!

2016.10.26.

Ma már több a megújulós kapacitás, mint a szénerőműveké. Az atomerőművek globális kapacitása pedig mindkettőnél jóval kisebb. A rohamos fejlődés főleg az egyre olcsóbbá váló nap- és szélenergiának köszönhető. Eközben a hazai szélenergia-kapacitást 2006 óta 330 MW-ban stagnál. Nemrég Áder János küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a szélenergiát itthon gyakorlatilag ellehetetlenítő újabb törvényjavaslatot.
tovább>>

24 éve terelték el a Dunát

2016.10.26.

1992. október végén Szlovákia az országhatár közelében egy mesterséges csatornába terelte el a Dunát, hogy annak vizével a Bősnél megépített erőműben áramot termeljenek. A magyar-szlovák gátépítő lobbi által az 1950-es években megálmodott, és a szovjet birodalmi politika által felkarolt sztálinista beruházás, a bős-nagymarosi erőműrendszer szerződését hiába mondta fel Magyarország 1992-ben, csak az ország történelmi szívébe tervezett nagymarosi vízlépcső megépítését tudtuk megakadályozni.
tovább>>

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság véleménye a kormány szélcsendjéről

2016.10.25.

Az elmúlt hónapokban a magyar Kormány és az Országgyűlés olyan jogszabályokat alkotott és léptetett hatályba, amelyek a magyarországi szélerőmű beruházásokat ellehetetlenítik, és még az elméleti lehetőségét is kizárják annak, hogy a hazánkban a jövőben háztartási méretet meghaladó szélerőmű létesüljön.
tovább>>

Az Orbán-kormány hazaárulása

2016.10.25.

Ma a parlament fideszes többsége elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását. Így hazánk természeti erőforrásainak kiárusításából származó, több mint 270 milliárd forintos bevételt az Orbán-kormány az államadósság csökkentésére fordíthatja. S hogy mi fér bele az államadósság elleni harcba? Nos, ennek csak a fantázia szabhat határt.
tovább>>

Sóolvadékos naperőmű termeli az áramot Kínában

2016.10.25.

Kina is felpörgeti a nonstop naperőművi kapacitását. Rákapcsolták az áramhálózatra az ország első sóolvadékos naperőművét - jelentette be a kivitelező vállalat. Nevadában Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a világ legnagyobb naperőműve - az atomnál olcsóbban.
tovább>>

Óriásit bukott Rio az olimpiával. Kell nekünk ötkarikás pénznyelő?

2016.10.24.

Gazdasági előnyök helyett 10 milliárd dollárt bukhatott Rio az idei olimpiával, ami még inkább a csőd felé lökte a Standard & Poor’s által már a záróünnepség után jelentősen leminősített várost. Annak ellenére, hogy Rio júniusban gyorssegélyt kapott a szövetségi költségvetésből, úszik az adósságban - írta a Világgazdaság.
tovább>>

Programajánló

NÉGY ELEM természetéltető és készségfejlesztő tábor

2016.11.01.

Dunaszentmiklós

tovább>>

14. Környezetvédelmi Hónap

2016.11.02.

Budapest Francia Intézet

tovább>>

A Magyar Biológiai Társaság Állattani Szakosztályának előadóülése az aranysakálról

2016.11.02.

Budapest, ELTE Lágymányosi Campus

tovább>>

Valós alternatíva-e az ökofalu? - Zöld Kalandozások 5.

2016.11.02.

Humusz Szövetség, 1111 Budapest,

tovább>>

A CETA és a TTIP helyzete, és veszélyei

2016.11.02.

Cziffra Ház Nagytétényi út 276.

tovább>>

Gesztenyével, falevéllel kézműves játszóház a Bivalyrezervátumban

2016.11.02.

Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

tovább>>

Hévízi múltidéző túra

2016.11.03.

Hévíz

tovább>>

Az MTA NEMZETI VÍZTUDOMÁNYI PROGRAMJÁNAK első eredményei - előadóülés

2016.11.04.

MTA Székház, Nagyterem

tovább>>

Önkéntesek jelentkezését várja a Budakeszi Vadaspark

2016.11.05.

Budakeszi Vadaspark

tovább>>

Novemberi szöszmötölés a Levendula Házban

2016.11.05.

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67. (Belső-tónál)

tovább>>

Geotúra a vulkánok és hévforrások világába a Garda Fesztivál keretében

2016.11.05.

Tihany

tovább>>

Pálos túra, diósgyőri határjárás

2016.11.05.

Miskolc Diósgyőr

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Atom helyett energiahatékonyságot és megújuló energiaforrásokat!

2016.11.02.

Zöld Magyarország - Energia Útiterv
Fórumbeszélgetés Szilágyi Lászlóval Zöld Műhely Alapítvány

tovább>>

A 2016. évi Tanyafejlesztési Program eredményei

2016.11.02.

Tisztelt Szerkesztőség! Ezúton értesítjük Önöket, hogy V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a 2016. évi Tanyafejlesztési Program eredményeiről és nyertes pályázatairól

tovább>>

Fotózkodj vadállatokkal a Duna Plazában!

2016.11.02.

Kedves Kolléga! Az idén 25. születésnapját ünneplő WWF Magyarország és a Duna Plaza sok szeretettel meghívja Önt és kedves családját a november elejétől három héten át látogatható virtuális élményparkjának nyitó sajtótájékoztatójára.

tovább>>

20 éves az Országos Környezetvédelmi Tanács

2016.11.03.

Az Országos Környezetvédelmi Tanács és a Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság – a Herman Ottó Intézet közreműködésével – tematikus szakmai nap keretében 2016. november 3-án konferenciát rendez, amelynek témái a környezetpolitika múltja, jelene és jövője,

tovább>>

Fenntartható fejlődés bizottsága ülése november 3

2016.11.03.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országgyűlés Irodaháza I. emelet III. számú tanácstermében 2016. november 3-án (csütörtök) 8.30 órakor ülést tart. Napirendi javaslat:

tovább>>

Holnap városáért Díj 2016 díjátadó

2016.11.04.

Kedves Kolléga! Tisztelettel meghívjuk Önt és kollégáit a Holnap városáért Díj 2016 ünnepélyes Díjátadójára. Az esemény sajtónyilvános!

tovább>>

Akkreditáció a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 konferenciára

2016.11.28.

SAJTÓMEGHÍVÓ a „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016” konferenciára 2016. november 28-30.  A hivatalos sajtóregisztráció 2016. november 15-ig érhető el!

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8527 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9463 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.