greenfo info 2016/49 - 2016.12.04.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8570 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Eltévedt a híráradatban? Segítünk eligazodni! Híreink mellett a greenfon folyamatosan frissülő tematikus környezetvédelmi hírválogatást is találnak a hazai weblapokról, ahova Ön is ajánlhat cikkeket. http://greenfo.hu/sajtoszoba/sajtofigyelo

Hírek

Veszélyeztetett minősítés vár a Donana Világörökségi helyszínre

2016.12.04.

December 1-én lejárt az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kell, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Donana Nemzeti Park megmentéséért. A WWF értékelése szerint a kormány nem tett eleget az UNESCO kérésének, ezzel veszélyeztetve az érintett madarak állományait, és ezen keresztül egész ökológiai rendszereket.
tovább>>

A Nagy Korallzátony 650 km-én történt korallpusztulás

2016.12.04.

Az ausztráliai Nagy Korallzátony példa nélküli korallpusztulásáról idén beszámoló tudósok a héten egy új térképet jelentettek meg. Ezen a nagy területekre kiterjedő intenzív korallpusztulás mellett számos olyan zónát is találni, amelyek szerencsére jórészt sértetlenek maradtak. Az eredmények erősítik azt az összképet, ami szerint a zátony északi, „legősibb” része súlyos veszteségeket szenvedett el.
tovább>>

Időzített bomba ketyeg a gazdagok és szegények között

2016.12.04.

A Nobel-békedíjas Muhammad Yunus szerint a gazdagok és szegények között egyre növekvő jövedelmi szakadék egy időzített bomba, ami előbb-utóbb egy társadalmi és gazdasági elégedetlenségként fog felrobbanni, ha a világ nem tesz időben ez ellen. Stephen Hawking is az emberek közötti egyenlőtlenséget tartja a legnagyobb civilizációs veszélynek. A magyarok negyede rossz körülmények között él egy friss felmérés szerint.
tovább>>

Kitiltják a dízelautókat 4 fővárosból

2016.12.03.

Évente 3 millió ember halálát okozza a légszennyezés, és ez főleg a városokban okoz problémát. A világ legnagyobb városai közül Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, és most közösen jelentették be, hogy 2025-től kitiltják útjaikról a dízel járműveket.
tovább>>

A paksi agymosoda ellenére működne a 100%-ban megújulós ország

2016.12.03.

Az energetikával foglalkozó hazai felsőoktatási képzések és oktatók nagy részét az atomenergiához köthető cégek támogatják. Emellett hatalmas összegeket költenek marketingre, ott vannak minden fesztiválon és a kormányzati média mellett az ellenzékiek egy részénél is. Ezek után még egyértelműbb az alapvetés: atom kell, még jó, ha amellett egyáltalán lehet egy kicsit bohóckodni ezzel az “új” próbálkozással is. Radikális szemléletváltozásra lenne szükség az energetika területén is.
tovább>>

Vége az ingyenes német autópályáknak

2016.12.02.

Jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó "tisztességes és megkülönböztetéstől mentes" útdíj bevezetését az Európai Bizottság. Évente 500 millió euró bevételre számít a német költségvetés az intézkedés nyomán. Ezt a pénzt csak úthálózat fejlesztésre fordíthatják majd.
tovább>>

Védett európai erdőket vágtak ki, hogy kipipálják az EU megújulós célkitűzéseit

2016.12.02.

Európa bioenergia erőművei erdészeti hulladék helyett olyan fákat égetnek, melyeket védett térségekben vágtak ki. A Birdlife nemzetközi zöld szervezet vizsgálata alapján a védett erdők lettek válogatás nélkül kidöntve Európa-szerte, hogy teljesítsék az EU megújuló energiára vonatkozó célkitűzéseit - áll a "Bioenergia Fekete könyvben."
tovább>>

Mediterrán kardhal a kihalás szélén

2016.12.02.

A WWF felszólított 48 halászó nemzetet – akik a Portugáliai Vilamourában gyűltek össze – hogy fejezzék be a Mediterrán kardhal, immár három évtizede tartó túlhalászását és sürgősen fogadják el a helyreállítási tervet, amely a fajkipusztulás elkerülésének egyetlen biztosítéka.
tovább>>

Trump és a zöld kaméleon árnyalatai

2016.12.02.

Donald Trump leendő amerikai elnök ugyan szavakban enyhülni látszik a pár évvel, vagy akár egy-két hónappal ezelőtti, harcos klímaváltozás-tagadó énjéhez képest, de közben olyan embereket tesz kulcspozíciókba, akik vagy meggyőződésből, vagy érdekből, de magasról tesznek a felmelegedésre. Így elég egyértelműnek látszik, hogy ha az új elnök visszakozni is kényszerül a bombasztikus kampányígéretei jó részétől, az energetikai ipar bármi áron való felpörgetését komolyan gondolja. Attól, hogy nem hisszük el, globális felmelegedés még van.
tovább>>

Elhunyt Fekete Gábor biológus - ökológus

2016.12.01.

Életének 87. évében, 2016. november 30-án elhunyt Fekete Gábor, Széchenyi-díjas ökológus, botanikus, a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának rendes tagja, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete kutatóprofesszora. Fekete Gábor a növényökológia, a vegetációtan és a természetvédelmi biológia elismert kutatója, a Nemzeti Biodiverzitás-megőrzési Program egyik megalapozója volt.
tovább>>

Világtalálkozó után: hogy áll itthon a fenntartható vízgazdálkodás?

2016.12.01.

Tegnap zárult a Budapesti Víz Világtalálkozó. Miközben a globális előrejelzések szerint 15 éven belül 40%-os vízhiánnyal kell szembenéznünk, itthon a vízgazdálkodási rendszer alapvető iránya még mindig a folyóinkon érkező víz minél gyorsabb levezetése és a vízhiányos területeken az öntözésen alapuló gazdálkodás fejlesztése.
tovább>>

Tarlós leállíttatta a munkát a Rómain

2016.12.01.

Leállíttatta a római-parti mobilgáttal kapcsolatos munkálatokat a főpolgármester – írja az Index. Tarlós István belátta, hogy rosszul venné ki magát, ha már azelőtt megkezdődnének a munkák, ezzel együtt a fakivágás, hogy még pontosan nem tudni, hol fut majd a védmű. A fővárosi gátak egytizede kritikus állapotban van, élen a Csillaghegy - áll egy friss tanulmányban.
tovább>>

Nem karácsonyi ajándék a becsomagolt csernobili atomerőmű

2016.11.30.

Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) által finanszírozott acélszarkofág építése még 2011 áprilisában kezdődött. Tegnap végre ráhelyezték az új védőburkot az 1986-ban balesetet szenvedő csernobili atomerőmű sérült reaktorára.
tovább>>

Írország hatalmas vörösfenyő erdő telepítését tervezi

2016.11.29.

Egy írországi rend felfedte terveit, miszerint egy hatalmas vörösfenyő erdőt szeretne telepíteni. A kezdeményezés egyfajta testamentumként funkcionál, mely Írország örökségének megőrzésén túl, a globális felmelegedés elleni kötelezettségvállalás betartásaként is szolgál.
tovább>>

Magyarország jövőjét az fogja meghatározni, hogy gyermekeink és unokáink mit gondolnak a fákról

2016.11.29.

A levegőszennyezés és a talajfedés problémájára, valamint a földek termőképességének romlására hívja fel a figyelmet Szabó Marcel leköszönő zöldombudsman, aki ma az Országgyűlésnek határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven korábban meghirdetett országos faültetési és favédelmi programról.
tovább>>

Termésátlagrekordok méhgyilkos vegyszerek nélkül

2016.11.29.

A méhgyilkos rovarirtó szerek kivonásával a termésátlagok nemhogy drasztikusan visszaestek volna, ahogy a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége állította 2013-ban, hanem éppen ellenkezőleg: európai és magyar termésátlag rekordok születtek. A Greenpeace szerint erősen megkérdőjelezhetőek az NSZ megrendelésére készült új tanulmány adatai is.
tovább>>

Ennyit az olcsó atomenergiáról

2016.11.29.

Kitalálja, hány Paks árába kerül a fukusimai romeltakarítás? Akkora összeget kell fizetni a fukusimai károk elhárításáért és az áldozatok családjainak kártérítésére, ami a magyar költségvetés egyéves kiadásainak is a háromszorosa.
tovább>>

A boreális erdőkben robban a klímaváltozás bombája?

2016.11.28.

A boreális erdő, avagy a tajga körbe öleli bolygónkat - az Északi sarkkörtől délre a legnagyobb széntározót képezve. Nagyrészt Oroszország, Kanada és Alaszka területeit fedi le, valamint a Skandináv országok térségeit. A klímában bekövetkező változások hatására a Földön tárolt szén legnagyobb szárazföldi forrásai elérik fordulópontjukat és szén-dioxid elnyelőkből, kibocsátókká válnak. Sajnos a veszélyes változásokat már beindítottuk.
tovább>>

Programajánló

Barlangi Mikulás program a Lóczy-barlangban óvodai és iskolai csoportoknak, 2016.12.05-06.

2016.12.05.

Balatonfüred, Lóczy-barlang

tovább>>

Kettesben Koritár Zsuzsannával

2016.12.05.

Lánchíd Rádió

tovább>>

A nagymacskák veszélyeztetett helyzete

2016.12.07.

Budapest V. Váci utca 16.

tovább>>

Éghajlatváltozás - megelőzés és alkalmazkodás

2016.12.08.

Herman Ottó Konferencia Központ 1223 Bp. Nagytétényi út 190

tovább>>

Ünnepváró játszóház a Levendula Házban

2016.12.10.

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67. (Belső-tónál)

tovább>>

Madarásztúra Kismaroson

2016.12.11.

Kismaros

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Zöldgömb Mérgezzük a természetet

2016.12.03.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Sajtótájékoztatók

TTIP és CETA: Az utolsó szög a vidék koporsójában?

2016.12.05.

Az Institute for Agriculture and Trade Policy, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet TTIP és CETA: Az utolsó szög a vidék koporsójában? címmel sajtó háttérbeszélgetést szervez, ahol Sharon Treat, IATP, illetve Sujata Dej, Kanadaiak Tanácsa civil szervezetek munkatársai bemutatnak két tanulmányt, amelyek a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) mezőgazdaságra gyakorolt hatásait elemzik.

tovább>>

Mikulás napi bringás reggeli

2016.12.06.

A Magyar Kerékpárosklub rendhagyó Mikulás napi bringás reggelit szervez kedd reggel, hogy a téli biciklis közlekedésre bátorítson. Lesz biciklis Mikulás, guruló kávézó, különleges és finom ételek, téli alapbeállításokat végző kerékpárszerviz, tea és fotózás is.

tovább>>

A gazdasággépen túl

2016.12.06.

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért a A GAZDASÁGGÉPEN TÚL címmel rendezi meg XXI. éves konferenciáját. A „környezettudatos vállalatirányítás” és „vállalati társadalmi felelősség” továbbra is fontos, de új megoldásokat és utakat is kell keresnünk.

tovább>>

Józsefváros első e-töltőállomásának átadása

2016.12.07.

A Módusz Irodaházban nyílik meg az első elektromos töltőállomás a Józsefvárosban, az ELMŰ-nek pedig a 35. országszerte, ide értve a közterületi és a nyilvánosan elérhető töltőhelyeket.

tovább>>

Energia Játszótér és Energia Rally megnyitó

2016.12.10.

A 150 éves Fővárosi Állat- és Növénykert új oktatási- nevelési helyszínnel gyarapodott, a megújuló energiákat bemutató Energia Játszótérrel és a hozzá kapcsolódó, Energia Rally interaktív, edukációs állomásokkal.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8570 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9619 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.