greenfo info 2016/50 - 2016.12.11.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8580 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk, melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.

Hírek

Melyik faj legyen az év hala 2017-ben?

2016.12.11.

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2017-es évre is meghirdeti AZ ÉV HALA választást. Harcsa, paduc, vagy halványfoltú küllő?
tovább>>

Energiaforradalmat sürget a Greenpeace

2016.12.11.

A megújuló alapú villamosenergia-termelés készülő támogatási rendszere (METÁR) nem tudja kellőképpen elősegíteni a megújulók térnyerését hazánkban, miközben erre lenne szükség a vállalt klímacélok eléréséhez is. Nemzetközi szinten a szél- és a napenergia a leggyorsabban növekvő energiaforrások, a hazai szabályok azonban érthetetlen okból ellehetetlenítik vagy hátráltatják ezek terjedését. A Greenpeace Magyarország ezért tízpontos javaslatcsomaggal ált elő.
tovább>>

Az amcsikat is elérte Fukusima nukleáris szennye

2016.12.11.

Megérkezett a fukusimai nukleáris szennyezés Amerikába. Kanadai és amerikai szakemberek először mutatták ki a Cézium - 137 jelenlétét az amerikai kontinens nyugati partvidékén vett tengeri mintákból.
tovább>>

Az ősz a Spitzbergákon minden rekordot megdöntött

2016.12.11.

Bár fokozatosan egyre nagyobb a hideg a Spitzbergákon, az arktiszi hőmérsékleti rekordokról szóló híreknek még nincs vége. Svalbardon 6 éven át szignifikánsan melegebb volt a szokásosnál, a novemberi átlaghőmérséklet pedig 10 fokkal magasabb volt.
tovább>>

Így tesz temetővé egy paradicsomi helyet eldobható kultúránk

2016.12.11.

A Midway Atoll a Csendes-óceán északi részén található. A kis csendes-óceáni sziget fehér homokos tengerpartja az emberi behatásoktól nagyon távol áll. A Midway Atoll mondhatni a civilizált világtól az egyik legtávolabb eső földterület. Megnyugtató érzés távoli partjainál állni, egészen addig, amíg a lábad elé nem nézel.
tovább>>

Hóvirág? Mocsári gólyahír? Turbánliliom? Szavazzon!

2016.12.11.

Erre a három vadvirágra lehet szavazni a Magyar Természettudományi Múzeum oldalán, ahol kiderül majd, hogy melyik lesz az Év vadvirága 2017-ben. Szilveszterig leadhatja voksát!
tovább>>

Mexikóban tanácskoznak a biodiverzitás megőrzéséért

2016.12.10.

Enrique Peña Nieto mexikói elnök 2016. December 1-jén ünnepélyesen megnyitotta az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménye Részes Feleinek 13. Konferenciáját (COP13) Cancúnban.
tovább>>

Orbánéknak nem kellenek az életmentő uniós levegőminőségi szabályok

2016.12.10.

Nagy többséggel megszavazták az új uniós levegőtisztaság-védelmi jogszabályt a tagországok miniszterei, így az hamarosan hatályba is lép. A Levegő Munkacsoport üdvözli a döntést, ugyanakkor megdöbbenését fejezi ki amiatt, hogy a magyar szakminiszter a jogszabály elfogadása ellen szavazott.
tovább>>

Átszabott tervek: 367 milliárd jut a Balatonra

2016.12.10.

Hamarosan megjelenhet a balatoni fejlesztésekről szóló új kormányhatározat, amely a korábbinál 15-20 százalékkal több forrást biztosít – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) tegnapi ülésén.
tovább>>

Gellért-hegyi luxusvilla fagyilkolással

2016.12.09.

Budapest egyik legértékesebb, a Gellért-hegyen fekvő telkén új villa épül. A hegy erdős tetején lévő telek valaha közpark volt, majd elég olcsón privatizálták és átminősítették évekkel ezelőtt. Az ide tervezett villát Mészáros Lőrinc érdekeltsége építi. Az építkezésnek számos olyan fa is áldozatul esett, aminek kivágására nem kaptak engedélyt - írta a 444.hu.
tovább>>

Zöld Ipari Innováció program: az eddigi eredmények biztatóak

2016.12.08.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de egy megállapodás révén hozzájárul az európai összetartozást növelő (azaz kohéziós) törekvésekhez. Az ország az Európai Gazdasági Térségen (EGT) és a Norvég Alapon keresztül támogatja a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentését a térségen belül. A Norvég Alap 2009-2014-es finanszírozási periódusának egyik magyarországi programterülete a Zöld Ipari Innováció program, melynek keretében 37 környezetvédelmi projektet támogattak. (x)
tovább>>

Győzött a természet! Eredményes volt az európai összefogás!

2016.12.08.

Az Európai Bizottság és elnöke, Jean-Claude Juncker tegnap megerősítette, hogy az Európai Uniós természetvédelem két alappillérét – a Madárvédelmi- és Élőhelyvédelmi Irányelvet – nem változtatják meg a gazdasági lobbik kéréseinek megfelelően. A civilek a törvények betartatását szorgalmazzák.
tovább>>

Csaknem másfél milliárd munkahely függ a világon a beporzó állatoktól

2016.12.08.

A világon csaknem másfél milliárd munkahely és az összes termény háromnegyedének léte függ a beporzó állatoktól, ezért ha nem állítják meg a méhek és lepkék számának csökkenését, az óriási veszélyt jelenthet az emberi jólétre - figyelmeztetnek a brit Readingi Egyetem tudósai.
tovább>>

Védett vidra lenyúzott bőrét árulták a Vörösmarty téri vásárban

2016.12.08.

Fokozottan védett vidra bőrét árulták a karácsonyi vásárban, az állatvédők nem értik, hogyan fordulhat ilyesmi elő a főváros szívében, a Vörösmarty téren. Az árusra lecsapó természetvédelmi őrök megerősítették a HVG információt, most vizsgálják, pontosan milyen vidrafajról van szó. A HVG lefotózta, ahogy a bőrfeldolgozással foglalkozó árus továbbra is kinn árulja a vásárban a vidrabőr lefoglalása után a portékáját.
tovább>>

Nem áll küszöbön az újabb paksi döntés

2016.12.08.

Még több kérdés is tisztázásra vár, mielőtt az Európai Bizottság lezárhatja a Paks2 beruházás ügyében indított mélyreható állami támogatási vizsgálatot – közölte újságírók érdeklődésére Margrethe Vestager, az EU versenypolitikai biztosa. Utalt rá, hogy a testület többek között a projekt regionális energiapiacokra gyakorolt hatását is vizsgálja, mielőtt meghozná a döntést.
tovább>>

A budapesti metró biztosítóberendezéseiről

2016.12.07.

A tegnapelőtti és a közelmúltban történt metróbalesetek adják az apropót, hogy átnézzük, mennyiben változott, korszerűsödött a metró jelző- és biztosítóberendezés rendszere. Kiértékelték a pillangó utcai metróbaleset feketedobozainak adatait.
tovább>>

Zöldhatóság off - az Orbán-kormány lekapcsolja a környezetvédelmet

2016.12.07.

A végéhez közeledik a magyar környezetvédelmi intézményrendszer szétverése: január elsejétől az Orbán-kabinet megszünteti az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséget, a korábban önálló szakterületként működő főhatóság közvetlen politikai irányítás alá kerül. A Párbeszéd tiltakozik az egész Európában példátlan intézményrombolás ellen: az alkotmányba és az európai jogba ütközik az, ha egy kormány a szabadrablás igényének rendeli alá az állami szervezetek működését.
tovább>>

Koppenhágában már többen kerékpároznak, mint autóznak

2016.12.06.

Erős politikai akarat és pénz kellett ahhoz, hogy ezt a sikert elérjék. Persze az egymilliárd dán korona, amit 2004 óta ráköltöttek (vagyis mintegy 41 milliárd magyar forint) sehol sincs mondjuk egy Liget-projekt, vagy egy budapesti olimpia költségeihez képest. A gyakorlati haszna viszont annál inkább értékelhető.
tovább>>

Így mentette meg két iparmágnás Patagóniát

2016.12.06.

Kris McDivitt az 1970-es években fiatal volt, bátor és gazdag; egy olajüzletben dolgozó apa síversenyző lánya, aki későbbi vagyonát a több millió dollárt érő outdoor ruhamárka, a Patagonia első vezérigazgatójaként szerzi. Férjével minden pénzüket a dél-amerikai természetvédelembe fektették, 2,2 millió hektárnyi földet vásároltak fel.
tovább>>

A neonikotinoid növényvédőszer-hatóanyagok teljes betiltása várható

2016.12.05.

A neonikotinoid növényvédő szerek a beporzó rovarokra, köztük a méhekre komoly veszélyt jelentenek. Az EU tagországok nagy része a neonikotinoidok használatát már korábban betiltotta, bár a tilalom csak a méhek számára különösen vonzó növényekre vonatkozott.
tovább>>

Programajánló

Kertész leszek! - 2016. decemberi alkalom

2016.12.12.

Budapest, MTA Könyvtár és Információs Központ

tovább>>

Ingyenes bibliai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban

2016.12.12.

Budakeszi Vadaspark

tovább>>

Nád a tavon és a kertben - agrárkulturális rendezvény

2016.12.12.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Szakkönyvtár , Budapest, I. kerület, Attila út 93.

tovább>>

Madárkarácsony kicsiknek

2016.12.17.

Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/b.

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Azonnal hagyjuk abba! Műhelybeszélgetések a fenntarthatóságról

2016.10.15.

Kishantos

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Háztartások Energiahatékonyságáért - Hazai Hatékonyság 2.0

2016.12.13.

A kétezres évek eleje óta Alig javult a magyar otthonok energiahatékonysága, miközben Egy háztartás összkiadásának negyedét költi energiaszámlákra és lakásfenntartásra. A Lakosság nagy része nem képes önerőből finanszírozni egy  rezsicsökkentő beruházást, a pályázati lehetőségek pedig szűkösek

tovább>>

Sweden Hungary Business Guide kiadvány bemutatója

2016.12.13.

Tisztelt Újságíró, Kedves Kolléga! Szeretettel meghívjuk Önt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és Svédország Nagykövetsége által a Sweden Hungary Business Guide kiadvány bemutatása alkalmából szervezett sajtóreggelire.

tovább>>

Mérgezett örökségünk. A Greenpeace kiadvány bemutató sajtóeseménye

2016.12.13.

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd az Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: vajon hány veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett terület, időzített vegyi bomba van még Magyarországon.

tovább>>

Fenntartható fejlődés bizottsága december 13

2016.12.13.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országház főemelet 37. számú tanácstermében 2016. december 13-án (kedd) 8.30 órakor ülést tart. (Az ülés a jelzett időpontban akkor kerül megtartásra, ha azzal a Házelnök - a HHSZ 108. § (5) bekezdése alapján - egyetért.)

tovább>>

Új botránykő az ajkai környezetszennyezésben – bűncselekmény, nyomozás, bírság

2016.12.14.

Tisztelt Szerkesztőség! Meghívjuk Önöket Schwartz Béla, Ajka polgármestere, dr. Jáger László címzetes főjegyző és dr. Fülöp Sándor környezetvédelmi ügyvéd sajtótájékoztatójára.

 

tovább>>

Új irányok a vidékfejlesztésben

2016.12.14.

Ezzel a címmel tart előadást – a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának meghívására – Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8580 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9669 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.