greenfo info 2016/51 - 2016.12.18.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8580 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk.
Minden kedves olvasónknak kellemes Karácsonyi ünnepet kívánunk!

Hírek

Elhunyt Láng István akadémikus, a hazai környezetvédelem doyenje

2016.12.17.

Életének 85. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja - közölte ma az akadémia.
tovább>>

Mindannyiunkban halmozódnak a mérgek

2016.12.18.

Franciaországban 4000 terhes nő vizeletében kerestek hormonrendszerre kockázatot jelentő kemikáliákat. A napokban nyilvánosságra hozott eredmények megdöbbentőek. Emellett összehasonlították a bio és nem bio élelmiszert fogyasztók méregszintjét is.
tovább>>

Döntésre jutott az EU a konfliktusos-ásványok ügyében

2016.12.18.

Legkevesebb 300.000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben. Megszületett a végső szabályozás a konfliktusos ásványok kapcsán, hogy megállítsa azon fegyveres csoportok pénzelését a fejlődő országokban, amelyeknek ón, tantál, nióbium és arany bányákból származnak bevételeik.
tovább>>

Bezárják a mecseki barlangokat

2016.12.18.

A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődik az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása – a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer épül ki. Az Abaligeti-barlang 2016. december 22-étől, a Tettyei-mésztufabarlang pedig 2017. február 1-jétől várhatóan 2017. május 11-ig zárva tart.
tovább>>

Óvatosan az orosz medvével

2016.12.18.

Az Orbán kormány nem tanult a történelemből. Mindenki jól gondolja meg, amikor atomerőművet rendel áfonyával, jól átsütve. A bolgár devizatartalék három százalékát utalták át a Roszatom orosz atomerőműépítő cégnek.
tovább>>

Heteken belül megkezdődhet Norvégia farkasainak kilövetése

2016.12.17.

A norvég éghajlatügyi és környezetvédelmi miniszter, Vidar Helgesen decemberi döntésétől függ, hogy Norvégia 68 farkasából 47-et valóban kilőhetnek-e a következő hetekben. A norvég regionális területkezeléssel foglalkozó hatóságok a vadon élő farkasok 70%-ának kilövéséről határoztak, ami ellen a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség és a WWF is tiltakozik.
tovább>>

A jelenlegi betonszörnynél is magasabb lesz a rózsadombi luxusház

2016.12.17.

Mindenki látja a Rózsadomb tetején az évtizedek óta több tulajdonost is megélt SZOT szálló torzóját, mely a kormányhivatal 7. bugyrába eldugott bontásról és új építéséről szóló határozat szerint 7 méterrel magasabb lesz, 2 szintes - barlangot veszélyeztető - mélygarázzsal.
tovább>>

2017 év rovara a nagy szarvasbogár

2016.12.16.

Az év rovara 2017-ben – internetes szavazás végeredményeként – a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) lett. Magyarországon a hegy- és dombvidékek tölgyeseiben potenciálisan mindenütt előfordul, és ahol legalább középkorú erdők vannak, valóban meg is található.
tovább>>

Egyre olcsóbb a megújuló energia

2016.12.16.

Áttörést hozott 2016 az energiaiparban: a napenergia-fejlesztések immáron olcsóbbak, mint a szélenergia-beruházások, nem is beszélve a szén- és gázerőművek létesítéséről. A tendencia elsősorban a feltörekvő országokban jelentkezik, de gyorsan átterjedhet a fejlett világra is.
tovább>>

Orosz nem a paksi atomhulladékra

2016.12.16.

Több mint 50 éve használja az emberiség a nukleáris energiát, és ennyi idő alatt nem sikerült működőképes megoldást találni a több százezer évig sugárzó radioaktív hulladékok kezelésére. Bár az Orbán- kormány gyakran kommunikálja, hogy Paks II sugárzó hulladékát Oroszországban fogjuk majd elhelyezni, Vlagyimir Szlivjak, az oroszországi Ecodefense nukleáris szakértője elmondta, miért nem lehetséges ez.
tovább>>

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás

2016.12.16.

„Az állam tulajdonú közös nemzeti földvagyonunk – bizonyára hosszasan előkészített, majd 2015 nyarán, a migrációs válság árnyékában, hirtelen bejelentett – kiárusítását a kormányzat részéről először hírzárlat övezte, majd a szándék nyilvánosságra kerülését követő tiltakozások hatására erősödő, sok azonnal szembetűnő, nyilvánvaló hazugságot és a közvéleményt félrevezető csúsztatást is tartalmazó kommunikációs propagandakampány kísérte. Megjelent Dr. Ángyán József legújabb, immár teljes körű elemzése a Fejér megyei állami földek árverezési eredményeiről. Orbánék állatorvosi lova.
tovább>>

A politikát nem érdekli a gyilkos fűtés

2016.12.16.

Nem lép fel az országgyűlés a lakossági fűtés okozta légszennyezés ellen. Nem tárgyalja az országgyűlés azt a határozati javaslatot, amely a háztartási tüzelés által okozott levegőszennyezés csökkentésére írt volna elő konkrét lépéseket a kormány számára.
tovább>>

Fairtási tanácsok döntéshozóknak

2016.12.16.

Ha semmit nem mond neked az a szó, hogy mikorrhiza, akkor határozottan ne próbálj meg fát átültetni. Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás. Faátültetési gyorstalpaló és tíz tanács kezdő ligetpusztítók részére.
tovább>>

A jegesmedve jövője – avagy mit tehetünk?

2016.12.15.

A jegesmedve igazi arcát mi, emberek – ellentétben a fókákkal – ritkán láthatjuk. Bár tény, hogy a medvék a partokon is ügyes vadászok. Ha úgy véli a jegesmedvék egyszerűen túlméretezett grizzlik, akik génjeiknél fogva ki vannak fehérítve, legjobb, ha vár egy pár millió évet egy újabb speciációra.
tovább>>

900 ezer háztartás akar energiahatékonnyá válni

2016.12.14.

A magyarok 41 százaléka végzett az elmúlt 5 évben energiahatékonysági beruházást, és negyedük tervezi azt a következő 5 évben - derült ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016 őszén végzett kutatásából. A vidéki családi házban élők számára a legfontosabb az energiahatékonyság javítása, de eltér a felújítók attitűdje az egyes energiahatékonysági termékek kapcsán.
tovább>>

A Közlekedési Múzeum is egy közpénz nyelő fekete lyuk

2016.12.13.

Lassan semmilyen eredetileg belengetett információ nem lesz igaz a Liget Projekt keretében épített Közlekedési Múzeumról. 2015-ben még 7 milliárd forintos költséggel ígértek újjáépítést. Aztán kiderült, hogy semmilyen felújításról nincs szó, az utolsó tégláig elbontják, és egy teljesen újat építenek. Most már 15,6 milliárdos költségről szólnak a hírek. A határ a csillagos ég?
tovább>>

Elfújták Áder szeles aggályait

2016.12.13.

Lényegében változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást és az Erzsébet tér átvételét, amelyeket korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.
tovább>>

Orvvadászok öltek meg egy kameruni vadőrt

2016.12.12.

Elefántagyarra vadászók figyeltek ki és öltek meg egy kameruni vadőrt múlt szerdán, miközben az elefántok és gorillák megóvásáért járőrözött társaival. A 10 napos, Lobéké Nemzeti Park-beli járőrözés utolsó reggelén történt az incidens; aminek során Bruce Danny Ngongot háromszor lőtték meg, kétszer a csípőjén és egyszer a combján.
tovább>>

Programajánló

Ingyenes bibliai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban

2016.12.12.

Budakeszi Vadaspark

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Programjai 2016-ban

2016.01.01.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

tovább>>

Hortobágyi Nemzeti Park ökoturisztikai programjai 2016

2016.01.31.

Hortobágyi Nemzeti Park

tovább>>

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

2016.01.31.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

tovább>>

ösztöndíj németországi szakmai gyakorlatra fiatal kutatóknak (környezet-, természet-, műemlékvédelem)

2016.12.12.

Németország

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Az ünnepek igazi ára

2016.12.19.

A Magyar Természetvédők Szövetsége karácsonyi beszélgetést szervez. Arra kérjük a fórumon résztvevőket, hogy zökkenjenek ki egy kis időre a vásárlási lázból és gondolkodjanak el a fogyasztói szokásaink és a globális pénzrendszer környezeti hatásairól, valamint arról, hogy miként tehetnénk fenntarthatóbbá a karácsonyt, vásárlásainkat és pénzügyeinket.

tovább>>

Gaia kertje - A permakultúra alapkönyvének bemutatója

2016.12.20.

A Gaia kertje eme első magyar kiadása hiánypótló. A permakultúra alapkönyve végre olvasható magyarul is, hozzásegítve a hazai kertművelőket ahhoz, hogy a természet természetes intelligenciájára, működésére számítva és azt felhasználva szebb, bővebben termő kerteket tudjanak létrehozni.


tovább>>

Gábor Dénes-díj 2016 átadási ünnepség

2016.12.22.

A NOVOFER Alapítvány a Műszaki-Szellemi Alkotásért kuratóriuma tisztelettel meghívja Önöket a 2016. évi GÁBOR DÉNES-díj ünnepélyes átadására.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8580 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9686 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.