greenfo info 2016/52 - 2016.12.25.

A  greenfo.hu 15 éve az egyetlen hazai tematikus zöld hírcentrum. Vasárnaponként  - most 8600 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk.
Minden kedves olvasónknak kellemes Karácsonyi ünnepet kívánunk!

Hírek

Magyarország egyre roszabbul teljesít. Csak a hulladék 10%-át szelektáljuk

2016.12.25.

Magyarországon 2015-ben 2,2 millió tonna lakossági hulladék keletkezett, aminek mindössze a 10%-át gyűjtötték szelektíven, pedig évente több, mint 200 kilogramm szemetet termel minden magyar ember. A szelektíven gyűjthető hulladék legnagyobb részét az élelmiszer és fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki.
tovább>>

A láthatatlan veszély, mely mindenütt jelen van

2016.12.25.

Az ENSZ 2011-ben a tengeri műanyagszennyezést új globális környezeti problémává nyilvánította. Egy olyan komplex jelenségről van szó, mely érinti az egész óceáni élővilágot, a társadalmat, a gazdaságot, az emberi egészséget és geológiai időskálán még a Föld jövőjét is átformálja. Ugyan vannak már módszereink a probléma valódi kezelésére, de ezek gyors és széleskörű elterjedése még várat magára.
tovább>>

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 2

2016.12.25.

Itt a greenfon két hete publikáltuk Ángyán József professzor teljes körű elemzését a Fejér megyei állami földek árverezési eredményeiről. Most itt a folytatás a Győr-Moson-Sopron megyei földprivatizációs zárójelentés szintén helyi specialitásokkal: pl. a Simicska érdekeltségű Lajta Hanság Zrt. bérelt területeinek kiárusítása, külföldi és kettős állampolgárok a nyertesek között, FIDESZ alapító tag a nyertesek élén, vásárlás szinte kizárólag kikiáltási áron, licitálás nélkül, stb.
tovább>>

Itt az új zöldenergia szabályozás

2016.12.25.

Közzétették a megújuló energia jövő évtől hatályos támogatásának mértékét és feltételeit. Olcsóbbá vált a gáz hazai tárolása és szállítása.
tovább>>

Stresszes? Vezesse le ordítással! Tanuljunk az állatoktól.

2016.12.24.

David Attenborough zseniális sorozata, a Planet Earth II. egyedi pillanatokat mutat be bolygónk élővilágáról, ami némi elborult humorral fűszerezve tökéletes a karácsonyi stressz feloldására. Ezzel kívánunk olvasóinknak kellemes ünnepeket!
tovább>>

Az olimpiai lázálom miatt veszélyben a hármashatárhegyi ürgék

2016.12.24.

Az ország ürgeállománya vészesen csökken az utóbbi évtizedekben. Különösen a legeltetés felhagyása miatt bekövetkezett élőhelyvesztés következtében. A tervezett olimpiai biciklipálya érintett területe, a Vöröskővár a fokozottan védett vajszínű atracél egyetlen magyarországi élőhelye! Rajtuk kívül az ürgék, és a kaszpi haragossikló is veszélybe kerülhet.
tovább>>

Miért vakultatok meg drága olimpikonjaink?

2016.12.23.

Kedves kiplakátolt olimpikonok! Kérem, próbálják meg egy pillanatra nem élsportolóként végiggondolni a magyar olimpiarendezési kampányt. Aki ma az olimpiarendezést reklámozza, az úgy jár el, mintha doppingszereket ajánlgatna az óriásplakátokon. Ceglédi Zoltán véleménycikke.
tovább>>

Hegymászópláza épül az Everesten. Vége a kalandnak?

2016.12.23.

Gigászi hegymászó- és turisztikai központ építésébe kezd Kína a Mount Everest északi lábánál, az alaptábortól mintegy 30 km-re fekvő Gangkar településen. A komplexum 84.000 nm2-es lesz, és 4,3 milliárd forint tervezett költségvetéssel épül (csak egy magyar bevásárlóközpont nagyobb alapterületű ennél). 2019-ben adják át, építése már jövőre megkezdődik.
tovább>>

Megyerikum lett a délvidéki földikutya

2016.12.23.

Bekerült a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba a délvidéki földikutya. Meg is érdemelte, hiszen a kritikusan veszélyeztetett rágcsáló a Kárpát-medence bennszülött faja, a szerbiai Vajdaságon és Magyarországon kívül máshol nem fordul elő. Ezen belül is az állatok kétharmada Bács-Kiskun megyében él, a legtöbb pedig Baja közelében.
tovább>>

A környezet- és természetvédelmi hatóságok felszámolása a nemzeti érdekkel ellentétes

2016.12.23.

Az Élőlánc Magyarországért felhívja a közvélemény figyelmét és figyelmezteti a kormányt arra, hogy törvényeink és jogszabályaink betartatása és az ezzel szükségszerűen együtt járó ellenőrzés a közjót szolgálja, az ezzel a feladattal megbízott állami szerveink minél magasabb színvonalú működése tehát közérdek.
tovább>>

Kockázatos energiatévhitek, babonák

2016.12.22.

Az energiaellátás föld- és környezettudományi kérdőjelei címmel tartott előadást az Energiapolitika 2000 Társulat Hétfői estjén Szarka László geofizikus-mérnök, az MTA levelező tagja. Rámutatott, hogy a világ a fenntarthatatlanság felé tart, és e folyamat - véleménye szerint - független az éghajlatváltozás tendenciájától. Szarka Lászlónak tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.
tovább>>

Bándi Gyula a zöldombudsman befutó

2016.12.22.

Dr. Bándi Gyulát javasolja Székely László ombudsman a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének, miután az előd Szabó Marcelt alkotmánybíróvá választották.
tovább>>

Tisztulni fog a kipufogógáz – a magyar ellenszavazat dacára

2016.12.21.

Az EU szigorítja a gépjárművek típusvizsgáit – tisztább lehet a városi levegő. 2017-ben a típusbevizsgáláskor már nem mérőpadon, hanem a forgalomban mérik majd a részecske- és a nitrogéndioxid-kibocsátást. A magyarok ellene szavaztak.
tovább>>

Greenpeace 2016. Ezt nézd meg!

2016.12.21.

Az idén 45 éves a világ legismertebb nemzetközi zöld mozgalma, a Greenpeace. Hazai szervezetük egy videóban mutatja be idei munkáját, és eredményeit az atomenergiától a veszélyes hulladékokig.
tovább>>

Obama örökre kitilthatja az Atlanti-óceánról az olajcégeket

2016.12.21.

Barrack Obama örökre megtilthatja azt, hogy az Egyesült Államok egyes tengeri területein olajfúrótornyok épüljenek egy 1953-as offshore bérlést szabályozó törvénnyel.
tovább>>

Meg sem merem enni a tiszai halat

2016.12.20.

Úgy tűnik, hogy Áder János, a környezetvédelem hazai zászlóvivője nem érzi át kellőképpen azt, hogy évek óta elönti a szar a második legnagyobb hazai folyót, az oly sokszor megénekelt Szőke Tiszát. A nagy horgász ma bejelentette, hogy vállalná másodszor is a köztársasági elnökséget.
tovább>>

163 új fajt fedeztek fel a sérülékeny Mekong térségben

2016.12.20.

Egy szivárványos fejű kígyó, egy sárkányszerű gyík és egy szalamandra, amelyik leginkább a Star Trek klingonjaira emlékeztet csak néhány példa a Mekong újonnan felfedezett fajai közül, amelyeket a duzzasztógátak, erőművek és a túlzott fakitermelés miatt már most a kihalás fenyeget.
tovább>>

Új idők új szele Szaúd-Arábiában

2016.12.19.

A világ legértékesebb cégének tartott szaúdi állami olajvállalat megrendelte első szélerőművét, amit a tervek szerint a következő hónapban vesznek majd használatba az olajmonarchiában.
tovább>>

Programajánló

Évbúcsúztató szöszmötölés a Levendula Házban

2016.12.27.

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67. (Belső-tónál)

tovább>>

Téli túra a Biodiverzitás Védelmének Világnapján 2016

2016.12.29.

Misefa, körhalastó

tovább>>

Óévbúcsúztató Operettgála 2016

2016.12.30.

Aggtelek, Baradla-barlang, Hangversenyterem

tovább>>

Geotúra a Csurgó-kúthoz

2016.12.31.

Bakony, Döbrönte

tovább>>

Rákóczi-barlang túra

2016.12.31.

Bódvarákó

tovább>>

Baradla-barlang Vörös-tói középtúra

2016.12.31.

Vörös-tó és környéke – Aggtelek és Jósvafő között

tovább>>

Jósvafői Rövidtúra

2016.12.31.

Jósavfő

tovább>>

Aggteleki Rövidtúra

2016.12.31.

Aggtelek

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Karácsonyi madárgyűrűzés a Farkas-erdőben!

2016.12.28.

Ha szeretne megismerkedni egészen közelről az etetőkre járó madarakkal, akkor szeretettel várjuk Budapesten, a Farkas-erdőben, december 28-án. Őszapók, cinegék, fakopáncsok, rigók, zöldikék és társaik szívesen fogyasztják a kihelyezett táplálékot, ám hogy honnan érkeztek hozzánk és merre tartanak tőlünk, arra a madárgyűrűzés segítségével tudnunk válaszolni.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget! Honlapunkra elsősorban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk. Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Hírlevelünket vasárnaponként jelenleg 8600 címre küldjük szét. Aktuális médiaajánlatunk itt >>>  Kérdéseiket az info@greenfo.hu címre várjuk. LÁJKOLJ A FRISS HÍREKÉRT!  Jelenleg 9752 FACEBOOK követőnk van.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneNetwork TV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban. Honlapunkra, és a Zöld Iránytű rádióműsorokba környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos termékek és szolgáltatások hirdetéseit várjuk.  Olvassa el, hogy milyen lehetőségek vannak erre, illetve a portál szponzorálására! Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését keresse Sarkadi Péter főszerkesztőt a 06 30 9488210-es telefonszámon, vagy az info@greenfo.hu e-mail címen.