greenfo info 2017/28 - 2017.07.16.

Támogasd a Greenfot! 
A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.500 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett 2017 nyarán megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Ha hiányzik a belvárosi légszennyezés, irány a tenger

2017.07.16.

Egy 2000 utas szállítására alkalmas tengerjáró annyi apró szennyeződést bocsát a levegőbe egy nap alatt, mint egymillió személyautó és olyan szennyezett a levegő a hajó legfelső emeletén, mint a világ leginkább szennyezett levegőjű városaiban.
tovább>>

Vadászmutyis vadbalesetek

2017.07.16.

Baleseteket és milliós vadkárokat okoz, hogy az állam miatt nem lehet vadászni a Balatontól délre. Túlszaporodtak a vadak, ki is törnek Nagybereknél. Aki eddig rendet tartott, az nem vadászhat, sőt, nem kizárt, hogy valakik kinézték maguknak a földeket.
tovább>>

Minimum 200 zöld aktivista halt meg tavaly

2017.07.15.

Legalább 200, minden korábbinál több ember adta életét a környezetért 2016-ban szerte a világon - írta a Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet friss jelentésében.
tovább>>

Összeomlás előtt a víz- és csatornahálózat

2017.07.14.

A vezetékes víz negyede elvész. A fejlesztési minisztérium alá tartozó Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya drámai hangú jelentést készített a vízközmű ágazat helyzetéről. A szöveget a nagyobb önkormányzatoknak is megküldték, és a teljes jelentést publikálta az atlatszo.hu. Ide vezetett az un. rezsicsökkentés és a közműadó.
tovább>>

Külföldről támogatott szervezet a belföldi tiszta levegőért

2017.07.14.

Mindig a jogszabályok alapján jár el a Levegő Munkacsoport, ezért most a törvényi előírásoknak megfelelően regisztrálta magát mint „külföldről támogatott szervezet”, mivel a 2017. évi külföldről származó bevételei már meghaladták a 7,2 millió forintot. Ugyanakkor a civileket megbélyegző törvényt alkotmányellenesnek és nemzetközi szerződésekkel ellentétesnek tartja, és bízik abban, hogy azt az Alkotmánybíróság hatályon kívül fogja helyezni.
tovább>>

Újabb természetvédelmi fejlesztések indulnak a Mura-vidéken

2017.07.14.

A kormány több mint 60 milliárd forintot fordít közvetlen természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára Letenyén, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló EU-s Interreg "coop MDD" projekt nyitórendezvényén.
tovább>>

Kevesebb gyerekkel az élhetőbb bolygóért

2017.07.13.

A kevesebb gyerek születése lenne a leghatásosabb egyéni módszer a klímaváltozás megfékezésére - derül ki egy svéd tanulmányból. Nem kellene teleszülni a világot.
tovább>>

Bivalyok tartják karban a máriatelepi nádast Bakson

2017.07.13.

Húsz bivaly érkezett Baksra, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és Baks Községi Önkormányzata együttműködésének eredményeként segítsenek a faluba is benyúló, egyre terjeszkedő nádas visszaszorításában. Bakson a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években.
tovább>>

Méhkaptárak a budapesti Kossuth téren – Tilalmat a méhgyilkos vegyszerekre!

2017.07.13.

Koporsóvá vált méhkaptárakat helyezett ki a Greenpeace Magyarország a budapesti Kossuth téren. A környezetvédő szervezet arra szólította fel a kormányt, hogy a legkésőbb ősszel várható tagállami szavazáson támogassa a neonikotinoid rovarirtó szerek teljes európai uniós tilalmát, és ragaszkodjon ehhez a döntéshez ahelyett, hogy felmentéseket és eseti engedélyeket kérne a tilalom alól.
tovább>>

Megáll az idő - a hungarikum MÁV-nál

2017.07.13.

Balaton, nyár, szabi, vonatozás. Annyira boldogan olvasgatta Ács Gábor pár napja a MÁV-Start jelentését arról, hogy az évek óta tartó vágánytúrás eredményeként villámsebességűre pörgött a dél-balatoni vonal, hogy menten megnézte, kicsit tágabb kontextusban hogy is áll az a "gyorsulás" - és tapasztalatait megosztotta a Forbesban.
tovább>>

Újabb szög az atomenergia koporsójába

2017.07.12.

A meglehetősen befolyásos Morgan Stanley befektetési bank elemzői szerint a megújuló energiaforrásokat hamarosan a politika is képtelen lesz megállítani. Egyszerűen arról van szó, hogy a megújulók, mint a nap- és szélenergia rohamléptékben válnak a legolcsóbb energiaforrássá. Egy év alatt feleződik az ár.
tovább>>

Fél az Orbán kormány a paksi népszavazástól

2017.07.12.

Újabb, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg tegnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A három kérdést Szél Bernadett valamint Hadházy Ákos, az LMP társelnökei nyújtották be, magánszemélyként.
tovább>>

Most akkor mégis jót tesz a kávézás

2017.07.11.

Naponta világszerte 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt az emberiség. A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány, szerzőik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.
tovább>>

Franciaország év végéig bezárná az atomreaktorok közel harmadát

2017.07.11.

Franciaország 2017-ig bezárna mintegy 17-et a jelenleg működő 58 nukleáris reaktorából - jelentette be Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, megfelelően az előző szocialista kormány azon ígéretének, hogy 2025-ig felére csökkentik az atomenergia arányát a lakossági energiaellátásban.
tovább>>

Egyre gátlástalanabbak az újonnan megtelepedett veszélyes szúnyogok

2017.07.11.

A zikavírust is terjesztő koreai szúnyog nappal is aktív, és sikerült áttelelnie Pécs környékén, már megvetette a lábát Magyarországon. A hvg.hu szerint a komoly betegségeket is terjeszthet, köztük a szívférgességet, egy agyvelőgyulladásos betegséget, a japán encephalitist, a Nyugat-nílusi lázat és a zika kórokozóját is - de nem kell pánikolni.
tovább>>

Geológusok üthetik ki a paksi atomlobbit?

2017.07.10.

Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak a Paksi Atomerőmű, és a tervezett bővítés telephelye, mely nem földrengésmentes. Az Átlátszó megszerezte a földtani kutatás eltitkolt eredményeit. Az orosz érdek felülírja a magyarok jövőjét?
tovább>>

Programajánló

Kettesben Körmendy Imre, a MUT elnöke

2017.07.17.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Zöld Nyári Napok - egyetemista tábor (ingyenes)

2017.07.18.

Bodrogolaszi, Brádafalva utca 31-33.

tovább>>

V. Ökopolisz Nyári Akadémia 2017

2017.07.13.

Felsőtárkány

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

A természet élménye a 20 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

2017.01.01.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

tovább>>

Nyári nyitvatartás a Nemzeti Botanikus Kertben

2017.04.01.

Vácrátót, 2163, Alkotmány u. 2-4.

tovább>>

5 hónap egy dán népfőiskolán

2017.07.01.

Dánia

tovább>>

BCSDH Fenntartható jövőért díj 2017

2017.07.02.

országos pályázat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése

2017.07.19.

Az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján áttekintjük a lámpa hulladékok szelektív gyűjtésének sajátosságait.

tovább>>

Megújuló Magyarország fórum: Paks2 alternatívái

2017.07.19.

Ha szeretnél tisztán látni a tervezett paksi bővítés visszásságaival, valamint Paks2 lehetséges alternatíváival kapcsolatban, július 19-i fórumunkon választ kaphatsz kérdéseidre.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 10818 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 8811 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.