greenfo info 2017/40 - 2017.10.08.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

 

 

Hírek

Nehézfémekkel is szennyezi a Szamost az Unicarm

2017.10.08.

A réz és a cink koncentrációja is jócskán túllépte a törvény szabta határértéket abban a szennyvízben, amelyet a vetési húsfeldolgozó bocsát a Szamosba. A román és magyar hatóságok csak nézik a környezetszennyezést.
tovább>>

Mennyi kávét igyak ahhoz, hogy hosszú életű legyek?

2017.10.08.

Kávézással bizonyos ráktípusok, a cukorbetegség, a májbetegségek, a Parkinson-kór elkerülésének esélye is javul. A rák elkerülését a kávé antioxidáns összetevőinek tulajdonítják. Egy másik tanulmány viszont éppen a kávéfogyasztással együtt járó csökkenő élettartamról beszélt. Darvas Béla ökotoxikológus professzor írása.
tovább>>

Legyél Te is büdös bogár térképész

2017.10.08.

Egyre terjed a címeres poloska, azaz a büdösbogár. Az adatok azt mutatják, hogy a főváros mellett a nagyobb városok, Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen a legfertőzöttebbek – derült ki a címeres poloska fertőzöttség térképéből.
tovább>>

Brüsszel megakasztotta a Monsanto-Bayer gigafúziót

2017.10.08.

Leállította az Európai Unió a napokban a német Bayer és az amerikai Monsanto fúziójával kapcsolatos jóváhagyási procedúrát. A döntés oka, hogy a vállalatok nem mutatták be kellő időben az Európai Bizottság által kért információkat. Nemrég a Monsanto lobbistát tiltották ki az Európai Parlament épületeiből a glifozát nevű növényvédő szer körüli vita miatt.
tovább>>

Jó és rossz bioüzemanyag. Mit kockáztatunk a bioüzemanyagok kivezetésével?

2017.10.07.

Ez az összeállítás a vidékfejlesztésre, takarmányozásra, a befektetői bizalomra valamint a kereskedelemre és a befektetésekre gyakorolt hatásokkal kapcsolatos hozzászólásokból szemezget.
tovább>>

Hivatalos: Paks 2 építése késni fog - ezzel megkezdődött a drágulása

2017.10.06.

Süli János, a Paks 2 építéséért felelős miniszter elismerte: az építés egy évvel csúszni fog a tervezetthez képest. Miközben Paks 2 utáni további reaktorokról(!) vizionál, azzal a felelősség kérdését, a projektmenedzsment hiányosságait, és a felmerülő költségnövekedést igyekszik leplezni.
tovább>>

Eljárást indítottak a római-parti mobilgát tervezőjével szemben

2017.10.06.

Sérti a magyar közbeszerzési szabályokat a mobilgát tervezésére közbeszerzés nélkül megkötött szerződés a Fővárosi Csatornázási Művek és a Tér-Team Kft. között – számolt be Jávor Benedek, a PM képviselője a Facebookján. Ezért Jávor Benedek egy hónapja a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, hogy vizsgálják ki az ügyet, hogy az megfelelt-e a törvényi előírásoknak.
tovább>>

Aggasztó mértékű a Földközi-tenger mikroműanyag szennyezettsége

2017.10.06.

A mikroműanyag, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja jelenleg a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. A kutató szerint célirányos intézkedésekre van szükség a műanyaghasználat csökkentéséhez, újrafelhasználásához. A fiatal generációnak kezelnie kell ezt a helyzetet.
tovább>>

Újra lesz erőmű Csernobilban

2017.10.06.

Ukrajna a legnagyobb mértékben csökkentené az orosz energiafüggőségét, ráadásul van egy hatalmas sugárszennyezett területe. A csernobili tiltott zóna kitűnően alkalmas napelemfarm telepítésére, így Kijev megengedi a külföldi és ukrán cégeknek, hogy azok saját pénzből napelemeket telepítsenek. Miközben az államnak egy fillérjébe sem kerül, a projekt több energiát termelhet, mint Paks 2, gazdaságilag is megtérülhet, és a paksi bővítés töredékébe kerül.
tovább>>

Duplán hülyének nézték az adózókat: hova szállt el a parlagfűpénz?

2017.10.06.

Miután újabb szezont tüsszögött végig a parlagfűre allergiás több millió ember, a HVG utánament (volna), mi lett az adófizetők 1 %-aiból összejött, több mint félmilliárdos forrással. Az összeget egyszer már lenyelő Földművelésügyi Minisztérium viszont pénzt kér a beszámolókért, amikből kiderülne, hol és hogyan irtották az allergént. A civilek gyűjtést is szerveznének az amúgy közérdekű adatokért, a jogvédő szerint a tárcának magától kellene nyilvánosságra hoznia a jelentéseket ahelyett, hogy a markukat tartják.
tovább>>

A rezsicsökkentés miatt lesz drágább idén is a fűtés

2017.10.05.

Nagyon szerencsés helyzetben vannak a magyar emberek, akiknek a kormány biztosítja, hogy „a lakossági energiaárak nem függenek a világpiaci áraktól” – legalábbis ezzel kábít már évek óta Fidesz. De a rezsicsökkentés éve óta például a nemzetközi gázárak majdnem megfeleződtek, miközben Magyarországon a lakossági fogyasztók számláján ez nem látszik. Hogy miért nem? Mert az állam zsebre teszi a pénzt. Ha úgy tetszik, lenyúlja.
tovább>>

Két kategóriában is győztünk az idei Európai Madármegfigyelő Napokon

2017.10.03.

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett programon idén 41 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában legalább 934 helyszínen, 4 millió madarat figyelt meg a 21.704 résztvevő!
tovább>>

Háború a szavannán - állatvédelem tolószékből

2017.10.03.

Az október 4-i állatok világnapjára ajánljuk olvasóink figyelmébe a most megjelent Háború a szavannán című könyvet. Richard Leakey és szerzőtársa legfőképpen a Kenyában nemzeti és nemzetközi üzletként virágzó elefántcsont-kereskedelemről, az elefántok tömeges méretű pusztításáról és a politikusok számára is jól jövedelmező orvvadászatról ír. A világhírű paleontológus több évtizedet szánt életéből az orvvadászat elleni küzdelemre, és sikeresnek is bizonyult, akár egy szakmai szervezet élén, a „terepen”, akár ellenzéki politikusként a parlamentben állt helyt.
tovább>>

Civil országjárás – rendhagyó esték KÖZügyeinkről, KÖZösségeinkről és magunkról

2017.10.02.

„KÖZöm?” címmel, és sok más civil szervezettel karöltve, októberben országjáró körútra indul a 25 éves Ökotárs Alapítvány. A nyilvános estek célja, hogy népszerűsítse a civilek ügyét, fokozza a polgárok részvételi kedvét és hajlandóságát, illetve hogy erősítse a kapcsolatokat, a hálózatosodást a helyben működő és az országos szervezetek között.
tovább>>

Fejes Zsófia Anna 2017 Ifjú Kócsagőre

2017.10.02.

Színvonalas döntővel zárult az idei Ifjú Kócsagőr Program Kunadacson, melyen 8 nemzetipark-igazgatóság, és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság egy-egy kócsagőr-jelöltje mérte össze tudását. Az 5. országos megmérettetés győztese Fejes Zsófia Anna lett, akit Udvardy Ferenc, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi őre készített fel.
tovább>>

Programajánló

Kettesben: Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője

2017.10.09.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Mozdulj a klímáért 2017-ben is!

2017.10.09.

országos programok

tovább>>

XX. Újszegedi Bioépítészeti Napok

2017.10.10.

Szeged, Temesvári krt. 42.

tovább>>

Hogyan kutassunk a Föld túloldalán?

2017.10.11.

Bp. V. kerület, Váci utca 16

tovább>>

Geotóp nap - Kilátótól kilátóig 20 év -20 km!

2017.10.14.

Balatongyörök, Szépkilátó

tovább>>

A Védegylet és a Szimpla bemutatja: Vidék reggelire

2017.10.15.

Budapest, Kazinczy utca 14

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Földünk. Ahogy mi „szeretjük”… Nemzetközi Környezetvédelmi Karikatúra pályázat - 2017.

2017.10.04.

Sopron

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Beszámoló az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről

2017.10.09.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országház főemelet 37. számú tanácstermében 2017. október 9-én (hétfő) 9.30 órakor ülést tart.

 

tovább>>

Natúrparkjaink jelene és jövője - műhelykonferencia

2017.10.09.

A Herman Ottó Intézet a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben natúrparki műhelykonferenciát szervez a magyarországi natúrparkok négypilléres modell mentén végzett szakmai tevékenységének erősítése, a 2016 tavaszán elfogadott natúrparki fejlesztési koncepció végrehajtásának érdekében.

tovább>>

Aranyba foglalva - a természet Arany János költészetében

2017.10.09.

A Magyar Természettudományi Múzeum tisztelettel meghívja Önt az ARANYBA FOGLALVA A TERMÉSZET ARANY JÁNOS KÖLTÉSZETÉBEN című interaktív kiállítás megnyitójára

tovább>>

A felújított Árpád-kori falurekonstrukció átadása

2017.10.10.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja egy sajtótájékoztatóra, ahol beszámolunk a tiszaalpári Nagy-tó élőhely-fejlesztési munkálatairól és ünnepélyesen átadjuk a felújított Árpád-kori falurekonstrukciót.

tovább>>

Tiszta levegőért, a távfűtés nem gáz! c. konferencia

2017.10.12.

A távhőszektor a fenntartható energiagazdálkodás egyik "zászlós-hajója" és jelentős tényezője a CO2-kibocsátás mérséklésének. A konferencia egyik kiemelt küldetése, hogy a távfűtés megítélését az azt megillető szintre emelje mind a szakma, mind a nagyközönség körében.

tovább>>

Allergia-Parlagfű Kerekasztal október 17

2017.10.17.

Országgyűlés Irodaháza (Budapest, V., Széchenyi rkp. 19.) V. emelet 532. számú tanácstermében 2017. október 17-én (kedd) 14.00 órakor ülést tart. MÓDOSÍTÁS: a szavazás más időpontra átkerülése miatt az Allergia-parlagfű Kerekasztal ülése egy későbbi időpontban lesz, az új dátumot még nem tudjuk.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 11052 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 8956 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.