greenfo info 2017/42 - 2017.10.23.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Házi macskák veszélyeztetik az ürge kolóniákat

2017.10.23.

Kevesen gondolnák, de napjainkban ürgetelepeink egyik legjelentősebb veszélyeztető forrásai a szabadban vadászó házi macskák Természetes körülmények között nem a házi macskák a legfontosabb ragadozók az ürgék számára.
tovább>>

Így zöldíti Bécs a városi szállítást

2017.10.22.

Megkezdte működését az osztrák főváros mobilitási laborja, a Thinkport VIENNA. A kizárólag áruszállításra és logisztikára fókuszáló innovációs műhely megnyitóján a tom-tom fantázianevű elektromos könnyűgépjármű is bemutatkozott a nagyközönségnek.
tovább>>

Elindult a szintetikus hús kora. Vajon ízleni fog?

2017.10.22.

Hatalmas víz- és földigénye miatt fenntarthatatlan a hústermelés a világon, miközben globálisan nő a hús iránti kereslet. Megoldás lehet a laboratóriumi körülmények között tenyésztett csirke- vagy marha, ha elnyeri a fogyasztók tetszését. Az éhség a legjobb szakács?
tovább>>

Fukusima: ami a híradásokból itthon kimaradt

2017.10.22.

Miközben az jelentős médiafigyelmet generált idehaza, hogy a csernobili atomerőmű-torzó körül napelemes erőművet telepítenének az ukránok – igaz, ezt a tervet Kijev már másodszor süti el –, két fontos, Fukusimával kapcsolatos hír is elsikkadt az elmúlt héten. Ezt a hiányosságot pótolja most Perger András.
tovább>>

Több mint tízezer fát ültetnek el Bécsben

2017.10.21.

Miközben Budapesten a fairtás a trendi, Bécsben több mint tízezer fát és bokrot ültetnek el a hétvégén, a Fiatal bécsiek erdeje elnevezésű akció keretében. A cél, hogy néhány éven belül összefüggő zöld gyűrű vegye körül az osztrák fővárost.
tovább>>

A 2014-es Orbán-Putyin mutyi társadalmi hozadékai

2017.10.21.

„Hol lesz akkor Magyarország energiafüggetlenedése-energiafüggetlensége, ha Paks-1 üzemelésével párhuzamosan elkezd termelni Paks-2, s ezzel a magyar villamosenergia-termelés mintegy 70 százalékát az orosz fűtőanyag-ellátáson alapuló atomenergia biztosítja majd?” – teszi fel a kérdést Holoda Attila. Az eredmény ismét egy nagy magyar mutyi.
tovább>>

Szabályos madárkihalásról beszélnek a kutatók

2017.10.21.

Jelentősen csökkent Németország madárállománya: 12 év alatt 15 %-kal esett vissza a költőpárok száma. Már a házi verebekből is egyre kevesebb akad. A madáretetés befolyásolja a széncinegék evolúcióját.
tovább>>

Az állam nem hajtja be a csaló autógyártókon a sokmilliárdos adóbevétel-kiesést

2017.10.20.

Nem érzi feladatának, ezért nem tervez semmilyen intézkedést a nemzetgazdasági tárca annak érdekében, hogy behajtsa azt a sok milliárd forint adót, amitől a csaló autógyártó cégek miatt esett el az állami költségvetés. Ez derül ki abból a levelezésből, amelyet a Levegő Munkacsoport folytatott a minisztériummal.
tovább>>

Az agrártárca lufi álomvilága

2017.10.20.

Az Alkotmánybíróság eheti döntése az állami földek értékesítéséről sokféleképpen értelmezhető, de az bizonyos: természetvédelmi szempontból meghatározó, megalapozó jellegű döntés született. Ezeket a határozatokat tanítani fogják az egyetemek, a hazai környezetjog részévé válnak és a jövő természetvédelmi jogalkotására érdemi hatással lesznek. Az AB alapvető fontosságú üzeneteket fogalmazott meg hazánk biológiai sokfélesége megőrzésének alkotmányos kötelezettségeiről és a társadalom erkölcsi felelősségéről, sőt jogalkotási kötelezettségeket is előírt. A jövő nemzedékek szószólója is üdvözli az Alkotmánybíróság döntését.
tovább>>

73 milliónyi védett madár tetem

2017.10.20.

Mintegy háromezer védett madarat találtak egy gépjármű rakterében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun megyei pénzügyőrei. A madarak becsült eszmei értéke meghaladja a 73 millió forintot.
tovább>>

Végleg elszálltak a repülő rovarok?

2017.10.19.

Német kutatók szerint eltűnt a repülő rovarok 76 %-a a német nemzeti parkokból. A szakértők a rovarirtó szerek elterjedésével magyarázzák a csökkenést.
tovább>>

JANE: az új Jane Goodall dokumentum film

2017.10.20.

Jane Goodall vadon élő csimpánzokról szóló, az 1960-as évek kezdetén készült forradalmi tanulmányai ellent mondtak a tudományos világ állatokról és nőkről alkotott képének. Ez a történet soha nem évül el, számos film, még több könyv és számtalan újságcikk kedvelt témája volt már. A világhírű főemlőskutató múltidéző filmje mától az amerikai mozikban.
tovább>>

Mennyit ér a tengerihal konzervek MSC logója?

2017.10.19.

Ugyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő hal. A tonhalak zöld halászata sokkal drágább, mint a mindent kaszáló hálók kivetése, és a halászok nem tudnak csak a fenntartható halászatból megélni.
tovább>>

Az olimpiai után a római-parti népszavazást is elsumákolta a Fidesz

2017.10.18.

Visszavonta a fővárosi közgyűlés egy korábbi határozatát a római-parti mobilgát építéséről, így okafogyottá válik az erről szóló népszavazás. Boltzár, olimpia, korrupció...Római-part – Tarlósék újból bevetették a nagy trükköt.
tovább>>

Jön az észrevétlen Napfaló

2017.10.18.

A Futuroné a jövő – ebben bíznak a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél. A villanycserép hármas célja: a lakóházak megszokott védelmi funkciója mellett megfelelni a lakókörnyezetbe való teljesen harmonikus illeszkedésnek és a környezetvédelemnek is.
tovább>>

Civil szövetség alakult a római-parti mobilgátról szóló népszavazás támogatására

2017.10.18.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs Alapítvány, a Város és Folyó Egyesület, a Védegylet Egyesület és a helyi civilek szövetségre léptek a Római-part védelmében. Céljuk, hogy megakadályozzák a veszélyes és természetromboló parti mobilgát megépítését azzal, hogy közösen támogatják a Római-part árvízvédelmével kapcsolatos népszavazást. Megkezdődött az aláírásgyűjtés, egy nap alatt 10.000 összejött.
tovább>>

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke

2017.10.17.

Rendkívül hátrányosan érintheti az uniós baromfipiacot, hogy az Európai Unió kedvezményes/vámmentes importkontingenst akar nyújtani a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) számára ágazati szakértők szerint. A könnyítések nem csak piaci, hanem komoly közegészségügyi kockázattal is járhatnak, és ezt az idei brazil húsbotrány is előrevetítheti.
tovább>>

Alkotmányellenes a Natura 2000 területek értékesítésének szabályozása

2017.10.17.

Alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban az Alkotmánybíróság mai nyilvános ülésen kihirdetett határozatában.
tovább>>

Azt hiszi, a netes vásárlás zöld?

2017.10.17.

Ökölszabályként kezelik, hogy az online vásárlás segít megóvni a környezetet, hiszen a jól szervezett házhoz szállítással temérdek károsanyag-kibocsátás takarítható meg. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű - ahogyan az a HVG Fenntartható fejlődés című különszámából is kiderül.
tovább>>

Összeomlás felé zakatol a MÁV-START

2017.10.16.

Az elmúlt hónapokban egymást érték a magyar vasúti személyszállítással kapcsolatos aggasztó hírek. Szinte nem múlt el hét anélkül, hogy valamilyen szolgáltatás megszüntetésével, leépítésével kapcsolatos fejlemény ne derült volna ki, és nem látszik, hogy a folyamatnak vége lenne. Mindezek érthetetlen ellentmondásban állnak azzal, hogy a kormány a most futó fejlesztésekkel együtt a következő években 1500 milliárd forintnyi forrást kíván a vasúti közlekedésre fordítani.
tovább>>

Jelképes büntetés a Szamos szennyezéséért

2017.10.16.

Mindössze 50.000 lejes pénzbírsággal sújtották a román hatóságok az Unicarm húsüzemet a Szamos szennyezéséért, a többlettermelést is leállították a cégnél, amelynek újra kell engedélyeztetnie szennyvízkezelési rendszerét. A környezetvédelmi őrség helyettes vezetője szerint nem súlyos és nem tartós a folyó szennyezése. Nem így mérték a környezetvédők.
tovább>>

Programajánló

Komposztálás a panelban is, avagy hódít a gilisztakomposzt

2017.10.25.

1111 Budapest, Saru u. 11. Humusz Ház

tovább>>

Hullámvasúton - CSR Hungary Summit 2017

2017.10.25.

Hotel Hungária Center

tovább>>

Zajvédelmi Szeminárium

2017.10.25.

Balatonfüred, Hotel Margaréta, Széchenyi utca 53.

tovább>>

Őszi darulesek a szegedi Fehér-tónál

2017.10.28.

Tisza-völgyi Bemutatóház

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Zöldklub

2017.01.04.

Klub Rádió

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Bioüzemanyagok 2020 és 2030 között Konferencia a pálmaolajról és a bioüzemanyagokról

2017.10.25.

Környezetünk kímélése, a meglevő gépjárművek üzemeltetése, a hozzáadott érték növelése a mezőgazdaságban, mind olyan szükségletek, amelyeket igyekeznünk kell fenntarthatóbb módon kielégíteni. Konferenciánk a bioüzemanyagokkal kapcsolatos közös álláspont kialakítását kívánja előmozdítani.

tovább>>

A bányászat sötét oldala

2017.10.25.

Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek.

tovább>>

Vizet a Dunába, ne gátakat! – 25 éve terelték el a Dunát

2017.10.26.

Meghívó a Duna Charta konferenciájára "Vizet a Dunába, ne gátakat! – 25 éve terelték el a Dunát"  2017. október 26. A Duna 1992-es elterelése sajnos nem befejezett múlt, hanem sokkal inkább folyamatos jelen idő. A gátépítő lobbi ma is azon ügyködik, hogy megvalósítsa azt, amit a Duna elterelését levezénylő Julius Binder kijelentett: a magyaroknak nem több vízre, hanem több gátra van szükségük.

tovább>>

150 éves a Fővárosi Kertészet 1867-2017 emlékalbum könyvbemutatója

2017.10.26.

A FŐKERT150 emlékév egyik jelentős eseménye a Fővárosi Kertészet 150 évét bemutató jubileumi album elkészítése. A kötet a Társaság 150 éves cégtörténeti leírása mellett a Főváros kiemelt zöldfelületeinek és parkjainak gazdagon illusztrált bemutatását is tartalmazza.

tovább>>

Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda alapkő letétele

2017.10.26.

Október 26-án kerül sor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság „A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának komplex fejlesztésével” című, KEHOP-4.2.0-15-2016-00001 azonosító számú projektjének megnyitására és az Igazgatóság Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda építési munkálataihoz kapcsolódó ünnepélyes alapkőletételre.

tovább>>

SUSCO Budapest 2017 nemzetközi konferencia

2017.10.26.

Óriási változások előtt áll az energiaellátás globális rendszere, és bár e folyamat egyelőre kezdeti stádiumban van, már ma látható, hogy az emberiségre hatalmas technológiai kihívások várnak. Costa Rica például 2017 első negyedévében villamosenergia-igényének 99 százalékát megújuló alapú termelésből fedezi, Dánia pedig 2035-re teljes áramigényét megújulókból kívánja fedezni.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 11083 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 8984 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.