greenfo info 2017/43 - 2017.10.29.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Szelek szárnyán olcsóbbodik a megújuló energia

2017.10.29.

A tengeri szélfarmok hatékony fejlesztésének köszönhetően a szélenergia előállításakor meredek költségcsökkentést értünk el. Ez lehetőséget teremt a szélenergiával kapcsolatos 2030-as európai célkitűzések kibővítésére.
tovább>>

Leégették a környezetvédelmi hatóság irodáit

2017.10.29.

Nem tetszett a brazil aranybányászoknak, hogy az állam korlátozza őket, felgyújtották a környezetvédelmi hatóság irodáit.
tovább>>

Zöldítsük be együtt városainkat!

2017.10.28.

Az európai fővárosok közül sajnos Budapest belvárosa az egyik olyan városközpont, ahol a legkevesebb zöldterület és közpark található. Ez nem csak a fővárosra igaz-országszerte több település is küzd azzal a problémával, hogy a fás területeket egyre inkább betontömbök váltják fel. A Dorko célja, hogy e problémára is felhívja a fiatalok figyelmét.
tovább>>

Az oroszoknak is nagyon drága az atom

2017.10.28.

Gondban Paks 2 kivitelezője, a Roszatom, amely több oroszországi projektjét is halasztja, másokat a drága áramtermelés miatt ért kritika. Október 5-én jogerőre emelkedett Paks 2. környezetvédelmi engedélye. Az Energiaklub és a Greenpeace fellebbezését a bíróság elkaszálta - a zöldek szerint a Törvényszék döntése méltánytalan és megalapozatlan.
tovább>>

Önkormányzati pofon a Római-partért Egyesületnek

2017.10.27.

Megvonta az önkormányzat a névhasználati jogot a Római-partért Egyesülettől. Az ingatlanosok érdekképviseleti "civil"egyesülete a múlt hónapban kiadósat zsidózott a Facebookon. A testület szerint így méltatlanná vált a "Római" név további viselésére.
tovább>>

Durva adatok a szmogszámlálóból

2017.10.27.

Egy budapesti csecsemő naponta egy cigaretta füstjének megfelelő szennyet szív be. Évente mintegy 50 000 lengyel hal meg idő előtt a levegőszennyezettség következtében.
tovább>>

Sokba került az orosz pandametró

2017.10.27.

A lengyel főváros új metrószerelvényeket venne majdnem annyiból, amennyiért mi felújíttattuk (?) az oroszokkal a 3-as vonalán gyakran lerobbanó, légkondi nélküli kocsikat. Persze ők nem akarnak Putyin atomgyarmatává válni.
tovább>>

Harctéren a vadvilág – természetvédelmi siker katonai területen

2017.10.26.

Hogyan találhat magának menedéket Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllője épp egy magyarországi katonai lőtéren? Miért fontos, hogy ezen a kiképzőhelyszínen a honvédség is kiemelten figyeljen az állat- és növényvilág megőrzésére? A természetvédők és a Honvédelmi Minisztérium hat évvel ezelőtt összefogtak, hogy megóvják a páratlan természeti értékeknek otthont adó Turjánvidéket.
tovább>>

Huszonöt éve terelték el a Dunát

2017.10.26.

Negyven éve, 1977. szeptember 16-án írta alá Lubomir Strougal csehszlovák, és Lázár György magyar miniszterelnök a Bős-nagymarosi vízlépcső közös megvalósításáról szóló szerződést, ami ellen viszonylag hamar, már az 1980-as évek elején tiltakozások szerveződtek. Évforduló, de nem ünnep.
tovább>>

Istenek eledele betiltva

2017.10.26.

Csaknem 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a NÉBIH szakemberei egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. Az "Istenek eledele" néven forgalmazott terméket számos bio boltban, valamint az interneten árusította a cég. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.
tovább>>

Meglepő fehér folt a tengerek műanyag térképen

2017.10.26.

Az elmúlt 3 évtizedben nem növekedett a Balti-tengerben lebegő mikroműanyagok, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja, annak ellenére, hogy ugyanezen idő alatt világszerte jelentősen növekedett a műanyagtermelés. Na de hova tűnik a műanyag?
tovább>>

Tarlósnak már nem annyira sürgős az árvízvédelem

2017.10.25.

Csak az Aranyhegyi- és a Barát-patak árvíz-védelmének fejlesztésébe fog bele a városháza a jövő évi választás előtt - döntött ma a Fővárosi Közgyűlés. Így nemhogy nem kezdik meg a Dunával párhuzamosan futó parti védmű kiépítést, de azt a kérdést is jó időre függőben hagyta a főváros, hogy végül hol fusson a védővonal.
tovább>>

Budapesti szmogszigor: kitiltják a robogókat is

2017.10.25.

A Fővárosi Közgyűlés mai döntése értelmében tovább korlátozzák a szmogriadó idején használható gépjárművek körét Budapesten. Az autók közel fele és a rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok kényszerparkolnak.
tovább>>

Az autók helyett az emberek fogyasszák el a növényeket!

2017.10.24.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága támogatja az élelmiszer növények kivezetését a bioüzemanyagok potenciális alapanyagai köréből; ugyanakkor a testület a biomassza klímabarát hő- és villamos energia termelési alkalmazását elmulasztotta biztosítani - vélik zöld szervezetek. Félelmeik szerint ez az erdők fokozott kitermelését és égetését eredményezheti.
tovább>>

Magyar kutató fedezett fel egy új békafajt Brazíliában

2017.10.24.

A Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőből került elő egy a tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafaj. A felfedező expedíciót és az új faj leírását dr. Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója vezette.
tovább>>

Tiszta levegőért a távfűtés nem gáz!

2017.10.23.

Egy távhőrendszer akkor jó, ha energiahatékonyan és környezetkímélő módon működik.” – hangzott el egy, a magyarországi távhőszolgáltatók környezetbarát fejlesztéseit és klímavédelmi jelentőségét tárgyaló konferencián, mely szorosan kapcsolódott a fűtési szezon indulásához is.
tovább>>

Programajánló

Magyar Tudomány Hónapja

2017.11.06.

országos programok

tovább>>

V. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás

2017.11.08.

Vasúttörténeti Park 1142 Budapest, Tatai u. 95.

tovább>>

A biodiverzitásról másképp 2. Puli, csatak és fuszujka – sokféleség a génektől a pörköltig

2017.11.08.

Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapest, Markó u. 29-31.

tovább>>

XXII. KÖVET konferencia: Klímaváltozás és/vagy Klímaadaptáció?

2017.11.09.

Vasúttörténeti Park, Budapest, Tatai u. 95.

tovább>>

Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2017 Fókuszban az esélyegyenlőtlenség

2017.11.15.

Budapest, Hotel Aréna

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Földünk. Ahogy mi „szeretjük”… Nemzetközi Környezetvédelmi Karikatúra pályázat - 2017.

2017.10.04.

Sopron

tovább>>

Év hala 2018

2017.10.15.

internetes szavazás

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Magyar Tudomány Ünnepe 2017 sajtótájékoztató

2017.10.31.

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA FŐTITKÁRHELYETTESE, AZ MTÜ PROGRAMTANÁCSÁNAK VEZETŐJE TISZTELETTEL MEGHÍVJA A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPÉNEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRA

tovább>>

Az elektromos járműgyártás lehetőségei és feltételei Magyarországon

2017.11.08.

Az elektromos járműgyártás lehetőségei és feltételei Magyarországon -  címmel szervez szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlődés-gazdaságtani szakosztálya 2017. november 8-án, szerdán 17 órától a Magyar Államkincstár Vadász utcai épületében.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 11098 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9014 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.