greenfo info 2017/44 - 2017.11.05.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Szigetelés a szigetelésre - a meglévő homlokzati hőszigetelés hatékonysága fokozható

2017.11.02.

Az első homlokzati hőszigetelések 20-30 éve védik épületeinket. A régebbi, átlag 4-6 cm vastag rendszerek már nem felelnek meg a mostani előírásoknak és takarékossági elvárásainknak. Mihez kezdjünk velük? Bontsuk le, vagy építsünk rá újat?
tovább>>

Az Energiaklub a strasbourgi bírósághoz fordul Paks 2 miatt

2017.11.05.

Miután 2016-ban eldőlt, hogy a hatóságok megadják Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub fellebbezést nyújtott be. Szerintük a kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány egy sor fontos kérdést nem tisztázott. Miután fellebbezésüket a hatóságok elutasították, bírósághoz fordultak, itt viszont formai hibára hivatkozva dobták vissza a beadványukat.
tovább>>

Globális klímapolitika - érdekek és kompromisszumok

2017.11.05.

Több évtizede tart az az együttműködés, melynek célja, hogy mérsékeljék a környezetet érő hatások káros következményeit. Egyelőre csak remélni lehet, hogy a 2015-ben elfogadott új nemzetközi klímapolitikai megállapodás 2020 után végrehajtható lesz, és ezáltal hatékonyabbá válik ez a kooperáció.
tovább>>

Csak zöldhulladék volt a zsákban? Hááát nem!

2017.11.05.

Az Egerben levideózott útszéli szemetelő zsákjából sok minden kikerült. Sokan azt hitték, hogy csak zöldhulladék volt a zsákban, de egy másik videó lebuktatta a "suttyó mikulást". Vajon milyen büntetést kap?
tovább>>

Magyar felfedezések a világ legnagyobb szárazföldi élőlényeiről

2017.11.05.

Nagy László és kutatótársai a hazai erdőkben is gyakori tuskógombák genetikáját vizsgálták, hogy kiderítsék, milyen evolúciós örökség rejlik rendkívüli erdőkárosító képességeik mögött. A szegedi és soproni kutatók eredményei hosszabb távon hasznot hozhatnak az erdészeti védekezésben, és a komplex soksejtűség eredetének megértését is segíthetik.
tovább>>

Indul az Etele úti favágásos villamosvonal építés

2017.11.04.

November 13-tól 2018 végéig építik az Etele úton a Kelenföldi pályaudvarig húzódó 1-es villamos vonalát.
tovább>>

Még mindig óriási az élelmiszer-pazarlás

2017.11.04.

Brutális mennyiségű ételt dobunk a kukákba. Az FM szerint 15 milliárd forintot is megtakaríthatna évente az ország a feleslegesen kidobott élelmiszereken. A spórolásban az Orbán-kormány által gyakran megtámadott áruházláncok járnak az élen.
tovább>>

Vámos Miklós: gát és gátlástalanság

2017.11.04.

Tudósítás a III. kerületből. Próbálom oly tömören, amennyire csak lehet. 17 éve vagyok a Római part lakója. Ezalatt két jelentős árvíz volt, egy nagy, és egy óriási (utóbbi Fellinis tetőzéssel. nyolc és fél méteren). Kétszer figyelhettem meg a vízügyi szakemberek munkáját.
tovább>>

Drágább lesz ez az orbáni ígéretcunami is

2017.11.03.

Várhatóan sokkal többe fog kerülni a Modern Városok Program, mint amivel eddig számoltak – ismerte el a projektért felelős újdonsült miniszter. Kósa Lajos szerint a kormány ismét fontolgatja, hogy egyes állami intézményeket, minisztériumokat vidékre kellene költöztetni, sőt, szerinte a Magyar Néprajzi, vagy a Természettudományi Múzeumot is el lehetne vinni Budapestről.
tovább>>

A budapestiek többségének nem kell a városligeti múzeumnegyed

2017.11.03.

A budapestiek túlnyomó többsége továbbra is kizárólag közparkként szeretné megújítani a Városligetet, épületek nélkül: 72 százalékuk ráadásul abban is egyetért, hogy a jelenleg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti ipari terület fejlesztésével hozzák létre - derült ki a Greenpeace Magyarország Závecz Research által készíttetett közvélemény-kutatásából.
tovább>>

A Mátyásföldi repülőtér élővilága

2017.11.03.

Az évtizedek óta használaton kívüli repülőtér homoki gyepe helyi védelemre és természetvédelmi kezelésre lenne érdemes. A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság szakmai segítségével készült film a terület majdani védetté nyilvánításához szeretnénk hozzájárulni.
tovább>>

Vajon tisztább az elektromos autó a dízelnél?

2017.11.03.

Az elektromos autók üzemeltetése még akkor is kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár a dízel autókéhoz képest, hogyha az ahhoz szükséges energia a "legmocskosabb" forrásból származik - állapította meg a Brüsszeli Szabadegyetem (VUB) és a Transport & Environment közös elemzése.
tovább>>

Magyarország mondjon nemet a Monsanto-lobbira, és tiltsa be a rákkeltéssel gyanúsított glifozátot

2017.11.02.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet nyílt levélben kéri Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy a magyar emberek egészségét szem előtt tartva tegyen meg mindent a rákkeltéssel gyanúsított glifozát, a legelterjedtebb gyomirtó szer betiltásáért.
tovább>>

Félretehetjük neked a visszajárót?

2017.11.01.

A hagyományos megtakarítás sokszor komoly tervezést igényel, lemondások és döntések láncolata. Eddig leg-alábbis az volt. A MagNet Bank olyan automatizált online megtakarítási programmal állt elő, amelyben a bátrak és óvatosak, a teljesítmény-orientáltak és a bizonytalanok is megtalálhatják a számukra működő módszert.
tovább>>

Immár a nemzeti park fizeti a Balaton-nagybereki vadkárt?

2017.11.01.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BfNP) kerül a vadászati jog azon a 24,4 ezer hektárnyi dél-nyugat balatoni területen, amelynek jogosultja korábban a Hubertus Bt. volt.
tovább>>

Rekord faveszteség 2016-ban

2017.10.31.

A Brazíliát és Indonéziát sújtó erdőtüzek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy rekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte - figyelmeztetett egy független erdőfelügyeleti szervezet.
tovább>>

Ciános technológiával is lehet majd bányászni a természetvédelmi területen?

2017.10.31.

Alig érte el az erdélyi magyar sajtó ingerküszöbét az a tény, hogy Románia szenátusa – beleértve az RMDSZ hat szenátorát is – tegnap 66 igen szavazattal elfogadta azt a tervezetet, melynek értelmében lehetővé válik a védett természeti területek határainak módosítása, valamint az azokon belül található altalajkincsek kibányászása.
tovább>>

Elhunyt Pásztor Erika Katalina

2017.10.30.

Az Építészfórum mély fájdalommal tudatja, hogy Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője hosszú betegség után 2017. október 30-án elhunyt.
tovább>>

A bős-nagymarosi erőműrendszer ügyében 1992-ben csak rossz és még rosszabb között lehetett választani

2017.10.30.

Huszonöt éve terelték el a Dunát címmel jelentettük meg október 26-án Szabó Gábor környezetvédelmi újságíró véleménycikkét a nem ünnepi évforduló kapcsán. Az írásra most a Duna Charta elnöke, Bárdos Deák Péter reflektált.
tovább>>

Románia visszamondja Verespatak világörökségi jelölését

2017.10.30.

Az országok általában versengenek, hogy egy épület vagy egy térség felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. Románia most pont az ellenkezőjében mesterkedik Verespatak ügyében a HVG tudósítása szerint. Nem mindenkinek lenne aranybánya.
tovább>>

Programajánló

Kettesben - Felsmann Balázs közgazdász kutató

2017.11.06.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Magyar Tudomány Hónapja

2017.11.06.

országos programok

tovább>>

Okos város célkeresztben + 4. Magyar Jövő Internet Konferencia

2017.11.08.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

tovább>>

V. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás

2017.11.08.

Vasúttörténeti Park 1142 Budapest, Tatai u. 95.

tovább>>

A biodiverzitásról másképp 2. Puli, csatak és fuszujka – sokféleség a génektől a pörköltig

2017.11.08.

Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapest, Markó u. 29-31.

tovább>>

XXII. KÖVET konferencia: Klímaváltozás és/vagy Klímaadaptáció?

2017.11.09.

Vasúttörténeti Park, Budapest, Tatai u. 95.

tovább>>

Darvadozásra hív a Kiskunsági Nemzeti Park

2017.11.10.

Szatymaz

tovább>>

Hogyan önkénteskedj egy afrikai csimpánzmenedékhelyen?

2017.11.13.

Budapest VIII. Ludovika tér 2-6.

tovább>>

Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2017 Fókuszban az esélyegyenlőtlenség

2017.11.15.

Budapest, Hotel Aréna

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Erdészetek, nemzeti parkok turisztikai fejlesztései

2017.11.06.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos közös sajtótájékoztatót tart ,,Erdészetek, nemzeti parkok turisztikai fejlesztései” címmel.

tovább>>

Bringás metrópótló kampányt indít a Kerékpárosklub a 3-as metró vonalán

2017.11.06.

A Magyar Kerékpárosklub hétfőn reggel indítja el a 3-as metró lezárásához kapcsolódó Metrópótló kampányát, ami bringás reggelivel és sajtótájékoztatóval startol a lezárt Gyöngyösi utcai metróállomásnál.

tovább>>

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter éves meghallgatása

2017.11.07.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országgyűlés Irodaháza V. emelet 532. számú tanácstermében 2017. november 7-én (kedd) 11.00 órakor ülést tart.

tovább>>

Sajtótájékoztató a hejőcsabai cementgyár engedélyezési eljárásában hozott ítéletről

2017.11.07.

Tisztelt Szerkesztőség!  Ezúton tisztelettel meghívjuk munkatársaikat a Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport által szervezendő sajtótájékoztatóra.

tovább>>

Az Év Természetfotósa 2017

2017.11.07.

Ezúton tisztelettel meghívjuk az Alexandra Kiadó és a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége nevében a Lenergy - Az Év Természetfotósa 2017 sajtótájékoztatóra, az azt követő fotópályázat képeiből rendezett kiállítás megnyitójára és a pályázat ünnepélyes díjátadójára november 7-én 16 órakor a Magyar Természettudományi Múzeumba.

tovább>>

Az elektromos járműgyártás lehetőségei és feltételei Magyarországon

2017.11.08.

Az elektromos járműgyártás lehetőségei és feltételei Magyarországon -  címmel szervez szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlődés-gazdaságtani szakosztálya 2017. november 8-án, szerdán 17 órától a Magyar Államkincstár Vadász utcai épületében.

tovább>>

Fizessen a jövő nemzedék?

2017.11.08.

Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója átfogó jogszabály megalkotása illetve módosítására irányuló kezdeményezéssel kíván élni a jogalkotó felé a környezeti felelősséggel kapcsolatosan, különösen három területre összpontosítva. Javaslatai egyrészt a kármentesítésre rendelkezésre álló költségvetési eszközök forrásai bővítését, másrészt a környezetvédelmi célú biztosítékadási kötelezettségét, végül a felszámolási eljárásban érvényesülő jogszabályi garanciákat érintenék.

tovább>>

ALTEO közgyűlés 2017

2017.11.08.

Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. ezúton örömmel hívja meg Önt a társaság rendkívüli közgyűlésére, amelyen a részvényesek döntenek a társaság részvényeinek felosztásáról, illetve a részvényesek tájékoztatást kapnak a vállalatcsoport szerkezeti átalakításáról.

tovább>>

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter éves meghallgatása 2017

2017.11.09.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országház Esterházy János termében (földszint 1.) 2017. november 9-én (csütörtök) 15.00 órakor ülést tart.

tovább>>

Paks2 - az évszázad üzlete, de kinek?

2017.11.15.

A Paks2 projekt a kormányzati propaganda szerint a kivitelezés szakaszába érkezett, megtérülő beruházás és ezt az Európai Bizottság is megerősítette. A tények azonban nem a kormány oldalán állnak, az érvelés több ponton is téves. A beruházást részleteiben ismerő szakértők szerint a folyamatot mielőbb érdemes leállítani annak érdekében, hogy ne kerüljön túl sokba a magyar adófizetők számára. 

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 11117 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9020 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.