greenfo info 2017/45 - 2017.11.12.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Még mindig mérgeznek a régi örökségek

2017.11.12.

Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Greenpeace Magyarország a Mérgezett örökségünk című jelentésük 2. kötetében. A kiadványt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes által szervezett „Fizessen a jövő nemzedék?” konferencián mutatták be.
tovább>>

Fellebbezés a mobilgát környezetvédelmi engedélye ellen

2017.11.12.

A Duna-parti mobilgát terve a környezetvédelmi engedély ellenére sem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak: nem tartalmaz haváriatervet, sérti az EU-s vízkeretirányelvet, és ellentmond a Nemzeti Környezetvédelmi Programnak, ezért a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet megtámadja a római-parti mobilgát környezetvédelmi engedélyét.
tovább>>

Jó hír az elkóborolt kutyák gazdijainak

2017.11.11.

Országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat. A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezésében Hiperneten segítenek az önkéntes állatorvosok.
tovább>>

Szigeteléssel a szállópor ellen - az okos fűtés 5 + 1 pontja

2017.11.11.

Itthon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a tél kezdetén megnövekvő szállópor-koncentrációért, mely növeli a szmog kialakulásának lehetőségét is. A Knauf Insulation szerint ennek fő oka az, hogy 10-ből csak 2 családi ház megfelelően hőszigetelt, a fennmaradó 8 nem, vagy csak részben szigetelt ingatlan, melyek többlet energiafogyasztása nagyban hozzájárul a rossz minőségű, szállóporral terhelt levegőhöz. Az ingatlanok hőszigetelésével ugyanakkor jelentősen, akár a felére is csökkenthető lenne nem csak a családok fűtési költsége, de a levegő finomszemcse tartalma is.
tovább>>

Unokáink nyakába varrjuk sugárzó atomhulladékunkat

2017.11.11.

Már elkezdte költeni a kormány a tízmilliárdokat a két új paksi atomrektor építésére, miközben még a már működő atomerőmű leszerelése során keletkező erősen sugárzó nukleáris hulladékok végleges elhelyezésről sem gondoskodott – közölte Jávor Benedek.
tovább>>

COP23 – Beszéd helyett ültess!

2017.11.11.

Jól ismert tény, hogy a fák növekedésük közben szén-dioxidot kötnek meg, átlagosan 10 kg-ot évente. A 9 éves Felixnek akadt egy ötlete: amíg a felnőttek beszélnek és beszélnek a klímatárgyalásokon, ő inkább azonnali faültetésbe kezd, hogy megtisztítsa a légkört a felesleges szén-dioxidtól. Kezdeményezése mára világméretű mozgalommá nőtte ki magát, több mint 63 000 gyerektársát mozgósítva világszerte.
tovább>>

Az EU és a glifozát: gyermekeink egészségét tartsuk szem előtt a növényvédő szerekkel szemben!

2017.11.10.

A glifozáttal kapcsolatos döntés kulcsfontosságú lehetőség arra, hogy megvédjük gyermekeinket az ételüket, vizüket és játszótereiket szennyező peszticidek mérgező koktéljától – hívja fel a figyelmet az uniós döntés tétjére az ENSZ szakértője. A magyar kormány a rákkeltő szert forgalmazó multi mellé állt Brüsszelben.
tovább>>

Óriási veszélyben Európa talajai

2017.11.10.

Michael Gove, brit környezetvédelmi miniszter szerint az Egyesült Királyság talajainak termőképessége 30-40 éven belül teljesen kimerülhet. Korábban még 100 évet adtak a növénytermesztőknek.
tovább>>

Az elmúlt évtizedek legnagyobb humanitárius katasztrófája fenyeget Jemenben

2017.11.10.

Több millió ember életét fenyegető óriási éhinség jöhet Jemenben az ENSZ szerint. Már vagy 900 ezren fertőződtek meg a kolerajárványban, és hétmillió! embert fenyeget az éhhalál. Nagyra nőtt a világ élelmiszer számlája.
tovább>>

Nukleáris baleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban

2017.11.10.

Az elmúlt hetekben Európa felett észlelt radioaktív felhő alapján arra jutott a francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN, hogy szeptember utolsó hetében egy baleset történhetett egy orosz vagy kazah nukleáris intézményben. Magyarországon is megjelent a radioaktív felhő.
tovább>>

Tavasszal robbanhat az erdélyi medvebomba

2017.11.10.

Plázába jár bocsaival az anyamedve, menedékházba látogatott a nagyvad, felfalta a padlizsánsalátát a ragadozó. Bármennyire is hihetetlennek tűnnek, a fenti meghökkentő történetek nem mesekönyvekből származó idézetek, hanem néhány ízelítő a Romániában a közelmúltban történt „medvejárásokról” szóló sajtóbeszámolókból.
tovább>>

COP23 – Nemek közti esélyegyenlő(tlen)ség

2017.11.09.

Látványos tánccal hívták fel a figyelmet a nemek közti esélyegyenlőség fontosságára civil szervezetek képviselői az ENSZ klímakonferencia tárgyalótermeinek előterében. A rövid bemutató közben a csoport a „mind the gap” szlogent harsogta, rámutatva arra, hogy sok helyen még mindig hátrányban vannak a nők az élet különböző területein. A greenfo helyszíni tudósítása Bonnból.
tovább>>

Sugárzó hazaárulás

2017.11.08.

Hagyjuk a nagy szavakat, maradjunk a tényeknél. Az Orbán-kormány megkezdi a 3000 milliárd forintos orosz euróhitel lehívását a továbbra is jogi bizonytalanságokkal terhelt paksi atomerőmű-bővítés érdekében, és ezzel újraindítja Magyarország eladósítását.
tovább>>

Máté Bence hatodszor a csúcson

2017.11.08.

November 7-én kedden este adták át az idei „Az Év Természetfotósa” pályázat díjait. Az évek alatt kialakult szokás szerint a budapesti Természettudományi Múzeumban rendezett eseményen megnyitották a legjobb képekből összeállított kiállítást, és bemutatták a fotóalbumot is.
tovább>>

Az év rovara 2018 - íme a jelöltek

2017.11.07.

A Magyar Rovartani Társaság idén nyolcadik alkalommal bocsátja szavazásra, immár a Magyar Természettudományi Múzeummal közösen, melyik faj legyen az év rovara a következő évben. Idén is három jelölt közül lehet választani, ők a Közönséges keringőbogár, az Óriás-szitakötő és a Tavi molnárpoloska.
tovább>>

Az éghajlatváltozás kinyírja bükköseinket és fenyveseinket

2017.11.07.

A Dendroctonus ponderosae egy észak-amerikai szúfaj, egy példánya nagyjából akkora, mint egy rizsszem. Alapesetben hasznos szerepet tölt be a fenyőerdők ökoszisztémájában: a leggyengült, öreg fákat támadja meg, így gyorsabban tudnak fejlődni a fiatalabbak. Az elmúlt évtizedek forróbb és szárazabb nyarai miatt azonban tömegesen elszaporodott, és megtámadta a melegedés miatt kiszáradt fenyőerdőket.
tovább>>

Paksi atom: Unokáink is nyögni fogják

2017.11.07.

A szocialista Magyarországon évtizedeken keresztül a nagy októberi szocialista forradalom kényszerünnepe volt november 7. Lehet, hogy 30 év kihagyás után ismét "jeles nap" lesz majd NOV. 7. - az Orbán-kormány által eladósított unokáink szemében a putyini újabb atomgyarmatosítás kezdete.
tovább>>

Pofon Paksnak: az atomerőművek működtetése sem termel nyereséget

2017.11.06.

Egyetlen év alatt 4 %-kal lett olcsóbb a szélenergia és 9 %-kal a napenergia, azaz ipari méretekben már most sokkal drágább a szén vagy az atom, mint a megújulók – írja a G7 a Lazard tanácsadó cég friss elemzése alapján. A nukleáris és szénerőművek nemhogy a beruházás értékét nem hozzák vissza, de már működtetésük sem termel nyereséget.
tovább>>

Programajánló

Kettesben Bardóczi Sándor tájépítész 2. rész

2017.11.13.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Hogyan önkénteskedj egy afrikai csimpánzmenedékhelyen?

2017.11.13.

Budapest VIII. Ludovika tér 2-6.

tovább>>

Filmklub - Az értelem keresése

2017.11.14.

Tamariska Ház, Csepel Katona József u. 54.

tovább>>

Ökotudatosság és közösségi élet- bemutatkozik a Gyüttment Fesztivál

2017.11.15.

1111 Budapest, Saru u. 11. Humusz Ház

tovább>>

Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2017 Fókuszban az esélyegyenlőtlenség

2017.11.15.

Budapest, Hotel Aréna

tovább>>

Vegyünk egy mély levegőt!

2017.11.16.

1011 Budapest Fő u. 17

tovább>>

Balatoncsicsói geotúra - 2017

2017.11.19.

Balatoncsicsó

tovább>>

KÖVET környezetvédelmi műhely: Vízbázisvédelem és EWS

2017.11.22.

1124 Budapest Sirály u. 4.

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Paks2 - az évszázad üzlete, de kinek?

2017.11.15.

A Paks2 projekt a kormányzati propaganda szerint a kivitelezés szakaszába érkezett, megtérülő beruházás és ezt az Európai Bizottság is megerősítette. A tények azonban nem a kormány oldalán állnak, az érvelés több ponton is téves. A beruházást részleteiben ismerő szakértők szerint a folyamatot mielőbb érdemes leállítani annak érdekében, hogy ne kerüljön túl sokba a magyar adófizetők számára. 

tovább>>

Találkozások a nyitott tudományért – a Corvinus Science Shop reggelije

2017.11.15.

Nyitott és befogadó egyetem, a tudomány és társadalom kapcsolatának elmélyítése, valamint a közös tanulás érdekében jött létre a Corvinus Science Shop. Ennek a boltnak az a célja, hogy a társadalmi kérdéseket közvetlenül bekapcsolja az egyetem oktatási-kutatási tevékenységébe és hidat képezzen a társadalom és az egyetem között.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 11119 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9053 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.