greenfo info 2017/47 - 2017.11.26.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Ingyen áramot olcsón?

2017.11.18.

Nem talál finanszírozást napelemes kiserőmű projektjéhez? Az EU-Solar Zrt. megmutatja a megoldást! Elárulja a titkot, miként juthat támogatott forráshoz kiserőmű építéséhez. Csak 1%-al kedvezőbb finanszírozással Ön 5-10 millió Forint extra profitra tesz szert a futamidő alatt!
tovább>>

Történelmi emlékhelyek és természetvédelem – Kunhalmok a faji sokféleség megőrzésében

2017.11.26.

Az alföldi halmok történelme a rézkorig nyúlik vissza. Ezek az ősi temetkezési helyek azonban nem csak kulturális jelentőséggel bírnak, kiemelt szerepük van a veszélyeztetett sztyeppi növényfajok megőrzésében is. A halmokon megőrzött gyepi élőhely-szigetek jelentősen hozzájárulnak a tájszintű sokféleség fenntartásához, ritka, védett fajok megőrzéséhez.
tovább>>

Keveset tudunk a klímaváltozással érkező gyilkosokról

2017.11.26.

Jelenleg nem történik meg a behurcolt betegségterjesztők hatékony monitorozása, és a szúnyogirtás jelenlegi gyakorlata több okból sem megfelelő - áll többek között a Magyar Tudományos Akadémia Diverzitásbiológiai Bizottságának állásfoglalásában.
tovább>>

Darupusztulás a Fehér-tónál

2017.11.26.

Gyönyörű hím darumadár volt. Talán az orosz sztyeppékről, talán Lappföldről vagy a lengyel erdőkből indult útnak. A visszatérés reményében tette, vállalva a hosszú vándorút minden veszélyét. Őt és több tucat társát a mai sűrű ködben szem elől tévesztette az őrangyala. Hajnalban a Fehér-tónál végleg elhagyta a szerencséje. Légvezetéknek repült.
tovább>>

Állatkerti mese a városligeti mesevár megnyitása

2017.11.26.

A sokadik határidőt tűzték ki a Holnemvolt Vár átadására. A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, Persányi Miklós nagyon elégedetlen volt azzal, amit a november eleji bejáráson tapasztalt; a próbaüzem kezdetét decemberre kellett kitolni, a nagyközönség pedig várhatóan csak tavasztól látogathatja az új attrakciót. A HVG belső információi szerint ez a határidő is nehezen lesz tartható. A fővárosi állatkert beruházásai már 52 milliárdnál tartanak.
tovább>>

A beton pártja likvidálja a zöldet

2017.11.25.

A Gyurcsány-kormány alatt átadott kőröshegyi völgyhíd, az UNESCO szerint is városképromboló felhőkarcoló a Kopaszi-gáton, Dagály, Orczy-kert – megannyi helyszín, ahol beton pusztítja tájainkat, ligeteinket, városainkat. Mészáros Lőrinc cége hatezer fős stadiont épített a Szalajka-völgyben, a Római-partot lebetonoznák, a Városligetbe méretes épületek kerülnének. Túlzsúfolt, kifosztott, élhetetlenebb város és ország lesz a hihetetlen lendülettel megvalósuló végeredmény.
tovább>>

Örök darabok - szemben a fast fashion tempójával

2017.11.25.

Ha elsétálunk egy kirakat előtt, és azt látjuk, frissen át van rendezve és hipp-hopp új darabok jelentek meg, úgy érezhetjük, pár hónapja vett ruháinkban máris le vagyunk maradva a trendhez képest. A plakátokon pedig ugyancsak egy “még újabb” stílus jelenik meg a mi ruházatunkhoz képest, a magazinok is ajánlgatják, és a divatkövető sztárok is ebben mutatkoznak az aznap posztolt Instagram képükön.
tovább>>

Az ipari mezőgazdaság pusztító hatásai. Te tudod, hogy mit eszel?

2017.11.24.

Hogyan befolyásolja környezetünket és az egészségünket az élelmiszereink előállításának módja? Erről tartott előadást a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse, dr. Rodics Katalin a Semmelweis Egyetemen.
tovább>>

Ne vásárolj semmit! nap 2017. november 24

2017.11.24.

Minden év november utolsó péntekén tartják a nemzetközi „Ne vásárolj semmit” napot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira. Sajnos Magyarországra is betört az Egyesült Államokból a black friday "konzumelmebaj", melynek keretében a leárazások miatt nagyon sok felesleges terméket is megvásárolnak a reklámokkal szétbombázott fogyasztók.
tovább>>

Egyre zavarosabb a Római-parti mobilgát saga

2017.11.23.

Folyik az engedélyezés, de nincs kész a megvalósíthatósági tanulmány. 3 hónapos határidőre szerződtek februárban, de a mai napig nem készült el a megvalósíthatósági tanulmány és a költség-haszon-elemzés a partélre tervezett mobilgát-projekthez.
tovább>>

Megbénult a hulladékszállítás, jöhetnek az oligarchák

2017.11.23.

Megkezdődött a szemétszállítási rendszer összeomlása. Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő lakóhelye, Szekszárd és környéke példájával igazolta korábbi állítását: a végső cél a hulladékkezelés kijátszása oligarchakezekbe.
tovább>>

Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés

2017.11.23.

Az ENSZ, a WWF és az Eurac Research friss jelentésében arra figyelmeztet, hogy az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása, valamint a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna-Kárpát régió élővilágát és biológiai sokféleségét.
tovább>>

Retró 1986: újra itt a csernobili tájékoztatáspolitika

2017.11.23.

Szeptember végén még nem mértek ruténium (Ru) -106-ot, október első hetében azonban már hazánkban is kimutatható volt a sugárzó izotóp – írta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója válaszul arra a levélre, amelyben Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője kért tőle információkat a Magyarország fölött is megjelent, orosz eredetű radioaktív felhőről.
tovább>>

Érdekesség a Városliget elfeledett múltjából

2017.11.23.

Tavaly Lenné év volt Németországban, ezért Peter Joseph Lenné eléggé a célkeresztbe került a művészettörténészek körében. Ő adta Bécsnek a Laxemburg kertet, Potsdamnak a Sanssouci kertet, Berlinnek a Tiergartent, a Luisenstädtischer csatornát és a Landwehrkanal-t, de annyi német városban tervezett - főként főúri kerteket - hogy a klasszicista tájképi kert stílusiránynak ő lett Németországban a koronázatlan királya. És itt jön a magyar vonatkozás.
tovább>>

A jogot megkerülő, politikai döntés született Paks II ügyében

2017.11.22.

Aligha érvényesíthető a kormány által hangoztatott 40 %-os magyar beszállítói részvétel. Kormányzati körökből származó információk szerint ezzel a kormány és a Paks II. Zrt. is tisztában van, és komoly az aggodalom, hogy a magyar részvétel nehezen lépheti túl az 5 %-ot. Magyarán a Roszatom mindenképpen biztosítja magának, hogy az üzlet döntő része az övé legyen, és az EB-nek tett engedmények árát azzal kell megfizetni, hogy a Mészáros Lőrinchez közel álló magyar cégek alig vehetnek részt a beruházásban.
tovább>>

A rovarirtó szerek az énekesmadarakat is megzavarják

2017.11.20.

“A neonikotinoidok veszélyeit vizsgáló tanulmányok nagyrészt a méhekre fókuszálnak, melynek népessége folyamatosan csökken. Azonban ezek a rovarírtó szerek nem csak a méhekre vannak hatással,” mondta Christy Morrissey, a Saskatchewan Egyetem biológia professzora.
tovább>>

Még az atomhulladékon is Mészáros Lőrinc kaszál

2017.11.20.

A Heti Világgazdaság szúrta ki, hogy csaknem egymilliárdos megbízást nyert el a felcsúti polgármester és a kormány egyik kedvenc építőipari cége.
tovább>>

Pert nyertek a civilek a Közlekedési Múzeum ügyében

2017.11.20.

Új eljárásra kötelezte a környezetvédelmi hatóságot a Fővárosi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság a városligeti Közlekedési Múzeum környezetvédelmi eljárásában. A Levegő Munkacsoport és egy magánszemély által indított perben a bíróság felülvizsgálta a Pest Megyei Kormányhivatal határozatát, amely szerint a múzeum újjáépítéséhez nincs szükség hatásvizsgálati eljárásra.
tovább>>

A paksi bővítés forró pontja: hogyan hűtsünk?

2017.11.20.

A szakmai érveket figyelmen kívül hagyja, és nem veszi komolyan az Orbán-kormány a bővítés során a reaktorok temperálásának kérdését. Ez még a környezeti hatástanulmány szerint is gondot okozhat. Pedig miután a bővítés egyik legnagyobb technológiai és biztonsági kockázata a hűtés, igen aggályos, hogy épp ezen területen látszik feltűnően tanácstalannak a két illetékes atomcég.
tovább>>

Programajánló

Holizmus és humanizmus - emlékülés egy tudós ökológus, Fekete Gábor tiszteletére

2017.11.27.

MTA Székház Budapest, Széchenyi István tér 9

tovább>>

Napelemes kiserőmű a gyakorlatban

2017.11.28.

Budapest Szekszárdi utca 16 -18.

tovább>>

A magyar birtokszerkezet a 20. században és ma

2017.11.28.

1085 Budapest, Horánszky u. 20.

tovább>>

Magyarország és a Fenntartható Fejlődési Célok konferencia

2017.11.29.

Aranytíz Kultúrház Budapest, V. kerület, Arany János utca 10.

tovább>>

Veszprém megyei klímastratégia - konferencia

2017.11.29.

Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér Veszprém, Brusznyai u. 2.

tovább>>

2. Európai Zöld Infrastruktúra Konferencia EUGIC 2017

2017.11.29.

Budapest

tovább>>

Barlangi Mikulás program a Lóczy-barlangban óvodai és iskolai csoportoknak

2017.12.01.

Balatonfüred, Lóczy-barlang

tovább>>

Mikulás napi kedvezmény a Csodabogyós-barlang overallos barlangtúráin

2017.12.02.

Balatonederics, Csodabogyós-barlang bázisépülete

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Év hala 2018

2017.10.15.

internetes szavazás

tovább>>

Nemzetközi Zöldág Fesztivál 2017 - Földünk. Ahogy mi szeretjük!

2017.11.24.

Klebelsberg Kultúrkúria

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Elkészült az Építési Piaci Prognózis 2018

2017.11.28.

363 szakember értékelte a várható tendenciákat. • Makrogazdasági elemzés a nemzetközi trendek tükrében. • Részpiacokra vonatkozó helyzetelemzés. • 2017 után 2018 is jó éve lesz a magyar építési piacnak. • Újdonság: az építési engedélyek és kész lakások számának becslésével és elemzésével teljes az új anyag.

tovább>>

Vonzások és választások: újságírás kampány idején Nemzetközi konferencia

2017.11.29.

A Főszerkesztők Fóruma, a Független Médiaközpont és a Goethe Intézet 2017. november 29-én, a Goethe Intézetben (1092 Budapest, Ráday u. 58.) rendezi meg hagyományos év végi nemzetközi konferenciáját. Az esemény célja, hogy nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján tekintse át, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a hírmédiának választási kampányok idején.

tovább>>

Zöld szervezetek KT ülése

2017.11.30.

Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködésének Koordinációs Tanács ülése 2017. november 30. (csütörtök) 10:00-13:00. Greenpeace Magyarország Egyesület (1143 Budapest, Zászlós utca 54.)

tovább>>

Őszi nagytakarítást tartott a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata

2017.12.01.

A NÉBIH Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) az elmúlt hetekben két térségben is „őszi nagytakarítást” tartott. A vízi akciók során számos jelöletlen, nem az előírások szerint lerakott halászati eszközt szedtek fel a szakemberek, illetve több, a jogszabályi előírásokat be nem tartó halásszal szemben indult hatósági eljárás.

tovább>>

Országhatárokon átterjedő környezeti hatások és az Espoo-i Egyezmény ereje

2017.12.04.

A környezetszennyezés nem ismer határokat. Ezt az unalomig ismert mondást próbálja a jog eszközeivel kezelni az Espoo-i Egyezmény. Amennyiben az egyezményt helyesen alkalmazzák, segítségével az érintett országok döntéshozói és polgárai beleszólást kaphatnak az életüket befolyásoló döntésekbe. A fórumon több aktuális példán keresztül vizsgáljuk meg, hogy az egyezmény a valóságban hogyan működik.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 11168 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9062 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.