greenfo info 2017/48 - 2017.12.03.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat
Jelenleg 11185 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9064 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.

Hírek

Mit szór a magyar? Hol csúszik el a síkosság-mentesítés?

2017.12.03.

Marja a kutya mancsát, kiirtja a növényeket, korrodálja autóink alját, és még büntetnek is érte. Sajnos még mindig sokan a konyhasót vagy útszóró sót terítik pl. a járdákra, kapubejárókra. Pedig van környezetbarát megoldás: a Zöldsziget 7.
tovább>>

Elveszti környezetbarát jellegét a szódásszifon

2017.12.03.

Rendszerváltáshoz ért a szódavízfakasztás. Jövőre már nem lesz visszaváltható szódapatron, jelentősen megdrágul a házi készítésű buborékos víz.
tovább>>

Mi az upcycling és recycling?

2017.12.03.

A hulladékhasznosítás napjainkra sarkalatos kérdéssé vált, hiszen a környezetszennyezés mértéke évről évre nő, a tágabb ökoszisztémára is jelentős átalakító hatást gyakorolva. Sokan az újrahasznosításban látják a megoldást, így gyakorta hallani a recycling és upcycling folyamatokról. De mi a különbség a két fogalom között? És miért előnyös egyik vagy másik módszer?
tovább>>

Jön a fenntarthatósági Nobel-díj

2017.12.03.

Friss a hír, hogy egy 100 millió fontos kockázatitőke-alapot indítanak a Nobel család tagjai, amelynek célja az Egyesült Királyságban induló, fenntarthatósági törekvéseket támogató projektek finanszírozása. Ehhez kapcsolódva létrehozták a Nobel Sustainablity Award díjat.
tovább>>

Hogyan kiránduljunk védett területeken?

2017.12.02.

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj"- tartja a mondás. Különösen igaz ez a turistautak mentén, ahol akár súlyos helyszíni bírságot is kiszabhatnak a természetvédelmi őrök, ha tilosban járunk. A természetjárás közben többször találkozunk különböző védett természeti területet jelző táblákkal, de tudjuk-e melyik mit jelent és milyen következményekkel számolhatunk, ha tiltott területre tévedünk?
tovább>>

Újabb paksi atomsumák

2017.12.02.

Salátatörvényben elrejtve próbálta áthágni a nukleáris beruházások engedélyezésének szabályait a kormány. Paks 2 - A kormány kezére csapott a Bizottság.
tovább>>

A földművelésügyi tárca elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett

2017.12.02.

A kemikáliákra épülő, iparszerű mezőgazdasággal szemben csak egy innovációkkal támogatott ökológiai gazdálkodás tudja biztosítani a jövőt-mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XXX. Tudományos Biokultúra Napon, Budapesten. Mindeközben az Orbán-kormány megszavazta a glifozát használatát még 5 évig az EU-ban.
tovább>>

Orbán szerint nem fontos, hogy 130 év alatt térülhet meg a kínai hiteles vasút

2017.12.02.

Nem fontos a megtérülés a miniszterelnöknek a 750 milliárd forintnyi kínai hitelből épülő Belgrád–Budapest-vasútvonalnál, pedig annak költségét és a kölcsön kamatait is a magyar államkassza állja majd. A Hír TV által megkérdezett szakemberek szerint egyértelműen presztízsberuházásról van szó, amelyik legfeljebb az építés idején növeli a GDP-t, később csak veszteséget termel.
tovább>>

Új emlősfajt írtak le magyar kutatók Kazahsztánban

2017.12.01.

Az egy hónapnál is hosszabb expedíció során Kazahsztán hatalmas területén előforduló összes szöcskeegér-fajból legalább 1-2 állatot sikerült csapdákkal megfogniuk, és kis szövetmintát venni tőlük. A hegységről kapta nevét a zsetiszui szöcskeegér.
tovább>>

A glifozát a német politikát is megmérgezheti

2017.12.01.

24 óra alatt több mint 350 ezren írtak alá azt a petíciót, melyben a német agrárminiszter, Christian Schmidt lemondását követelik, miután Brüsszelben megszavazta a "folyékony kapának" becézett glifozát gyomirtószer uniós engedélyezésének meghosszabbítását - a Barbara Hendricks környezetminiszterrel megbeszéltekkel ellentétben.
tovább>>

Kínában hegyekben állnak a roncsbiciklik

2017.12.01.

Kínában a közösségi biciklizés - ami óriási buli helyett inkább jókora bubi, azaz buborék lett - látványosan kezd kipukkadni. Olyan szabadosra hagyták a piacot, hogy bekövetkezett a klasszikus eset: mindenki rámozdult a nagy lehetőségre, a túlkínálat pedig csődökhöz, illetve konszolidációs kényszerhez vezet.
tovább>>

Az akkumulátor piacot feje tetejére állítja az elektromos autózás

2017.12.01.

Az előrejelzések szerint 2025-re az autógyártás szűk keresztmetszete az akkumulátorok hiánya lehet. A 2030-as évekre pedig 40-60 olyan gyárra lenne szükség, mint amit a Tesla épít.
tovább>>

Kitüntette a kormány a korábban vegzált Ökotárs Alapítványt

2017.11.29.

A Miniszterelnökség különdíját vehette át Móra Veronika a Norvég Civil Alap magyarországi támogatásait felügyelő Autonómia, DemNet, Kárpátok és Ökotárs alapítványok nevében, 2017 november 16.-án, a Norvég Alap 2009-2014-es pályázati ciklusának zárókonferenciáján.
tovább>>

Európa ruténium-felhőben

2017.11.28.

Hiába tagad és hazudozik a Roszatom: Majak lehet az Európa feletti ruténiumfelhő forrása – és lehet paksi szál is. A magyar kormány rendíthetetlen bizalma Oroszországban és az orosz nukleáris technológiában nem csak téves, de veszélyes is.
tovább>>

Jövőre feleződik a nevetségesen magas napelemadó

2017.11.28.

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek termékdíjának 2018. január elsejétől való csökkentése jele annak, hogy a kormányzat ezen túl egyre inkább támogatja a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napenergia felhasználásának minél szélesebb körű elterjedését.
tovább>>

Így fűtünk Magyarországon - körkép/kórkép a települések energetikai helyzetéről

2017.11.27.

A WWF Magyarország ma publikált friss jelentéséből kiderül, hogy hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés, az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80%-át érinti, ráadásul a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van. A jelentés azonban megoldással is szolgál.
tovább>>

Veszélyes parfümök támadják a nőket

2017.11.27.

Új, rejtélyes betegséget diagnosztizáltak, amelyet a mindennapi élet során használt parfümök, illatosítószerek váltanak ki. A betegség tünetei lehetnek igen enyhék, de olyan súlyosak is, amelyek már komolyan befolyásolják a beteg mindennapi életét.
tovább>>

A klímaváltozás és a kényszerházasságok

2017.11.27.

Amikor valaki egy 13 éves lányt említ, a legtöbben nem éppen egy már csecsemőt szorongató, férjét a munkából hazaváró asszonyra gondolunk. Afrikában sok helyen viszont egyre gyakoribb kép ez – főleg a földművesek lányainál.
tovább>>

Programajánló

Kettesben: Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke

2017.12.04.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Barlangi Mikulás program a Lóczy-barlangban családok és csoportok részére

2017.12.06.

Balatonfüred, Lóczy-barlang

tovább>>

Ünnepváró játszóház a Levendula Házban - 2017.12.09.

2017.12.09.

Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont Tihany, Belső-tó part

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Egy kiállítás rovaros lenyomata – 60 éves az MTM Mátra Múzeuma

2017.09.23.

Orczy-kastély Gyöngyös

tovább>>

Év hala 2018

2017.10.15.

internetes szavazás

tovább>>

Nevezz a 2018-as gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

2017.11.15.

tovább>>

Hulladékszobrokkal a biodiverzitásért - 2018-as Trash Art Magyarország pályázat

2017.11.15.

országos pályázat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Országhatárokon átterjedő környezeti hatások és az Espoo-i Egyezmény ereje

2017.12.04.

A környezetszennyezés nem ismer határokat. Ezt az unalomig ismert mondást próbálja a jog eszközeivel kezelni az Espoo-i Egyezmény. Amennyiben az egyezményt helyesen alkalmazzák, segítségével az érintett országok döntéshozói és polgárai beleszólást kaphatnak az életüket befolyásoló döntésekbe. A fórumon több aktuális példán keresztül vizsgáljuk meg, hogy az egyezmény a valóságban hogyan működik.

tovább>>

Fertő-Hanság Nemzeti Parki Termék védjegy oklevelek átadása

2017.12.04.

Tisztelt Szerkesztőség! Ezúton is tisztelettel és szeretettel meghívjuk a Nemzeti Parki Termék Körút következő rendezvényére. Az eseményen beszédet mond V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

tovább>>

Idősfa-átültető gép átadása

2017.12.04.

Tisztelettel meghívjuk Önt az idén 150 éves fennállását ünneplő FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépének bemutatóval egybekötött ünnepélyes átadására.

tovább>>

Ipari szimbiózis és körforgások az élelmiszeriparban

2017.12.05.

Az élelmiszeripari cégek részére szervezett workshop célja, hogy párbeszédet indítson a körforgásos gazdaság kapcsán, hogy felmérjük, mennyire vannak az élelmiszeriparban jó gyakorlatok a keletkező hulladékok és melléktermékek hasznosítására, visszaforgatására.

tovább>>

Bemutatkoznak az új szolgálati keresőkutyák

2017.12.05.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium tisztelettel meghívja „A parlagi sas védelme a Pannon régióban” című LIFE Nature projekt keretében tartandó sajtótájékoztatóra.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.