greenfo info 2017/49 - 2017.12.10.

A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat
Jelenleg 11209 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9067 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.

Hírek

Bándi Gyula a környezeti felelősség hathatósabb érvényesítéséért

2017.12.10.

A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula a környezet állapotának javítása, a veszélyes szennyezések megelőzése, illetve gyors elhárítása érdekében jogalkotási és jogszabály-módosítási kezdeményezéssel kívánja elősegíteni a környezeti felelősség hatékonyabb érvényesülését.
tovább>>

Íme a fagyilkos jövevények

2017.12.10.

Hazánkban az utóbbi 20 évben több idegenhonos rovarfaj jelent meg, mint az azt megelőző 110 évben. A jövevények leginkább tetvek, poloskák és kabócák. A rovarok rohamos, globális terjeszkedése elsősorban a folyamatosan bővülő világkereskedelemre vezethető vissza. De emellett az éghajlatváltozásnak is szerepe van az inváziós hatlábúak elterjedésében.
tovább>>

Új-ra-terv-ezés. Káosz a Római-parti mobilgát körül

2017.12.10.

Jogsértő a Közbeszerzési Hatóság szerint a Római-parti mobilgát tervezésének közbeszerzés nélküli kiszerződése a Fővárosi Csatornázási Műveken keresztül a Tér-Team Kft.-nek – írta Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője a hatóság tájékoztatása alapján a Facebook-oldalán.
tovább>>

Ellenezzük, mégis égetünk

2017.12.09.

Valamilyen gyakorisággal a magyar lakosság harmada éget hulladékot. Ezt mutatta ki az az országos reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Kantar Hoffmann piackutató cég készített a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat részére.
tovább>>

Majak helyett egy elégett műhold a ruténiumsugárzás oka?

2017.12.09.

A légkörbe visszatérő elégett műhold, nem pedig az Ozjorszk közelében működő Majak nukleáris létesítményben bekövetkezett állítólagos baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a légkörben szeptemberben és októberben észlelt jelenlétét - közölte a Roszatom orosz állami atomhatóság által megalakított intézményközi vizsgálóbizottság.
tovább>>

Ne készítsen műanyagos krumplit!

2017.12.09.

Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal ugyanis lényegében műanyagot eszünk.
tovább>>

Albérletbe kényszerül a Földművelésügyi Minisztérium

2017.12.09.

Kiköltöztetik a Kossuth térről a Földművelésügyi Minisztériumot, mert felújítják az elavult épületet - de egyelőre nem tudni, mennyibe kerül a rekonstrukció.
tovább>>

A háztartási vízfogyasztást biztosító kutakhoz nem kellene engedély

2017.12.08.

Nyolcvanméteres kútmélységig eltörölné az engedélyezési és bejelentési eljárást több fideszes képviselő, akik benyújtották javaslatukat a parlamentnek.
tovább>>

Fulladozunk műanyagainkban

2017.12.08.

Fényképek sorjáznak számítógépem képernyőjén. Az egyiken a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétsziget, a felszínén műanyag palackok, poharak, flakonok, ezerféle kacat. Egy másikon homokos tengerpart, de strandolók sehol, a fövenyt műanyaghulladék borítja.
tovább>>

Környezetgyilkos és álszent az EU - Dél-Amerika kereskedelmi egyezménye

2017.12.08.

A hús- és szójakereskedelem fokozása további erdőirtásokhoz vezetne az Amazonas-esőerdőben az EU-Mercosur uniós szabadkereskedelmi egyezmény tervezete szerint, melynek titkos dokumentumait a Greenpeace szivárogtatta ki.
tovább>>

Új-Zéland betiltja a mikrogyöngyöket

2017.12.07.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke december 4.-én megerősítette, hogy betiltják a műanyag mikrogyöngyök előállítását és forgalmazását az ország területén.
tovább>>

Így zöldteleníti Orbán egyeteme Budapest régi közparkját

2017.12.07.

Javában zajlik Budapest egyik legrégebbi közparkjának átalakítása: a fákat már kivágták, most a Közszolgálati Egyetem építgeti a számára szükséges intézményeket az Orczy-kertben. Azonban ígérik, a park továbbra is látogatható marad, sőt még jobb is lesz. De minek a "janicsárképzőnek" lovarda a belváros szélére?
tovább>>

7 év börtön a VW egyik vezetőjének az emissziós csalás miatt

2017.12.07.

„Önnek összeesküvőként kulcsszerepe volt abban, hogy az USA-ban elleplezzen egy durva csalást, amivel megtévesztették az amerikai fogyasztókat" – mondta Soan Coxegy detroiti kerületi bíró egy tegnapi tárgyaláson Oliver Schmidtnek, a Volkswagen emissziós értékekért felelős igazgatójának, aki a károsanyag-kibocsátási botrányban és annak eltussolásában játszott szerepéért 7 éves börtönbüntetést, és 400 000 dolláros pénzbüntetést kapott.
tovább>>

Egyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták?

2017.12.07.

Létezik-e farkasfajta? Mit nevezünk itt egyáltalán fajtának? Fajon belüli (subspecies, varietas, forma) kategóriák ismertek, és még azon túl is olyanok, amit gazdaságilag hasznosítottunk/ domesztikáltunk (cultivar). Van-e hasznosított farkas (Canis lupus lupus)? Nincs, vagyis nem fajtáról van itt szó, hanem alfajról. Fajtái már a kutyának (Canis lupus familiaris) vannak, annak viszont elképesztő a formagazdagsága.
tovább>>

Már rozsdásodnak a felújított? orosz bóvli metrókocsik

2017.12.06.

1,5 év után durván rozsdásodnak az első körben felújított orosz metrószerelvények. Úgy tűnik ráadásul, hogy nemcsak a belső szerkezetet eszi már a rozsda, hanem az oldallemezek festéke alól is előbújt már. Ha ilyen bóvlit kellett megvennünk Putyinéktól, akkor mire számítsunk a paksi atomerőműben?
tovább>>

Samu és Carlo a parlagi sasok után szaglászik

2017.12.05.

Két új méreg- és tetemkereső kutya állt ma szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A kutyák feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkeknek a felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.
tovább>>

Sugárzó napenergia: szolár erőművet építenek Pakson

2017.12.05.

Nem az atomerőmű bővítése ellen kampányolók győzték meg a kormányt, amely napelemeket épít az orosz hitelből tervezett 2 új atomerőműblokk helyére, hanem egy korábban máshova tervezett projektet helyeztek át Paksra. Lebuktatta magát a kormány: indokolatlanul drága lesz Paks 2.
tovább>>

WC forradalom: 3D-s nyomtatott vécé és QR-kódos vécépapír

2017.12.05.

Háromdimenziós nyomtatással készült nyilvános mellékhelyiség és QR-kódos vécépapír várja a turistákat a kelet-kínai Szucsou városban, amely a legmodernebb technológiákat felhasználva igyekszik kivenni a részét a kelet-ázsiai országban immár lassan három éve zajló, a mellékhelyiségeik jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését célzó „vécéforradalomból”.
tovább>>

Programajánló

Kettesben - Bárdos Deák Péter, a Duna Charta elnöke

2017.12.11.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Fejlesztés és Finanszírozás fórum

2017.12.12.

Európa Pont, 1024 Budapest, Millenáris Park

tovább>>

Víz-közbirtokosság – a vízmegtartás lehetősége a Káli-medence példáján

2017.12.12.

Budapest, V. ker., Arany János utca 1.

tovább>>

A Reflex Környezetvédő Egyesület 30 éves. Hagyd idén Lucát másra és töltsd velünk a szülinapunkat!

2017.12.13.

Győr, Liszt Ferenc u. 42.

tovább>>

3 templomos Adventi geotúra Dörgicsén - 2017

2017.12.16.

Alsó-Dörgicse, Boldogasszony templomrom, parkoló

tovább>>

Jelentkezés az ELTE Humánökológia mesterszakára - ELTE TÁTK Nyílt Nap

2017.12.19.

Budapest Pázmány sétány 1/a.

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Év hala 2018

2017.10.15.

internetes szavazás

tovább>>

Nevezz a 2018-as gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

2017.11.15.

tovább>>

Hulladékszobrokkal a biodiverzitásért - 2018-as Trash Art Magyarország pályázat

2017.11.15.

országos pályázat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Allergia-Parlagfű Kerekasztal dec 11

2017.12.11.

Az Allergia-Parlagfű Kerekasztal az Országgyűlés Irodaháza (Budapest, V., Széchenyi rkp. 19.) V. emelet 532. számú tanácstermében 2017. december 11-én (hétfő) 9.00 órakor ülést tart.

tovább>>

Virtuális találka egy hulladékos zöld aktivistával a "szemétemberrel"

2017.12.12.

Meet the Trash Man! Inspiring life of a global green activist. Az Impact Hub Budapest és Messzelátó Egyesület Meghívta nektek Rob Greenfield amerikai környezetvédő aktivistát, aki december 12-én élő videókonferencián csatlakozik hozzánk.

tovább>>

Települések tervezési és finanszírozási lehetőségei a helyi klímavédelem érdekében

2017.12.13.

A konferencián neves szakemberek tartanak előadásokat a régió klímaváltozással kapcsolatos kihívásairól és feladatairól.

tovább>>

GÁBOR DÉNES-díj ünnepélyes átadása

2017.12.14.

A NOVOFER Alapítvány a Műszaki-Szellemi Alkotásért kuratóriuma tisztelettel meghívja Önöket a 2017. évi GÁBOR DÉNES-díj ünnepélyes átadására.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.