greenfo info 2018/2 - 2018.01.14.

A greenfo.hu 17 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.700 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat
Jelenleg 11321 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9081 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.

Hírek

Átköltöztetik a főváros környéki vaddisznókat

2018.01.14.

A napokban újabb öt vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a főváros környéki erdőkben. A biztonságos és hatékony módszerrel csökkenthető a vaddisznók létszáma a lakott területekhez közeli erdőkben, ahonnan távolabbi erdőségekbe szállítják őket. A befogás kutatási célokat is szolgál, hiszen több állatot nyomkövetővel is elláttak. Sajnos azonban sok helyen megrongálják a befogókat, amely megelőzéséhez a szakemberek a lakosság segítségét is kérik.
tovább>>

Az iskolák zöld fejlesztése javítja a tanulók teljesítményét

2018.01.14.

A Zöldépítési Világtanács (WorldGBC) új jelentése az elmúlt 20 év globális kutatásait összefoglalva a világítást, a beltéri levegőminőséget, a hőkomfortot és az akusztikát jelöli meg olyan kulcsfontosságú területeknek, ahol a fenntartható fejlesztések pozitív hatással lehetnek a tanulókra.
tovább>>

Egy év alatt 115 új faj a Mekong térségben

2018.01.14.

Képregényt megihlető krokodilgyík, thaiföldi piacon felfedezett csigaevő teknős és egy Star Wars-filmekbe illő patkósdenevér – ez csupán három abból a 115 fajból, amelyeket 2016-ban fedeztek fel tudósok a Mekong térségben. Az összesített kutatási adatokat nemrég publikálta a WWF.
tovább>>

Megújul a Nemzeti Múzeum kertje

2018.01.13.

Január 11-én a legfájdalmasabbal kezdődött el a Múzeumkert nagy rekonstrukciója: a beteg, balesetveszélyes fák kivágásával - melyek jogosságát az egy éve megtörtént szakszerű vizsgálatok igazolták. Még tavaly januártól márciusig a menthető fák faápolása folyt.
tovább>>

Akár 20 %-kal is lehetne csökkenteni a lakossági áram-, gáz- és távhőárakat

2018.01.13.

A jelenlegi energiabeszerzési árak lehetővé tennék a lakossági áram-, földgáz- és távhőárak mérséklését – írja szakértőkre hivatkozva a Magyar Nemzet. Ennyit a rezsicsökkentésről.
tovább>>

Lenyúlták a borsodi földeket is. Ángyán József 5. jelentése

2018.01.13.

Budapesti, dunaharaszti vagy éppen pátyi címmel regisztrálók is szereztek jócskán földeket 2015 novembere és 2016 júliusa között Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Fitneszedzőből is birtokos lett az észak-magyarországi földliciteken. Íme Ángyán József volt államtitkár legfrissebb jelentése a mutyis fideszes árverésekről.
tovább>>

A gyilkos lufi

2018.01.13.

Az ünneplő tömeg izgatott. Mindenki díszes madzagot szorongat a kezében, melynek másik végén egy héliummal teli léggömb nyújtózik az ég felé. Némelyiken kívánságcédula is lóg, amit a becsületes megtaláló később talán visszaküld a megadott címre. Vezényszóra aztán minden lufi egyszerre reppen fel, a sokadalom pedig már csak pár percig nézheti álmélkodva a távolba sodródó színes kavalkádot. Most bemutatjuk az érem másik oldalát: a pillanatnyi örömnek ugyanis komoly ára van.
tovább>>

Robbanás a légkondi technológiában

2018.01.12.

Egy új, vízalapú légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok, amely a jelenlegi technológiánál jóval kevésbé terheli a Föld légkörét. A következő generációs klímaberendezés bármilyen vegyi hűtőközeg és kompresszor nélkül képes a levegőt lehűteni, és mintegy 40 %-kal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél.
tovább>>

Új arculatot kapott a Kiskunsági Nemzeti Park

2018.01.12.

Frissítette arculati megjelenését és újraértelmezte a logóját a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, melyet 42 év után mától vezettek be a használatba. A boróka és a vércse sziluettje maradt.
tovább>>

Az EU likvidálná a pálmaolajat az energiapiacról

2018.01.11.

A tetemes mértékű pálmaolaj-előállítás a világban hatalmas természeti rombolással jár, amire a környezetvédők már sok éve próbálják felhívni a világ vezetőinek figyelmét. A növényi olaj rengeteg termékben megtalálható, beleértve az élelmiszereket, a samponokat, a kozmetikumokat, a tisztítószereket és a fogkrémet is. Még biodízel üzemanyag is készül belőle, igaz, az Európai Unióban már nem sokáig.
tovább>>

Letöltendő börtönt kapott a sünt felgyújtó fiatal

2018.01.11.

3 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték azt a fiatalt, aki még 2016-ban felgyújtott egy sündisznót a XIII. kerületben. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az elítélt fellebbezett, így másodfokon folytatódik az ügy.
tovább>>

Hány lámpához elég 1 kg üveg?

2018.01.11.

Több jelzést kapott az Electro-Coord, hogy a tavaly útjára indított Lámpahulladék blog fárad, kicsit száraz és unalmas. Ezért úgy gondolák, hogy jöjjön valami merőben új! Tegnap debütált a "Heti ECM” sorozatuk.
tovább>>

Paks II: Drága és veszélyes az évszázad legkorruptabb üzlete

2018.01.10.

Még egy kapavágás sem történt Pakson, a fideszes haverok máris milliárdokat tettek zsebre a reklámköltéseken keresztül, a beruházást irányító cégvezetők fizetését pár hónap alatt a duplájára növelték, most pedig több százmillió forintért bérelnek luxus személygépkocsikat.
tovább>>

In memoriam Obermayer András

2018.01.09.

Obermayer András, a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke - hosszas betegség után - 2017. december 18.-án az esti órákban elhunyt. A család tájékoztatása szerint temetése 2018 január 19-én pénteken 11:45-kor lesz a rákoskeresztúri Új köztemetőben.
tovább>>

A mai klímapolitika drasztikus migrációt hoz Európa felé

2018.01.09.

Amennyiben minden a mai rögvalóság mentén megy tovább, a globális hőmérséklet 2100-ra 2,6-ról 4,8 Celsius-fokra, a migráció pedig 188 százalékkal emelkedik, ami évente 660 ezerrel több menedékkérelmi eljárást jelent. És ebben nincs benne az illegális bevándorlás.
tovább>>

2018 év vadvirága a kornistárnics

2018.01.09.

Kiegyenlített küzdelemben az Év Vadvirága 2018-as címet a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) nyerte el. A szavazás során végig tartotta első helyét a szintén rengeteg szavazatot kapó fehér tündérrózsa (35%) és az apró nőszirom (29%) előtt.
tovább>>

Pofon Tarlósnak a Római-parti mobilgát újratervezése

2018.01.08.

Érvénytelennek találta a Római-parti mobilgát tervezési munkálatainak közbeszerzés nélküli odaítélését a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). A testület nem csupán 2,5 millió forintos bírság kivetésével reagált a tender-trükkre – ahogyan azt a Tarlós-féle városvezetés előzetesen feltételezte –, hanem a tőle telhető legsúlyosabb lépéssel is: pert indít a tervezési szerződés érvénytelenítése érdekében, amivel voltaképpen visszaküldi a startvonalra az egész tervezési-engedélyezési folyamatot.
tovább>>

A felmelegedés visszafogja a hazai gabona termésátlagait

2018.01.08.

Két magyar kutató elemzése szerint a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek jelentős szerepük van abban, hogy stagnálnak az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagai Magyarországon és a régióban - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
tovább>>

Módosult a lakossági kamattámogatott energetikai hitelprogram feltételrendszere

2018.01.08.

Az eddigi 2 millió forintról 5 millióra emelték azt a határt, amely alatt még nem kell a felvett hitelre ingatlanfedezetet bevonni a lakossági energiahatékonysági pályázatnál, sőt most már más ingatlant is elfogadnak fedezetként, mint amelyen a beruházás megvalósul. Az egész ország területén elérhető pályázat vonzerejét számos további, a lakosság számára kedvező módosítás is növeli.
tovább>>

Programajánló

A biokert tervezés szempontjai (tájolás, vetésforgó, növénytársítás)

2018.01.16.

Miskolc, Kossuth utca 13.

tovább>>

IV. Gyurgyalag Műhely - Előadások a Kisközösségi Programról

2018.01.26.

Bp. XI. Pázmány sétány 1/a

tovább>>

Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?

2018.02.06.

Budapest

tovább>>

Zöld szervezetek 2018. évi Országos Találkozója

2018.04.12.

Kalotaszentkirály – Zentelke

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Nevezz a 2018-as gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

2017.11.15.

tovább>>

Hulladékszobrokkal a biodiverzitásért - 2018-as Trash Art Magyarország pályázat

2017.11.15.

országos pályázat

tovább>>

26. Magyar Innovációs Nagydíj és Környezetvédelmi Innovációs Díj

2017.11.23.

országos pályázat

tovább>>

Lehoczky János -díj 2018

2018.01.02.

országos pályázat/jelölés

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Világíts rá! pályázat indító sajtótájékoztató

2018.01.17.

Néhányan ma még szinte automatikus mozdulattal dobják a működésképtelen, elromlott lámpákat a szemetesbe. Azt már lassan megtanuljuk, hogy a műanyag palackokat és a papírt külön gyűjtsük, de a fényforrásoknak nem mindig találjuk a helyét. Pedig 14 ezer helyen 20 ezer gyűjtő áll rendelkezésünkre.

tovább>>

Mentsük meg a Rondót és a Városligetet!

2018.01.20.

2017 decemberében új fejezetéhez érkezett a Városliget pusztításán „munkálkodó” Liget Projekt: a park egyik legértékesebb területét, a Rondót és környékét zárták le az ide tervezett Néprajzi Múzeum előkészítői munkái miatt.

tovább>>

Egymásból építkezünk – Polgári aktivizmus az Európai Unióban

2018.01.23.

A Transparency International Magyarország és a Reflex Környezetvédő Egyesület tisztelettel meghívja Önt „Egymásból építkezünk – Polgári aktivizmus az Európai Unióban” című rendezvényére. A győri Kristály Étterembe.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.