greenfo info 2018/3 - 2018.01.21.

A greenfo.hu 17 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.700 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat
Jelenleg 11336 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9091 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.

Hírek

Világíts rá!

2018.01.21.

Világíts rá! címmel új tehetségkutató indul. A Világítástechnikai Társaság által életre hívott verseny keretében 1 hónapon át keresik az ország legjobb rajzolóját, videó készítőjét és versíróját. A pályázat keretében nevezőknek arra kell felhívni a lakosság figyelmét, hogy a működésképtelen lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek. Tehát a pályaműveknek lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell fókuszálniuk.
tovább>>

A magyarok túlnyomó többségének nem kell Paks II

2018.01.21.

4 évvel a Paks II megépítéséről szóló magyar–orosz államközi szerződés aláírása után a magyar lakosság nagy többsége, 61 százaléka továbbra is ellenzi a paksi atomerőmű bővítési projektjét, főként a projekt veszélyessége miatt – derül ki a Greenpeace Magyarország országos reprezentatív közvélemény-kutatásából.
tovább>>

Sorra nyírják ki az ingyenes budapesti P+R parkolókat

2018.01.21.

Százával tűnnek el az olcsó P+R parkolók Budapesten, a kerületek egymással vetélkednek az ingyenes lehetőségek megszüntetésében - írta a Népszava.
tovább>>

Beindult az első légszűrő giga kémény

2018.01.21.

Kína legújabban bekapcsolt 100 méter magas légtisztító tornya olyan nagy teljesítményű, hogy a mérések szerint szinte azonnal csökkent a szmog koncentrációja a városban, amikor üzembe helyezték. A végső tervek szerint még ennél is nagyobb lehet az építmény. Egyre drágább az élhető környezetet fenntartani.
tovább>>

Dobogós rekord hőség az óceánokban

2018.01.20.

A víz melegedése tágulással is jár, és 2017-ben ez önmagában 1,7 milliméterrel járulhatott hozzá az óceánszint növekedéséhez. De a felmelegedés miatt csökken a víz oxigénszintje is, emiatt fehérednek ki és pusztulnak el a korallok, és olvad el a sarkvidéki jégtakaró.
tovább>>

Kiskapu az új génmódosított szervezeteknek?

2018.01.19.

Az Európai Bíróság tegnap jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket. Európa szerte vita bontakozik ki az ún. “új nemesítési technológiákról”, amelyet egyes kutatók, mezőgazdasági vállalatok szeretnének kivonni a génmódosítási eljárások szigorúbb engedélyezési köréből. A VILÁG BIOGAZDÁI ELUTASÍTJÁK AZ ÚJ GMO-KAT
tovább>>

Energiazabáló és környezetszennyező a mikrohullámú sütő

2018.01.18.

Az EU-ban a mikrohullámú sütők olyan károsak, mint hétmillió autó. Kb. 8 éves életciklusa alatt egy mikrosütő annyi energiát fogyaszt, mint amennyit 7 ledes izzó fogyasztana 9 év alatt. Amúgy a mikrók működési idejük 90 %-át készenléti módban töltik.
tovább>>

A Greenpeace feketelistáján a Paks II-t építő Roszatom is

2018.01.18.

Svájci Greenpeace-aktivisták egy 6 méteres Igazság-szobrot lepleztek le ma s közelgő Világgazdasági Fórum helyszínéül szolgáló Davos város szélén. A környezetvédő szervezet közzétette az "Igazságot az embereknek és a bolygónak" című új jelentését amelyben a nemzetközi színtéren tevékenykedő óriásvállalatok környezetvédelmi és emberi jogi visszaéléseit tárja föl, és javaslatokat tesz ezek visszaszorítására.
tovább>>

Vége a norvég szőrmegyártásnak

2018.01.17.

2025-ig felszámolják az állati szőrmék gyártását Norvégiában – döntötte el az Erna Solberg miniszterelnök asszony vezette hárompárti koalíció. Norvégia az első skandináv ország, ahol vége az állatvédő szervezetek által sokat bírált szőrmegyártásnak, a mostani döntés mögött pedig politikai okok húzódnak meg.
tovább>>

Tízmilliárdokba kerülhet az elhanyagolt Duna kitakarítása

2018.01.17.

A rendszerváltás egyik nagy vesztese a dunai áruszállítás volt Magyarországon, az egyre elhanyagoltabb folyón feleannyi árut szállítanak, mint a ‘80-as években. A folyami áruszállítás hiába környezetbarátabb és olcsóbb a közútinál, a Duna elhanyagoltsága és szabályozatlansága miatt évente mindössze kétszáz nap hajózható biztosan maximális kapacitással.
tovább>>

Politikáról a Római-part ürügyén

2018.01.17.

"Amikor tehát valamiért felemelem a szavam, azt nehéz szívvel és izzadó tenyérrel, esetenként belső remegéssel teszem. No meg azzal a belső kényszerrel, hogy nem hallgathatok." - Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöke írása.
tovább>>

Újra szabadon Hans és Kurszán, a két felgyógyult parlagi sas

2018.01.16.

2017 nyarán és őszén Ausztriából és a Hevesi-síkról három sérült parlagi sas került a jászberényi Sasközpontba, közülük kettőt a sikeres gyógykezelésüket követően az elmúlt hétvégén engedtek vissza a természetbe. A madarak sorsát a hátukra szerelt jeladók segítségével követik nyomon a szakemberek.
tovább>>

Európa erdeinek fele eltűnt

2018.01.16.

Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt – állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói.
tovább>>

Csak újrahasznosítható műanyag-csomagolás maradhatna 2030-ra Európában

2018.01.16.

Minden műanyag-csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie 2030-ra az Európai Unióban, emellett csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok felhasználását az Európai Bizottság (EB) ma bemutatott stratégiája értelmében.
tovább>>

Milliárdos triatlonközpontot épít a Lupa-tónál Orbán fogorvosa

2018.01.16.

Milliárdos betonberuházás a "világhírű" :) magyar triatlonsportnak. A triatlon szövetség elnöke éppen az Orbán fogorvosaként ismert Bátorfi Béla. A Lupa-tó harmada egy évvel ezelőtt került Gerendai Károly tulajdonába, aki luxusstrandot indított.
tovább>>

Borúlátó a kiszivárgott ENSZ klímajelentés

2018.01.15.

Csak matematikai esély van arra, hogy a világ elérje a párizsi klímaegyezmény legfontosabb célját, a globális felmelegedés mértékének 1,5 fok alatt tartását – derül ki az ENSZ Világklímatanácsának egy ma kiszivárgott belső jelentéséből. Ha így folytatjuk, nem hogy 2100-ra, de már 2040-re elérjük az 1,5 fokos növekedést, ami a sarki jég rendszeres olvadását és százmilliók elszegényedését/elvándorlását fogja okozni.
tovább>>

Kisokos a Múzeumkert körüli vitákhoz

2018.01.15.

Nemrég írtunk róla, hogy látványosan elkezdődött a Múzeumkert nagy rekonstrukciója: a beteg, balesetveszélyes fákat kivágták - melyek jogosságát az egy éve megtörtént szakszerű vizsgálatok igazolták. A csak ezt látó kommentelők megkongatták a vészharangot. Nem csak nekik érdemes elolvasni Bardóczi Sándor tájépítész gondolatait.
tovább>>

Programajánló

Kettesben: Páll-Gergely Barna zoológus, csigakutató

2018.01.22.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Lemming A messzi észak aprócska ura

2018.01.25.

Hortobágy

tovább>>

ÖkoKör Kamra csoportvezető képzés

2018.01.26.

Budapest

tovább>>

IV. Gyurgyalag Műhely - Előadások a Kisközösségi Programról

2018.01.26.

Bp. XI. Pázmány sétány 1/a

tovább>>

Legyél válogatós! Ingyenes zöld társasjáték iskoláknak- bemutató pedagógusoknak

2018.02.01.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Nevezz a 2018-as gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

2017.11.15.

tovább>>

Hulladékszobrokkal a biodiverzitásért - 2018-as Trash Art Magyarország pályázat

2017.11.15.

országos pályázat

tovább>>

Lehoczky János -díj 2018

2018.01.02.

országos pályázat/jelölés

tovább>>

A Kiskunsági Nemzeti Park programjai 2018

2018.01.12.

Kiskunsági Nemzeti Park

tovább>>

A Körös-Maros Nemzeti Park programjai 2018

2018.01.15.

Körös-Maros Nemzeti Park

tovább>>

Zöldgömb: Génmódosítás vagy génszerkesztés?

2018.01.20.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Paks 2 nemzetközi sajtótájékoztató

2018.01.22.

Jávor Benedek, a Greenpeace, és a GLOBAL 2000 bécsi sajtótájékoztatója: Atom támogatások Paks II

tovább>>

Egymásból építkezünk – Polgári aktivizmus az Európai Unióban

2018.01.23.

A Transparency International Magyarország és a Reflex Környezetvédő Egyesület tisztelettel meghívja Önt „Egymásból építkezünk – Polgári aktivizmus az Európai Unióban” című rendezvényére. A győri Kristály Étterembe.

tovább>>

Az erdei, a kerékpáros és a vízi vándortáborok 2018-as programjának indító sajtótájékoztatója

2018.01.23.

A sikeres tesztév után 2018-ban ismét elindulnak a vízi és erdei vándortáborok, sőt újdonságként megnyílnak a kerékpáros útvonalak is. A januárban induló jelentkezés részleteit és a vándortábor programot bemutatják:

tovább>>

Zsila Sándor fotókiállításának megnyitója

2018.01.25.

A Magyar Természettudományi Múzeum tisztelettel meghívja Önt Zsila Sándor: „Boldog órák szép emlékeképen...” című fotókiállításának megnyitójára 2018. január 25-én 17.30 órakor.

tovább>>

Legyél válogatós! környezetvédelmi projekt sajtótájékoztató

2018.02.01.

A Zöld Kör környezetvédő közhasznú egyesület „Legyél Válogatós!” elnevezéssel a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismereteit elmélyítő társasjátékot állított össze, amelyet workshopok alkalmával kíván ingyenesen eljuttatni oktatási intézményeknek, hogy játékos formában segítsék a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos helyes attitűdjeinek, illetve jó gyakorlatának alakítását.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.