greenfo info 2018/4 - 2018.01.28.

A greenfo.hu 17 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.700 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat
Jelenleg 11352 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9096 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.

Hírek

Tömeges majomszökés miatt evakuáltak egy párizsi állatkertet

2018.01.28.

A rendőrség is a helyszínre vonult, 3 ember altatólövedékkel felszerelkezve érkezett Vincennes állatkertbe, ahonnan megszökött 52 pávián.
tovább>>

Legyél válogatós! Ingyenes zöld társasjáték iskoláknak

2018.01.28.

Műanyag és fém a sárga, üveg megy a zöld kukába! Kék színűbe papírt dobok, mert én válogatós vagyok! A tipikusan mai mondóka a hajdúsági Zöld Kör leleménye. Ingyenes társasjáték Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményeinek.
tovább>>

Legyen március 10. a Beporzók napja!

2018.01.27.

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók. Az eszünk, a szemünk, fülünk, orrunk, nyelvünk, szívünk is diktálhatja, hogy a beporzókra figyeljünk, mert nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó életünk a Földön.
tovább>>

Április 12 lesz várhatóan a Day Zero, amikor Fokváros kiszárad

2018.01.27.

Dél-Afrika délnyugati területein tombol a nyár és a vízhiány, ami különösen érzékenyen érinti Fokvárost. Amennyiben a városban nem vezetnek be valamiféle vízkorlátozást, a csapokat 2018 április 12-én el kell zárni, Fokváros ugyanis ki fog fogyni a vízből – az első nagyvárosként a világon. Fokvárosi magánbeszámoló a vízhelyzetről.
tovább>>

Lejárt a pálmaolaj aranykora?

2018.01.27.

Az Európai Unió úgy döntött, hogy 2021-re betiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását. Az olajat termelő országok „mezőgazdasági apartheidnek” bélyegzik a döntést, mert szerintük az unió irigységből és rasszizmusból akarja ellehetetleníteni a trópusokon egész országokat eltartó iparágat. Az EU viszont éppen a termelő országokban véghezvitt felelőtlen környezetrombolással indokolja a döntést. A pálmaolaj ugyanis – noha nem is olyan régen még a klímaváltozás ellenszereként ünnepelték – az utóbbi évek legsúlyosabb ökológiai krízisét idézte elő.
tovább>>

Uniós figyelmeztetést kaptunk a gyilkos légszennyezettség miatt

2018.01.27.

Beidézték Brüsszelbe az EU legrosszabb légszennyezettségi adatait produkáló tagországok - köztük Magyarország - környezetvédelmi minisztereit, ahol a tárcavezetőknek várhatóan néhány kemény kérdésre is választ kell adniuk.
tovább>>

Felhívás civilekhez - most rajtunk, holnap rajtatok a sor

2018.01.26.

Kedves zöldek! Bizonyára hozzátok is eljutott már a hír, hogy január közepén a kormány nyilvánosságra hozott egy három részből álló törvénycsomag-tervet, „Stop Soros” néven. Mi – a Civilizáció kampányban részt vevő szervezetek – azért fordulunk most hozzátok, hogy felhívjuk a figyelmeteket e tervezet következményeire és hatásaira, és támogatásotokat kérjük a hazug, önkényes és kártékony javaslat visszavonása érdekében.
tovább>>

Most higannyal szennyezett a Nyitra folyó

2018.01.26.

A Greenpeace alkalmazottai decemberben 3 napon keresztül gyűjtötték a vízmintákat a Nyitra folyóból, mely Komáromnál folyik a Dunába. Ahogy másfél éve, most is több veszélyes anyag átlagon felüli koncentrációját mutatták ki. A Duna szennyezése és védelme nem ismer határokat.
tovább>>

Made In China: a legnagyobb napelemgyártók 2017-ben

2018.01.26.

Már csak kínai gyártók vannak az első tízben. A Hanwha Q-Cells az egyetlen, ami tulajdonosi szerkezete miatt koreainak számolható, de az ő gyártásuk nagy része is Kínában van. Kiesett a top 10-ből az utolsó amerikai, a First Solar is.
tovább>>

Visszatért a farkas a Börzsönybe?

2018.01.25.

Darányi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre számolt be egy nem mindennapi felfedezésről. Január 24-én reggel éppen egy másik, ritkán látott nagyragadozó, a hiúz nyomait kereste a friss hóban, amikor egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes.
tovább>>

Nocsak! A drága áram miatt az oroszok jegelik két atomerőművüket

2018.01.25.

A Kommerszant orosz lap szerint az energiaügyi minisztérium döntése alapján elhalasztják két új atomerőmű munkába állítását. A Novovoronyezs 2 és a Leningrad 2 nevű blokkok közül az előbbit 2019 helyett inkább 2020-ban, utóbbit pedig 2020 helyett inkább 2022-ben adnák át. Mindkettőt a Roszatom, a paksi bővítéssel megbízott orosz állami cég építi. Orbánék nem tanulnak még az oroszoktól sem.
tovább>>

Dolly után itt a klónozott majmok

2018.01.24.

Ahogy anno Dolly, a világ első, testi sejtből klónozott emlőse is világra jött, ugyanúgy sikerült makákókat klónozniuk kínai tudósoknak, a világon elsőként. A Kínai Tudományos Akadémia sanghaji idegtudományi intézetében tavaly év végén született Csung Csung és Hua Hua. Majd idén januárban egy harmadik klón is világra jött, a tervek szerint az év során több egyed is érkezik még.
tovább>>

Ebben jó az uniós átlag alatt lenni

2018.01.24.

Egy magyar átlagosan évente 379 kiló szemetet termel, vagyis naponta több mint egy kilónyit – derül ki az Eurostat összesítéséből. Ezzel jócskán a 480 kilós EU-átlag alatt van Magyarország, ráadásul a korábbi évekhez képest is csökkent a megtermelt szemétmennyiség.
tovább>>

Orbánék görcsösen ragaszkodnak az oroszok paksi beruházásához

2018.01.24.

Ausztria tiltakozása ellenére a korábban meghatározott ütemterv szerint, februárban megkezdődik a paksi atomerőmű két új blokkjának építése - erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva.
tovább>>

Desiree halálesete derített fényt egy óriási mérgezési hullámra

2018.01.23.

A „Desiree” névre keresztelt fiatal parlagi sast 2018.01.08-án elpusztulva találták Szerbiában, Apatin közelében. A fiatal jeladós parlagi sas 2017. június 22-én hagyta el a fészket Burgenlandban, Ausztria legkeletibb tartományában. Csupán hat hónap és összesen több mint 4200 km megtétele után a jeladója „elhallgatott”.
tovább>>

Drámai módon nő a világ egyenlőtlensége

2018.01.23.

Az idei davosi Világgazdasági Fórumra is sokkoló adatokkal készült a Oxfam brit segélyszervezet. A világon tavaly megtermelt vagyon 82 %-a a Föld lakosságának leggazdagabb 1 %-ához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el az Oxfam tegnap publikált jelentése szerint.
tovább>>

Kitiltották a vadállatos cirkuszokat Írországból

2018.01.23.

Nincs többé oroszlán, elefánt vagy zebra. 2018. január.1-től kitiltották a vadállatokkal dolgozó cirkuszokat Írországból.
tovább>>

Politika a talpfákon

2018.01.23.

Csöbörből vödörbe - a baloldal tíz éve bezárta, de a jobboldalnak sem akaródzik újranyitni a csak veszteségesen üzemeltethető pályaszakaszokat. Racionalitás helyett ideológia -mellékvágányon a szárnyvonalak.
tovább>>

Ausztria az Európai Bírósághoz fordul a paksi bővítés miatt

2018.01.22.

Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen – jelentette be ma az osztrák környezetvédelmi minisztérium.
tovább>>

Programajánló

Kettesben: Szabó Gábor környezetvédelmi újságíró

2018.01.29.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Legyél válogatós! Ingyenes zöld társasjáték iskoláknak- bemutató pedagógusoknak

2018.02.01.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza

tovább>>

Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?

2018.02.06.

Budapest

tovább>>

Világítástechnikai Társaság IX. LED Konferenciája

2018.02.06.

LURDY Konferencia- és Rendezvényközpont

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Nevezz a 2018-as gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

2017.11.15.

tovább>>

Hulladékszobrokkal a biodiverzitásért - 2018-as Trash Art Magyarország pályázat

2017.11.15.

országos pályázat

tovább>>

26. Magyar Innovációs Nagydíj és Környezetvédelmi Innovációs Díj

2017.11.23.

országos pályázat

tovább>>

Lehoczky János -díj 2018

2018.01.02.

országos pályázat/jelölés

tovább>>

Fiatalok Az Európai Erdőkben – 2018

2018.01.27.

országos/nemzetközi pályázat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Legyél válogatós! környezetvédelmi projekt sajtótájékoztató

2018.02.01.

A Zöld Kör környezetvédő közhasznú egyesület „Legyél Válogatós!” elnevezéssel a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismereteit elmélyítő társasjátékot állított össze, amelyet workshopok alkalmával kíván ingyenesen eljuttatni oktatási intézményeknek, hogy játékos formában segítsék a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos helyes attitűdjeinek, illetve jó gyakorlatának alakítását.

tovább>>

eCentral projekt - Energiahatékony középületek Közép Európában

2018.02.01.

Az Energiaklub és Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata részvételével három és fél éven át tartó projekt indult el, mely abban támogatja a helyi önkormányzatokat, hogy meg tudják valósítani és ki tudják használni a Magyarországon 2019-ben életbe lépő, közel nulla energiaigényre vonatkozó épületenergetikai előírásokat (nZEB).

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.