greenfo info 2018/5 - 2018.02.04.

A greenfo.hu 17 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.700 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat
Jelenleg 11379 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 9103 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.

Hírek

Ne maradj le a Facebookon sem a Greenfo híreiről!

2018.02.03.

Megmutatjuk, miként állítsa be, hogy elsőként jelenjenek meg üzenőfalán a Greenfo legfrissebb hírei!
tovább>>

Nem lehet környezetvédelmi tanácsadó Trump klímaszkeptikus jelöltje

2018.02.04.

Mégsem lehet Donald Trump környezetvédelmi főtanácsadója a klímaváltozást tagadó Kathleen Hartnett White. Trump még tavaly októberben jelentette be, hogy Turnert jelöli a Környezetminőségi Tanács élére.
tovább>>

Tea – hova tegyem a használt filtert?

2018.02.04.

„A teát egyenesen a fazékba kell helyezni. Se szűrőkkel, se zsákokkal, se semmi mással nem szabad bebörtönözni a teát.” -írta George Orwell 1946-ban. Manapság így lehetne elkerülni, hogy műanyag kerüljön a teafilterből a komposztba. Nagy-Britanniában napi 165 millió tasak kerül a hulladékáramba.
tovább>>

Válogatós pedagógusok Debrecenben

2018.02.04.

Mi a különbség a szemét és a hulladék között? Miért fontos az, hogy anyagfajták szerint külön gyűjtsd a hulladékot és ne a szemetesbe dobáld? Szerinted mi lesz a szemét sorsa, miután a kukásautó elszállítja? És az újrahasznosítható hulladékkal mi lesz?
tovább>>

Újabb ciánszennyezés fenyeget Erdélyben

2018.02.03.

Újabb erdélyi ciánszennyezés veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki Tőkés László néppárti EP-képviselő: eszerint egy kanadai cég a Hunyad megyei Felsőcsertésen (Certejul de Sus) készül ciántechnológiával aranyat és ezüstöt bányászni, ám nem biztosította a szükséges pénzügyi garanciát.
tovább>>

Remény-teli ügy? – eldőlhet a sasmérgezők sorsa

2018.02.03.

A „Remény” nevű parlagi sas folytatásos történetének újabb fejezetéhez értünk. A madár pusztulását okozó feltételezett elkövetők természetkárosítás és állatkínzás, valamint méreggel való visszaélés miatt állnak bíróság előtt. Az elhúzódó tárgyalássorozat végére kerülhet pont február 5-én, Kecskeméten.
tovább>>

Belehúz a szlovák természetvédelem

2018.02.02.

"Új energiát viszünk a természetvédelembe" - mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter, aki február 1-től Martin Lakandát nevezte ki a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal élére. Nem hátrány, ha egy országnak van működőképes zöld államapparátusa.
tovább>>

Veszélyben éltető vizeink

2018.02.02.

21 éve ünnepeljük február 2-án a Vizesélőhelyek Világnapját. De mit is jelent ez pontosan, és miért olyan fontosak ezek a területek? A WWF adatai szerint a vizesélőhelyek közel 90 %-a eltűnt. A folyók és a vizesélőhelyek megmaradt területei pedig hazánkban is veszélyben vannak, melynek következtében már számos egykor gyakori faj eltűnt - többek között a pelikán és a viza. Mit tehetünk?
tovább>>

Ezer új elektromos töltőállomás Bécsben

2018.02.01.

A bécsi energiaszolgáltató vállalat, a Wien Energie megkezdte a nyilvános elektromos töltőhálózat kiépítését az osztrák fővárosban. 2020 végéig ezer új töltőállomást létesítenek Bécsben. A bécsi lakosság mintegy kétmillió euróval járult hozzá a mobilitási fejlesztéshez.
tovább>>

Íme a kibővült 2018. évi Országos Sasleltár

2018.02.01.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 15. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok számlálását. Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében idén először a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így most először készült el a Kárpát-medence téli „sastérképe”.
tovább>>

Öngyilkosság az atomenergia

2018.01.31.

Bombahír! A radioaktív hulladékok elhelyezése műszakilag megoldatlan, mondta ki múlt heti döntésében a svéd bíróság.
tovább>>

Nagy fogás: 870 medvetalp és 4 szibériai tigris maradványa

2018.01.31.

Egy tonna medvetalpat, tigrisek maradványait, békák és szarvasok nemi szervét találták az orosz Távol-Keleten őrizetbe vett csempészeknél, akik zsákmányukkal Kínába tartottak – közölte egy állatvédő szervezet.
tovább>>

Orbánt Greenpeace-tüntetés várta Bécsben

2018.01.30.

Greenpeace-aktivisták az osztrák Szövetségi Kancellári Hivatal előtt „atomjeles” hordókból építettek 4 méteres piramist. Az eseménnyel a Greenpeace Ausztria azt üzeni a Bécsbe látogató magyar kormányfőnek: állítsa le az osztrák lakosságra is veszélyt jelentő kockázatos, drága és felesleges Paks II beruházást.
tovább>>

Nem garantálja Paks II. földrengésbiztonságát az elvégzett földtani kutatás

2018.01.30.

A Paks II. projektcég a közelmúltban 8 milliárd forintot költött egy földtani kutatásra, hogy bebizonyítsa: bár valóban vannak aktív tektonikus törésvonalak azon a területen, ahová az új paksi blokkokat építenék, ezek a létesítményre nem jelentenek veszélyt. Gerner Péter geológus nemrégiben az Átlátszón megjelent tanulmányában figyelmeztetett, hogy ezzel a kutatással több komoly szakmai probléma is van, emiatt pedig egyelőre nem lehet megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy a területre lehet-e atomerőművet engedélyezni.
tovább>>

Félig napenergiára vált a génbank

2018.01.30.

Évente kb. 270 MWh elektromos energiát termelnek majd a napelemes kiserőművek Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központban. E zöld forrásból áramszükségletük jelentős részét fedezik. Ez a beruházás is az Európai Unió támogatásával valósult meg.
tovább>>

Gázos majom- és emberkísérletek

2018.01.29.

A német kormány elítéli a dízelüzemű autók kipufogógázával majmokon és embereken végzett kísérleteket, és a történtek azonnali kivizsgálását követeli.
tovább>>

Az FM-államtitkár férjének cége a hortobágyi bajnok

2018.01.29.

Sorra nyeri a megbízásokat a Földművelési Minisztérium felügyelete alá tartozó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól az FM-államtitkár férjének cége. Az államigazgatásban furcsa karrierívvel kikötött Szele-Király Andrea házastársa, Király József Jászkeszeg Kikötő Kft. nevű, eredetileg informatikai munkákra létrehozott vállalkozása ősszel szélesítette profilját építőipari tevékenységi körökkel, de nem kellett sokáig várnia az első állami megrendelésre, és azóta is jól megy a szekér.
tovább>>

Földrengéseket miatt betiltják a kitermelést Európa egyik legnagyobb gázmezőjén

2018.01.28.

A groningeni gázmező annak 1959-es felfedezése idején a világ legnagyobb gázmezőjének számított, de Európában ma is a legnagyobb földgáz-lelőhelyek között van. Viszont a kitermelés miatt az 1990-es évek óta egyre több földrengés rázza meg a területet, a helyieknek rengeteg kárt okozva. A holland kormány 2015 óta korlátozza is a kitermelést, és a január eleji földmozgás után eldöntötték, hogy 2022-től teljesen betiltják a tevékenységet.
tovább>>

Programajánló

Zöldgömb - Civil célpontok

2018.02.03.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Kettesben: Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa 2. rész

2018.02.05.

Lánchíd Rádió

tovább>>

Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?

2018.02.06.

Budapest

tovább>>

I. Ökopszichológiai Filmklub - A föld sója (2014) + beszélgetés

2018.02.06.

Art+Cinema 1073 Bp., Erzsébet krt.39.

tovább>>

Környezetvédelmi bevallások előtti szakmai nap

2018.02.06.

Budapest Seregély utca 6

tovább>>

Világítástechnikai Társaság IX. LED Konferenciája

2018.02.06.

LURDY Konferencia- és Rendezvényközpont

tovább>>

Lenne itt egy világvége… (vagy mégis van kiút?)

2018.02.08.

ELTE lágymányosi campus Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a

tovább>>

Madártani és élőhely kezelési akciónap 2018

2018.02.10.

Tétényi fennsík

tovább>>

A szép kertek, egészséges zöldségek-gyümölcsök termesztésének fortélyai

2018.02.10.

Budapest

tovább>>

e-Figyelő országos környezeti nevelési vetélkedő középiskolásoknak

2018.02.12.

első 3 forduló: elektronikus, döntő: élő, Budapesten

tovább>>

Gazdaság - Igazságosság – Környezet konferencia

2018.02.13.

Budapest V. ker. Nádor utca 22.

tovább>>

NuHu Bagoly Klub Pedagógusoknak és környezeti nevelőknek a hulladékcsökkentésről

2018.02.14.

Humusz Ház 1111 Budapest, Saru utca 11

tovább>>

Faápolók szemináriuma

2018.02.14.

Bükfürdő

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Gyümölcsös ültetvények összeírását bemutató sajtóesemény

2018.02.06.

Hogyan változott az ország gyümölcstermesztő területeinek nagysága? Melyek a leggyakrabban termesztett gyümölcsfajták Magyarországon? Mi jellemzi a gazdálkodókat és az általuk irányított gazdaságokat?

tovább>>

FFB: területrendezési tervéről szóló törvényjavaslat

2018.02.07.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országgyűlés Irodaháza V. emelet 532. számú tanácstermében 2018. február 7-én (szerda) 10.00 órakor ülést tart.

tovább>>

Mit tudunk a társadalom felső tíz százalékáról Magyarországon?

2018.02.14.

Az Eötvös Csoport tisztelettel meghívja Önt a „Mit tudunk a társadalom felső tíz százalékáról Magyarországon?” című, a Társadalmi Reflexió Intézettel együttműködésben szervezett rendezvényére.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 120.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.