greenfo info 2018/26 - 2018.07.01.

TISZTELT OLVASÓNK! A greenfo info hírlevelet vasárnaponként küldjük szét, melyben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Célközönségünket ezen keresztül hatékonyan érhetik el. Hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez számítunk olvasóink segítségére. A kis támogatás is nagy segítség!  Ha tetszik a munkánk, támogassa mondjuk havi egy mozijegy (2000 Ft.), vagy akár két korsó sör árával (1000 Ft)! Részletek itt >>> .  Az utolsó 15 hírlevelünk honlapunkon itt elérhető.

Hírek

Az OECD kritikus zöld tükre az Orbán-kormánynak

2018.06.29.

Tegnap mutatta be Magyarország 3. környezetvédelmi teljesítményértékelését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A kétéves munkával összeállított országjelentés a megújuló energiák mellőzését, a környezeti demokrácia hiányát és a természetvédelem leépítését is kritizálja.
tovább>>

A divat ára nem lehet a Föld

2018.07.01.

A brit divatipar ökológiai lábnyomát vizsgálják a parlamenti képviselők, mellyel az egyre nagyobb fast fashion szektor széndioxid kibocsátását, az erőforrás felhasználását és a víz fogyasztásának a mértékét kívánják feltárni.
tovább>>

Júliusban szabadságra mennek a műanyagok

2018.07.01.

Hogy miért pont a PET palackot küldik egy hónapos szabadságra a civil szervezetek? A nyári melegben ez az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyag, ami utána jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzik.
tovább>>

Átadták a Justitia Regnorum Fundamentum 2018 díjakat

2018.07.01.

A Justitia Regnorum Fundamentum díjat az ombudsmanok 2007-ben alapították. A kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozzák annak elismeréseként, hogy a díjazott az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, vagy jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez.
tovább>>

A Duna mellékfolyóiban is találtak mikroműanyagot

2018.06.30.

A Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot annak a projektnek a keretében, amelynek célja, hogy megmérje Magyarország felszíni vizeinek mikroműanyag-tartalmát.
tovább>>

Mikor robban a megújulós energiatermelés?

2018.06.30.

Vajon lehet teljesen megújuló forrásokból fedezni a Föld energiaszükségletét? Egyes kutatók szerint ma már nem az a kérdés, hogy eljuthatunk ehhez a zöld célhoz, hanem, hogy mikor.
tovább>>

Hajnalban ütött rajta a GVH a miskolci kukakirályon

2018.06.29.

Hercsik István Észak-Magyarország egyik legbefolyásosabb üzletembere, a hulladékbiznisz Mészáros Lőrinceként is emlegetik, mégis kegyvesztetté válhatott a 24.hu szerint. Nem csak a közbeszerzések terén pártolt el tőle a szinte példátlan szerencséje, de már a Gazdasági Versenyhivatal is razziázott egy cégénél.
tovább>>

Orosz parancsra elsumákolnák a paksi beruházás adatait is

2018.06.29.

A paksi atomerőmű beruházás adatainak megismerését is korlátozhatja az a csomag, amit a tervek szerint az őszi ülésszakon tárgyal majd a parlament. Orosz kapcsolat: lojalitásért üzlet.
tovább>>

Megszivatták a lengyel gólyavédőket

2018.06.29.

750.000 forintnyi telefonszámlát csinált egy gólya, mert elvesztette a nyomkövetőt, amit valaki megtalált, és a benne lévő SIM kártyát használta is.
tovább>>

Méterekben mérhető visszalépésre figyelmeztet a jövő nemzedékek szószólója

2018.06.28.

Tavaly lekerült a napirendről, a kormány most ismét kezdeményezte, hogy engedély és bejelentés nélkül lehessen 80 méter mélységig kutat fúrni. A törvényjavaslat alkotmányos aggályokat vet föl, mert elfogadása esetén visszalépést jelentene a természeti erőforrások védelmének meglévő szintjétől.
tovább>>

Magyar klímakutató lett Al Gore tanácsadója

2018.06.28.

Öt év után ismét Európában tartja képzését az „Éghajlati Valóság” program. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében.
tovább>>

Bedőlt a legnagyobb párizsi e-autó megosztó

2018.06.28.

A francia Bolloré ipari-szolgáltató vállalat bejelentette, hogy beszünteti a rendkívül népszerű Autolib’ szolgáltatást, vagyis július végéig 4000 elektromos autó tűnik el Párizsból, és az agglomerációból. A versenytársak csak erre vártak.
tovább>>

Ne etessük a vízimadarakat!

2018.06.27.

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.
tovább>>

Brüsszel tehetetlenül nézi, hogy az Orbán-kormány másnak adja energiahatékonysági pénzét

2018.06.27.

Pénzügyi szankciós lehetőség hiányában Brüsszel nem tudta megakadályoznia magyar kormány tervét, hogy a lakosságnak szánt uniós energiahatékonysági támogatásokat inkább középületek modernizálására költik, melynek hasznát a lakosság helyett inkább a haverok érzik.
tovább>>

Rossz hír az atomhívőknek: a nap olcsóbb

2018.06.26.

Bekövetkezett az, amit a zöldenergia leghangosabb úttörői csak remélni mertek: a napenergia lett az egyik legolcsóbb energiaforrás, 8 év alatt mintegy 86 %-kal csökkent az ára. A szénenergia például kétszer költségesebb. Ezért is meggondolandó a paksi bővítés.
tovább>>

Intézményesített fideszes csongrádi földrablás - Ángyán József 7. jelentése

2018.06.26.

Lázár János édesapja, nagybátyja, unokatestvére és annak felesége: a család így együtt több mint 500 hektárt, a Csongrád megyében dobra vert állami földek 4,3 százalékát vihette. A nagy nyertesek között van még Besenczy Zoltán, Szarvas volt fideszes alpolgármestere és fia, illetve más helyi érdekű oligarchák. Ez derül ki egyebek mellett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár legújabb elemzéséből.
tovább>>

Sérti az egészséges környezethez való alkotmányos jogot a Red Bull légi parádé

2018.06.25.

Üdvözli a Levegő Munkacsoport, hogy Tarlós István Főpolgármester végre ígéretet tett: amíg ő a főpolgármester, nem lesz több Red Bull parádé. Igaz, közben kimosakodta magát. A polgármester a zajjal és zűrzavarral indokolta döntését, ám a szakértő Levegő Munkacsoport mindezt a brutális légszennyezéssel is kiegészíti.
tovább>>

Patkányméreg végzett a tojó uhuval

2018.06.25.

Idén új madárfaj került fel arra a szomorú listára, amely a Magyarországon bizonyítottan mérgezés által elpusztult madarak adatait tartalmazza. Kórbonctani, kórszövettani és toxikológiai vizsgálatok alapján most először bizonyosodott be a szakemberek régi sejtése, miszerint a hazai fészkelő uhukra az egyik legsúlyosabb veszélyt a különböző rágcsálóirtó szerek, patkánymérgek jelentik.
tovább>>

A kínai hulladékstopot mindenki durván megérzi

2018.06.25.

Kína hosszú évekig volt a világ szemetese, mielőtt 2018. január 1-től betiltotta a külföldi országok által újrahasznosításra küldött, nem ipari hulladék importját. 1988 óta a világ műanyag hulladékának – üdítős palackok, szatyrok, stb. – nagyjából a felét küldték Kínába, de a tiltás óta az országoknak maguknak kell gondoskodniuk a szemétről.
tovább>>

Programajánló

Climate-KIC Journey nyári egyetem

2018.07.02.

Európa

tovább>>

Fűszerek- és gyógynövények gyakorlati bemutató

2018.07.03.

Kishantos

tovább>>

Nyílt Nap az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetben

2018.07.06.

Tihany Klebersberg Kunó út 3.

tovább>>

Hello Wood nyári egyetem 2018

2018.07.07.

Csóromfölde

tovább>>

Bivalyfesztivál 2018.

2018.07.07.

Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

tovább>>

XII. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokra

2018.07.07.

Bükkszentkereszt

tovább>>

Bivalyfesztivál 2018.

2018.07.07.

Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

tovább>>

Csobbanjon idén a legnagyobbat a WWF Nagy Ugrás!

2018.07.08.

országos verseny

tovább>>

Kerka - Mura vizimuri - jelentkezés 2018. július 13!

2018.07.14.

Kerkaszentkirály indulással

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Az én Afrikám - fotókiállítás megnyitó

2018.07.04.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Afrika Társaság (AHU) tisztelettel meghívja Önt  dr. Jakkel Anna: Az én Afrikám – Egy kecskeméti önkéntes orvos képei című fotókiállításának megnyitójára.

tovább>>

Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat bizottsági vitája

2018.07.04.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országgyűlés Irodaháza V. emelet 532. számú tanácstermében 2018. július 4-én (szerda) 9.00 órakor ülést tart.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

Jelenleg 11696 FACEBOOK követőnk van. A május végi GDPR átállás után ezt a hírlevelet  most 4073 címre küldjük ki. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.