greenfo info 2018/47 - 2018.11.25.

TISZTELT OLVASÓNK! A greenfo info hírlevelet vasárnaponként küldjük szét, melyben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Célközönségünket ezen keresztül hatékonyan érhetik el. Honlapunkat hamarosan megújítjuk  – amihez számítunk olvasóink segítségére. A kis támogatás is nagy segítség!  Ha tetszik a munkánk, támogassa mondjuk havi egy mozijegy (2000 Ft.), vagy akár két korsó sör árával (1000 Ft)! Részletek itt >>> .  Az utolsó 15 hírlevelünk honlapunkon itt elérhető.

Hírek

Interaktív tanösvény a Hármashatár-hegyen

2018.11.25.

A budapesti Hármashatár-hegy egykori újraerdősítését vezető Guckler Károly főerdőmesterről nevezték el a Pilisi Parkerdő Zrt. új tanösvényét. A héten átadott, 3,5 km. hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató interaktív táblák mellett két újonnan kiépített kilátópont is természetjárásra csábít.
tovább>>

David Attenborough fogja képviselni az emberek véleményét az ENSZ éghajlatváltozási tanácskozásán

2018.11.24.

David Attenborough fogja elfoglalni az "emberek székét" az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 24. ülésén, amelyet december 2. és 14 között tartanak a lengyelországi Katowicében - adta hírül a BBC News.
tovább>>

Így amortizálják a földrajz tudást is

2018.11.24.

Földrajzoktatás az új NAT-ban. A szakmai szervezetek javaslatai közül egyet sem fogadott el az Oktatás 2030 kutatócsoport. „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” Gróf Széchenyi István tudta ezt, Orbán Viktor elfelejtette. Tudás helyett testnevelés.
tovább>>

A Fehér Ház továbbra is klímaszkeptikus

2018.11.24.

A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra – állítja egy több amerikai minisztérium és kormányzati szervezet által készített jelentés. A Fehér Ház pontatlannak minősítette a tegnap nyilvánosságra hozott anyagot.
tovább>>

Pert indítottak a civilek a fővárosi légszennyezettség miatt

2018.11.24.

Bírósághoz fordult a Levegő Munkacsoport, mert álláspontja szerint Budapest és környékének levegőminőségi terve a jelenlegi formájában nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére.
tovább>>

Az Orbán közeli oligarchák folytatják a Balaton beépítését/tönkretételét

2018.11.24.

Bontják a balatonszemesi kempinget Mészárosék, luxusszálloda és villapark épül. A jegyző szerint nem adásvétellel szerezték meg a Balaton egyik legnagyobb és legkeresettebb kempingjét. A tulajdonos idén került be a 100 leggazdagabb magyar közé.
tovább>>

Békák leszünk a klímaváltozás forró levesében?

2018.11.24.

Beszélgessünk megint a klímaváltozásról, de most arról, hogy mit jelent ez a saját életünkben. A Mércén egy évvel ezelőtt megjelent, Migráció-apokalipszis 2050 című cikkben említést tettünk a közismert békáról az egyre melegedő levesben, ami kezdetben kellemes fürdőnek, később jacuzzinak tűnik, végül pedig felforralva valaki más vacsorájának bizonyul.
tovább>>

Az agrárminisztérium is kiállt a Csarna-völgyért

2018.11.23.

Semmilyen kisvasút építési beruházást nem támogat az agrárminisztérium a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben, írta a minisztérium közleményében.
tovább>>

Black Friday, avagy a hulladéktermelés napja

2018.11.23.

A Black Friday örült vásárlási kultusza ma már Magyarországra is begyűrözött, ami a fogyasztói társadalmunk legnagyobb hulladéktermelés napja. De miért is nevezzük így? A Fekete Péntek a Fehér Karácsony igazi arca, amikor elkezdik csúcsra járatni a bolygófogyasztást mint ünnepet. Pedig a legszebb ajándék az lenne a Földnek, ha nem vennénk semmit...
tovább>>

Légszenny – futurisztikus alkotás, valós veszély

2018.11.22.

Szerinted milyen lehet Peking, London vagy Új-Delhi utcáin sétálgatni? Útikönyvek elcsépelt szófordulata a „lélegzetelállító élmény”, ami azonban mára sajnos szó szerint valósággá vált: a Föld lakosságának több mint 90 százaléka lélegez nap mint nap szennyezett levegőt, ami évi 7 millió ember korai halálához vezet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Michael Pinsky brit művész érzékletes formában hívja fel a figyelmet erre a mindenkit érintő problémára.
tovább>>

Az éves csapadék fele12 nap alatt lezúdul a világra

2018.11.21.

Az évente mért globális csapadékmennyiség fele jelenleg mindössze 12 nap alatt esik le - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a század végére az esőzések és havazások eloszlása még aránytalanabbá válhat, melynek eredményeként az éves csapadékmennyiség fele 11 nap alatt fog leesni.
tovább>>

Ismét lelőttek egy bükki farkast

2018.11.21.

Csak most hozták nyilvánosságra, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa még október 8-án, Nagyvisnyó külterületén egy fiatal hím európai szürke farkas tetemére bukkant.
tovább>>

Brutális tigris-vágóhídra csaptak le Prágában

2018.11.21.

Még a sokat látott kommandósok is rosszul lettek attól a látványtól és bűztől, ami abban a prágai istállóban fogadta őket, ahol nagymacskákat tartottak, vágtak le, nyúztak és főztek meg egy orvkereskedő hálózat tagjai- írta a 444.hu.
tovább>>

A sok repülésért repül az ENSZ környezetvédelmi főnöke

2018.11.21.

Távozik posztjáról Erik Solheim, az ENSZ Környezetvédelmi Alapprogramjának (UNEP) igazgatója, akit az ENSZ főtitkára, a portugál, António Guterres kérte fel lemondásra.
tovább>>

Kedves Jani! – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetése az atomminiszternek

2018.11.21.

Egy hvg.hu birtokába került levélben figyelmeztette Mártha Imre volt MVM-vezér Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.
tovább>>

Higannyal mérgezik a perui esőerdőt

2018.11.21.

Hatalmas területű elsődleges, érintetlen esőerdő veszett oda az elmúlt 5 évben a kézi és kisüzemi aranybányászat miatt az Amazonas-medence Peruhoz tartozó részén – derült ki a Wake Forest Egyetem Amazóniai Tudományos és Innovációs Központjának új elemzéséből. Mérgező higannyal vonják ki az értékes fémet a talajból.
tovább>>

Nicsak! Lazúrcinegét figyeltek Magyarországon

2018.11.19.

2018. november 18-án vasárnap reggel, Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában, egy hazánkban eddig nem bizonyított madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg és fotózott le három madarász. Ezzel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma.
tovább>>

Betiltás szélén az állami kukaholding

2018.11.19.

Még mindig zajlik a vita a hulladékpénzek visszatartásával vádolt kukaholding és könyvvizsgálója között, így ma már a cég betiltása a tét. Seszták Miklós és a "Kocsmacég" Kik nyúlták le a 7 milliárdot?
tovább>>

Paksi végjáték

2018.11.19.

Nem kockáztatunk nagyot, ha leírjuk: a Roszatom által tervezett két atomreaktor soha nem fog felépülni Pakson.
tovább>>

Programajánló

A közlekedés légszennyezése

2018.11.26.

1051 Budapest, Nádor u 22.

tovább>>

Egészségünkért – Környezetünkért Humánorvosok, Állatorvosok, Növényorvosok II. Országos Fóruma

2018.11.29.

MTA Székház Díszterem

tovább>>

Regionális fenntarthatóság és erőforrás-gazdálkodás a negyedik ipari forradalom felé vezető úton

2018.11.29.

MTA Székház Kisterem

tovább>>

Olvadó jégmezők - a Klímabarátok és a Kalifa estje

2018.12.04.

MagNet Közösségi Ház Budapest 1062 Andrássy út 98

tovább>>

XXIII. KÖVET konferencia. Fókuszban: energiatakarékosság, megújuló energiák, erőforrás hatékonyság

2018.12.10.

Zalakaros Hotel Karos Spa Superior

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2019.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Forgó Morgó rajzpályázat gyerekeknek

2018.10.01.

országos pályázat

tovább>>

Magyar Innovációs Nagydíj 2018 pályázat

2018.11.25.

országos pályázat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Zöldre vált a maglódi Korzó - műanyagmentes ételudvar átadója

2018.11.26.

Már sokunk fejében megfordult a gondolat: miképpen tehetünk többet a környezetvédelemért a mindennapokban? Hogyan legyünk nem csak elveinkben, hanem tetteinkben is zöldebbek?

tovább>>

Kiemelt térségek területrendezési tervei és agrárszabályozási tárgyú törvényjavaslatok

2018.11.26.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országház főemelet 55. számú tanácstermében 2018. november 26-án (hétfő) 11.00 órakor
ülést tart.

tovább>>

Terítéken a burgonya – termőföldtől az asztalig

2018.11.29.

Honnan is ered a burgonya? Milyen fajtákat termesztenek hazánkban? És mit várnak a séfek a modern gasztronómiában a burgonyától? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adnak a Nébih Burgonya konferenciájának előadói.

tovább>>

FoodConf Élelmiszertudományi, -technológiai és Innovációs Konferencia

2018.11.30.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara tisztelettel meghívjaÖnt és Munkatársait a
FoodConf Nemzetközi Élelmiszertudományi, -Technológiai és Innovációs Konferenciára.

tovább>>

Földrablások a világban és magyar földvédelem

2018.11.30.

A konferencia célja Tanka Endre: Korunk földkérdése, létünk a tét. -  Földrablások a világban és magyar földvédelem – könyvének bemutatása, és ennek kapcsán egy rövid konferencián a két  téma körüljárása neves társelőadók által.

tovább>>

ZöldenJobb.mp4 kreatív REklámpályázat díjátadó eseménye

2018.11.30.

Már nem csak az ember, hanem a Föld a tét. Okos és lényeglátó reklámfilmekkel motiválnak cselekvésre a fiatalok.

tovább>>

A Városi fák és közművek kapcsolata

2018.12.04.

Közel fél éves munka terméke a segédlet, amely során gyakorlatilag az összes budapesti közműszereplővel és zöldfelület fenntartóval egyeztettünk. Beszimatoltunk közműárkokba, bebújtunk a pesterzsébeti közműalagútba, betekintettünk a Füvészkert fajtakísérleteibe, összehordtuk a külföldi tapasztalatokat, kerületenként bevilágítottunk az összes jogszabályi sarokba.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

Jelenleg 11989 FACEBOOK követőnk van. A május végi GDPR átállás után ezt a hírlevelet  most 4339 címre küldjük ki. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.