greenfo info 2018/48 - 2018.12.02.

TISZTELT OLVASÓNK! A greenfo info hírlevelet vasárnaponként küldjük szét, melyben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Célközönségünket ezen keresztül hatékonyan érhetik el. Honlapunkat hamarosan megújítjuk  – amihez számítunk olvasóink segítségére. A kis támogatás is nagy segítség!  Ha tetszik a munkánk, támogassa mondjuk havi egy mozijegy (2000 Ft.), vagy akár két korsó sör árával (1000 Ft)! Részletek itt >>> .  Az utolsó 15 hírlevelünk honlapunkon itt elérhető.

Hírek

0% CO₂ és 100% megújuló a válasz a klímaválságra

2018.12.02.

A Greenpeace Magyarország egy budapesti klímamenettel hívta fel a figyelmet arra,hogy sürgősen csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásunkat, és át kell állnunk a megújuló energiákra. Így még elkerülhetőek a klímaváltozás katasztrofális hatásai. Az eseményre a holnap Lengyelországban kezdődő COP24 ENSZ-klímakonferencia előtt két nappal került sor. A konferenciáról kiküldött tudósítónk naponta számol be itt a greenfon.
tovább>>

Eladja az állam Magyarország stratégiai gáztárolóját

2018.12.02.

A gáztárolót 2006-ban, egy komoly ukrán–orosz gázárvita során alatt rendelte meg Kóka János akkori gazdasági miniszter, most az MSZKSZ tulajdonába kerülhet, melynek vezérigazgatója Bártfai Béla, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje. Van igény eltitkolni az orosz - magyar hosszú távú gázszerződést.
tovább>>

Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is

2018.11.30.

Újabb szégyenlista: arcpirítóan kevés szemetet hasznosítanak újra a magyarok. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 %-át hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 %.
tovább>>

Turisztikai látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál

2018.11.30.

A Kis-Balaton a hazai természetvédelem emblematikus helye, ahol egy teljesen formabontó, mégis tájba illő, külső energiaforrást nem igénylő látogatóközpont kivitelezése kezdődik meg, földtakarással és növényekkel a tetején, napelem-parkkal, talajszondás fűtési rendszerrel - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a létesítmény tegnapi alapkőletételén Fenékpusztán.
tovább>>

A dolgozókat kirúgták, de elit irodaházba költözik az Agrárminisztérium

2018.11.30.

Az Orbán-kormány az agrártárca számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó ingatlancégtől bérel ki egy egész irodaházat az egyik legdrágább belvárosi részen. Nem árulták el, mennyi a közpénzből fizetett bérleti díj, ami így Schmidt Mária családjának, köztük Ungár Péter LMP-s képviselőnek hoz hasznot.
tovább>>

Feleződhet a szélenergia ára - kegyelemdöfés Paksnak?

2018.11.30.

Az Európai Unió által finanszírozott EcoSwing nevű projektnek köszönhetően közel 60 százalékkal lehet olcsóbb a szélturbinák előállítása, ez pedig a szélenergia árára is komoly hatást gyakorol majd. Még inkább vesztes(éges) lesz az atomenergia.
tovább>>

Újabb antizöld brazil lépés

2018.11.30.

Brazília visszavonta a mindössze két hónappal ezelőtt felajánlott meghívását, s mégsem látja vendégül jövőre a COP25 nemzetközi klímakonferenciát.
tovább>>

Sumákol az Agrárminisztérium

2018.11.29.

Leépített környezetvédelem: Székely László ombudsman utánanézett volna annak, hogy tényleg a környezetvédelmi főosztályokról rúgták-e ki az embereket az agrártárcánál, de a minisztérium válaszra sem méltatta.
tovább>>

Miért engedett a kormány a Csarna-völgyi kisvasútból

2018.11.28.

Nagy felháborodást váltott ki, hogy kisvasút épült volna a Börzsöny egyik legszebb részén, nem messze a Királyréttől, a Csarna-völgyben, a kormány azonban végül elállt eredeti szándékától a zöld tiltakozás miatt.
tovább>>

A kínaiak szép csendesen kivágják a szibériai erdőket

2018.11.27.

Pavol Paškov orosz blogger nyár elején a szibériai tajga félreeső vidékeire utazott, ahol az orosz vállalkozók túlzott erdőirtásaival kapcsolatos híreknek szeretett volna utánajárni. Meglepetésére azonban egyetlen orosz favágó vállalkozóval sem találkozott. „Szibériában egy hektárt bérbe venni és észrevétlenül kettőt kivágni mindennapos dolog“ A tajgából lassan pusztaság lesz.
tovább>>

Az ivóvizünket is tönkreteszi Orbán rezsicsökkentése

2018.11.27.

Állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű szolgáltatás több hazai kistérségben, majd mindenütt. Az ágazatot az állami beavatkozás, azaz a rezsicsökkentés juttatta idáig. Ezt a kormány is pontosan tudja, hisz a szolgáltatás válság felé sodródásáról épp a Századvég Gazdaságkutató Zrt. írt átfogó tanulmányt.
tovább>>

Vége a szénalapú energiának Magyarországon?

2018.11.27.

A szénalapú energiatermelés megszüntetését fontolgatja a kormány, mondta el Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára. Habár még nincs mögötte hivatalos kormánydöntés vagy stratégia, ezzel Magyarország lenne az első kelet-európai ország, mely elköteleződik a szén kivezetése mellett 2030-as céldátummal.
tovább>>

Közösségi tudománnyal a spanyol meztelencsiga nyomában

2018.11.27.

Akár 10 milliárdos kárt okozhat az egyik legagresszívebben terjedő konyhakerti jövevény. A spanyol meztelencsiga hazai elterjedéséről készült friss felmérés szerint minden második házikertben okozott kára akár évi 20 ezer forint terméskiesést jelent kiskertenként.
tovább>>

Negyedével drágábbak lehetnek a fenyőfák idén

2018.11.27.

A magyarországi termesztésű vágott lucfenyő 20-25 százalékkal, esetenként 30 százalékkal is drágulhat idén, ára méterenként a 3200 forintot is elérheti a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedése miatt – közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége.
tovább>>

Az USA a világ legtisztább országa - Trump lázálmában

2018.11.27.

Donald Trump újságíróknak nyilatkozva tegnap ismételten elutasította a minap nyilvánosságra hozott kormányzati jelentés megállapításait a klímaváltozás veszélyeiről, úgy fogalmazva: "nem hiszi", hogy a globális klímaváltozás káros hatással lenne az amerikai és a világgazdaságra.
tovább>>

Bár munkaerőhiány van, érdemes várni a profi kivitelezőre, ha szigetelünk

2018.11.26.

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány. Míg a tavalyinál alig több (25-30 ezer) családi házat újítanak fel idén, addig az átadott újépítésű ingatlan az év végére 20 ezerre nőhet, vagyis megduplázódik, és ez elvonja a kapacitást és a jó szakembereket felújításoktól. Íme, a Knauf Insulation szakembereinek tanácsai arra, hogyan válasszuk ki az elérhető szigetelési szakemberből a legjobbat.
tovább>>

Tatáról példát vehetnének a madárbarát települések

2018.11.26.

Tata az első olyan város Magyarországon, ahol természetvédelmi okokból nem megengedett a tűzijáték az év egy bizonyos időszakában, így szilveszterkor sem.
tovább>>

Kezdődik a 129. országos énekesmadár-etetési szezon

2018.11.26.

1890-ben indult el Magyarországon a lakosság települési madáretetési mozgalma. A mintegy 50 potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és a sokadik emelet magasságában is. Ugyanakkor szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja!
tovább>>

Jön a totális fideszes földmutyi. Természetvédelmi területeket is eladnának?

2018.11.26.

Hozzányúl a kormány a földekhez: a helyi agrárkamarák döntenék, hogy el, ki vehet termőterületet, az összeget pedig egységesítenék – vetíti előre két törvénymódosítás-tervezet. Ezt azt jelezheti előre, hogy természetvédelmi területeket is áruba bocsátanának.
tovább>>

Programajánló

A levendula varázsa télen is! Természetismereti séta a Belső-tó partján Levendula Ház Látogatóközpont vendégcsoportjai részére - BfNPI - 2018

2018.12.03.

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67., Belső-tó partja

tovább>>

Barlangi Mikulás program a Lóczy-barlangban óvodai és iskolai csoportoknak - BfNPI - 2018

2018.12.04.

Balatonfüred, Lóczy-barlang (Öreghegyi u. vége)

tovább>>

Tanár úr kérem, én készültem!

2018.12.04.

Győri Kovács Margit Iskola aulája Győr, Répce u. 2.

tovább>>

Olvadó jégmezők - a Klímabarátok és a Kalifa estje

2018.12.04.

MagNet Közösségi Ház Budapest 1062 Andrássy út 98

tovább>>

Barlangi Mikulás program a Lóczy-barlangban családok és csoportok részére - BfNPI - 2018

2018.12.06.

Balatonfüred, Lóczy-barlang

tovább>>

Mikulás kedvezmény a Csodabogyós-barlangban - BfNPI - 2018

2018.12.06.

Balatonederics, Csodabogyós-barlang bázisépülete

tovább>>

Városliget, Római-part és a Határ úti Kiserdő...

2018.12.07.

Fuga Budapesti Építészeti Központ, 1052 Bp., Petőfi Sándor u. 5.

tovább>>

Környezeti nevelés Komárom-Esztergom Megye natúrparkjaiban

2018.12.07.

Tatabánya, Fő tér 6.

tovább>>

12 hónap 12 védjegyes termék a Levendula Házban - mézeskalács - BfNPI - 2018

2018.12.08.

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67.

tovább>>

XXIII. KÖVET konferencia. Fókuszban: energiatakarékosság, megújuló energiák, erőforrás hatékonyság

2018.12.10.

Zalakaros Hotel Karos Spa Superior

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Mérsékelt öv? Felelős cselekvési irányok a hatékony klímavédelemért

2018.12.04.

Ezúton szeretném meghívni Önöket a "Mérsékelt öv? Felelős cselekvési irányok a hatékony klímavédelemért" című kötet bemutatójára, melyre kedden, december 4-én, 18:00 órakor kerül sor a MagNet Ház Belső Udvarában a Klímabarát Települések Szövetségének szervezésében.

tovább>>

A Fenntartható fejlődés bizottsága ülése 2018 dec 4

2018.12.04.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az Országgyűlés Irodaháza V. emelet 532. számú tanácstermében
2018. december 4-én (kedd)  10.00 órakorülést tart.

tovább>>

A geopolitika és a transzatlanti szövetség jövője

2018.12.04.

December 4-én az Antall József Tudásközpont szervezésében és a NATO Nyilvános Diplomácia Részlegének,
a Danube Intézet és a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának támogatásával kerül megrendezésre
a Kül- és Biztonságpolitikai Konferencia Budapest 2018.

tovább>>

A Városi fák és közművek kapcsolata

2018.12.04.

Közel fél éves munka terméke a segédlet, amely során gyakorlatilag az összes budapesti közműszereplővel és zöldfelület fenntartóval egyeztettünk. Beszimatoltunk közműárkokba, bebújtunk a pesterzsébeti közműalagútba, betekintettünk a Füvészkert fajtakísérleteibe, összehordtuk a külföldi tapasztalatokat, kerületenként bevilágítottunk az összes jogszabályi sarokba.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

Jelenleg 12005 FACEBOOK követőnk van. A május végi GDPR átállás után ezt a hírlevelet  most 4350 címre küldjük ki. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.