greenfo info 2018/49 - 2018.12.09.

TISZTELT OLVASÓNK! A greenfo info hírlevelet vasárnaponként küldjük szét, melyben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Célközönségünket ezen keresztül hatékonyan érhetik el. Honlapunkat hamarosan megújítjuk  – amihez számítunk olvasóink segítségére. A kis támogatás is nagy segítség!  Ha tetszik a munkánk, támogassa mondjuk havi egy mozijegy (2000 Ft.), vagy akár két korsó sör árával (1000 Ft)! Részletek itt >>> .  Az utolsó 15 hírlevelünk honlapunkon itt elérhető.

Hírek

Veszélyben a Mecsek: STOP uránbánya!

2018.12.09.

A Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet területén, Pécs határában akar uránbányát nyitni a Magyar Urán Resources Kft., korábbi nevén Wildhorse. Az Energiaklub felmérése szerint a Pécsett és környékén élő lakosságot megosztja a tervezett beruházás; a többség szerint a bányanyitás rombolja a környezetet, és a belélegzett por és radongáz illetve esetleges radioaktív szivárgás veszélyezteti az emberi egészséget.
tovább>>

10 éves a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

2018.12.09.

A gazdasági növekedés és fenntarthatóság nem egymást kizáró fogalmak, a klímaváltozás nem csak veszély, egyúttal lehetőség is - mutatott rá Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács működésének tízéves évfordulóján december 7-én rendezett parlamenti tanácskozáson.
tovább>>

A lengyel államfő orbitális csúsztatása a klímacsúcson

2018.12.09.

Sokkolta a katowicei nemzetközi klímakonferencia (COP24) résztvevőit Andzej Duda lengyel államfő azzal a kijelentésével, hogy a szén felhasználása nem ellentétes a klímavédelemmel.
tovább>>

A balatoni önkormányzatok nem kérnek az elektromos jetskikből

2018.12.09.

“Ellenezzük a jetski használatát a magyar tengeren” – közölte Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ)elnöke a hirbalaton.hu-val annak a felmérésnek az eredményét, amelyben kikérték a tagönkormányzataik polgármestereinek véleményét az elektromos jetski Balatonon történő használatáról.
tovább>>

Sült galamb helyett húsgalamb programot indított a kormány

2018.12.08.

Nem vicc: bejelentette a nemzeti húsgalambprogram elindítását Nagy István agrárminiszter ma a budapesti Nemzeti Kisállat Kiállításon. „Szárnyaló gazdaságnak” nevezték el a kezdeményezést.
tovább>>

Ébresztő! – tömeges demonstráció a klímáért Katowicében

2018.12.08.

Több száz civil menetelt Katowicében a klímacsúcson résztvevő vezetőknek üzenve: „Ébresztő, állj ki a klímáért!”. Ezzel egyidőben zárultak a klímacsúcs technikai-tudományos egyeztetései, melyek szakmailag előkészítik a tárgyalási dokumentumokat a jövő héten érkező magas szintű politikai vezetőknek. Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője is a civilekkel menetelt Katowicében.
tovább>>

Azért is külön fizetünk az oroszoknak, hogy hitelt adnak nekünk Paks 2-re

2018.12.08.

Az orosz hitel 80 %-át törlesztette már Magyarország – mondta Süli János, paksi fejlesztéséért felelős miniszter. Majdnem félmilliárdot pedig azért fizetünk Moszkvának, hogy egyáltalán hitelt kapjunk tőlük.
tovább>>

Igazgatóváltás a Fertő-Hanság Nemzeti Parknál

2018.12.08.

Balczó Bertalan helyettes államtitkár a december 4-i állománygyűlésen iktatta be az igazgatóság új vezetőjét: Kulcsárné Roth Matthaeát.
tovább>>

Növeli a vetélés kockázatát a légszennyezettség

2018.12.07.

Összefüggést mutattak ki amerikai kutatók a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között a Fertility and Sterility című szaklapban közzétett tanulmányukban, amiben arra jutottak, hogy már a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség is veszélyes lehet.
tovább>>

A partra vetett Akadémia

2018.12.07.

Teljes méltóságának külsőségeivel itt vergődik a parton ez a különleges kreatúra. Vissza kellene dobni az életterébe, mert az bizonyosan nem a politika. Ezt neki is kellene tudni.Mi a baj végül is a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA)?
tovább>>

Nemrég még dúvadként irtották a madarakat

2018.12.07.

A védett és fokozottan védett madarakat veszélyeztető mérgezések visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány és Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.
tovább>>

Mi vagyunk a jövő, adj nekünk esélyt – a fiatalok hangja a klímatárgyalásokon

2018.12.06.

Eltűnő afrikai erdők, forró indiai városok, olvadó svájci gleccserek és szárazsággal sújtott amerikai földek – arc nélküli képek ezek, egészen addig, amíg nem ismerjük az ott élők történetét. Az ENSZ klímatárgyalások negyedik napján fiatalok mesélték el otthonuk kihívásait, s hogy mit tesznek ők az éghajlatváltozás ellen. Lehoczky Annamária tudósítása Katowicéből.
tovább>>

Elhunyt Várallyay György agrármérnök, az MTA rendes tagja

2018.12.06.

Életének 83. évében, 2018. december 2-án elhunyt Várallyay György Széchenyi-díjas magyar agrármérnök, agrogeológus, talajkutató, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, számos talajtani magyarországi és világtérkép szerkesztője. 1981 és 1997 között az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézet igazgatója volt.
tovább>>

Ingyenessé válhat a kerti kutak engedélyeztetése

2018.12.06.

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss - az mfor által kiszúrt - törvénymódosító javaslat alapján.
tovább>>

Módosítatlan szója és környéke – Árnyjáték

2018.12.05.

Még több GM-mentes szójára van szükség- írta a Magyar Idők. De miért? És kinek jó biznisz ez? Darvas Béla ökotoxikológus prof. írása.
tovább>>

Magyarország legmelegebb éve lehet 2018

2018.12.05.

Eddig is tudtuk, hogy az idei ősz igencsak nyárias volt, most pedig megérkezett hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat részletes elemzése, ami szerint 1901 óta ez volt a második legmelegebb hazai ősz. De könnyen lehet, hogy a 2018-as év lesz a legmelegebb esztendő Magyarországon.
tovább>>

Zöldhulladék, avar és komposztálás – Égetés és műanyagzsákok

2018.12.04.

Egy Pest megyei, közepes nagyságú városban élek. Bár a városközpontban van egy kisebb méretű lakótelep, a lakóépületek többsége kertes családi ház, a település úgy is hirdeti magát, hogy ’Virágzó kertváros’. Ha valaki az elmúlt napokban a családi házas utcákban sétált, a legtöbb ház előtt megtömött műanyagzacskókat látott, vagy kötegekbe kötött ágakat, amik az úgynevezett zöldjáratra várnak.
tovább>>

Leveri a fosszilis erőműveket az új rekorder napelem

2018.12.03.

Rekordhatékonyságú napelemes energiatermelésre képes egy több mint 3 éven át tartó összeurópai kutatási projekt végterméke. Az új hatásfok-csúcs több mint 41 %-os, de nem csak ezért fontos a bejelentés.
tovább>>

100 km alatt bekeményít a MÁV

2018.12.03.

A decemberi menetrendváltáskor megváltozik a MÁV-START üzletszabályzatának több pontja, a legfontosabb módosítás a menetjegyek érvénytartamára vonatkozik - közölte a MÁV. A decemberi változások közül a legfontosabb, hogy a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek 4 órán át lesznek érvényesek, azután már nem lehet azzal utazni.
tovább>>

Programajánló

XXIII. KÖVET konferencia. Fókuszban: energiatakarékosság, megújuló energiák, erőforrás hatékonyság

2018.12.10.

Zalakaros Hotel Karos Spa Superior

tovább>>

Atomenergiáról-mindenkinek diákrendezvény

2018.12.11.

Széchenyi István Egyetem Győr, Egyetem tér 1.

tovább>>

Környezetvédelem – környezeti nevelés szakmai fórum

2018.12.12.

1113 Budapest, Zsombolyai u. 5.

tovább>>

Kerttörténeti séta a Magyar Kultúra napja alkalmából

2019.01.19.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2019.01.01.

OzoneTV

tovább>>

10 nyugtalanító kérdés Agenda 2030 Humánökológiai Műhely

2018.09.25.

1052 Budapest, Sütő u. 1

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Tájékozódj és kérdezz -közmeghallgatás

2018.12.12.

Ne tegyünk szívességet azoknak, akik a Városligeti Építési Szabályzatot létrehozták! Évente egyszer van csak rá lehetőség, hogy jelezzük a budapesti városvezetésnek: nem nyugszunk bele a városligeti építkezésekbe!

tovább>>

30. GÁBOR DÉNES-díj ünnepélyes átadása

2018.12.13.

A NOVOFER Alapítvány a Műszaki-Szellemi Alkotásért kuratóriuma tisztelettel meghívja Önöket a 30. GÁBOR DÉNES-díj ünnepélyes átadására.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

Jelenleg 12015 FACEBOOK követőnk van. A május végi GDPR átállás után ezt a hírlevelet  most 4357 címre küldjük ki. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.