greenfo info 2018/51 - 2018.12.23.

TISZTELT OLVASÓNK! A greenfo info hírlevelet vasárnaponként küldjük szét, melyben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Célközönségünket ezen keresztül hatékonyan érhetik el. Honlapunkat hamarosan megújítjuk  – amihez számítunk olvasóink segítségére. A kis támogatás is nagy segítség!  Ha tetszik a munkánk, támogassa mondjuk havi egy mozijegy (2000 Ft.), vagy akár két korsó sör árával (1000 Ft)! Részletek itt >>> .  Az utolsó 15 hírlevelünk honlapunkon itt elérhető.

Hírek

Kellemes és zöld ünnepeket kívánunk!

2018.12.23.

Minden olvasónknak nagyon boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag zöld új évet kívánunk! Idei mérlegünk: 1800 cikk, 7300 tétel a sajtófigyelőben, 400 programajánló, 140 sajtómeghívó, és 224 000 hírlevél. Nemsokára megújulunk. 2019 új év - új greenfo.
tovább>>

Maximum néhány napot töltenek csomagolópapírban a karácsonyi ajándékok

2018.12.23.

A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai Magyarországon is, a szezonális ünnepi vásárokban például az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható – ezt a fejenként évi 95 kg papírhulladék is bizonyítja. Minden ötödik internetező szemétbe csomagolja az ajándékokat.
tovább>>

Egyedi módszer az élelmiszer hulladék eltüntetésére

2018.12.23.

Gusztusosnak nehezen nevezhető, azonban nagyon is környezetbarát és hatékony az a módszer, amivel Santung tartományban szabadulnak meg az emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált élelmiszerektől.
tovább>>

Bezárt az utolsó német szénbánya - zöld délibáb

2018.12.23.

Lezárult egy korszak Németországban, bezárt az utolsó feketeszénbánya. Az utolsó kibányászott kőszén-tömböt Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök vette át Jürgen Jakubeit aknásztól a bottropi Prosper-Haniel bányában. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint félezer közszereplő is megjelent az eseményen. ke, valamint félezer közszereplő is megjelent az eseményen. A Greenpeace szerint ez környezetvédelmi szempontból nem tekinthető győzelemnek.
tovább>>

Döntött a kormány az új Nemzeti Energiastratégia kidolgozásáról

2018.12.22.

A rezsicsökkentés eredményeinek megtartása mellett, felül kell vizsgálni a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatás keretében a különböző fogyasztói kategóriákhoz kapcsolódó ellátások rendszerét. Magyar kazánba több magyar gázt!
tovább>>

Magyarság és klímaválság

2018.12.22.

Mi Magyarországon csak minimálisan vagyunk befolyással az éghajlatváltozásra, de az éghajlatváltozás 100%-ban befolyásolja a jövőnket. Nem tudjuk megállítani a természeti folyamatokat, a politikai és gazdasági hatásokat sem. Mi is okozzuk. Te meg én.
tovább>>

Zöld jelzés a madocsai környezetrombolásnak - a helyiek véleménye le van sz@rva

2018.12.22.

Hiába a korábbi szakhatósági elutasító nyilatkozat, a helyiek tiltakozásai, a 98 %-os elutasító népszavazás. A Fidesz közeli vállalkozók és a paksi atomlobbi előtt nincs akadály.A karácsony előtti utolsó munkanapon, azaz dec. 21 pénteken – amolyan ünnepi ajándékként a beruházónak – a hatóság kiadta az engedélyt a madocsai kavicsbányára.
tovább>>

Adómentes céges bicikli a német munkavállalóknak

2018.12.21.

A német parlament által ősszel jóváhagyott új pénzügyi szabályozás megteszi az első lépéseket a közlekedés és ingázás adórendszerének fenntarthatóbb kialakítása felé. Mostanáig, a munkavállalóknak biztosított magánhasználatú vállalati autók és kerékpárok egy adókalapba tartoztak. Az új szabályozás szerint az eddigi adóértékek vonatkoznak a hagyományos üzemanyagú gépjárművekre, 50%-os adókedvezmény az elektromos autókra és teljes adómentesség a biciklikre.
tovább>>

A villanyautó tényleg kevésbé szennyez?

2018.12.21.

Gyökeres változást hoz a városi légszennyezettség terén az elektromos autózás. Csakhogy az áram előállítása során is rengeteg káros anyag keletkezik, igaz, nem a belvárosban. Már csak az a kérdés, hogy összességében jobban járunk-e, ha a sűrűn lakott környékektől távol eregetjük bele a levegőbe a környezettudatos közlekedéshez szükséges energia mocskát?
tovább>>

A műanyagszemét 90,5 %-át nem hasznosították soha újra

2018.12.20.

Egy új kutatás szerint 2015-ig 6,3 milliárd tonna műanyaghulladék keletkezett, amelynek – kerekítve – 9 százalékát hasznosították újra, 12 százalékát égették el, és 79 százalékát helyezték el szemétlerakókban vagy hever valahol a természetben.
tovább>>

Gázvezetékek árnyéka a tiszta energia jövőn?

2018.12.20.

Az Európai Unió élharcosként érkezett a katowicei klímacsúcsra, habár az elemzések szerint még mindig nem elegek vállalásai. A fosszilis energia lobbi befolyása továbbra is aggasztja a civil csoportokat, akik szerint nem új gázvezetékekre, hanem megújuló energia beruházásokra és fejlesztésekre van szükség.
tovább>>

Mészáros Lőrinc naperőművét megvette az állam

2018.12.20.

A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Zrt. (MERT) eladta eladta 16 megawattos visontai naperőművét, és egy ahhoz kapcsolódó bükkábrányi rekultivált bányaterületét az államnak. Előbb az MVM egyik leányvállalatához, utóbbi a Nemzeti Földalapkezelőhöz került.
tovább>>

Uniós pénzből környezetbarát közvilágítás Bárdudvarnokon és Répáshután

2018.12.20.

A legújabb kutatások szerint a hideg fehér világítás káros a környezetre és az emberi egészségre. Ezért az új közvilágítás tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy csak meleg fehér fényt bocsásson ki. Ráadásul, a mellékutakon 22 óra után a világítás gyengül egy kicsit és ekkor a már a biológiai szempontból legoptimálisabb borostyán sárga fénnyel világítanak csak, mely megoldás világviszonylatban is újdonság. A másik szempont az volt, hogy az égbolt irányába közvetlenül ne világítsanak a lámpatestek.
tovább>>

2021-től betiltják az eldobható műanyag termékeket az EU-ban

2018.12.20.

Megállapodtak a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról az Európai Unió társjogalkotó intézményei, a tervek szerint 2021-tól betiltják azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők. A Greenpeace szerint azért nem olyan rózsás a helyzet.
tovább>>

Több cselekvésre és több ambícióra van szükség – A katowicei ENSZ klímacsúcs összefoglalója

2018.12.19.

December 15-én éjjel zárult a közel 23 000 részvevővel, két héten át zajló ENSZ klímacsúcs Katowicében. A klímatárgyalások 2. hetében érezhetően sűrűsödött a levegő a miniszterekkel, magas szintű politikai tárgyalókkal és civil képviselőkkel zsúfolt folyósokon. Végül elfogadták a Párizsi Megállapodás végrehajtását szolgáló részletes, de még nem teljes szabálykönyvet. Viszont az országok klímavédelmi vállalásai még mindig nem elegek, hiába a tudományos jelentések és a civil társadalom sürgető üzenetei. António Guterres ENSZ főtitkár szilárdabb elköteleződésre szólította fel a nemzeteket.
tovább>>

Megszűnik a földpiac, gyakorlatilag bevezetik a hatósági árat

2018.12.18.

Erősen vitatható körülmények között a múlt héten megszavazta az Országgyűlés a földforgalmi törvény módosítását is. Ezzel hatósági ár veszi át a termőföldforgalomban a piac helyét – vélik agrárszakemberek. Szerintük ez a jogszabály, ha az államelnök aláírja és hatályba lép, tökéletesen szakmaiatlan és végrehajthatatlan.
tovább>>

Újabb értelmetlen tudományellenes pénzpazarlás

2018.12.18.

Megszületett a kormányhatározat arról, hogy vidékre költözhet a Természettudományi Múzeum, melynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése miatt kellett mennie eddigi helyéről.
tovább>>

Most akkor hogy is van ez a hulladékos rezsicsökkentés?

2018.12.18.

Tovább lapátolja Orbán a milliárdjainkat a kukaholding nevű állami közpénzégetőbe. Az viszont nem derül ki, mire kapja az állami kukacég az újabb milliárdokat.
tovább>>

Programajánló

Egyenlítő + zöld hírek

2019.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Vércsékkel a pockok ellen --- pályázat

2018.10.24.

pályázat

tovább>>

Ösztöndíj németországi szakmai gyakorlatra

2018.12.18.

országos pályázat

tovább>>

Évbúcsúztató szöszmötölés a Levendula Házban - BfNPI

2018.12.27.

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67.

tovább>>

Mozduljunk ki! bejgliledolgozó évbúcsúztató madárgyűrűzés

2018.12.28.

Újpest Farkas-erdő

tovább>>

Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten - BfNPI

2018.12.29.

Tihanyi-félsziget

tovább>>

Óévbúcsúztató geotúra a Csurgó-kúthoz

2018.12.30.

Döbrönte, Bakony

tovább>>

LOMBHÁBORÚ? Ne égess, ne zsákolj, komposztálj! 2019 legyen a komposztálás éve!

2018.12.02.

Magyarország

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

Jelenleg 12031 FACEBOOK követőnk van. A május végi GDPR átállás után ezt a hírlevelet  most 4365 címre küldjük ki. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.