Magyarország Nemzeti Atlasza

Magyar Tudományos Akadémia

könyvek

Magyarország Nemzeti Atlasza

2018. szeptember 27-én mutatják be a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. A kiadvány az MTA és a Kormány együttműködésében valósult meg.

Legutóbb 1989-ben, a rendszerváltozás előtti pillanatban hagyományosan kormányzati támogatással jelent meg Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA). Az atlasz elkészítését akkor is a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezte, még Szentágothai János elnöksége alatt, 1983-ban.
2018 szeptemberében Lovász László elnöksége alatt 18 szerkesztő, 140 fejezetszerző, 219 térképszerző, 14 térképész, valamint több tucat szakmai és nyelvi lektor munkája eredményeként készült el az új kiadás, amelynek első kötetét szeptember 27-én mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Újdonságot jelent, hogy az MNA 2018-tól megjelenő kötetei nem csupán Magyarországra, hanem a Kárpát-medencére és annak szomszédságára (a Kárpát–Pannon-térségre) – tehát 12 ország kb. félmillió négyzetkilométernyi területére és 34 ezer településére – vonatkozóan mutatják be a természet, a társadalom és a gazdaság térszerkezetét.

Az atlasz új kiadásának tartalma a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével, Kocsis Károly akadémikus főszerkesztésében készült. A munkában számos kormányzati szerv, háttérintézmény és egyetem vett részt. Az először hatezer példányban megjelent kiadvány nyomdaköltségeit az Emmi vállalta, és a terjesztését is támogatja. Háromezer kötet a tárca közreműködésével jut el a hazai és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez.

Aki saját példányt szeretne vásárolni, viszonylag szerény összegért hozzájuthat a hazai könyvesbolti hálózatban és a kiadónál is. Kocsis Károly összefoglalója Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásáról.

Az internetről bárki szabadon letöltheti Az atlasz további három kötete várhatóan 2019 és 2021 között jelenik meg, A magyar állam és helye a világban, Társadalom Gazdaság címmel. Rövidesen megjelenik az első kötet angol változata is, a tervek szerint a további három kötetet is kiadják majd angol nyelven.

Az atlasz új adatokkal és térképekkel folyamatosan frissülő változata a a www.nemzetiatlasz.hu oldalon elérhető, ahonnan bárki díjmentesen letöltheti.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés