A rovat kizárólagos támogatója

Minden, amit a kék vércséről tudni akart, és az is, amit nem. Pusztáink "papagája" a kék vércse, egyedülálló jelenség a Kárpát-medencében fészkelő ragadozó madarak között.

 

A kék vércse (Falco vepertinus) egyedülálló jelenség a Kárpát-medencében fészkelő ragadozómadarak között. Latin nevének vesper (vecsernye) tagja arra utal, hogy őszi alkonyokon hatalmas tömegei verődnek össze egy-egy éjszakázóhelyen. Egész évben keresi fajtársai társaságát, telepekben költ, és csapatokban is vonul el a Kalahári-medencébe telelni. Fészket nem épít, ezért a vetési varjak pusztai telepeit, vagy jobb híján, mára már az ember alkotta műfészek-telepeket használja fiókanevelésre. Ezt a kistestű sólyomfélét hazánkban leginkább a fészkelőhelyek eltűnése veszélyezteti.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Egy könyv-egy otthon” programjának célja, hogy a könyvekből befolyt összegből költőládákat helyezzünk ki, és a már meglévő telepeket fenntartsuk. A Kék könyv a kék vércse kutatásával, védelmével eltöltött 15 év munkáját foglalja össze, melyet a téma szakértői jegyeznek, és melyet kiváló természetfotósok képei tesznek felejthetetlenné. A 240 oldalas, kihajtható térképekkel, infografikákkal ellátott Kék könyv elérhető az MME Boltban

Online lapozó: https://www.flipsnack.com/falcoproject/k-k-k-nyv.html

Szerkesztők: Palatitz Péter, Solt Szabolcs, Fehérvári Péter
Tervezte: Pálfi Szabolcs, Fényképezte: Máté Bence, Lóki Csaba, Csonka Péter és a szerzők

Technikai információk: 240 oldal, kihajtható térképekkel, infografikákkal
Kiadta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2018-ban

Projekt információk: www.falcoproject.eu ; https://www.facebook.com/falcoproject

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás