Kisvasutazás és túra a Tőzike tanösvényen

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. március 31.

Helyszín: Mesztegnyő és környéke

URL: www.ddnp.hu

Email cím: komlos@ddnp.kvvm.hu

A túrára erdei kisvasúttal indulnak a résztvevők Mesztegnyőtől a kakpusztai végállomásig, ezt követően gyalogosan járják be a tanösvényt. A valamikori puszták helyén, egykor sűrűn lakott tájban napjainkban már embertől szinte háborítatlan fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, olykor patakok, lápok mellett haladva ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatnak a látogatók. A kellemes séta során kis szerencsével számtalan virágzó növényfajt – kakasmandikót, májvirágot, farkasboroszlánt, tavaszi csillagvirágot és tavaszi tőzikét – is meg lehet csodálni.

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet csaknem sík vidék, növényvilága mégis rendkívüli változatosságot mutat. A területet jellemző néhány méteres szintkülönbségek ugyanis azt eredményezik, hogy a lápoktól a száraz homoki gyepekig a legkülönbözőbb növénytársulások jelennek meg itt. A nedves környezetben nagyszámú kétéltű és hüllő él. A változatos élőhely több ritka és veszélyeztetett madárfajnak biztosít zavartalan szaporodási feltételeket. Kiemelkedő jelentőséggel bír az itt költő rétisas és fekete gólya, valamint cigányréce populáció. Az utóbbi évtizedekben jelent meg és állandó szaporodó népességet alkot az aranysakál. Itt él a Dunántúl talán legéletképesebb vidra állománya is.

Helyszín, időpont: Mesztegnyő, kisvasút állomás, 2012. március 31., szombat 10.00 óra (Találkozó: 9.30 óra)
Túra hossza, időtartama: 7 km, 3-4 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő + a kisvasút jegyára

Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti.

Információ, bejelentkezés csoportoknak:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/326-9459, 30/377-3388

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás