Első Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

2015. május 14. - 2015. május 17.

Gödöllő

Első alkalommal szervezi meg Gödöllőn a magyar természetfilmes szakma 2015. május 14. és 17. között a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált – közölte Székelyhidi Tamás főszervező.

A fesztivál megálmodói és szervezői  február 28-ig várják az alkotásokat több kategóriában: a természetfilmek szekciója mellett pályázni lehet vadászat, halászat-horgászat; természeti értékeink; dokumentumfilm; etűd, kísérleti film (természeti jelenségek, impressziók, természet témájú irodalmi művek képi adaptációi); kisjátékfilm ember és természet kapcsolatáról; cserkészéletet népszerűsítő és bemutató filmek; állati színészek és animáció kategóriákban. A fesztiválra nem csak professzionális filmkészítők jelentkezhetnek, bárki pályázhat itthonról és a nagyvilágból.

A jelentkezéshez szükséges információk a www.godollofest.com oldalon érhetők el.

A fesztivál kiemelt témája a természet- és a környezetvédelem, és nem titkolt célja, hogy elérje a fiatalokat alkotóként, nézőként és aktív természetvédőként egyaránt - fogalmazott a főszervező. A természetfilmeknek nagy hagyományuk volt Magyarországon, az első egész estés természetfilm Homoki Nagy István Kék vércsék erdejében című filmje volt.

A szervező 300-400 alkotást várnak, és az előzsűri, majd a zsűri válogatása után a legkiválóbb művek kerülnek a közönség elé Gödöllőn, ahol három helyszínen – köztük a királyi kastélyban - várják majd az érdeklődőket.  A nézők tematikus blokkokban láthatják az alkotásokat, de számos kísérő rendezvénnyel is találkozhatnak, este pedig óriás kivetítőkön ismerkedhetnek meg a művekkel a főtéren. A fesztivál eseményeit az interneten is nyomon lehet majd követni – tette hozzá a főszervező, aki a fesztivál fontos elemének nevezte, hogy a munkákat diákzsűri is értékeli.  Azért is esett Gödöllőre a választás, mert fontos szerepet töltött be egykor a magyar természetfilmezésben, itt működött a filmgyár természetfilmes stúdiója.

Az alkotásokat előzsűri, majd a főzsűri értékeli. A főzsűriben találjuk Andrei Nekrasov film rendező, Árpád Juhász természetfilmes, geológus, Bakos Edit, az Uránia filmszínház igazgatója, Dr. Páll Dávid Gergely a földtudományok doktora, Gáspár László, Head of Infotainment Channels és Sáfrány József rendező, operatőr.

 A díjak a következők lesznek: 

·      Kategória (szekció) díjak

·      Szakmai különdíjak

·      A legjobb operatőri munka

·      A legjobb zene

·      A legjobb animációs munka

·      A legjobb 3D

·      MaTuFi különdíj

·      Nemzeti Parkok különdíja

·      Life projekt különdíj

·      Közönség díj

·      Ifjúsági zsűri díj

·      Média támogatói díjak /kategóriánként

·      gyakornoki munka

·      vágási lehetőségek

·      filmvásárlás

·      tematikus alkotói megbízások

·      Gödöllő Város Díja

·      Gödöllő Testvérvárosainak különdíja (díjai)

·      Kárpát-medencei alkotói díj

·      A legjobb alkotói műhely díj

·      A legjobb ifjúsági alkotó és műhely díj

A fesztiválra nevezett, nem pénzdíjas, kiemelt alkotások forgalmazására, valamint azok különböző csatornákon történő lejátszására a Fesztivált támogató csatornák külön megállapodásokat kötnek az alkotókkal.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés