CSR Piac 2015 Fókuszban a felelős foglalkoztatás

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2015. június 04.

Helyszín: Budapest Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért  és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közösen szervezi idén a CSR Piac kiállítást, amelynek fókusztémája a felelős foglalkoztatás. A rendezvény fővédnöke Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. Az egész napos szakmai rendezvényt június 4-én tartják a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. A belépés ingyenes, a szervezők elsősorban a vállalatok társadalmi felelősségvállalása és a felelős foglalkoztatás iránt érdeklődőket várják. www.csrpiac.hu

Az immár negyedik alkalommal megrendezett, legrangosabb hazai CSR esemény vonzereje a személyes tapasztalatcsere lehetőségében rejlik. A CSR Piac standjain a kiállító 33 vállalat és 6 szakmai civil szervezet mutatja be a CSR és a felelős foglalkoztatás területén bevezetett innovatív és példaértékű megoldásait. Az egész napos kiállítást szakmai műhelymunka és civil kerekasztal-beszélgetés is színesíti.
Itt adják át a legkiválóbb CSR- és felelős foglalkoztatási megoldásért járó díjakat, valamint a Valóban Felelős Vállalat-díjat, és a Társadalmi Vállalkozás különdíjat. A közönségdíjat pedig a nap folyamán a látogatóközönség által leadott szavazatok alapján ítélik oda.
Magyarország kormánya a közelmúltban elfogadott Nemzeti CSR Cselekvési Tervben nagy hangsúlyt helyez a felelős foglalkoztatásra, valamint a kis- és középvállalkozások szerepére. Ezzel összhangban a CSR Piac eddig megszokott kategóriái mellett 2015-ben kiemelten kezeljük a munkavállalókra vonatkozó felelős programokat.

A kiállítást egy pályázat előzte meg: nagy- és kisvállalatok, intézmények egyaránt pályázhattak két évnél nem régebbi CSR és felelős foglalkoztatási intézkedéseikkel, valamint kisvállalatok a Valóban Felelős Vállalat kategóriában. A pályázatokat április elején a háromtagú szakmai zsűri bírálta el. A KÖVET Egyesület, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. egy-egy szakembere 33 vállalat 52 intézkedését, és 4 Valóban Felelős Vállalat pályázatot talált kiállításra érdemesnek. „A korábbi három piachoz hasonlóan erős mezőny mind a CSR intézkedéseket, mind a felelős foglalkoztatás kategóriát jellemezte. Ami idén külön öröm, az a társadalmi vállalkozások megjelenése a mezőnyben, és négy példamutató VFV díj-aspiráns.”- foglalta össze a három tagú szakmai zsűri véleményét Dr. Tóth Gergely a KÖVET Egyesület főtitkára, a zsűri elnöke.

A rendezvényre való belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Bővebb információ a rendezvény honlapján: www.csrpiac.hu

További információ:
Bíró Imola kommunikációs munkatárs, KÖVET Egyesület biro.imola@kovet.hu Tel: +36 1/473-2299

Program és sajtóregisztráció: www.csrpiac.hu (kérjük adatai megadása mellett töltse ki a sajtó képviselője vagyok pontot is)

Háttérinformáció:
1. KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért
A KÖVET kiemelkedően közhasznú, nem nyereségorientált szervezet 1995-ben alakult, azzal a céllal, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Az Egyesület az International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete, a CSR Europe és a Global Footprint Network tagja. Hosszú távú célja a szervezetek segítése a fenntarthatóság útján, így a környezetvédelem mellett nagyobb hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az Egyesület munkájában több mint 100 különböző méretű és ágazatban tevékenykedő cég, valamint társult tagszervezetek (egyetemek, állami intézmények, civil szervezetek) vesznek részt.

2. Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.
A Nemzetgazdasági Minisztérium által alapított Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közhasznú szervezet, célja a foglalkoztatás és munkahelymegőrzés elősegítése, az általánostól eltérő, innovatív foglalkoztatási formák támogatása, a foglalkoztatást, a munkaerő-piaci integrációt szolgáló képzési, intézményfejlesztési és esélyegyenlőségi programok és projektek végrehajtása, a munkaerőpiacon kiemelt csoportok (diplomások, fiatalok) támogatása, speciális-újszerű foglalkoztatási pilot programok indítása. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 óta, saját forrásból megvalósított programon keresztül aktív szerepet vállal a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának elősegítésében, népszerűsítésében. A Magyar Kormány által elfogadott Cselekvési Terv egyik kiemelt intézkedése a hátrányos helyzetű, valamint a munkaerőpiacról kiszorult csoportok foglalkoztatásának elősegítése. Ezen kiemelt intézkedést a Kormány az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével Megyei és Civil Fórumok létrehozásával és működtetésével valósítja meg.

3. Valóban Felelős Vállalat
A KÖVET egyik leginnovatívabb szellemi terméke a Valóban Felelős Vállalat (VFV) nevű modell, amelyet 2005-2007 között dolgozott ki dr. Tóth Gergely főtitkár, az Európai Unió Leonardo Programjának támogatásával. A könyv és film formájában megjelent anyagokat, azóta 7 nyelvre fordították le, több egyetem és főiskola alkalmazza az oktatásban. A modell következetes alkalmazására a vállalat-fejlesztésben, illetve részletes, ilyen szempontú kutatásra eddig nem került sor. A VFV öt szempont alapján értékeli a vállalkozásokat, (szállítás, igazságosság, ökonomizmus, méret, termék) összehasonlítva a „normál üzletmenet” szerint működő vállalattal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás