Geotúra a Pilis-tetőn

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2015. december 06.

Helyszín: Pilis hegység (Pilisszentkereszt)

URL: www.szarvashaz.hu

Email cím: szarvashaz@szarvashaz.hu

G E O T Ú R A A P I L IS – T E T Ő R E

Földtani kirándulásunk során most magasra törünk! Célunk nem más, mint a Pilis legmagasabb pontjának elérése (Pilis-tető, 756 m). A Vaskapu-völgy és a Vaskapu-szikla, valamint a víznyelők és barlangok geológiai látványosságai mellett a téli erdő védett élőlényeivel is megismerkedünk (harkályok, hollók, kisemlősök). A csúcs környéki sérülékeny vegetáció megőrzésének jelentőségéről azért kell szót ejtenünk, mert számos meleg időszaki reliktum növényfaj (pl. magyarföldi husáng) itt lelt menedéket. A Pilis-tetőn nemrég épült Boldog Özséb-kilátóból jó idő esetén a Pilis és a szomszédos Visegrádi- ill. Budai-hegység vonulataiban gyönyörködhetünk majd, és lehetőségünk lesz azok földtanát is áttekinteni. A terület kultúrtörténeti szempontból is rendkívül izgalmas, hiszen két szerzetesrend, a pálos és a ciszterci is is hagyott maga mögött épített emlékeket az elmúlt évszázadokból…

A geotúra időpontja: 2015. december 6. vasárnap

Találkozó: 10.00 óra, Pilisszentkereszt, temetői parkoló TÉRKÉP >>>

Útvonal: Pilisszentkereszt – Klastromkert – Vaskapu-völgy – Simon-halála – Pilis-tető (kilátó) – László-kúpja – Trézsi-kút – Pilisszentkereszt.

Táv/szintemelkedés: 12-13 km/450m

Időtartam: kb. 5 óra

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Előjelentkezés: december 5. szombat este 18.00-ig, telefonon (30/919-58-68) vagy E-mail-ben (szarvashaz@szarvashaz.hu) a név, a létszám és a mobiltelefonos elérhetőség megadásával.

Információ: A téli körülmények miatt érdemes rétegesen öltözni és forró teát magunkkal hozni. Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista! A Vaskapu-völgyben való haladáshoz utcai cipő nem ajánlott.

Várok mindenkit szeretettel: Czibula György geotúra-vezető

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás