Víz a legszebb magyar természetfotókon

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2016. november 08. - 2017. január 02.

Helyszín: Budapest Várkert Bazár

URL: http://gepnarancs.hu/2016/11/viz-a-legszebb-magyar-termeszetfotokon/

Megnyílt a legszebb magyar természetfotókat felvonultató, 41 képből álló kerítés kiállítás a Várkert Bazárban. A 26 hazai természetfotós művein keresztül sokszínű módon és stílusban köszön vissza a tárlat témája, a víz. 

vizfoto

A hazai természetfotózás ismert és elismert az egész világon, hiszen nincs olyan világszínvonalú megmérettetés, ahol a díjazottak között ne bukkanna fel egy-egy magyar név. A kemény munka, a kitartás, a kreatív megközelítés és az egyedi látásmód meghozza az eredményét. Nincs szó, nincs gondolat, amely kifejezőbb lenne egy-egy elkapott pillanatnál. Ez volt a célja a Mai Manó Ház csapatának és a velük szorosan együttműködő Radisics Milánnak, aki elismert természetfotós, a kerítés kiállítás kurátora és szerkesztője.és

vizfoto2

„A 26 hazai természetfotós stílusa és indíttatása különböző. Sokszínűek és változatosak – éppúgy, mint ennek a tárlatnak a témája, a víz. Ezért a képeiket sem rendeztem keretek közé, szorítottam fejezetekbe. Úgy válogattam őket, hogy szabad párbeszéd alakulhasson ki a művek között. 41 fotográfia: beszélgessen csak egy harmatcsepp a tengerrel, a jég a párával, belvíz az óceánnal, molnárka a cápával, a tenger mélye a magas heggyel, hazai táj a külföldivel, lila csepp a zölddel, sarkvidéki jég a trópusi záporral, érintetlen zug az urbánnal. Kicsi a naggyal, digitális az analóggal, összefüggő az összefüggéstelennel, hogy két kép láttán kialakuljon egy harmadik is a szemlélő gondolataiban. Beszélgessünk csak a vízről, mutassuk meg, ami olykor láthatatlan. Minél többen, minél többet. Ezáltal talán beleég a retinákba, és messzebbre eljut a végső üzenet is: tiszteljük, csodáljuk és szeressük kék bolygónkat” – mondta Radisics Milán a tárlat kialakítása kapcsán.

A kerítés kiállítás tematikáját a november 28-30 között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 inspirálta, amelynek mottója „A víz összeköt”, s amelyet Áder János Magyarország köztársasági elnöke, a Vízügyi Elnöki Testület tagja fővédnöksége alatt rendeznek meg. A Külgazdasági és Külügyminisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben megrendezett kiállítás ingyenesen megtekinthető a Várkert hátsó sétányán 2017. január 2-ig.

vizfoto3

„A víz a művészetek központi eleme, inspiráló és gondolatébresztő. A kerítés kiállításon bemutatásra kerülő különleges alkotások is elgondolkodtatnak nem csupán az adott pillanatról, hanem arról is, hogy vajon kellően értékeljük-e azt a természeti csodát, ami még itt van körülöttünk. A víz egyesít és összeköt egyéneket, generációkat, nemzeteket és kultúrákat, és ez közös felelősségvállalást is jelent. A Világtalálkozó azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára” – mondta Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 előkészítéséért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás