Zombi reaktorok - 30 évvel Csernobil után - Fotókiállítás

2017. április 21. - 2017. április 30.

Baktalórántháza, Petőfi u. 9

 Időpont: 2017. április 21-30.
Helyszín: Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola - Baktalórántháza, Petőfi u. 9, 4561

30 évvel ezelőtt két robbanás rázta meg a Csernobili atomerőművet, miközben az ortodox húsvét szombat éjjelén biztonsági kísérletet végeztek az erőmű 4-es számú reaktorában. A felcsapó lángok 750 méteres magasságig emelték a radioaktív részecskéket és szórták szét egész Európában. Az akkori szovjet kormányzat próbálta az esetet kisebbíteni, de ma már tudjuk, hogy akkor az atomenergiaipar történetének eddigi legsúlyosabb katasztrófája zajlott le. A történetnek sajnos nincs vége. Miközben a baleset hatásai máig érezhetők, a veszély nem múlt el.
Ukrajnában, négy erőműben 15 atomreaktor üzemel. A legtöbbjük eredetileg tervezett élettartama napjainkban jár le, és mindet meg kívánja hosszabbítani az ukrán kormány, hogy tovább működjenek. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bankfigyelő Hálózat más úton keresné a megoldást. Ukrajnában használják fel az egyik legpazarlóbb módon az áramot Európában. Az energiahatékonyság növelésével és a megújuló energiaforrások felhasználásával ki lehetne váltani az atomerőműveket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége tavaly a baleset 29. évfordulóján járt a helyszínen. Az út során jártunk a csernobili lezárt övezetben, Európa legnagyobb atomerőművében Zaporizzsjában, és eljutottunk az egyetlen sugárbetegségekre specializálódott kórházba is. A kiállítás az ott készült fotókon keresztül mutatja be a balesetet és a mai ukrajnai helyzetet.

További anyagok:

 http://mtvsz.blog.hu/2016/04/19/ukrajna_nuklearis_amokfutasa

https://www.youtube.com/watch?v=nboJOHvpbrE http://mtvsz.hu/ukrajnaireaktorok

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés