Nemzetközi Föld Napja – Föld Kincsei Geotúra: Úrkúti-Őskarszt és Kab-hegy

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2017. április 23.

Helyszín: Úrkút

URL: További részletek a programról!

Email cím: sardy1@bfnp.hu

Időpont: 2017. április 23.
Kincskereső geotúránkon az út során talált kincseket a szívünkben gyűjtjük: nem hozunk és nem viszünk el semmit, csak ennek a vidéknek a szeretetét a szívünkben.
Helyszín: Úrkút
Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő
Találkozó időpontja: 10.00 óra
Találkozó helye: Úrkút, Május 1. tér
Távolság: 12 km
Túra ideje: 6 óra

Föld kincsei geotúra: 11+3 km a Föld nevében, a Földért!
Kincskereső geotúránk egyik küldetése, hogy megéljük, hogyan lehet a Föld kincseihez környezetszennyező járműveinket hátrahagyva, saját bioenergiáinkat használva, alázattal és tisztelettel közeledni.
Utunk során nem tudunk kihagyni egy 45-50 perces (kb. 3 km hosszú) erdei, nyílegyenes aszfalt utat, ahová nem lehet kocsival behajtani. Kiváló alkalom, hogy képzeletben átalakítsuk idővonallá, és millió éveket sétáljuk rajta oda és vissza! Minden állomáson újabb fotók és kőzetek kőzetek kerülnek elő a hátizsákjainkból, melyekkel egy újabb fejezetet lapoznunk fel a Föld és a Bakony földtörténeti krónikájából.
A geotúra másik küldetése, hogy az út során talált kincseket a szívünkben gyűjtjük: nem hozunk és nem viszünk el semmit, csak ennek a vidéknek a szeretetét a szívünkben.
1.kincs: a Tönkölyös-víznyelő, más néven Fortuna-barlang. Különlegessége, hogy a kréta tenger elöntésről tanúskodó tengeri liliomok váztörmelékei olyan hatalmas mennyiségben halmozódtak fel itt, hogy ebben van a barlang! Kikristályosodott kalcit-vázaik szikrázóan ragyognak a napfényben.
2.kincs: két barlang ritkaság – Halász Árpád lávaalagút-barlangjai. A barlangi tavacskák fölött függő láva-cseppköveket, és gázkitörési csatornák metszeteit csodálhatjuk meg.
3.kincs: Nyír-tó – „bazalt kőtálban” huménsavas feketés víz csillog, zsombékokkal, vadkacsákkal, virágokkal.
4.kincs: bazaltkarszt – az erdő hepe-hupás bazalt térszínén, eső után „Ezer Tó Országán” kelünk át.
5.kincs: a Torma-rét víznyelői – itt lépjük át a bazalt – mészkő kőzettani határt.
6.kincs: az Öreg-köves barlangja, amit az oldódás mellett „kavicsos smirgli” is tágít, és több kisebb barlang is környezi. (Ezeket a barlangászokon kívül nem sok „civil” fedezi fel.)
7.kincs: a Kis- és Nagy Macskalik-barlang – hatalmas méreteit látva szinte halljuk hóolvadáskor dübörgő vízesését.
8.kincs: Úrkúti Mangániszap-tároló – Csillogó, fekete mangánporral kevert földjén jól érzik magukat az orchideákhoz tartozó kosborok. Szépséges júra-időszaki vöröses mészkőbe ágyazott ammoniteszek darabjai hevernek a tároló peremén.
Aki meghallgatta a történetet a 180 millió éve itt hullámzó „éhező jura-időszaki óceánok” éjszakai vadászairól, az átballaghat a tározó túloldalára, és máris a kagylóktól, csigáktól és egyéb élőlényektől
hemzsegő, sekélyvizű, langyos, felső-kréta korú zátonyokon találja magát, ami úgy nyüzsög az élettől, hogy az időutazó lába előtt úgy hevernek a vázmaradványok, mint máshol a kavicsok.
+ 1 kincs: geotúránk megkoronázásaként megérkezünk az Úrkúti-őskarszt világába, egyolyan különleges felszínre, amit leírni nem lehet, bele kell menni!
Információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
További információ a Bakony-Balaton Geopark Eseménynaptárában

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! https://www.bfnp.hu/hu/hirlevel
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! https://www.bfnp.hu/hu/kerdoivek-latogatoinknak

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás