Nyitott Balaton – Geotúra a vulkánok és tüzes borok félszigetén - 2017

2017. április 30.

Tihany Major u. 67. Levendula Ház Látogatóközpont

Időpont: 2017. április 30.

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 14.00 óra

Találkozó helye: Tihany, , Major u. 67., Levendula Ház Látogatóközpont

Távolság: 6 km

Túra ideje: 3,5-4 óra

Geotúránkat Tihany keleti és középső területeire terjesztjük ki, egy négy órát igénylő, testet-lelket frissítő „időutazás” formájában. A „Magyar Tenger” szintjéről, a félsziget keleti partjának sétányáról - 110 m szintkülönbséget leküzdve - kapaszkodunk fel a Ciprián-forrás (Orosz- kút) érintésével az Óvár tetejére, és egyúttal megérkezünk a korai középkorba, ezen belül is a keleti- és nyugati egyházszakadás évtizedébe. I. András királyunk hitvese, Anasztázia kijevi hercegnő szerzetesei ekkor vájták kőbe az első cellákat, amelyeket sorra járunk, s amelyek Barátlakások néven ismertek. Mindeközben fényt derítünk arra is, hogyan született maga a kő, amelyben a barlangok születtek. Ehhez 8 millió évet kell visszamennünk az időben, abba a világba, amikor ezen a helyen vulkánok sokasága szórta a különleges, szürke szemcsés anyagot a levegőbe, ami visszahullva a felszínre, a Tihanyi-félsziget egész mai területét beborította. Helyenként 30-40 m magas falban láthatjuk ezeket az egymásra rakódott vulkáni rétegeket. Az erdőt magunk mögött hagyva kilépünk a napfényre, ahol az Avarsánc tetejéről nyíló nem mindennapi kilátás egy rövid pihenőre ad majd alkalmat.
Leereszkedve az Óvárról máris a Tihanyi-félsziget középső részén találjuk magunkat. Mielőtt meghódítanánk a Kis-erdő-tető újabb vulkáni magaslatát, a Szélmarta-sziklák természet alkotta szoborcsoportja a jégkorszakok megidézésére buzdít bennünket. Ezen a ponton ér véget a rövid túra, innen néhány perces sétával Tihany szívébe érnek, ahol önállóan fedezhetik fel a további látnivalókat.

A hosszú túra résztvevőivel folytatjuk utunkat, a hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő hévforrás-tevékenység hófehér oszlopai tűnnek fel az ösvény mentén. A tó túloldalára átsétálva - néhány lépésre egymástól - egy több millió éves „hévforrás-város” középületeit járhatjuk sorba. A Hármashegyi-kúpot, a Kalapos-kúpot, a borsóköves-kúpot, az Átjáró barlangot, és végül, de nem utolsó sorban Aranyház néven elhíresült „Fellegvárat”, melynek „tetőteraszáról” a Balaton-felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük! A hévforráskúpokhoz való feljutáshoz 50 m szintkülönbséget kell megtennünk. A hévforrások birodalmát magunk mögött hagyva lassan visszatérünk a jelenbe, és a Belső-tó partján a szürke gulya és ürgék legelője mellett elhaladva, a Levendula Ház Látogatóközpontnál érünk révbe, ahol megújult interaktív kiállítással és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket. Még az utolsó percek is tartogatnak szépséget számunkra: a falu házainak falában visszaköszönnek a kövek, a geotúra során látottak megkapó összegzéseként.

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16 óráig

Túravezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
További információ a Bakony–Balaton Geopark Eseménynaptárában

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! https://www.bfnp.hu/hu/hirlevel
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! https://www.bfnp.hu/hu/kerdoivek-latogatoinknak

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Web: További részletek a programról!

E-mail: sardy1@bfnp.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés