Zöldgömb – Szegénység és környezet

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2017. augusztus 19. - 2017. augusztus 23.

Helyszín: Lánchíd Rádió

Szegénység és környezet – Zöldgömb szombat 13.05

Adás: 2017. 08. 19. szombat 13.05 ismétlés: 2017. 08. 23. szerda 23.05

2015-ben fogadták el az ENSZ fenntarthatósági céljait, de mit is jelent pontosan a fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés? A szegénység és a környezetszennyezés együtt jelenik meg. A júliusi fenntarthatósági ENSZ konferencián a szegénység felszámolása és a klímavédelem is téma volt. Schmuck Erzsébet közgazdász ökopolitikus, az LMP országgyűlési képviselője részt vett a tanácskozáson.

A kormány összejátszik a multikkal a magyar föld lenyúlásában – állítja az LMP. Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke elmagyarázta, hogy korábbi feljelentésük nyomán most hivatali visszaélés bűncselekményének gyanújával nyomoz a rendőrség, mert egy földterületet jogellenesen, a földtörvény szabályaival ellentétesen daraboltak föl és akartak értékesíteni a Monsanto Hungária Kft.-nek. Ezt ugyan sikerült megakadályozni, de az ökopárt szerint a szaktárcánál, illetve a Földalapnál is lehettek felelősei az ügyletnek.

Bár a Greenpeace már egy éve felhívta a figyelmet arra, hogy Kiskunhalason egy elhagyott veszélyes hulladék lerakó van, a sérült hordók elszállítását még mindig nem kezdték meg, a cég csődöt jelentett. A környezetvédők állami beavatkozást és törvényi szigorításokat sürgetnek. dr. Bándi Gyula jogászprofesszor, a jövő nemzedékek szószólója és a Greenpeace, valamint a helyi környezetvédők együttes sajtótájékoztatójáról Simon Gergely környezetvegyész, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője számol be.

A brutális állatkínzási esetek ellenére a kormány nem szigorít a törvényen. Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselő már több alkalommal nyújtott be törvénymódosítási javaslatot, eddig sikertelenül. A képviselő úgy véli, hogy nemcsak az állatvédelmi törvényt kell módosítani, hanem a Büntetőtörvénykönyvet oly módon, hogy az állatkínzók letöltendő börtönbüntetést kapjanak.

Balatonfenyvesen és környékén még mindig az iszap az úr – olvasható egy hírportálon. A fenyvesi jachtkikötő mólójának építése miatt a környező strandokat ellepte az iszap, amelyen keresztül nehéz a tóba jutni. Hajósy Adrienne geofizikus, környezetvédő, a Nők a Balatonért Egyesület szóvivője a helyszínen győződött meg a jelenlegi állapotokról, és azt is elmondta, hogy nemcsak a móló építése előtt nem történtek vizsgálatok, az iszap áramlás vizsgálatát még mindig nem kezdték meg, pedig ez szükséges lenne a lehetséges megoldások kereséséhez.

Szerkesztő – műsorvezető: Mangel Gyöngyi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás