Szent György-hegy - Haláp „duplavulkános” bazalttúra éjszakai borúttal - 20 éves a BfNP!

2017. október 22.

Tapolca

Időpont: 2017. október 22.
Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő
Találkozó időpontja: 11.30 óra
Találkozó helye: Tapolca, vasútállomás
Távolság: Szent György-hegy: 5 km ; Haláp: 5 km
Túra ideje: 2 óra ; 3,5 óra

Szüretre időzített geotúráinkon élvezetes formában fedezhetjük fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára tüzes borokat termő szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit. Ez alkalommal a Szent György-hegy és a Haláp tetejéről gyönyörködhetünk a megindítóan szép panorámában, útközben változatosabbnál változatosabb vulkáni formákkal kerülhetünk kézzel fogható közelségbe, és akár egy éjszakai borútba is bekapcsolódhatunk.

Íme négy ok, amiért kihagyhatatlan ez a geotúra:
1. 1 programon 2 vulkán csodálatos, egymástól teljesen különböző formakincsében is gyönyörködhetünk: a Szent György-hegyen a térség talán legszebben kifejlődött bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget is felkeresünk.

2. Ezúttal nem kell felkapaszkodnunk a tetejére, kultúrtörténeti körsétánkon Meglátogatjuk az oroszlánfejet ábrázoló domborművéről elnevezett forrást, valamint a hegy két kiemelt műemléket: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát. A félősebbek borzonghatnak az elhagyatott, kísértetjárta hírben álló Ify - kápolnánál.

3. Aki nem fárad el a Szent György-hegyi „geo/kultúrtörténeti” körúton, az néhány perces autózás után velünk tarthat második programunkra. A Haláp lebilincselő látványt nyújtó, egykori kráterének belsejében háromdimenziós mozgásba lendítjük a lávatesteket, és megmozdítjuk a negyedik dimenziót: magát az Időt, melynek szárnyán visszarepülhetünk egy 3–4 millió évvel ezelőtti forró és mozgalmas világba! Egyúttal életszerű képet alkothatunk a Balaton-felvidéki vulkánosságról.

4. A Zalahalápra visszasétálva sorba járjuk a falu gazdag történelmi múltjának kedves emlékeit és a közelmúltban született látnivalóit, melyekből csak úgy árad a kő szeretete. Közben izgalmas és megdöbbentő részletet tudhatunk meg a falu múltját meghatározó bányászatról és szőlőművelésről.

5. Ráadás programként: aki meg szeretné ízlelni egykor forró vulkánjaink jelenné nemesedett tüzét, az Zalahaláp szőlőművelő népével tarthat egy hasonlóan forró hangulatú éjszakai borútra, melynek részleteit az alábbi linken nyithatják meg: http://www.zalahalap.hu/viii-halap-hegyi-borut/

Információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu


A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! https://www.bfnp.hu/hu/hirlevel
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! https://www.bfnp.hu/hu/kerdoivek-latogatoinknak

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Web: További részletek itt!

Kapcsolódó fájlok szent-gyorgy-hegy-halap-duplavulkanos-geoturajpg_20170928112741.JPG

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés