Őszi darulesek a szegedi Fehér-tónál

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2017. október 28. - 2017. november 25.

Helyszín: Tisza-völgyi Bemutatóház

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak ezrei szállnak el a fejünk felett. Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, mélabús krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. Az európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

A darvak nagy része november végén, a tartós fagyok beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az elmúlt években egyre több példa van arra is, hogy kisebb csapataik nálunk telelnek át.
A szegedi Fehér-tó környékén egyszerre 30-40 ezer daru is tartózkodhat, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetője segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

Túraidőpontok 2017. októberben:
október 28., szombat, 15 óra
október 29., vasárnap, 14 óra

Túraidőpontok 2017. novemberben:
november 2., csütörtök, 13:30 óra
november 4., szombat, 13:30 óra
november 5., vasárnap, 13:30 óra
november 18., szombat, 13:30 óra
november 25., szombat, 13:30 óra

Találkozó: Tisza-völgyi Bemutatóház -az E75-ös főúton múzeum-tábla jelzi a 157-158-as km szelvényben, ahol az út két oldalán pihenő parkoló van.
A busszal érkezők a Szatymazi temető helyközi megállónál szálljanak le.

Részvételi díj: felnőt 850 Ft, gyerek 550 Ft

Információ és jelentkezés: Ábrahám Krisztián, 30/638-0297, abrahamk@knp.hu vagy ezen a linken.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás