Zöldgömb – Beperelt atomerőmű

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2017. november 11. - 2017. november 15.

Helyszín: Lánchíd Rádió

Beperelt atomerőmű – Zöldgömb szombat 13.05

Adás: 2017. 11. 11. szombat 13.05 ismétlés: 2017. 11. 15. szerda 23.05

A paksi bővítés orosz hitelének lehívásával folytatódik az ország eladósítása. Míg az LMP a paksi ügyben hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést, addig az Energiaklub az atomerőmű bővítés környezeti hatástanulmánya miatt fordul a strasbourgi Emberjogi Bírósághoz, ezt indokolja Fülöp Orsolya, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szakmai igazgatója.

Október végén tartották Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott kormányközi munkacsoport 3. ülésszakát, amely egy nemzetközi emberjogi egyezmény készített elő arról, hogy a multinacionális óriáscégek sem tehetnek meg mindent büntetlenül. Beszámoló Fidrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjétől, az egyik résztvevőtől.

Bonnban elkezdődött a soron következő klímacsúcs, a párizsi megállapodás részleteiről tárgyalnak a klímaegyezményben résztvevő országok. A tanácskozás fontosabb témáiról Faragó Tibor címzetes egyetemi tanárt, környezetpolitikai szakértőt hallják.

A kötelező kéményellenőrzés eltörlését annak ellenére szavazta meg újból a parlament, hogy az államfő visszaküldte a tervezetet a képviselőknek. Vámos Csaba, a KOSZ, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke arra figyelmeztet, hogy ez a lépés életeket veszélyeztet.

A Budapestiek nem akarnak múzeumi negyedet a Városligetbe. A Závecz Research felmérésének eredményét Nyitrai Dániel, a Greenpeace munkatársa ismerteti.

A milliméteres mérettől a tenyér nagyságúig, a káros invazív fajoktól a védett szárazföldi csigákig, vagyis egy kis csigológia Páll-Gergely Barna biológus, csigakutatótól, a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársától.

Szerkesztő – műsorvezető: Mangel Gyöngyi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás