Nemzetközi Zöldág Fesztivál 2017 - Földünk. Ahogy mi szeretjük!

2017. november 24. - 2017. december 14.

Klebelsberg Kultúrkúria

A Klebelsberg Kultúrkúria égisze alatt immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre november 24-e és december 14-e között az országos szinten is egyedülálló kezdeményezés: a Nemzetközi Zöldág Fesztivál, melyen idén 20 ország képviselteti magát. A fesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dr. Láng Zsolt a II. kerület polgármestere, a fesztivál díszvendége: Rein Oidekivi, Észtország nagykövete.

A fesztivált a Földművelésügyi Minisztérium Zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője, dr. Illés Viktória nyitja meg november 24-én 18 órakor. A megnyitó alkalmából egy nemzetközi öko-design divatbemutatóra is sor kerül, olyan természetes illetve újrahasznosított alapanyagokból készült kollekciók felvonultatásával, mint a Dán Nagykövetség, a Kubai nagykövetség és az Afrika Alapítvány jóvoltából bemutatott darabok és a magyar Eco-Design Team bicikliküllőkből, csapágygolyókból dörzsi-szivacs-darabokból álló kollekciója, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum - Hagyományok Háza jóvoltából a magyar népi hagyomány „újrahasznosításából” született és hagyományos népművészeti technikákkal készített kollekció is prezentálásra kerül.

December 6-án és 13-án Ifjúsági Fesztivál Napokra kerül sor Hajnissné Anda Éva (Tankerületi igazgató, Közép-Budai Tankerületi Központ) fővédnöksége alatt. A fesztivál ideje alatt folyamatosan látogatható lesz a Nemzetközi Zöldág kiállítás, melyen a környezettudatos művészet nemzetközi palettájáról öko-design és slow design tárgyak kerülnek felsorakoztatásra, mint például az Észt Intézet részéről Eva Lisa Kubinyi tervezőművész Feltive elnevezésű újrahasznosított rostokból készült összerakós játékai; az Eco-Design Team minimalizált energiafelhasználással, hulladék keletkezése nélkül készült egyedi alkotásai - kőzúzalék kaspó és kőzet-csapágygolyó ékszerek; a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából Veszprémi Gabriella Mária kísérleti cipőkollekciója, mely bőr tárgyak kivitelezése során visszamaradó bőrök felhasználásával készült. Mindezen túl a környezeti problémákra és a természet szépségeire érzékeny képzőművészeti alkotások szintén a tárlat részét képezik, mint például nemzetközi grafikai pályázatok díjazott alkotásai, valamint Kaprinay Éva Új-Zélandról érkezett fotói, illetve üveg-gyékény szobrok és különleges öko-kollázsok.

Kiemelt együttműködők:
Dán Királyság Nagykövetsége, Észt Nagykövetség, Magyarországi Észt Intézet, Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A Fesztivál valamennyi eseményére a belépés díjtalan.
Az esemény az Európai Hulladékcsökkentési Hét hivatalos részét képezi.
A Fesztivál támogatója a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.
Bővebben: http://kulturkuria.hu

Lezárult a „Földünk. Ahogy mi szeretjük!” pályázat

Az októberben meghirdetett „Földünk. Ahogy mi szeretjük!” című Nemzetközi Környezetvédelmi Karikatúra pályázatra beérkezett alkotások már megtekinthetőek a budapesti Klebelsberg Kultúrkúria Zöldág Fesztiválján. Az előző évek hasonló, szintén környezetvédelmi témákat feldolgozó grafikai pályázatai után a „Mindannyiunk élőhelye a Föld, nélkülözhetetlen számukra. Vajon ezt tudjuk is éreztetni szeretett bolygónkkal?” témához kapcsolódóan, Kolumbiától Malajziáig 234 hivatásos és amatőr grafikus, karikaturista küldte el művét a magyarországi megmérettetésre. A kiírók, a szervezők és a zsűri a környezeti felelősségvállalás sok-sok területével találkozhattak az értékelés során, a képeken nemcsak a természeti környezet megóvása, hanem a városi élet kihívásai is megjelentek.

Politikusok, termékmárkák, területi konfliktusok és az új élőhely keresése is visszaköszön a képekről, de a háborúk és a terrorizmus okozta sebek problémája is megjelent a művekben. A zsűri (Éder Andrea – CSR szakértő, Szénási Ferenc – grafikus, karikaturista, Kosztka László – hulladékgazdálkodási szakértő) a pályázatra beküldött alkotásokból 48 képet válogatott a legjobbak közé.

Hamarosan kiderül, melyek lettek a dobogós alkotások. A pályázat kiírói, a szervezők az alkotásokat asztali naptár formájában is tervezik kiadni, sőt több kiállítást terveznek a beérkezett alkotásokból. Az installációnak szó szerint keretet adnak egyes, javítóműhelyekben, vagy ismerősök által felkínált, egyszer már használt képkeretek. Leselejtezett, és újrahasznosított kollégiumi faajtókra fellógatva válnak a képek elgondolkodtató, szemléletformáló valódi műalkotásokká az érdeklődők számára.
Bővebb információ: www.zoldbicikli.hu    eder.andrea@zoldbicikli.hu

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés