Zöldgömb – Mérgek ételeinkben

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2017. december 02. - 2017. december 06.

Helyszín: Lánchíd Rádió

Mérgek az ételeinkben – Zöldgömb szombat 13.05

Adás: 2017. 12. 02. szombat 13.05 ismétlés: 2017. 12. 06. szerda 23.05

Az Európai Unióban vita volt a rákkeltőnek bizonyult gyomirtó szer, a glifozát ügyében. Hiába a józan érvek, a civilek tiltakozása, a vegyszer lobbi győzött, az Európa Tanácsban minősített többséggel megszavazták a gyomirtó további engedélyét és a magyar kormány is a rákkeltő szert forgalmazó multi, a Monsanto mellé állt Brüsszelben. Az Unióban történtekről Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós képviselője számol be.

Manapság kevesen tudják, hogy honnan származnak az élelmiszereink, legtöbbször nagyüzemi mezőgazdaságból termesztett élelmet veszünk, amit vegyszerek tucatjainak felhasználásával állítottak elő, gyakran nem is a mi kontinensünkön. Az ipari mezőgazdaság mérgei az élelmiszereinkbe is bejutnak, erről tartott előadást a Semmelweis egyetemen dr. Rodics Katalin ökológus, a Greenpeace agrárkampányosa.

Az ENSZ fenntarthatósági elveit hazánkban is alkalmazni kellene, erről és a készülő jelentésről beszél dr. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

Kezdődik a madáretetési szezon. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője nemcsak arról beszél, hogy mivel kínálhatjuk meg az etetőre látogató vendégeket, de azt is elmondja, hogy a fagyos északon hogyan élik túl a telet az ott élő madarak.

Szerkesztő – műsorvezető: Mangel Gyöngyi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás