Túl a hulladékhegyen – az MTVSZ új vetélkedője budapesti és Pest megyei felső tagozatos diákoknak

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2017. december 20. - 2018. március 31.

Helyszín: 2 forduló online, 3. forduló: élő döntő Budapesten

URL: További infó és jelentkezés itt >>>

Email cím: tulahegyen@mtvsz.hu

Letölthető anyag

A Magyar Természetvédők Szövetsége „Túl a hulladékhegyen” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet budapesti és Pest megyei iskolák, 10-14 éves diákjaiból álló, 5 fős csapatai számára. A vetélkedő 2018. január 11-től 2018. március 31-ig tart.

A vetélkedő témája

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok megismerjék a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségét, a hulladék keletkezés, szelektív gyűjtés és újrahasználat összefüggéseit, felismerjék saját felelősségüket és hogy ők maguk mit tehetnek.

A vetélkedő során a csapatokat változatos, kreatív feladatok várják: az első körben alapkérdéseket és összefüggéseket keresnek, iskolájuk, családjuk körében, ill. más érdekes hulladék témájú eseteket tanulmányoznak. A második körben az általuk feltárt kihívásokra csapatmunkában megoldásokat javasolnak, és eredményeiket egyedi módon be is mutatják az iskolának, közösségüknek, majd közösen elkezdhetik a megvalósítást. Így diákok, a vetélkedő és a vezető tanár segítségével maguk fedezik fel a téma kérdéseit, összefüggéseit, feltérképezik környezetüket és aktív részesei lesznek az általuk javasolt megoldások, változtatások megvalósításának és bemutatásának.

Jelentkezés feltételei, regisztráció

A vetélkedőre 10-14 éves diákokból álló 5 fős csapatok jelentkezését várjuk Budapestről és Pest megyéből (iskolánként tetszőleges számú csapattal).

Jelentkezési határidő: 2018. január 11. éjfél

A sikeres regisztráció feltétele a https://goo.gl/forms/966JOvUS05AIxgJm1 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak emailen megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

A vetélkedőn való részvétel térítésmentes.

A vetélkedő menete

A vetélkedő két elektronikus fordulóból, ill. egy személyes döntőből áll. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg. A két forduló során a legjobb eredményt elért 3 csapatot (csapatonként 5 diák és kísérőtanáraik) személyes döntőre hívjuk meg Budapestre. Az egyes fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza a tulahegyen@mtvsz.hu email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat email címre küldünk visszajelzést. A fordulók feladatlapjai 2018. január 11-től letölthetőek lesznek a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles aloldalról is.

A vetélkedő várható ütemezése:

2018. január 11. – Jelentkezés határideje a https://goo.gl/forms/966JOvUS05AIxgJm1 linken

2018. január 11. – Az első forduló anyagának kiküldése a csapatok felé

2018. február 11. – Az első forduló beérkezési határideje/ A második forduló kiküldése a csapatok felé

2018. március 11. – A második forduló beérkezési határideje

2018. március 14. – Elektronikus fordulók eredményeinek kihirdetése/ döntőbe került csapatok meghívása

2018. március vége – Döntő a legjobb 3 csapatnak Budapesten

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői és környezeti nevelői végzik. Az első két, elektronikus forduló részeredményeit valamint az összesített eredményét egy alkalommal, 2018. március 14 -én hirdetjük ki. Valamennyi résztvevő csapat elismerő oklevélben részesül. A 2 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 3 csapat tagjait (5 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívjuk meg. A döntő minden csapatát oklevéllel és ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek, játékok és kiadványok) jutalmazzuk. A döntőt követően (egyazon napon) a 3 csapattal ill. kísérőtanáraikkal ellátogatunk az egyik budapesti Szemléletformáló és Újrahasználati Központba, ahol a résztvevők interaktív előadás, installációk, tanösvény és játszótér segítségével tudhatnak meg többet a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról, valamint az FKF tevékenységéről, a központ jelentőségéről.

A vetélkedő eredményét, a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az MTVSZ online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

Kedvcsinálóul és tájékoztatásul korábbi vetélkedőnk anyagai megtekinthetőek a Magyar Természetvédők Szövetsége aloldalán: http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles. Jelen vetélkedőről bővebb információ Kis Klára programfelelőstől a tulahegyen@mtvsz.hu email címen vagy telefonon a Magyar Természetvédők Szövetsége 1/216-7297-es irodai számán kérhető (utóbbi január 3-tól).

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!
A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

www.szelektalok.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás